Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tipuri de flirturi la birou. De la colegii care păstrează o distanță politicoasă la cei care manipulează și obțin favoruri

Flirtul la birou

Foto: Guliver Getty Images

Una dintre activitățile preferate ale adulților, când vine vorba despre plăcerile (ne)vinovate ale vieții este flirtul la locul de muncă. Acesta este greu diferențiabil de o bună relație între colegi sau o amiciție care este spre binele profesiei și, desigur, al persoanelor implicate.

Este suficient să primești o apreciere la adresa ținutei tale, un zâmbet aruncat în treacăt, o privire îndrăzneață sau o atingere fină pe umăr și mintea celor mai mulți dintre noi se întreabă – Oare mă place? Flirtează cu mine sau doar vrea să ne susținem reciproc? Multora dintre adulți pe care-i cunosc, le vine greu să recunoască linia fină care desparte comportamentul de flirt de o exprimare exagerată a simpatiei sau prieteniei. Desigur că am putea spune că totul ține de intenție și de sistemul de reguli care dictează comportamentele angajaților, dar să nu uităm că pentru unii oameni flirtul este atât de natural încât acesta se manifestă inconștient, în timp ce pentru alții reprezintă o parte amuzantă a vieții de adult. De ce este amuzantă? Deoarece include atât de mult mister și incertitudine încât nu poți să știi cu siguranță ce înseamnă. 

Nu odată și nu de două ori, mi-a fost dat ca psihoterapeut să aud cum oamenii se percep ca fiind structuri loiale și parteneri credincioși care niciodată nu ar fi crezut că vor ajunge să flirteze. Dar după cum bine știm – Niciodată să nu spui niciodată

Un studiu din 2013, publicat de Psychology Today, ne prezintă faptul că, în medie, între 40 și 47% dintre angajați declară că au fost implicați în acțiuni amoroase la locul de muncă, în timp ce 20% dintre angajați se declară chiar deschiși față de ideea unei combinații reușite între afaceri și romantism.

Observând și discutând pe îndelete cu unii dintre pacienții mei despre manifestările de flirt la job, am ajuns la concluzia că există mai multe tipologii de comportamente verbale și non-verbale, care ne pot duce cu gândul la exprimarea unei disponibilități față de o aventură profesională. Iar variabila principală este dată de cum ne raportăm față de libertatea sexuală. 

Astfel, dacă cineva se simte confortabil cu ideea sexului dincolo de granițele relației oficiale, va flirta într-un anumit fel. Iar dacă cineva nu-și permite conștient această deschidere sexuală, va flirta într-un alt fel. Și mai există un factor definitoriu – Cum ne comportăm față de persoanele străine sau mai puțin cunoscute? sunt de părere experții unui laborator de cercetare de la Universitatea din Kansas.

Prin urmare, limbajul personal de flirt pare să se regăsească într-una din următoarele categorii: atingeri, convingeri, deschidere sufletească, discreție și distracție. 

 • În mod evident în prima categorie putem menționa acele comportamente de flirt care se bazează pe proximitatea fizică și care manifestă o mai mare libertate în planul atingerilor. În timp ce lucrați la un proiect comun și distanța fizică dintre voi este tot mai mică, te trezești că oferi sau primești, în „dar”, atingeri pur întâmplătoare, care aparent te surprind, iar apoi te întrebi dacă ele înseamnă ceva sau chiar au fost „din greșeală”? Aici se pare că există și diferențe în funcție de gen, femeile, care preferă atingerile ca mijloc de comunicare, par efectiv să fie mai expresive corporal și să folosească mișcările aprobatoare ale capului ca formă de comunicare. În timp ce bărbații, care se regăsesc în această categorie, sunt mult mai puțin vocali și fac mai rar complimente.
 • Dacă ești genul de persoană care flirtează în mod natural, atunci cel mai probabil ai o viziune tradițională potrivit căreia convingerile deja formate îți spun că cel care începe dansul flirtului este de regulă bărbatul. Acestea sunt cazurile tipice în care bărbatului nu-i vine greu să se apropie în mod vizibil de trupul colegei sau cele în care femeia își tachinează în mod expresiv colegul prin felul în care i se adresează.
 • Flirtul prin deschidere sufletească definește un interes clar exprimat de către unul dintre colegi și adesea atrage după sine speranța reciprocității. Totul începe cu o fină tatonare a disponibilității și apoi o tot mai mare deschidere psihologică și emoțională. În cazul acestor persoane, totul pare să înceapă cu o privire, din care cel mai adesea descifrează feedback-ul non-verbal al celuilalt.
 • Există și situațiile în care discreția este mai presus de orice act îndrăzneț și persoanele în cauza sunt caracterizate de o răbdare tipică unei feline înțelepte; care aparent nu-și asumă că sunt la „vânătoare” și interacțiunea dintre ei și colegi este mai degrabă politicoasă și formală. Acestea par să fie comportamentele cel mai greu de recunoscut în materie de flirt – deoarece sunt colegii despre care știi că vor ceva, chiar și ei sunt conștienți că în interior simt o atracție fizică, dar nu vor risca să se apropie în mod evident, nu te vor tachina verbal și nici măcar nu-ți vor adresa prea multe întrebări. 
 • Iar ultima categorie este a „jucătorilor” care preferă distracția și seducția, fără a fi cu adevărat curioși de o relație. Iar acesta este limbajul celor care au învățat că „puțin” flirt nu strică, ba chiar poate contribui la o mai rapidă atingere a obiectivelor profesionale. Acesta este limbajul folosit de persoanele care nu vor cu adevărat să te cunoască, pe cât sunt motivați de intenția manipulării și a dobândirii de favoruri. Acestea sunt cazurile tipice ale bărbaților care pășesc cu pieptul înainte și al femeilor cărora le strălucesc ochii în timp ce interacționează cu un coleg de sex opus. 

Astfel, indiferent de cât suntem de conștienți de comportamentele noastre în materie de flirt, este de analizat cât de multă deschidere și disponibilitate transmite colegilor, partenerilor de afaceri sau colaboratorilor. De asemenea, dacă ești în postura celui „curtat” și nu-ți sunt clare intențiile cuiva din mediu profesional, merită să observi cum se comportă această persoană cu ceilalți colegi ai tăi. Dacă Adam, la fiecare trecere, te atinge discret sau în timpul ședințelor nu te scapă din priviri și niciodată nu pare să fie la fel de deschis și față de celelalte femei din echipă, cel mai probabil flirtează cu tine.

Ba mai mult, o bună parte din experții în flirt și strategii de cuplaj modern au dus teoria și mai departe, ajungând la concluzia că un bărbat poate decodifica gesturile de flirt ale unei femei, atunci când aceasta își aranjează ținuta în timp ce discută cu el sau dacă în timpul conversației își atinge părul sau se joacă discret cu acesta.

Dacă este să analizăm puțin și rezultatele flirtului la job, desigur că majoritatea efectelor le putem grupa în două mari categorii. Din categoria plusurilor evident că într-o primă fază putem remarca atmosfera absolut spectaculoasă care poate colora emoțional seceta dintr-un birou în cea mai luxuriantă locație pentru o vreme. Ceea ce de asemenea îi va încuraja pe angajați să petreacă mai mult timp la muncă și să comunice mai eficient între ei. Faptul că angajații se percep atrăgători în ochii colegilor le poate crește nivelul stimei de sine și al încrederii în forțele proprii, ceea ce automat le va influența productivitatea și nivelul de lejeritate cu care vor trece peste provocările profesionale inerente. Ne mai vorbind de faptul că nu sunt deloc rare poveștile angajaților care datorită unui flirt „eficient” au beneficiat de o mai bună dezvoltare profesională, șansa participării la un curs sau chiar a unei promovări. Chiar dacă în astfel de cazuri putem spune că este vorba cu adevărat despre o artă – cum să flirtezi în așa fel încât să construiești și nu să distrugi.

Iar dacă revenim la costuri complicațiilor amoroase la job, atunci primul factor contra este că merge la serviciu pentru muncă și nu pentru flirt. Iar timpul pentru care suntem plătiți ar trebui să fie destinat responsabilităților profesionale și nu celor amoroase. De asemenea, adesea granița dintre un flirt inocent și o intrigă de proporții nici nu este atât de evidentă și ar fi înțelept ca jocurile amoroase să nu se împletească cu afacerile. În final chiar dacă vorbim despre comportamente deloc rare în mediu ocupațional, când s-a descoperit o aventură aceasta devine bârfa preferată a gurilor rele și toată apa Dâmboviței nu te mai spală de rușine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Probleme existentiale, ce mai tura vura. La capatul celalalt sunt adevaratele probleme:
  http://epochtimes-romania.com/news/realitatea-sfasietoare-din-centrele-de-plasament-ofeream-sex-mai-multor-persoane-pentru-bronz---269674
  Cum poate cineva sa creada si sa spere ca in tara asta va fi bine vreodata la cata nemernicie este in noi.
  • Like 0
 • check icon
  În tinereţe, am învăţat trei nu-uri de la taică-meu:
  – nu cu vecina de scară;
  – nu cu soţia prietenului;
  – nu cu colega de serviciu.
  Una este să faci glume, să menţii o atmosferă destinsă unde toţi lucrează cu plăcere, alta este flirtul. Ca şi la băutură, dacă amesteci lucrurile, după un timp te doare capul de-ţi plezneşte! :))
  • Like 1
 • check icon
  In 20 de ani in campul muncii, am constatat ca flirtul constituie cam 30-40% din dinamica relatiilor profesionale. Barbatii o fac dintr-un reflex natural cred, insa femeile sunt mai desptepte si o fac pt beneficii. Cunosc si multe cazuri care s-au concretizat in relatii de durata si chiar casnicii.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult