Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Transformare spectaculoasă a lacurilor Colentinei: Plaje urbane, lagune de scăldat și canale pentru caiac în Sectorul 2 - proiect

lacuri

Cele șase lacuri din Colentina cuprinse în sectorul 2 - Tei, Plumbuita, Colentina, Fundeni, Dobroești și Pantelimon - vor fi revitalizate printr-un proiect ce propune soluții naturale de curățare a apei, folosind combinații de plante, insule plutitoare și agricultură pe apă.

Între Calea Floreasca și bulevardul Barbu Văcărescu va fi amenajată o lagună în care se va putea face baie, iar la Lacul Pantelimon va apărea o plajă urbană. Pe lacul Dobroești se vor deschide canale pentru caiac, iar lângă Lacul Plumbuita va fi creată o fermă pe apă. Acestea sunt câteva dintre propunerile proiectului câștigător al concursului de soluții organizat de Primăria Sectorului 2 și Ordinul Arhitecților din România pentru salba de lacuri din Sectorul 2, scrie Hotnews.ro.  Proiectul include și reamenajarea Parcului Verdi, a Parcului Valea Saulei și a pajiștii Petricani.

Sursa foto: Birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații

Proiectul de amenajare a salbei la lacuri, selectat dintr-un total de 50 de proiecte, ar urma să fie finalizat în cinci ani, potrivit primarului sectorului 2, Radu Mihaiu, însă termenul ar putea fi prelungit.

Arhitecta Laura Cristea, reprezentanta echipei câștigătoare, a evidențiat că proiectul se concentrează pe o abordare ecologică, folosind soluții naturale pentru curățarea apei. Ea a avertizat că, în absența unui ecosistem sănătos, lacurile ar putea dispărea în următoarele decenii.

Primăria urmează să semneze contractului de proiectare - în valoare de 42 milioane de lei - cu câștigătorul concursului de proiectare,

„După ce va fi gata proiectul tehnic, va fi făcută licitația pentru execuție sau vedem dacă o putem integra pe un acord-cadru deja semnat. Costul pentru execuție nu îl putem estima în acest moment, dar cu siguranță cu acest proiect putem obține finanțare europeană. Statutul juridic este clar în procent de peste 80%, deci proiectul poate fi implementat”, a mai spus primarul Radu Mihaiu. citat de Hotnews.ro.

Concursul de soluții a fost câștigat de birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații. Autori principali: Pelinu Projects SRL (Laura Cristea, Raphael Zuber) – Beros Abdul Arhitecti Asociați SRL (Christian Beros). Colaboratori arhitectură: Edyta Filipczak, Michał Starzyński, Erich Babă, Ana Brebeanu, Mădălina Dobre, Bianca Dumitru, Ana-Maria Marțiș, Raluca Mihăilă, Andreea Stah, Adi Bratu (visualisations), Co-Autor: Maurus Schifferli Landschaftsarchitekt AG.

 Foto: Birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult