Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Trei din cinci angajați români au participat la un interviu pentru job în acest an. Emoțiile din timpul interviului, așteptările prea mari ale angajatorilor și lipsa experienței, printre cele mai frecvente temeri

cautare de job

Foto: Volodymyr Melnyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Candidații de pe platforma de recrutare online bestjobs au efectuat un nou record de peste 1,1 milioane de aplicări în primele zece luni ale acestui an, intensificând căutările pentru un job nou. În plus, peste 60% dintre respondenții celui mai recent sondaj bestjobs au declarat că au participat la cel puțin un interviu de angajare anul acesta, iar alți 20% au în plan să meargă la interviuri în perioada următoare.

Principalele temeri atunci când participă la un interviu sunt că vor avea emoții prea mari (26%), că așteptările angajatorului vor fi mult peste ce știu sau pot ei să ofere (21%), că nu o să reușească să-și prezinte experiența într-un mod convingător (20%) sau că nu au experiența necesară pentru jobul la care au aplicat (tot 20%). Potențialele întrebări tehnice din timpul interviului, la care nu ar ști să răspundă, sau refuzul recrutorului privind cerințele candidatului sunt alte motive care îi fac pe aplicanți să amâne etapa unui interviu pentru un job nou. 

Candidații ar spune „nu” unui job imediat după interviu în cazul în care salariul prezentat la interviu este sub nivelul pieței sau al așteptărilor (41%), sunt întrebați dacă ar fi dispuși să lucreze din concediu/ în zilele libere legal (30%), își dau seama din timpul interviului că nu s-ar potrivi acolo (27%), sunt întrebați despre planurile de a avea copii (9%) sau procesul de recrutare durează prea mult, cu prea multe persoane de decizie implicate (25%).

În acest context, bestjobs introduce în platformă interviurile live, prin care candidații pot intra în discuții 1-la-1 cu recrutorii, fără a mai trece prin etapa de aplicare și screening. Acest format de interviu este similar conceptului de „speed dating”, întrucât candidații au la dispoziție 8 minute pentru a se prezenta și a afla mai multe despre jobul respectiv. Ulterior acestui interviu rapid, atât candidații, cât și recrutorii pot vota „da” în cazul în care există potrivire și sunt interesați să avanseze în procesul de recrutare.

Chiar dacă participarea la interviul live nu necesită aplicare, candidaților li se recomandă să aibă CV-ul deja completat sau actualizat în platformă, astfel încât informațiile lor să ajungă cât mai rapid la recrutor ulterior discuției live. Astfel, bestjobs își propune să adapteze recrutările la nevoile actuale ale jucătorilor de pe piața muncii, într-un proces care elimină emoțiile clasice ale unui interviu și care accelerează angajările pentru companiile cu multe poziții deschise.  

Fie că își caută un singur coleg sau mai ales dacă au deschise numeroase poziții, recrutorii își pot face cont de angajator pe platformă, unde e util să completeze cât mai multe detalii despre companie și despre jobul sau joburile disponibile, iar în urma discuțiilor live primesc gratuit CV-urile candidaților preferați pentru a continua procesul de recrutare.

Sondajul a fost efectuat în perioada octombrie-noiembrie, pe un eșantion de 1.200 utilizatori de internet din România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult