Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Numărul românilor în căutare de job crește. Candidații au trimis 1,1 milioane de CV-uri în luna octombrie, un nou record al acestui an, aplicând și la câte 9 joburi fiecare

job  search

Foto: Robert Przybysz / Alamy / Alamy / Profimedia

Toamna aceasta a început cu număr record de aplicări, după ce tot mai mulți candidați vor să facă o schimbare în carieră și își caută un job care să le asigure un venit stabil și confortabil în actualul context economic. În luna octombrie, candidații activi pe platforma online de recrutare bestjobs au efectuat peste 1,1 milioane de aplicări, marcând astfel un nou record lunar pentru întregul an. În plus, candidații și-au intensificat căutările, fiecare aplicând acum la 8-9 joburi, în medie, semnificativ mai multe decât la începutul anului, când aplicau la 6-7 poziții. Și numărul de CV-uri noi este în creștere, acesta fiind în octombrie cu 15% mai mare decât în luna precedentă.

Domeniile cu cele mai multe aplicări în luna octombrie au fost vânzările, Ingineria, IT-ul, financiar/ contabilitate și call-center/ BPO. Cu toate acestea, o evoluție considerabilă față de luna septembrie s-a putut observa în cazul IT-ului, unde volumul aplicărilor a crescut cu 10%, legal/ sectorul public, cu 20%, marketing, vânzări și transporturi, cu câte 5% fiecare. 

În plus, studenții și candidații entry-level au devenit mult mai activi în luna octombrie pe bestjobs, aplicările lor reprezentând 26% din volumul total, la nivel similar cu începutul verii, când aplicau pentru joburile part-time și sezoniere.

Începerea sau revenirea la studii corespunde adesea cu inițierea căutărilor de oportunități profesionale, internship-uri sau joburi part-time, pentru studenții care vor să-și formeze experiență în câmpul muncii sau să-și câștige propriile venituri în perioada facultății. La aceștia, s-a adăugat numărul deja în creștere al românilor care își caută un nou job, într-un context economic complicat. Observăm și că fiecare candidat aplică acum la mai multe joburi, în încercarea de a-l găsi pe cel potrivit.

Mai mult, joburile remote sau cu program flexibil rămân în topul căutărilor candidaților activi pe platforma online de recrutare. Ofertele din octombrie pentru astfel de joburi au atras peste 120.000 de aplicări și mai mult de 90.000 de căutări au avut ca subiect expresiile „remote”, „munca la domiciliu”, „munca de la distanță” sau „lucru acasă”. La nivelul ofertei, joburile remote și hibrid reprezintă 15% din totalul joburilor disponibile pe bestjobs.

Similar, expresia „part-time” a acumulat peste 45.000 de interogări pe platforma menționată. Potrivit datelor platformei de recrutare, acest lucru se datorează perioadei în care studenții devin activi în căutarea de noi oportunități, dar și eforturilor angajaților cu normă întreagă de a-și suplimenta veniturile, aceasta fiind o tendință recurentă a ultimului an. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O fi bine, o fi rău, nu putem ști atâta vreme cât nu avem informații câți au și găsit slujbe ca urmare a căutării în creștere, câți încă mai caută, ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult