Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Trollii PSD l-au atacat pe Timmermans. În urmă cu câteva zile, Liviu Dragnea ordonase Partidului să „țintească” rețelele sociale

Frans Timmermans - Viorica Dancila

Foto: Inquam Photos

Reprezentanții Uniunii Europene fac în aceste zile cunoștință cu fake-news-ul împrăștiat național la televizor, pe rețelele de socializare, pe panourile outdoor și în pliantele distribuite pensionarilor. Ieri, într-o zi extrem de tensionată din lunga bătălie pentru statul de drept din România, contul lui Frans Timmermans a fost asaltat de trolli.

Armate de comentatori au năvălit miercuri pe pagina lui Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, la o postare din 2 aprilie, în limba olandeză.

Îl ceartă cei mai mulți în limbajul televiziunilor la care se uită zi de zi și-l fac în toate felurile pentru că-și vâră nasul în treburile noastre interne, de mândri români care nu acceptăm să primim comenzi de la alții. 

„Timmermans, daca vrei sa fi corect asculta poporul nu pe Kovesi, Macovei sau alte lepre securiste, care au făcut numai rău poporului. Kovesi este vinovată de moartea multor persoane nevinovate. Tu nu incerca sa închizi gura poporului, poporul nu este prost. Tu sa dai ordin la tine in tara, nu la noi in tara, nu suntem prostii vostrii”, scrie o doamnă. 

Sunt foarte rare comentariile în limba engleză, iar acelea sunt din cealaltă tabără, cu oameni care mulțumesc în cuvinte puține pentru susținerea dată de-a lungul vremii de oficialul Comisiei luptei anticorupție.

Comentariile în care este înjurat Frans Timmermans conțin în mare parte stereotipii înghițite pe nemestecate de la aparatele de propagandă, aruncate într-o română precară. Fraze pline de invective, fără semne de punctuație. Te întrebi- de unde oare atâta ură la adresa unei persoane pe care nu o cunosc decât de la televizor?

La începutul ședinței de guvern de miercuri, Viorica Dăncilă spunea despre cum fiecare țară are specificul său. La Bruxelles, ai noștri se dau europeni și civilizați, aici toarnă în capul electoratului idei cum că puterile străine se amestecă în ciorbele noastre.

De remarcat este că aproape toate comentariile trollilor de partid propagă fake-news-ul generat de însăși Viorica Dăncilă și apoi rostogolit de PSD în comunicate puse pe Facebook. Premierul a spus că oficialii europeni au cerut oprirea unei anchete.

Complet fals, toți cei care s-au exprimat pe situația din România și statutul L.C.Kovesi vorbeau despre îndemnul ca fosta șefă a DNA să aibă dreptul de a se mișca liber și cereau ca aceasta să nu fie împiedicată prin practici abuzive să ia parte la procedurile unei eventuale numiri la șefia Parchetului European.

Alegerile acestea sunt - mai mult ca niciodată - despre puterea de inventare a fake-news-ului și capacitatea de răspândire a informațiilor false prin toate mijloacele. 

Deocamdată, PSD se mișcă cu talent: a anunțat o strategie puternică online care va crește în agresivitate. Banii Partidului Social Democrat pentru campanie se văd și în bannerele online care au inundat Google. Ad-urile livrate prin Google pot păcăli ușor filtrele platformelor de conținut, așa că marile realizări ale PSD au ajuns sub formă de mesaje publicitare în publicații respectabile, chiar și câte 3 pe o singură pagină.

PSD este peste tot cu panouri outdoor. Multe afișe conțin sferturi de adevăr despre pensii, salarii și școli construite. Toate îi asigură pe cetățeni că România merită mai mult.

În format print, fițuicile pe care s-au angajat poștașii că le vor distribui pensionarilor sunt pline de idei naționaliste, mesaje găunoase, cifre false despre creșteri imaginare și mai ales promisiuni. Despre fake-news-ul de la televiziuni e de prisos să vorbim. Ne amintim doar cel mai recent caz, cel în care Augustin Lazăr a fost transformat în torționar comunist prin manipulare, fragmente de declarații și confuzii voite cu un alt Lazăr. 

Episodul de ieri, modul în care a răspuns Viorica Dăncilă mesajelor venite din Uniunea Europeană și dinspre ambasade, trollii trimiși la înjurat pe pagina lui Frans Timmmermans sunt doar o fotografie în nuanțe palide a ceea ce va urma în această campanie electorală: suntem cel mai pro-european partid, suntem cei mai mari susținători ai NATO și cel mai destoinic partener al Statelor Unite ale Americii, în timp ce roadem la temelia UE și NATO până ne va cădea România în cap. Și atunci vom fugi ca... patrioții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In comentariul dat spre exemplu sunt greseli (e "vostri", nu "vostrii") - vreun corigent din epoca de mult apusa sau din epoca Ilici, sau un simplu prost, platit insa bine. Cine pune botul la asemenea stupizenii este la fel de prost ca si cel care a scris, dar foarte util mafiotilor din clanul Dragnea.
  • Like 2
 • Mai vreo 4 ani cu astia la putere si apoi sa vezi iara valuri de romani plecati in strainatate. Am vrut sa ma reintorc in tara in 2017, dar cand am vazut ce magarii fac astia m-am lacuit de dorul de casa. Cum naiba de ne-am reintors la pseudodemocratia din anii 90'. Fac ce vor pentru ca stiu ca nu o sa pateasca nimi. Sacalii nu se mananca intre ei. Si aici nu vorbesc doar de PSD , ci si de ALDE si PNL.
  • Like 5
  • @
   Iată cum aţi sugerat o metodă simplă şi curată de dat cu tifla PSD-ilor. Nu mai trimiteţi bani în ţară, închideţi conturile în valută din România, Eu aşa voi face chiar săptămâna viitoare. Deja există facilităţi globale pentru manipularea cvasi-gratuită a banilor dvs, vezi:
   revolut.com
   https://berlincheap.com/free-banking-germany-visa-mastercard/

   Iar dacă neamurile votează PSD-aua, puţină dietă şi post îi pot deştepta. Măcar oleacă.
   • Like 3
 • Păi, da! proști, proști, dar mulți... și să nu ai curajul să contrazici un astfel de îndoctrinat, pentru că el are drepturi...
  În urmă cu câteva luni, observând că ”o doamnă” în vârstă, pensionară, merge zilnic la ”Clubul Vârstnicilor”, am încercat să o descos, în ceea ce privește activitatea desfășurată acolo. Am aflat că, pe baza unor ”recomandări” de la șefii lor (pentru că și acolo există șefi), la înțelegere cu primarele roșu, marea majoritate a ”colegilor” acestei doamne venerabile sunt ”invitați” la mese festive, ”excursii tematice”, sunt transportați gratuit la băi etc. Cum în școli era mizerie, iar pentru materialele sanitare trebuia să particip și eu (pentru că nu sunt bani!), în timp ce mizerabilul ”gospodar” aruncă (și) banii mei pe chermeze și cadouri electorale, am îndrăznit să o întreb pe acea persoană, de ce merge la toate aceste întâlniri, știind că banii nu vin din buzunarul nesimțitului de primar, ci (și) din buzunarul meu. Uimită, d-na mi-a răspuns rapid: ”păi, ce, eu nu am dreptul?! Păi, nu, doamnă, i-am spus; dreptul d-voastră este pensia, cuvenită de pe urma muncii prestate, celelalte cadouri sunt din banii altora, inclusiv din banii cu care primarul trebuie să igenizeze școlile și spitalele... Din acea clipă, respectabila d-na nu m-a mai salutat... am descoperit-o, imediat, făcând parte dintr-o comisie a unei secții de votare... în concluzie, sistemul ăsta mafiot a avut grijă să-și recompensese complicii prin diferite forme, din bani publici, aruncând firimituri cu toate ocaziile. Am uitat să vă spun că acea d-na a participat și la ”înscăunarea” de pe ”Stadionul Național” a buricului roșu, plagiatorul avocățel și procuror fără concurs.
  • Like 8
  • @ Ion Popescu
   Dorin check icon
   Așa-zisa Doamnă face parte din specia Băboi Comunistoid protejată de PSD pentru voturi.
   • Like 4
  • @ Ion Popescu
   Foarte corect ce spuneti , cu o corectie , nu sunt multi , sunt aceeasi de 25 de ani adica aproape 3 milioane din 18 adica ~16% din totalul electorilor .
   Dar sunt foarte bine organizati , pentru ca au fonduri si reteta este foarte simpla. De aia localele sunt de o importanta capitala , pentru ca primarii pot face chestii din astea si folosesc bani de la buget. De aia dainuie PSD la putere si Dragnea a ajuns sef, Dragnea este victoria baronilor locali in PSD contra celor mai "spalati" de la centru.
   • Like 3


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult