Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cele două întrebări de la referendum

Klaus Iohannis, președinte, Cotroceni

Foto: presidency.ro

Trăim o perioadă agitată, în care toată lumea vorbește neîntrebată. Se consumă zeci de ore de emisie TV și se scriu hectare de răspunsuri la o întrebare pe care nu a pus-o nimeni. Referendumul lui Klaus Iohannis vrea să ne întrebe ceva, dar nu știe cum. Jurnaliști, analiști, clarvăzători încearcă să dea o mână de ajutor, sugerând posibile întrebări. Atenția tuturor este îndreptată spre forma întrebării de la referendum, și mai puțin pe fondul problemei. Acest referendum este în esență despre doi oameni: Klaus Iohannis vs Liviu Dragnea.

1. Referendumul este despre Klaus Iohannis. E ca în acele cupluri în care, după ce dragostea s-a consumat, prin anul 4 de conviețuire, ea îl întreabă pe el: „Mă mai iubești?” La o asemenea întrebare, nu există răspuns negativ, chiar dacă s-a dus amorul. Poți răspunde „Te iubesc ca pe lumina ochilor” sau poți fanda diplomatic, jignit de neîncrederea în trăinicia sentimentului: „Ce întrebare e asta?!” După 4 ani și un pic de relație cu poporul român, Klaus Iohannis vrea să știe câți dintre cei 6,2 milioane de cetățeni care-i dădeau votul în 2014 îl mai iubesc. Este din punctul acesta de vedere un referendum despre Klaus Iohannis și despre susținerea populară de care se mai bucură cu 6 luni înainte de alegerile prezidențiale. Cei care nu-l (mai) iubesc pe Klaus Iohannis sunt mai degrabă tentați să boicoteze referendumul decât să meargă să voteze NU. Pentru ei, „Ce întrebare e asta?” echivalează în fapt cu un răspuns negativ.

2. Referendumul este despre Liviu Dragnea. Aici spiritul întrebării este acesta: „Vreți ca Liviu Dragnea să meargă la pușcărie?” La această aberație am ajuns, ca poporul să se pronunțe asupra unei chestiuni care ține într-o societate normală, cu stat de drept funcțional, de o instanță de judecată. Din prima zi a guvernării, obsesia lui Liviu Dragnea a fost să-și curețe cazierul și să scape de dosarele penale. A folosit la maximum toate instrumentele politice și legislative ca să-și rezolve situația penală. A susținut că are legitimitatea dată de vot să facă asta. Un referendum validat, prin care populația se pronunță împotriva politicii penale a lui Liviu Dragnea, ar delegitima tot războiul pe care liderul PSD l-a dus cu Justiția. Iar Klaus Iohannis știe asta. Știe bine că, indiferent de rezultatul votului, referendumul va fi închis într-un sertar și că nu va produce consecințe juridice. Însă speră că același popor care l-a făcut mare pe Liviu Dragnea îl va „închide” acum. Și că presiunea populară îi va face pe liderii PSD să asculte de instinctul de supraviețuire și să-l arunce pe Liviu Dragnea peste bord. Dacă se uită înapoi, Liviu Dragnea nu a rezolvat încă nimic, în ciuda eforturilor uriașe de a reașeza tot sistemul judiciar după propria sa logică: a rămas în continuare cu condamnarea din Dosarul referendumului (dosarul1), riscă o sentință definitivă la închisoare în Dosarul angajărilor fictive (dosarul 2) și din urmă vine amenințător cel mai greu dosar, TelDrum - cheia imperiului său financiar și a puterii politice (dosarul 3). Liviu Dragnea are nevoie ca de aer de ordonanțele lui Tudorel Toader, care să revizuiască sentințele date de completurile de 5 (și care să-i rezolve dosarul 1), care să reducă perioadele de prescriere (cu închiderea dosarului 2) și care să elimine din dosare probele obținute pe mandate de siguranță națională de echipele DNA-SRI (cu consecințe asupra dosarului 3). Referendumul lui Klaus Iohannis încearcă să blocheze adoptarea acestor ordonanțe în aceste zile. Este, dacă vreți, o ultimă încercare de a-l opri pe Liviu Dragnea să-și facă o Justiție pe persoană fizică. Pentru că în momentul în care Liviu Dragnea va scăpa de pușcărie grație unei decizii de Partid, și nu în urma unei decizii definitive a unei instanțe de judecată, România va înceta să mai fie un stat de drept.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • :)))))))))))))) Întrebarile de Referendum la care 99% din popor ar răspunde cu drag:

    Sunteți de acord cu acordarea de pensii speciale?
    Sunteţi de acord cu confiscarea averilor corupţilor dovediţi?
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Cred ca o intrebare buna ar fi asta: " sunteti nostalgici dupa comunism?" Yes/No.
    • Like 0
    • @ mike
      Mi-e frică de rezultatul unui asemenea referendum.
      • Like 1
  • Cu tot respectul pentru autor caruia-i citesc cu placere postarile , de aceasta data nu cred ca are dreptate cind descrie acest referendum ca fiind despre 2 oameni .
    a) Daca scopul lui Johannis ar fi fost sa obtina al doilea mandat tot ce trebuia sa faca, era NIMIC . Cu un PSD care-si sapa groapa cu temeinicie , nu trebuie decit sa astepte linistit si sa pretinda ca a fost limitat de prerogative.
    b) Dragnea in aceasta lupta impotriva justitiei este doar partea vizibila a aisbergului . Dragnea este o cantitate neglijabila, in raport cu numarul de borfasi care o sa scape fara puscarie si cu banii furati. Pe linga asta , cel mai mare pericol este distrugerea conceptului de stat de drept si alunecarea Romaniei catre un stat mafiot dupa modelul rusesc.
    Deci bagatelizarea acestui referendum tardiv este o norma de iresponsabilitate crasa .
    Mergind mai departe , hiper analiza asta tipic romaneasca a cauzalitatii unui gest util , ne-a imbolnavit pe toti de scenarita.
    E o abordare imatura sa te focusezi de exemplu ca PSD mituieste electoral poporul cu salarii si pensii , in loc sa te focusezi sa demonstrezi ca aceste masuri nu sunt sustenabile si benefice pe termen lung.
    Deci intr-un cuvint ar trebui sa ne pese mai putin ce vrea sa obtina Johannis cu acest referendum si sa ne dam seama ca in contextul inertiei sociale in care ne aflam ,acest referendum este ULTIMA oportunitate sa spunem un NU hotarit la statul borfasilor.
    Mi-as fi dorit sa fi fost in 2017 dupa OUG 13 , dar mai bine mai tirziu decit niciodata. Cit despre efecte sunt convins ca si in caz de succes PSD il va baga la sertar , dar asta poate fi un semnal pentru institutiile care galopeaza in ape tulburi ca e mai bine sa-si faca treaba in mod corect.
    • Like 6
  • Dorin check icon
    Referendumul va avea aceeași soartă cu cel despre înjumătățirea numărului de parlamentari susținut de Băsescu.Efect de imagine și doar atât din păcate.
    • Like 0
  • Chestia asta cu referendumul este o chestiune destul de tehnica, in sfera macro-systemului, ce depaseste judecata electorala.

    Este ca si cum am spune, daca vreti republica sau monarhie, cam asta este traducerea profana.

    Iohannis cred ca va castiga alegerile, intr-un fel trebuie sa le castige, este singurul politician care respecta contractul social dintre el si siesi, adica intr-un fel dintre el, ca si cetatean si om, foarte rar pe scena politica.

    Am scris o poezie pe tema asta, sper ca va va incanta:

    Eu.

    Sa te intalnesti cu mine,
    Ce intalnire ? Ce intalnire ?
    Schimburi de impresii,
    Intre bine si foarte bine.

    Sa te intalnesti cu tine,
    Ce emotii de altadata
    Grupate si-npachetate,
    Gata de joc cu alte destine.

    Sa te intalnesti cu sine,
    Odata trecut prin(tre) destine
    Sa te opresti in clipa de sine,
    Si sa te rogi pentru oricine.

    Oh, ce intrebare de la sine:
    Sunt eu ?, chiar eu acelasi iar;
    Aceelasi ritm ciudat si cerebral
    E, mersi si ne vedem, mereu ... mereu,
    ... in alte destine.
    • Like 0
  • La alegerile locale, pt primaria Pitesti, batalia a fost umar la umar intre doi penali: Pendiuc si Ionica! La Baia Mare, a fost ales un primar care fusese arestat! Parlamentul e plin de hoti! Ce referendum mai vreti sa se faca in tara asta? Nu este destul de clar rezultatul votului de la alegeri? Declarativ toata lumea nu vrea hoti, insa la alegeri ce sa vezi, ies tot hotii....
    Referendumul aceste nu poate fi altceva decat pierdere de timp si de bani. Un referendum despre nimic! Nu poti sa interzici unui condamnat penal sa ocupe functii publice pe viata. Instanta decide pe ce perioada un condamnat nu isi poate exercita anumite drepturi! Nu poti sa interzici adoptarea ordonantelor de urgenta.
    Nu vad ce am avea de castigat de pe urma acestui referendum. In schimb, de pierdut avem foarte mult! Va dati seama ce ar insemna un esec al referendumului? Esec nu inseamna neaparat cate voturi pentru si cate impotriva, ci si abtinerile! Nu poti sa supui o astfel de tema unui referendum! Riscul e foarte mare sa ii dai lui Dragnea si mai multa legitimitate sa faca ce vrea si de aceea nu cred ca acest referendum este o idee prea buna!
    Avem referendum si alegeri in aceeasi zi. Alegerile vor fi castigate probabil tot de psd si alde. Indiferent de rezultatul referendumului psd-ul tot bine iese! Daca referendumul nu iese / nu e validat, psd va avea legitimitate sa faca ce vrea. Daca referendumul iese, psd-ul va spune: poporul nu vrea hoti, iar daca noi am castigat alegerile inseamna ca nu suntem hoti !!!!!!
    Astept totusi si marea intrebare!!!! Cine stie ce surpriza pregateste presedintele.... mi-e frica sa nu treaca data referendumului pana pune iohanis intrebarea :))))))))))))))))
    • Like 0
    • @ Laurentiu
      Pierdere de bani?
      Se va desfășura odată cu alegerile ptr.PE.
      Deci costă mult mai puțin decât referendumul ptr ură din octombrie.
      • Like 2
  • NU-mi mai place DELOC cum se exprima tipul asta. NU asa ar trebui a vorbeasca un tip care sa doreasca sa se situeze deasupra, ca un parinte intelept la natiei. Este un mic 'neamtz' cu viziune de primar provincial cu apetit pentru box. Eu voi vota cu MA MAI GANDESCU, ca sa ma reprezinte in urmatorii 5 ani. In niciun caz cu Dragnea, pe care-l dispretuiesc MULT mai mult.
    • Like 0
  • Asta se întâmplă când votul nu este unul rațional ci unul bazat pe sentimente și resentimente. adică un vot emoțional. Așa ajung oameni în funcții importante în stat, oameni „neterminați”, imberbi, care nu și-au finalizat maturitatea, lipsiți de viziune. „înlemniți” în proiecte și ranchiune personale, narcisiști tributari ai sindromului „conducătorului unic”.
    La vot analizați profilul omului care vă cere votul, istoricul realizărilor profesionale, proiectele propuse.
    Renunțați la cei care nu au ca proiect altceva decât aruncarea dejecțiilor către preopinent, la cei care vă spun că tot ce s-a făcut până la ei este ... „bullshit” și că ei vor dărâma tot ce s-a făcut până atunci, renunțați la cei care n-au altă „meserie” decât „politichia”.
    Alegeți-l pe cel care vă va spune că va continua ceea ce s-a făcut bine, cu temei și sudoare, pe cel care vă spune că nu poporul este principalul vinovat pentru situația în care ne aflăm, pe cel care va recunoaște cu onestitate greșelile clasei politice, pe cel care nu vă va spune că va organiza diferite soiuri de tribunale ale poporului care să-i aresteze pe cei răi. votați-l pe cel care nu lansează sloganuri și lozinci prin care se „înfierează” opozanții politici.
    Nu găsiți nici unul care să corespundă profilului atunci votați-
    i pe toți ( anulare voită a votului ).
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult