Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tudor Chirilă: ,,La ora acestei declarații încă sunt sub semnul celor întâmplate pe plajă. Ne-am propus să refacem frânturi dintr-o lume așa cum am perceput-o noi cândva"

Vama deschide Vama

Cele două concerte eveniment marca Vama, transmise live, online, de pe plaja din Vama Veche au fost de-a dreptul impresionante, cu mare succes la public. Peste 3.000 de oameni au cumpărat bilete și au urmărit de acasă concertele de la apus – electric și de la răsărit – acustic. Show-urile din Vamă au fost realizate cu marea în spate și elemente ce decor pe plajă, cu mobilier vechi, o Dacia 1300, o poartă deschisă către apă sau un foc de tabără pe nisip, un simbol al vamaioților, care a redat din atmosfera satului devenit expresia libertății…. Pe lângă concerte, Vama deschide Vama înseamnă o adevărată experiență cinematografică live, cu o scenografie și regie impecabile.

Vama deschide Vama a început vineri, la ora 20:00 fix, pe platforma streamerse.net, cu hitul ,,Vama Veche”, în timp ce în apă – doi delfini înotau aproape de mal. Tudor Chirilă era desculț, cu picioarele în nisip și cu fața către mare când a observat mamiferele inteligente cum se dezvăluie în toată splendoarea lor în fața sa. Le-a arătat și colegilor din trupă, Eugen Caminschi (chitară), Dan Lucian (bas), Lucian Clopo (tobe) care erau, la rândul lor, pe plajă cu fața spre apă, apoi a început să cânte. În tot acest timp, Gelu Ionescu (clape) îi aștepta pe toți pe scenă, apăsând clapele pianului. Fanii au putut vedea de acasă imagini spectaculoase cu marea liniștită, cerul, delfinii, focul de tabără aprins, poarta deschisă care te ducea către fotoliul și canapeaua de pe malul mării, în timp ce ascultau clasicele versuri despre povestea care merge mai departe.

În tot acest ,,scenariu” soarele a continuat să apună acompaniat de piese celebre despre mare și nu numai, de la Vama și Vama Veche. ,,Copilul care aleargă către mare”, ,,17 ani”, ,,Nu am chef azi”, ,,Fata în boxeri”, ,,Omul plajei”, ,,Perfect fără tine”, ,,Vara asta”, ,,Fericire”, dar și ultimul single Vama – ,,Fuli Bon Bon” au răsunat din laptopurile și telefoanele fanilor care au avut bilete la evenimentul transmis exclusiv online. Oamenii au lăsat mii de mesaje live pe platforma de streaming, dar și pe pagina de Facebook a trupei Vama, unde au postat fotografii și filmulețe cu ei urmărind emoționați și încântați spectacolul unic din Vamă, de acasă.

După aproape două ore, cântarea electrică s-a încheiat cum altfel decât cu ,,Epilog”, care a fost însoțit de o ploaie fină ce a început odată cu piesa și care l-a inspirat pe Tudor pentru un final neprevăzut, cântând din duba de emisie video.Evenimentul a continuat a doua zi cu alte momente deosebite, iar răsăritul a fost marcat de un alt concert special al uneia dintre cele mai iubite trupe pop-rock din România. De data aceasta, cei peste 3.000 de fani Vama au urmărit de acasă cum răsare soarele din mare pe ritmuri acustice. Cântarea din zori a debutat cu ,,Calul din Marlboro” și a continuat mai bine de jumătate de oră cu alte melodii din istoria ambelor trupe – Vama Veche și Vama, cu aceleași elemente fabuloase de decor de la apus și cu imagini impresionante cu marea, cerul, răsăritul și pescarii care au pornit cu barca în larg și au revenit spre mal, pe durata concertului. ,,Undeva în Vamă”, ,,Victoria ta”, ,,18 ani”, ,,VST”, ,,Vino să visăm sub apă” au făcut parte din playlist-ul care a însuflețit dimineața de sâmbătă, 24 aprilie, pe plaja pustie. Fanii care au avut însă bilete s-au trezit de la prima oră și au urmărit online răsăritul alături de trupa preferată. Și de data aceasta oamenii au umplut internetul de mesaje emoționante, poze și filmulețe cu ei cum se uită la concert de acasă.

Tudor Chirilă: ,,La ora acestei declarații încă sunt sub semnul celor întâmplate pe plajă. Ne-am propus, și cred că am reușit, să refacem frânturi dintr-o lume așa cum am perceput-o noi cândva – să-i zicem Vama visurilor noastre. Încă de când a apărut ideea unui concert online ne-am impus să facem altceva decât ce se făcuse până la momentul ăsta în pandemie. Mai mult decât un concert. O experiență mai aproape de cinematografie care să reclame folosirea unui laptop sau tablete. Să poți vedea pe ecran detalii pe care nu le-ai putea vedea live. Așa că am creat această lume pe plajă, în mai multe puncte, unde am cântat, ne-am jucat sau pur și simplu am existat. Iar faptul că am cântat în două momente ale zilei, apusul și răsăritul, ne-a oferit o experiență mult mai complexă din punct de vedere stare, lumină, decor, muzică. Chiar și starea spectatorilor a fost diferită încă de la început, pentru că într-un fel te așezi să vezi un show seara și în alt fel percepi tot ce se întâmplă dimineața la ora 6, ai un alt bioritm. A fost un spectacol care de foarte multe ori ne-a surprins și pe noi, am improvizat mult, ne-am jucat în spațiul pe care l-am imaginat și am construit momente pe care nu le planificasem sau regizasem. A fost o echipă de producție numeroasă, fiecare merită menționat, dar de data asta mă voi opri la cei cu care am elaborat conceptul show-ului Irina Moscu – scenograf, Daniel Klinger – light designer, Silviu și Bogdan Mustățea (The Brothers M) filmare și regie de emisie.” Concertele, filmate cu 5 camere de la sol și una din dronă, au fost înregistrate și pot fi vizionate pe platforma streamerse.net până pe 4 mai.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • a fost un super concert, aveam nevoie de un concert de genul asta , am cantat cu ei, eram acolo ....
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult