VAMA va susține în zilele de 27 și 28 noiembrie, primul festival digital al unei trupe din România: VAMAFEST. Un eveniment care îmbină muzica, educația și storytelling-ul într-un concept unic, născut din “nevoia de a cânta și de a ‘exista’ în fața fanilor” într-un context complicat, de care cei cinci membri ai formației au ales să profite pentru a oferi, pe lângă muzică, și o incursiune printre pasiunile și experiențele lor profesionale și sociale.
„Prezența digitală a artiștilor începând cu luna martie 2020 a fost uriașă. Am simțit nevoia să facem o diferență. Și ne-am dat seama că avem mult mai multe de spus în mai multe direcții, lucru pe care nu l-am fi făcut în vremuri normale. Când nu te mai poți urca pe scenă, începi să te uiți la muzică din alte perspective”, spune Tudor Chirilă (sursa foto: pagina oficială de Facebook a lui Tudor Chirilă- credit Barna Nemethi).
Astfel, pe lângă cele peste 50 de cântece însumând șapte ore de muzică, membrii formației vor susține ateliere de instrument (tobe, chitară) sau vocal coaching, precum și sesiuni în cadrul cărora vor dezbate despre ce înseamnă să fii producător muzical, despre rolul sonorizării și echipamentelor în producția muzicală, dar vor permite și accesul în „bucătăria” VAMA, adică în studio, acolo unde băieții vor compune o piesă de la zero: idei de producție, concept, versuri, structură. De asemenea, vor povesti întâmplări din culisele concertelor și ale filmărilor de videoclipuri, și vor oferi sfaturi celor tentați să își facă o trupă.
„Copiilor de azi le lipsește ghidajul către pasiune. Orientare profesională cu ajutorul școlii. Noi vrem ca după Vamafest, copiii și părinții și nu numai, să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat să faci muzică și care sunt implicațiile unei asemenea opțiuni. VAMAFEST este un maraton de muzică, dar și ziua porților deschise către muzică: cu ateliere și dezbateri care vor avea rolul de a oferi o perspectivă mai profundă asupra acestei profesii. Totul live pe Facebook. Cred că apariția internetului a favorizat foarte mult conceptul de educație în afara școlii. (…) În Finlanda șoferul de autobuz face educație, ideea acolo este că toată lumea poate învăța de la toată lumea și asta este frumusețea unei societăți care valorizează educația. Aș spune că la noi educația nu se mai întâmplă la școală pentru că sistemul nostru de educație nu ține pasul cu viața pe care o trăim”, crede Tudor Chirilă.
„Întâlnirile digitale nu sunt un înlocuitor, ci o alternativă în vremuri foarte complicate”
Contextul generat de pandemia COVID 19 a mutat multe evenimente în online, de la petrecerile între prieteni la lansări de albume muzicale, concerte și piese de teatru. Celor care se arată sceptici să participe, pe motiv că este doar o mimare a unei experiențe la care nu ai acces, Tudor Chirilă le transmite că nu este, cu siguranță, o situație ideală, dar este mai bine decât nimic, și că ar trebui să o privească din altă perspectivă.
„Întâlnirile digitale nu sunt un înlocuitor, ci o altenativă în vremuri foarte complicate. Altminteri putem să ne scufundăm în depresie gândindu-ne mereu ce frumos era anul trecut pe vremea asta”, spune artistul, subliniind și părțile bune ale unei astfel de experiențe digitale: VAMAFEST e un eveniment la care poate participa toată România, în același timp, și în cadrul căruia oamenii vor putea asculta în premieră piese de la Vama Veche interpretate în noua formulă. Asta pe lângă atelierele și dezbaterile pentru care băieții s-au pregătit intens și au reprezentat una dintre cele mai mari provocări în organizarea acestui eveniment, alături de arhitectura și asamblarea programului.
Pe parcursul celor două zile de festival, sunt programate șapte sesiuni muzicale organizate tematic, care însumează 52 de piese: în prima zi, „Civice”, „Cine sunt eu?” „Marea” și „Vama Best Of”, iar a doua zi, „Am să mă întorc bărbat”, „Top Balade” și „Uptempo”.
Prima zi va culmina cu un show live pe PRO TV, începând cu ora 00:30, unde VAMA va organiza un karaoke show cu cele mai îndrăgite piese ale trupei și va susține un recital „best of”, la care au fost invitați Jean Gavril și Guess Who. Irina Rimes va fi alături de băieți în cea de-a doua zi a festivalului, și va cânta fragmente din Am să mă întorc bărbat, într-o sesiune LIVE pe pagina de Facebook VAMA și Tudor Chirilă, unde de altfel va putea fi urmărit tot festivalul
„Ne-am transformat într-o echipă de producție audio-video”
Pregătirea festivalului VAMAFEST, care a pornit de ideea lui Tudor Chirilă și a fost conceput de Agenția de Vise în parteneriat cu UNTOLD, a însemnat un efort mult mai mare decât cel pentru un concert obișnuit. Au repetat 52 de piese, și-au structurat scenariile atelierelor, le-au repetat, apoi au filmat materialele și promovare, și au comunicat de zece ori mai mult, spune Tudor Chirilă, ceea ce i-a transformat într-o echipă de producție audio-video.
Și greul nu se oprește aici. În cele două zile de festival, va trebui ca băieții „să sară” dintr-o locație în alta, pentru că programul este divers și încărcat.
VAMA în pandemie
Printre industiile cel mai grav afectate de pandemia de COVID 19 se numără și cea muzicală, unde s-au pierdut multe locuri de muncă.
„Din păcate artiștii sunt singuri. Chiar zilele astea constatam că schema de ajutor trâmbițată de guvern pentru sectorul cultural, nu îi include. Sunt în schimb favorizați operatorii culturali care vând bilete, marile festivaluri, care în noua schemă sunt cei care accesează sume uriașe de bani. Artiștii nu sunt vizați direct de acest ajutor. Este o schemă prost gândită care nu favorizează decât o mică parte a industriei musicale”, consideră Tudor Chirilă.
Și pentru VAMA această perioadă a însemnat pierderea locului de muncă, dar și „bucuria enormă a concertelor și turneelor”. Cu toate acestea, Tudor Chirilă spune că pentru trupa lor a fost și o perioadă în care au devenit mai sudați ca echipă și au realizat că nu pot supraviețui decât împreună.
Iar acesta este și mesajul pe care vrea să îl transmită tuturor fanilor, dar nu numai, prin organizarea VAMAFEST.
„Suntem aici cu toții și avem nevoie unii de alți. Știm mai multe decât credeți și vrem să vă arătăm. Hai să vedeți!”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.