Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tunelul Gotthard din Elveția. Cum arată cel mai lung și mai adânc tunel de cale ferată din lume

Cel mai lung și mai adânc tunel de cale ferată din lume a fost inaugurat în Elveția. Tunelul care străpunge masivul Gotthard are 57 km, iar lucrările au durat 17 ani. Investiția totală se ridică la 12,2 miliarde de franci elvețieni (12 miliarde de dolari).  

Tunelul va reduce timpul de călătorie, va atenua traficul pe autostrăzi și poluarea. Zilnic vor trece prin tunel 260 de trenuri de marfă și 65 de trenuri de pasageri.

Contractorii principali ai proiectului au fost firmele Alpiq, Balfour Beatty, Thales și Heitkamp, aproximativ 2.400 de muncitori fiind implicați în lucrările de construcție, în urma cărora s-au extras 28 milioane de tone de piatră, potrivit Agerpres

Primele două trenuri care vor străbate tunelul vor transporta 1.000 de cetățeni elvețieni, un gest simbolic de respect față de plătitorii de taxe din Elveția care au finanțat proiectul. Tunelul Gotthard face parte dintr-un proiect de infrastructură de 23 miliarde de franci elvețieni care urmează să fie finalizat până în 2020 și va îmbunătăți transportul pe cale ferată, conectând centrele industriale din nordul și sudul Europei. Linia de cale ferată va uni acum portul olandez Rotterdam de la Marea Nordului cu portul italian Genova de la marea Mediterană, notează Agerpres.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • MAGNIFIC ! Educatie + seriozitate + bani munciti
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Citisem Gotham in loc de Gotthard :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult