Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Turkexit – lovitura de stat a lui Erdogan

Acum are loc în Turcia, sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, adevărata lovitură de stat, care urmărește nu schimbarea unui lider cu altul, ci a orientării politice și geostrategice a statului turc.

Așa-zisa lovitură de stat a armatei, nu spun că a fost o înscenare, dar dacă nu exista, trebuia inventată. Grupul de militari rebeli urmărea înlăturarea lui Erdogan, nu scoaterea Turciei din actualele coordonate NATO-europene. Acțiunea a fost executată parcă de niște amatori, fără respectarea regulilor de bază în coup d`etat – prima: înainte să faci, taci. Puciștii au avut gura mai mare decât mijloacele.

Ce-a declanșat Erdogan acum nu e doar o represiune, este o revoluție culturală de factură maoistă. Că șefii militari implicați, în special cei care au ordonat soldaților să tragă în manifestanți, trebuie să sufere toate consecințele juridice ale faptelor lor, e inevitabil. Dar dictatorul Erdogan epurează justiția, aparatul administrativ, învățământul superior, închide presa care nu îi e aservită, restricționează accesul la internet. Motivul e de o inconsistență sfidătoare: colaboraționism cu imamul opozant Gulen, aflat în SUA. Cum se poate demonstra așa ceva, pe loc, în legătură cu zeci de mii de oameni, când Gulen însuși neagă orice amestec în lovitura de stat?

„Sultanul” aruncă, de fapt, islamo-naționalismul primitiv și agresiv împotriva laicității și valorilor europene ale democrației și statului de drept. În opinia mea, dorea de mult să facă asta. Nu vrea să aibă soarta lui Gaddafi, Ben Ali sau Mubarak. Soluția islamizării Turciei, pasul spre dictaturile rusă și iraniană, i se par mai sigure decât garanțiile americano-germane pentru supraviețuirea sa la putere.

Votul „Leave” al englezilor a deschis, cum era de așteptat, calea nenorocirilor: după Brexit, Turkexit, cu consecințe poate mai grave pentru lumea civilizată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult