Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Turkexit – lovitura de stat a lui Erdogan

Acum are loc în Turcia, sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, adevărata lovitură de stat, care urmărește nu schimbarea unui lider cu altul, ci a orientării politice și geostrategice a statului turc.

Așa-zisa lovitură de stat a armatei, nu spun că a fost o înscenare, dar dacă nu exista, trebuia inventată. Grupul de militari rebeli urmărea înlăturarea lui Erdogan, nu scoaterea Turciei din actualele coordonate NATO-europene. Acțiunea a fost executată parcă de niște amatori, fără respectarea regulilor de bază în coup d`etat – prima: înainte să faci, taci. Puciștii au avut gura mai mare decât mijloacele.

Ce-a declanșat Erdogan acum nu e doar o represiune, este o revoluție culturală de factură maoistă. Că șefii militari implicați, în special cei care au ordonat soldaților să tragă în manifestanți, trebuie să sufere toate consecințele juridice ale faptelor lor, e inevitabil. Dar dictatorul Erdogan epurează justiția, aparatul administrativ, învățământul superior, închide presa care nu îi e aservită, restricționează accesul la internet. Motivul e de o inconsistență sfidătoare: colaboraționism cu imamul opozant Gulen, aflat în SUA. Cum se poate demonstra așa ceva, pe loc, în legătură cu zeci de mii de oameni, când Gulen însuși neagă orice amestec în lovitura de stat?

„Sultanul” aruncă, de fapt, islamo-naționalismul primitiv și agresiv împotriva laicității și valorilor europene ale democrației și statului de drept. În opinia mea, dorea de mult să facă asta. Nu vrea să aibă soarta lui Gaddafi, Ben Ali sau Mubarak. Soluția islamizării Turciei, pasul spre dictaturile rusă și iraniană, i se par mai sigure decât garanțiile americano-germane pentru supraviețuirea sa la putere.

Votul „Leave” al englezilor a deschis, cum era de așteptat, calea nenorocirilor: după Brexit, Turkexit, cu consecințe poate mai grave pentru lumea civilizată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E clar ca Erdogan duce tara inapoi.Eventual gata cu scolile si emanciparea femeii,zat!!!inapoi la val pe ochi si deghizaj de liliac luat de vant.Curzii vor fi pusi din nou la locul ce li se cuvine,ca bipede bune la sclavie.Urmeaza poate sa starneasca razboi cu oricine ca sa puna stapanire deplina pe Cipru, se va alia cu Iranul,cu Isis si va iesi un caca mare pentru multi amarati care n-au alta vina decat ca sunt inculti,traiesc si muncesc acolo asa cum pot.Vom vedea daca i se va permite lui Erdogan sa se fixeze bine pe picioarele din spate.
  • Like 0
 • In Turcia s-a facut pasul hotarator , spre trecerea tarii la dictatura Erdogan . Pentru Turcia nu va fi bine , pentru Orientul Mijlociu nu va fi bine , pentru Europa nu va fi bine , dar pentru Rusia va fi excelent . Reorientarea lui Erdogan catre Rusia si Iran , va determina un pol de putere in aceasta zona greu de neutralizat . Se vor creea conditiile strategice , ca Iranul sa fie foarte greu de lovit , in cazul in care isi va continua efortul , de a realiza bomba atomica ,asa cum isi doreste . Ecuatia pacii in aceasta zona va deveni foarte greu de rezolvat . Dar indiferent cum va fi evolutia , un lucru este cert : Iranul nu trebuie lasat , sa se doteze cu armament nuclear .
  • Like 5
 • Viitorul chiar nu suna bine.Erdodragnea al nostru ce mișcări pregătește ?
  • Like 3
 • Daca Erdogan trece la islamizarea tarii pentru Europa (UE) si NATO implica schimbari majore in abordatea relatiilor cu si din Orientul Mijociu.
  • Like 0
 • Turmele îndoctrinate religios fac jocurile acestor dictatori politici prin vot democratic...
  e grav, iar crimele împotriva umanității sunt legiferate. Cerc închis. Lumea e condusa de masele de oameni spălate pe creier... in numele așa-zisei democrații. Unde vom ajunge? Desigur acolo unde merg toti pana la urma....caci între naștere și moarte nu exista decât existența noastră, iar fiecare e pe cont propriu in aceasta viata - însă numai printr-o libertate de gândire, prin ieșirea din sistem. Un pas in afara cercului vicios.
  Cum ar fi ca cei cu adevarat liberi sa nu le mai acordam votul politic, sub ce fel de ideologie și-ar mai putea ascunde și justifica crimele acest sistem al corporatocratiei mondiale?!
  Dacă in urma cu 60-70 de ani un singur psihopat, Hitler, a reușit sa bulverseze lumea, acum avem doi, Putin și Tramp. Fiecare se încordează sa-și arate Mușchii pe sistemul "a cui e mai mare". Iar nebunul din Coreea de Nord e imprevizibil. Una peste alta, specia umană a eșuat, suntem mai prosti decât animalele. Ca specie am ajuns sa ne autodevoram, cruzimea acestei specii a depășit cu mult orice închipuire.
  • Like 4
 • In cercul apropiatilor, am spus de multa vreme ca Turcia are toate sansele sa devina un nou Iran, cu alta structura. Alianta fie ea si temporara intre Turcia si Rusia, este impotriva firii si istoriei. Conducerea Turciei pare sa dea impresia ca joaca la doua capete, poate vreuna dintre parti ai face un favor. Poate U.S.A, poate U.E, Rusia, hmm. Nu trebuie sa ne fie frica, ca republica bananiera in devenire, praf si pulbere si fara banane, ce sa luat de la noi sa luat, fiecare si-a vazut de interesele lui, unica problema ar putea fi scutul antiracheta.
  • Like 1
 • Nenorocirea este ca dorinta dupa unul "care sa ne conduca" care"stie ce vrea" este foarte mare...
  Desi traiesc bucuros de 40 si ceva de ani intr-o democratie fireasca stiu ca acesta este o exceptie...si....ca democratia adica sistemul in care fiecare are un vot responsabil si majoritatea determina periodic fortele guvernatoare controlate tot timpul de alegatori este doar un mijloc spre ideal, ca in alta conjunctura acest fel de guvernare poate sa fie chiar nociva daca majoritatea nu are inca constiinta sociala adecvata..Ca chiar britanicii din regfiunile mai inapoiate ,ungurii si ..romanii din pacate voteaza pe alte considerente decat interesul natiunii..oricum vrem sa ocolim asa este..Cunosc destul de bine parerea turcilor din apus (Germania ,Austria) ,chiar si acolo dorul dupa un sultan (intelept si milos) este mare.
  Ca sistemul democratic sa aduca roade e necesara o permanenta educare cetateneasca..Daca suntem sinceri putem observa ca democratia este ceva de la sine de inteles numai in tarile unde de secole populatia exercita guvernarea in acest fel si in viata cotidiana stie ce inseamna responsabilitatea votului, prioritatea scopului comun..Nordul protestant unde cetatenii sunt obisnuiti cu conducerea colectiva a bisericii ,a comunelor ,a tuturor organelor civile , stie sa aplice sistemul democratic si pentru conducerea statului.Opinia publica autonoma si rationala ,asa zisul reflex democratic ,ajuta la propasirea societtii.
  Noi avem posibilitatea ca prin exercitarea votului in din ce in ce mai mai multe organizatii civile sa educam semenii .Aceasta este o munca indelungta.nu avem voie sa ne descurajam ..
  Turkexit este in momentul de fata ceva de asteptat.Dupa Kemal care a reusit sa convinga numai scoarta societatii turce ,otomanii majoritari printre oamenii simpli din Anatolia,oriunde sa traiasca acum ( chiar si ca a doua generatie de Gastarbeiter ) va reda linistea supusiilor nostalgici a lui Baiazid in Sultanatul Turc
  • Like 3
 • Turcia e in Europa ,ca si Rusia dealtfel;Iranul priveste spre Turcia si nu invers.deocamdata,sper ca si pe viitor,noi toti de aici de peste ocean de oriunde cu mici exceptii avem un ff puternic aliat:FACEBOOK.restul sunt etape care trebuie arse.raman optimist.
  • Like 0
  • @ Sorin Ioan Girdan
   Bai dar prosti mai suntem! Turcia e in Europa - se vede. Nici continental, nici ca traditie democratica, n-o sa vorbesc de religie fiindca bosniacii n-avem incotro dar sunt europeni, si candva, daca o sa existe EU, vor avea locul lor acolo. Traditia culturala a Turciei n-are nimic european in ea, decat vestigiile unei civilizatii la fel de sastistita, de batrana si de zaharisita cum e a noastra acum. Iranul se uita spre Europa? Ca s-o haleasca poate. Rusia la fel. Rusia e un continent aparte. Care pune in paranteze apartenenta europeana. Nu ca e sau nu e. Nu se pune problema. Facebook sa faci dumneata cand te-or lua in armata, mobilizare generala si carne de tun. Parca poporul roman era cam incult, cam ne scolit, dar inca istet. De unde atati tampiti?
   • Like 1
 • De acord cu acest punct de vedere.
  • Like 0
 • cireasa de pe tort ar fi ca Trump sa ajunga presedintele S.U.A.!
  • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult