Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Turkexit – lovitura de stat a lui Erdogan

Acum are loc în Turcia, sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, adevărata lovitură de stat, care urmărește nu schimbarea unui lider cu altul, ci a orientării politice și geostrategice a statului turc.

Așa-zisa lovitură de stat a armatei, nu spun că a fost o înscenare, dar dacă nu exista, trebuia inventată. Grupul de militari rebeli urmărea înlăturarea lui Erdogan, nu scoaterea Turciei din actualele coordonate NATO-europene. Acțiunea a fost executată parcă de niște amatori, fără respectarea regulilor de bază în coup d`etat – prima: înainte să faci, taci. Puciștii au avut gura mai mare decât mijloacele.

Ce-a declanșat Erdogan acum nu e doar o represiune, este o revoluție culturală de factură maoistă. Că șefii militari implicați, în special cei care au ordonat soldaților să tragă în manifestanți, trebuie să sufere toate consecințele juridice ale faptelor lor, e inevitabil. Dar dictatorul Erdogan epurează justiția, aparatul administrativ, învățământul superior, închide presa care nu îi e aservită, restricționează accesul la internet. Motivul e de o inconsistență sfidătoare: colaboraționism cu imamul opozant Gulen, aflat în SUA. Cum se poate demonstra așa ceva, pe loc, în legătură cu zeci de mii de oameni, când Gulen însuși neagă orice amestec în lovitura de stat?

„Sultanul” aruncă, de fapt, islamo-naționalismul primitiv și agresiv împotriva laicității și valorilor europene ale democrației și statului de drept. În opinia mea, dorea de mult să facă asta. Nu vrea să aibă soarta lui Gaddafi, Ben Ali sau Mubarak. Soluția islamizării Turciei, pasul spre dictaturile rusă și iraniană, i se par mai sigure decât garanțiile americano-germane pentru supraviețuirea sa la putere.

Votul „Leave” al englezilor a deschis, cum era de așteptat, calea nenorocirilor: după Brexit, Turkexit, cu consecințe poate mai grave pentru lumea civilizată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult