Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Turkexit – lovitura de stat a lui Erdogan

Acum are loc în Turcia, sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, adevărata lovitură de stat, care urmărește nu schimbarea unui lider cu altul, ci a orientării politice și geostrategice a statului turc.

Așa-zisa lovitură de stat a armatei, nu spun că a fost o înscenare, dar dacă nu exista, trebuia inventată. Grupul de militari rebeli urmărea înlăturarea lui Erdogan, nu scoaterea Turciei din actualele coordonate NATO-europene. Acțiunea a fost executată parcă de niște amatori, fără respectarea regulilor de bază în coup d`etat – prima: înainte să faci, taci. Puciștii au avut gura mai mare decât mijloacele.

Ce-a declanșat Erdogan acum nu e doar o represiune, este o revoluție culturală de factură maoistă. Că șefii militari implicați, în special cei care au ordonat soldaților să tragă în manifestanți, trebuie să sufere toate consecințele juridice ale faptelor lor, e inevitabil. Dar dictatorul Erdogan epurează justiția, aparatul administrativ, învățământul superior, închide presa care nu îi e aservită, restricționează accesul la internet. Motivul e de o inconsistență sfidătoare: colaboraționism cu imamul opozant Gulen, aflat în SUA. Cum se poate demonstra așa ceva, pe loc, în legătură cu zeci de mii de oameni, când Gulen însuși neagă orice amestec în lovitura de stat?

„Sultanul” aruncă, de fapt, islamo-naționalismul primitiv și agresiv împotriva laicității și valorilor europene ale democrației și statului de drept. În opinia mea, dorea de mult să facă asta. Nu vrea să aibă soarta lui Gaddafi, Ben Ali sau Mubarak. Soluția islamizării Turciei, pasul spre dictaturile rusă și iraniană, i se par mai sigure decât garanțiile americano-germane pentru supraviețuirea sa la putere.

Votul „Leave” al englezilor a deschis, cum era de așteptat, calea nenorocirilor: după Brexit, Turkexit, cu consecințe poate mai grave pentru lumea civilizată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult