Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ultimul cuvânt al inculpatului. Vișinescu, în lacrimi, către judecători: „Vă rog să mă lăsaţi să mor!”

Inquam Photo / Alexandru Visinescu

photo icon Alexandru Visinescu Sursa: inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE miercuri, 11.30. Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare.

Articolul inițial:

Până în vara lui 2013, numele lui Alexandru Vișinescu nu a fost rostit nici măcar sporadic în legătură cu ororile din pușcăriile comuniste. Bezna care i-a acoperit fața și faptele a dispărut însă brusc într-o zi toridă. După ce a fost denunțat la parchet, surprins de fotoreporteri și cameramani în fața blocului din centrul Bucureștiului în care locuiește, a rostit printre buze, cu obidă „Futu-ţi Cristosu’ mă-tii să-ţi fut“ și a încercat să lovească jurnaliștii. Opinia publică românească și-a înfruntat atunci, direct, într-o secundă, trecutul obscur.

Acea secvență, cu pumnul noduros al lui Vișinescu şi înjurătura aspră, l-a însoțit fără încetare. Din acel moment, chipul său schimonosit, cu privirea satrapică, a devenit imaginea unui asasin lipsit de scrupule, a „torționarului” ascuns de tenebrele tranziției și de încrengăturile „sistemului” postcomunist. Traiul molcom al zbirului de la Râmnicu Sărat, care vreme de șapte ani a avut viața deținuților politici în mâna sa, se încheia definitiv, încet, acolo, pe trotuarul fierbinte din mijlocul Capitalei.

Astăzi, la ultimul termen al procesului său de la Curtea Supremă, Vișinescu a fost alt om. Cu părul ciufulit, cu gura întredeschisă, s-a ridicat în finalul ședinței, în ciuda insistențelor judecătorului de a rămâne așezat pe scaun, pentru „ultimul cuvânt al inculpatului”. A cerut să nu fie degradat militar și să i se acorde clemență. Încet, așa, ca un copil, a început să plângă și a cerut judecătorilor: „Vă rog să mă înțelegeți, vă rog să mă credeți, nu fac scamatorie, v-aș ruga mult dacă… Vă rog să mă lăsaţi să mor!”. Vocea nonagenarului se scufundă în lacrimi și sughițuri. 

Cu o ultimă sforțare, ajunge departe, în timp, și rostește, împotmolindu-se de lacrimi și de incoerența care îi macină vorbirea: „Tatăl meu a murit când eu nu mă născusem… Am fost înfiat… Am fost slugă până să fiu militar!” Pentru Vișinescu acesta este final de drum. Peste două săptămâni își află sentința finală.

Faptele lui sunt astăzi cunoscute. În „sanctuarul suferinței” de la Rm. Sărat, durerea a fost instituită, pe lângă frig, foame, lipsa asistenței medicale, bătăile și caznele îndurate, prin separarea extremă, interdicția totală a deținuților de a comunica cu ființe umane. Ani întregi de izolare absolută. Mecanismul terorii i-a venit ca o mănușă lui Vișinescu, fiul de țăran buzoian, ajuns, ca locotenent major, la 31 de ani, în fruntea pușcăriei peste o mână de fruntași ai României interbelice.

Aici și-a dat aici măsura bestialității și a ferocității. Din toți anii pe care i-a petrecut ca lucrător în pușcăriile comuniste, Vișinescu a petrecut cel mai mult timp la Rm. Sărat. „Sistemul” nu doar că l-a încurajat, dar l-a acoperit și mai ales l-a ferit de actul de justiție când a fost cazul. Indiferent de etapele de „încălzire” a regimului comunist, la Râmnicu Sărat Vișinescu a pus în aplicare și a continuat din prima și până în ultima zi a mandatului său cel mai stalinist regim de penitenciar. Comportamentul său față de cei aflați în detenție nu s-a schimbat niciodată, între 1956 și 1963. Am urmărit cu acribie firul conductor al culpei, vinovăția care s-a conturat din documentele și depozițiile martorilor, care s-au strâns fie la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER), fie la Parchetul General, fie de către completul de judecată și nu am nicio îndoială că regimul terorii impus și întreținut de comandantul pușcăriei întru suprimarea și anihilarea deținuților a constituit misiunea de căpătâi a lui Vișinescu la Rm. Sărat.

Pare astăzi ciudat când te gândești că în urmă cu 25 de ani sau chiar un deceniu, un astfel de proces nu ar fi putut avea loc. Și totuși, existența și mai ales finalitatea unui astfel de demers judiciar arată că România s-a schimbat. Când IICCMER a demarat în 2013, alături de jurnaliștii de la Gândul, campania numită generic de presă „Dosarul torționarilor”, crimele comunismului erau considerate prescrise. Și deci îngropate. 

Grija noastră a fost să găsim cel mai bun mod, cel mai rapid și mai ales cu cei mai mulți sorți de izbândă pentru rezultate în justiție. Când aproape nimeni nu se mai aștepta, am demarat o campanie care s-a soldat cu puneri sub acuzare și sentințe de condamnare pentru crimele comise de către foști comandanți ai pușcăriilor comuniste. Am început cu Vișinescu, am continuat cu Ioan Ficior, comandantul lagărului Periprava. 

Vișinescu a fost trimis în judecată în iunie 2014 și condamnat, vara trecută, pentru tratamente neomenoase (infracțiuni contra umanității) de Curtea de Apel București, la 20 de ani de închisoare, degradarea militară și obligat, alături de statul român, să plătească urmașilor victimelor o sumă uriașă. Colonelul Ficior este judecat și el de Curtea de Apel pentru crimele din anii ‘50-‘60.

Lacrimile lui Vișinescu de astăzi nu pot spăla nici cele 14 decese de la Rm. Sărat, nici pe cei peste 140 de oameni chinuiți, nici moartea lui Ion Mihalache, nici suferința lui Corneliu Coposu ori Ion Diaconescu. Dar dacă un fost „torționar” al Securității plânge în sala de judecată din România anului 2016, poate că e un semn de normalitate.

Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cred ca sunt inca multi tortionari carora nu li s-a dat inca de urma!Oameni buni care ati avut de suferit de pe urma unor asa otrepe nu va temeti si dati-i in vileag pentru asi primi pedeapsa dreapta cuvenita,nu pensii uriase!
  • Like 0
 • Văd comentarii aici care mă înfioară : comentarii care nu diferă cu nimic de cele pe care le făceau în acei ani, criminali ca Vişinescu. Comentarii atît de veninoase şi cu nimic în comun cu cel ce se respectă ca OM, încît mă îngrijesc.
  Ce pedeapsă şi ce mai înseamnă o pedeapsă pentru o mumie ca acesta ?
  Însăşi zilele pe care le mai are de trăit acest criminal, sunt un chin pentru el.
  Legionarii i-au vînat pe comunişti, apoi comunişti veniți la putere î-au vînat pe vînătorii lor.
  S-au deosebit unul de alții ?
  Oricine are dreptul de şi expune părerea, fără îndoială, dar dreapta judecată nu are nimic în comun cu ură.
  • Like 0
  • @ Grigoras Gherase
   asa arata o CONDAMANRE DE OPINIE : "comentarii care nu diferă cu nimic de cele pe care le făceau în acei ani, criminali ca Vişinescu" :) personal, ca unul trait pe pielea personala, sincer regret ca dumneavostra nu traiti in acea epoca in aproprierea acestui bolnav mintal, probabil ca deveneati mana lui dreapta si astazi stinerea dumneavostra avea o motivatie, dar nu se poate intampla asa. inteleg ca sunteti lipsit de empatie, primul semn cercetat in psihiatrie.
   • Like 0
 • Pluto check icon
  Să moară în puscărie. Asta pedeapsă. Să moară în puşcărie după ce a stat măcar o zi acolo. Să i se confişte averea şi să se dea urmaşilor celor chinuiţi de el.
  • Like 2
 • Aștept încă procesul lui Iliescu, torționarul din 90-91. Pînă atunci nu sînteți din cale afară de credibili pt mine!
  • Like 3
 • Tot ce ați scris aici este pertinent şi logic, fără niciun dubiu !
  Eu însumi am pătimit mult sub regimul comunist, şi de veți căuta veți găsi două dosare : unul pentru agitație duşmănoasă contra regimului, altul pentru trădare secretă de Stat. Primul adevărat, dar am scăpat pentru că nu se aprobare avansarea la excepțional şi ministrul nu a vrut să rişte (Ion Coman), al doilea am scăpat pentru că venit revoluția !
  Socotesc însă, avînd în vedere vîrstă criminalului, că e fi pedepsit cu 20 de ani, Dar lăsat acasă cu doar rup de lei pe lună de fi o pedesapsă demnă de o societate matură şi cu spiritul lui Dumnezeu. În puşcărie sau afara, pentru el este un mare chin.
  Oricum, Dumnezeu îl va judeca cu mult mai multă dreptate decît o putem face noi.
  Este un punct de vedere şi nimic mai mult.
  • Like 1
 • Nimeni dar absolut nimeni nu are dreptul sa dea sfaturi despre cum ar trebuiesa simta sau sa se comporte raportat la tortionarul lor,toti cei care au avut de suferit de pe urma unor ticalosi precum Visinescu!
  • Like 2
  • @ Oana Petronela Rugina
   Sa simtă, de acord.Exprimarea urii în spațiul public,insa, e o cerere de aprobare din partea celorlalți. Ori secolul 20 s a terminat..duca se!
   • Like 0
  • @ Cristian Pascu
   exprimarea unui SENTIMENT in spatiul public nu necesita aprobare. ca este un SENTIMENT DE DRAGOSTE, PIOSENIE, MILA sau URA, el reprezinta o exprimare a fintei umane. sau CENZURA va da DELETE la postarea dumneavostra care solicita solidarizarea / desolidarizarea de anumite idei.
   • Like 0
 • Pentru Vișinescu trebuie inventată o pedeapsă suplimentară: spovedania penală. Faptele pe care le știm acum sînt despre victimele care au trăit să spună povestea. Despre cei care nu au avut acest noroc, dor criminalul stie adevărul. Dați-l pe mîna Luciei Hossu-Longin
  • Like 2
 • Alex Cpr Alex Cpr check icon
  Va multumim ! Pt ceea ce ati realizat ! Justitia nu este niciodata tardiva. Iar pt cei care tot comenteaza in fel si chip gasind pe alocuri tot felul de inutilitati ,actului in sine, ori scuZe unui criminal ii sfatuiesc sa fie MARTORI ai ISTORIEI. Este de ajuns.
  • Like 1
 • Nu ma incalzeste cu nimic daca moare in Penitenciar peste o luna, doua, zece etc...(unde este hranit, unde are acces la asistenta medicala ,unde nu ploua si nu ninge...si pe taxele si impozitele mele) sau moare in garsoniera lui. Este absolut irelevamt. Dreptatea trebuia facuta cu doua decenii in urma. Da conteaza cand, ba chiar esential! Este diferenta intre act de justitie si circ pentru plebe - grabs popcorn.
  • Like 4
  • @ Lucian Bacioiu
   nu pedepsirea idiotului, posibil bonav mintal, este scopul justitiei ci evidentierea necesitatii mentinerii unei ordini relative. evident ca cei cu discernamant redus nu pot recunoaste semnele alienarii, dar asta nu insemana ca cei cu discenamant nu trebuie sa aplice elementele care restabilesc ordinea. posibil ca intr-o tara civilizata Vișinescu era internat intr-un spital pt bolnavi mintali, asta si pentru faptul ca el nu intelege ce se intampla cu el, poate nu a inteles nici ce facea atunci, altii erau cei care-l indemnau si sustineau. dar ceilalti trebuie a inteleaga ca asemenea fapte conduc la asemenea rezultate.
   • Like 0
 • Belcin check icon
  CATE DECESE???Bunicul meu a fost asasinat in trenul AIUD _TIMISOARA,acest individ nu trebuie inchis ,trebuie aruncat in strada la gunoi el si cu familia lui ,exact ce s-a intamplat cu familia mea..restul dicutam ce???...Iliescu....???SA fim seriosi structurile comunisto securiste conduc cu drag justitia si legislatia romana....restul este poveste pentru cei care ...au ajuns ...mai tarziu in lumea asta...
  • Like 2
  • @ Belcin
   Și dacă noi le facem lor exact ce au făcut ei nu devenim exact ca ei?
   • Like 2
  • @ Belcin
   El Greco El Greco check icon
   Domnule Belcin,dupa cum ganditi ca mentalitate nu sunteti deloc diferit de comunistii din acea vreme.aruncati in strada la gunoi el si cu familia lui.La fel gandeau comunistii de atunci,nu numai el este vinovat ci si familia lui.Tara asta este blestemata sa aiba doar oameni cruzi....asa ca ei atunci si dumneavoastra acum.Sa nu uitam ca teroarea s-a nascut din teroare si umilinta.Nici in infloritoarea perioada interbelica a Romaniei oamenii nu erau tratati corect.In armata regala se purta bataia la fund a soldatului,la politie si siguranta statului erau batai la cei retinuti ,alegerile se faceau cu bata sisi multe alte abuzuri la adresa demnitatii umane.Cred ca tocmai din rautate s-a nascut rautatea acestui om .Asa erau mentalitatile si vremurile atunci.Era imdeiat dupa razboi,dupa inlaturarea unui deceniu de nazism.Pacat ca nici dupa cateva decenii societatea romaneasca nu a evoluat...si a ramas cu aceleasi mentalitati ca atunci...dumneavoastra insusi imi sustineti afirmatiile pe care le-am expus...
   • Like 2
  • @ Cristian Pascu
   Belcin check icon
   Sigur nu stiti ce ne-au facut ei,mizeria indurata,...moartea ajunsese o indurare....nu moartea le-o doresc..trebuie sa treaca prin mizeria sociala,morala ....nu sunt de acord sa-i platesc o viata sociala unui criminal...sa zicem el a fost coada toporului...recunoaste...de ce nu spune cine a fost toporul??? interesant ,,ati avea surprize nenumarate.....
   • Like 2
  • @ Belcin
   Sa nu mă înțelegeți greșit, și eu sunt îngrozit ca alde Gogonea din ăstia primesc pensii de elite și privilegii din bugetul la care contribuim cu toții ..Spun decât ca dvs., cei care ați suferit îngrozitor de pe urma bestialitatii proștilor, sunteți în pericol de a fi influențați de modul lor de a face "dreptate".Cred ca le puteți da o lecție altfel.
   • Like 0
  • @ El Greco
   Belcin check icon
   Sigur nu stiti ce inseamna nevinovatia...sau mai simplu ...sau mai simplu..asumarea vinovatiei..sa iei o viata ....in scopul de ati asigura suprematia,bogatia materiala...comunismul a mutilat ...nu numai trupuri acest holocaust a fost facut cu intentie....a modificat o intreaga lume in scopul de a obtine puterea ...cititi Teoria terorii ..ghiciti cine a folosit-o prima data in istorie pentru a pune MANA pe putere..restul nu ati inteles...acestui bicisnic sclav comunist ii doresc sa spele cu limba ..zoaiele comunismului..el si toata familia lui care a beneficiat de" roadele" crimelor savarsite cu buna intentie de acest..individ..si alti indivizi care beneficiaza de REZULTATELE MUNCII LOR..va rog sa intelegeti ca eu nu le doresc moartea ..doar ..sa zicem..umilirea lor..sa fiti sigur ca acesti indivizi nu au si nu vor avea de gand niciodata sa spuna "IARTMA"
   • Like 1
  • @ Cristian Pascu
   Belcin check icon
   Haida de ,ce lectie??sa le aratam obrazul ca au fost cam neastamparati..sau sa-i punem la colt??sa le luam dulciurile..aha pensia de peste 1000 de euro ..m-am prins ..sau sa le dam vreo 2000 de euro cu scuzele de rigoare..sau sa il chemam la lectii si sa le predam CE???
   • Like 0
  • @ Belcin
   O "lectie" de omenie.Arătați i cum trebuie sa se poarte un om când are puterea..Victime suntem toți în final, domnule Belcin,iar răzbunarea nu va va aduce nimic înapoi. Ci doar mai multa ura.E doar o părere, dacă v am supărat, îmi pare rău.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult