Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ultimul drum al Regelui Mihai I al României

Funeralii Regele Mihai

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Regele Mihai I al României a fost înmormântat sâmbătă în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de soția sa, Regina Ana.

New York Times: Moartea Regelui Mihai vine într-un moment de divizare puternică a societății românești

Publicația americană New York Times a preluat un articol în care agenția de presă Reuters relatează pe larg despre funeraliile Regelui și despre miile de români prezenți la trecerea cortegiului funerar. 


„Chiar dacă problema reinstaurării monarhiei nu este luată în discuție în acest stat UE, Regele Mihai este privit cu mare respect de către românii care au văzut în el opusul unei clase politice pe care o asociază cu sărăcia și cu corupția. Moartea sa vine într-un moment de divizare puternică a societății românești. Pe tot parcursul anului 2017, au avut loc proteste masive de stradă față de încercările Partidului Social Democrat aflat la putere de a slăbi lupta împotriva corupției și statul de drept. La începutul acestei luni, social democrații și-au folosit majoritatea solidă din Parlament pentru a adopta în camera inferioară modificări legislative care amenință să pună justiția sub control politic”, se arată în articolul Reuters publicat de New York Times.

Ziua funeraliilor: sute de mii de români alături de Regele Mihai

Sute de mii de români s-au alăturat procesiunii funerare pentru a-i aduce un ultim omagiu ultimului suveran al României. Tot drumul de la Palatul Regal până la Patriarhie oamenii au aruncat flori în calea cortegiului și au strigat „Regele Mihai!”. În gările prin care a trecut trenul cu sicriul suveranului, oamenii s-au adunat în număr mare. În Gara din Pitești au fost prezente 8.000 de persoane, iar multe dintre acestea au aprins lanternele telefoanelor mobile la trecerea Trenului Regal.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui a ajuns la Catedrala Patriarhală, unde a avut loc slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Patriarhul Daniel. Cortegiul funerar a plecat apoi spre Gara Regală Băneasa, unde sicriul a fost urcat în Trenul Regal care îl va duce la Curtea de Argeș unde va avea loc înmormântarea. În gări, trenul este așteptat de oameni veniți să-și ia rămas bun. Mii de români l-au așteptat pentru ultima dată pe rege în gara din Pitești și au salutat trecerea Trenului Regal care se apropie de Curtea de Argeș.

În jurul orei 18:30, Trenul Regal a ajuns la Curtea de Argeș, unde a fost așteptat de mii de oameni.

Foto: Bogdan Buda/Inquam Photos

La funeralii iau parte reprezentanți ai marilor case regale, între care Prințul Charles, regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia a Spaniei și Regele Carl Gustaf al Suediei.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Toate cele cinci fiice ale Regelui și nepotul său, Nicolae, l-au condus pe Regele Mihai pe ultimul drum. 

Foto: Bogdan Buda/Inquam Photos


Foto: Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Funeraliile au început printr-o ceremonie religioasă care a avut loc în prezența reprezentanților a zeci de case regale din întreaga lume la Palatul Regal, în Sala Tronului.

Sicriul a fost apoi așezat pe un afet de tun în prezența a mii de oameni veniți să își ia rămas bun de la ultimul Rege al României, care au aplaudat și au strigat „Regele Mihai” și „Monarhia salvează România!”. Cortegiul funerar a plecat apoi spre Patriarhie, într-o procesiune impresionantă pe Calea Victoriei.

Mihai I, ultimul rege al României, va fi înmormântat în această seară la Curtea de Argeș. La funeralii participă reprezentanți ai marilor case regale din Europa, între care Prințul Charles, regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia a Spaniei și Regele Carl Gustaf al Suediei.

Funeralii Regele Mihai

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Programul funeraliilor

Potrivit Casei Regale, sâmbătă de la ora 10.25, va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal un scurt serviciu religios, iar la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare, iar la ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeș, unde va ajunge la ora 17.30. La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş, iar la ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Funeralii regele Mihai

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Ar fi bine să ne amintim că a existat şi există Instituţia Coroanei. Regele a subliniat deseori în alocuţiunile sale importanţa Coroanei pentru naţiunea română. Poate că ar trebui să ne gândim mai bine la cele spuse.
    • Like 0
  • Adio Mihai ! Nu te meritam in viata dar te meritam in moarte !
    • Like 1
  • La înmormântări şi la pomeni nu ne întrece nimeni!
    Mulţimea, Garda de Onoare, oficialităţile şi ploaia de flori erau mai potrivite în 1990.
    Dar nu-i rău nici acum. Măcar pentru fotografiile de arhivă.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult