Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ultimul drum al Regelui Mihai I al României

Funeralii Regele Mihai

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Regele Mihai I al României a fost înmormântat sâmbătă în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de soția sa, Regina Ana.

New York Times: Moartea Regelui Mihai vine într-un moment de divizare puternică a societății românești

Publicația americană New York Times a preluat un articol în care agenția de presă Reuters relatează pe larg despre funeraliile Regelui și despre miile de români prezenți la trecerea cortegiului funerar. 


„Chiar dacă problema reinstaurării monarhiei nu este luată în discuție în acest stat UE, Regele Mihai este privit cu mare respect de către românii care au văzut în el opusul unei clase politice pe care o asociază cu sărăcia și cu corupția. Moartea sa vine într-un moment de divizare puternică a societății românești. Pe tot parcursul anului 2017, au avut loc proteste masive de stradă față de încercările Partidului Social Democrat aflat la putere de a slăbi lupta împotriva corupției și statul de drept. La începutul acestei luni, social democrații și-au folosit majoritatea solidă din Parlament pentru a adopta în camera inferioară modificări legislative care amenință să pună justiția sub control politic”, se arată în articolul Reuters publicat de New York Times.

Ziua funeraliilor: sute de mii de români alături de Regele Mihai

Sute de mii de români s-au alăturat procesiunii funerare pentru a-i aduce un ultim omagiu ultimului suveran al României. Tot drumul de la Palatul Regal până la Patriarhie oamenii au aruncat flori în calea cortegiului și au strigat „Regele Mihai!”. În gările prin care a trecut trenul cu sicriul suveranului, oamenii s-au adunat în număr mare. În Gara din Pitești au fost prezente 8.000 de persoane, iar multe dintre acestea au aprins lanternele telefoanelor mobile la trecerea Trenului Regal.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui a ajuns la Catedrala Patriarhală, unde a avut loc slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Patriarhul Daniel. Cortegiul funerar a plecat apoi spre Gara Regală Băneasa, unde sicriul a fost urcat în Trenul Regal care îl va duce la Curtea de Argeș unde va avea loc înmormântarea. În gări, trenul este așteptat de oameni veniți să-și ia rămas bun. Mii de români l-au așteptat pentru ultima dată pe rege în gara din Pitești și au salutat trecerea Trenului Regal care se apropie de Curtea de Argeș.

În jurul orei 18:30, Trenul Regal a ajuns la Curtea de Argeș, unde a fost așteptat de mii de oameni.

Foto: Bogdan Buda/Inquam Photos

La funeralii iau parte reprezentanți ai marilor case regale, între care Prințul Charles, regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia a Spaniei și Regele Carl Gustaf al Suediei.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Toate cele cinci fiice ale Regelui și nepotul său, Nicolae, l-au condus pe Regele Mihai pe ultimul drum. 

Foto: Bogdan Buda/Inquam Photos


Foto: Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Funeraliile au început printr-o ceremonie religioasă care a avut loc în prezența reprezentanților a zeci de case regale din întreaga lume la Palatul Regal, în Sala Tronului.

Sicriul a fost apoi așezat pe un afet de tun în prezența a mii de oameni veniți să își ia rămas bun de la ultimul Rege al României, care au aplaudat și au strigat „Regele Mihai” și „Monarhia salvează România!”. Cortegiul funerar a plecat apoi spre Patriarhie, într-o procesiune impresionantă pe Calea Victoriei.

Mihai I, ultimul rege al României, va fi înmormântat în această seară la Curtea de Argeș. La funeralii participă reprezentanți ai marilor case regale din Europa, între care Prințul Charles, regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia a Spaniei și Regele Carl Gustaf al Suediei.

Funeralii Regele Mihai

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Programul funeraliilor

Potrivit Casei Regale, sâmbătă de la ora 10.25, va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal un scurt serviciu religios, iar la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare, iar la ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeș, unde va ajunge la ora 17.30. La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş, iar la ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Funeralii regele Mihai

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Ar fi bine să ne amintim că a existat şi există Instituţia Coroanei. Regele a subliniat deseori în alocuţiunile sale importanţa Coroanei pentru naţiunea română. Poate că ar trebui să ne gândim mai bine la cele spuse.
    • Like 0
  • Adio Mihai ! Nu te meritam in viata dar te meritam in moarte !
    • Like 1
  • La înmormântări şi la pomeni nu ne întrece nimeni!
    Mulţimea, Garda de Onoare, oficialităţile şi ploaia de flori erau mai potrivite în 1990.
    Dar nu-i rău nici acum. Măcar pentru fotografiile de arhivă.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult