Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Adrian Vasilescu, BNR: 4 miliarde de euro au fost aduse în România în timpul crizei de acționarii băncilor, în timp ce guvernele și opinia publică țipau că băncile scot bani din țară

Adrian Vasilescu

„Ordonanța lăcomiei” adoptată de Guvern la finalul anului trecut, ar putea să declanșeze o anumită criză în sistemul bancar, avertizează consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu. 

În cazul unei eventuale crize, Adrian Vasilescu crede că acționarii băncilor, care în timpul crizei din 2008 au adus în România 4 miliarde de euro, nu ar mai decide să facă infuzie de capital.

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Adrian Vasilescu a explicat că în timpul crizei în alte state băncile au fost salvate din „buzunarul contribuabililor”. 

Moderator: „Acum, după ce au văzut acționarii acestor bănci ce s-a întâmplat în România, acționarii acestor bănci credeți că ar mai veni (cu bani-n.n.)?”

Adrian Vasilescu: „Nu cred! De aici încep riscurile, odată cu scăderea nivelului de solvabilitate...”

Moderator: „Deci, nu credeți că acționarii ar mai veni cu capital să facă infuzie în propria bancă de aici”

Adrian Vasilescu: „ Nu cred!”

Moderator: „Temându-se că vor fi taxați și banii pe care îi aduc de acasă?”

Adrian Vasilescu: „Doar activele sunt taxate”.

Adrian Vasilescu a vorbit despre „semnalul dat guvernului” de către Banca Națională a României, printr-un document semnat de viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, care atrage atenția asupra riscurilor pe care le pot avea asupra sistemului bancar prevederile din „ordonanța lăcomiei”.

„Acolo Florin Georgescu și echipa (din BNR - n.n.) avertizau Guvernul că ar trebui să ia în considerare și eventualitatea în care ar trebui să aibă bani pentru a salva băncile. S-a referit la un singur lucru, și anume, că, în toiul crizei, în foarte multe țări în lumea asta unele bănci au și căzut și au fost salvate de stat din buzunarele contribuabililor, statul este doar pusculița, de la persoane fizice, companiile din această țară”, a explicat consilierul de strategie al BNR. 

Moderator: „Acum nu este criză, dar această ordonanță de urgență („ordonanța lăcomiei” - n.n.) ar putea să...?”

Adrian Vasilescu, BNR: „Ar putea să declanșeze o anumită criză în sistemul bancar”.

Moderator: „Deci această OUG ar putea duce și la acel punct semnalat de Florin Georgescu, pentru că altfel nu îl punea acolo.

Adrian Vasilescu: „Nu aș vrea să mă pronunț acum radical, într-un moment în care echipe largi de la BNR fac calcule, aceste calcule vor fi terminate și vom avea o perspectiva științifică, vom vedea cât de mare ar putea să fie riscul adus de OUG și ce pagube ar putea să aducă în sistemul bancar”.

Vasilescu a explicat că băncile din România au avut multe situații în timpul crizei în care au fost „foarte tare lovite”.

„Țări mari au scos bani de la cetățeni, i-au adus în buget și cu ei au salvat bănci, în România nici măcar un leu nu a fost luat din buzunarele contribuabililor să fie salvate. De fiecare dată, BNR a avut un singur mod de a lucra - a chemat acționariatul băncii respective, de unde e el, și le-a spus: «nivelul de solvabilitate scade, trebuie să aduceți capital » . Fără nicio exceptie, a fost adus capital, 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce și guvernele și autoritatile, si opinia publică țipau că băncile scot bani din țară și îi duc afară”, a explicat Adrian Vasilescu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică, începând cu ora 13:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am avut intodeauna un respect si o apreciere convinse despre profesionalismul si acuratetea analizelor finaciare facute de dl Vasilescu. Dar informatiile pe care dansul le prezinta in aceasta interventie imi zdruncina aceasta apreciere. Ii transmit, pe aceasta cale, dl. consilier Vasilescu rugamintea de a clarifica ca spusele dansului,referitoare la cele 4 miliarde E introduse in tara de bancile straine in timpul crizei din 2008, sunt adevarate, iar afirmatiile din interventiile domnilor Andrei si Stefan sunt false/minciuni. Domnule Vasilescu sper sa-mi acordati acelasi respect pe care eu il am fata de dumneavoastra si sa-mi raspundeti.
  • Like 0
 • Andrei check icon
  Domnul Vasilescu uita de perioada cand zbura saptamanal la Viena sa il roage pe Andreas Triechl sa nu mai retraga finantarea din Romania. Daca strainii capitalizau sistemul bancar asa ca sunt ei de treaba era cea mai mare stire. Dar citeste ZF din perioada aia si o sa ai o surpriza.
  • Like 0
 • domnul Vasilescu "uita"cu buna stiinta ca Romania a imprumutat 20 000 000 000E dupa crahul din 2008,bani care sau dus la banca nationala pentru sustinerea sistemului bancar,mai tineti minte intrebarile de pe la antene,ce a facut Basescu cu banii? dar e clasic pentru un sistem bancar mafiot care a instrumentat cel mai mare jaf din istorie,5000 000 000 000$ se spune ca s-au "topit" in 2008,desigur statele au sarit rapid in sprijinul bancilor,Obama injectat in prima faza 740 000 000 000$ din banii de taxe si impozite a fraierilor,deh fiecare dupa posibilitati,
  • Like 0
 • Domnul Adrian Vasilescu, cu tot respectul , dar ar fi cazul sa cedeze locul unui tinar care a absolvit finante banci si sa plece linistit la pensie. Bancile sunt rau intentionate in Romania si nu exista un adevarat parteneriat intre client si banca. Bancile au impresia ca trebuie sa fii sclavul lor. Cujm te ajuta bancile cind esti in situatii dificile. gasesc solutii sa te ajute, dimpotriva daca s-ar putea saa te afunde cu totul ar face-o. Sunt foarte putini consilierii din banci care iti explica anumite lucrurim cu calm si cu rabdare, care sa ofere solutii pentru ajutorarea celuiu in impas. Cind vor taia elanul firmelor care dau imprumuturi rapide pe 7000% dobinda. De ce nu dau bancile cu 50 % dobinda un credit rapid fara o caruta de acte. Si cite ar mai fi de spus. Domnul Vasilescu si toti cei de virsta dumnealui sa plece, sigur vor functiona bancile mai bine fara dumnealor.
  • Like 1
 • Este evident faptul că ”orice om...” nu va da crezare consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, ci va fi alături de ”tradiționalii” conducători roșii; situați pe lângă prima... devastatoare.
  • Like 1
  • @ Ion Popescu
   E greu să fi de partea băncilor în general iar la noi cu atât mai mult dacă ai habar cum funcționează și cum,, finanțează "ei companiile românești. Ai fost vreodată să iei un credit pe firmă? Nu cred. La asta adăugăm țeapă cu francii elvețieni și jegosenia lui Isărescu. România e singura țara unde nu sa luat nici o măsură în favoarea țepuitilor cu creditele în franci elvețieni, în toate celelalte țări băncile au fost obligate la un curs fix stabilit. Ghinionul de a fi român.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   raimond check icon
   Da e un ghinion sa fii roman, adica sa te duci ca inecatu' la banca sa iei credit "cat iti da" banca nu cat poti tu duce... Problema nu sunt bancile sau alti capitalisti feroce care fac afaceri si cu fraieri - sau indeosebi cu - fraieri, ci statul roman, foarte slab ca sa nu zic de-a dreptul mafiot, care nu apara interesele cetatenilor ci a marilor corporatii (ca de', de unde iese banu', de la amarasteni?, nuuuu....). Un stat trebuie sa fie puternic intr-o economie de piata capitalista unde afacerile pot fi de tot felul, inclusiv "tepe". Adica un stat puternic care isi ia in serios rolul de reglementare si control. Dar noi avem un stat mafiot.
   • Like 1


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult