„Ordonanța lăcomiei” adoptată de Guvern la finalul anului trecut, ar putea să declanșeze o anumită criză în sistemul bancar, avertizează consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu.
În cazul unei eventuale crize, Adrian Vasilescu crede că acționarii băncilor, care în timpul crizei din 2008 au adus în România 4 miliarde de euro, nu ar mai decide să facă infuzie de capital.
Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Adrian Vasilescu a explicat că în timpul crizei în alte state băncile au fost salvate din „buzunarul contribuabililor”.
Moderator: „Acum, după ce au văzut acționarii acestor bănci ce s-a întâmplat în România, acționarii acestor bănci credeți că ar mai veni (cu bani-n.n.)?”
Adrian Vasilescu: „Nu cred! De aici încep riscurile, odată cu scăderea nivelului de solvabilitate...”
Moderator: „Deci, nu credeți că acționarii ar mai veni cu capital să facă infuzie în propria bancă de aici”
Adrian Vasilescu: „ Nu cred!”
Moderator: „Temându-se că vor fi taxați și banii pe care îi aduc de acasă?”
Adrian Vasilescu: „Doar activele sunt taxate”.
Adrian Vasilescu a vorbit despre „semnalul dat guvernului” de către Banca Națională a României, printr-un document semnat de viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, care atrage atenția asupra riscurilor pe care le pot avea asupra sistemului bancar prevederile din „ordonanța lăcomiei”.
„Acolo Florin Georgescu și echipa (din BNR - n.n.) avertizau Guvernul că ar trebui să ia în considerare și eventualitatea în care ar trebui să aibă bani pentru a salva băncile. S-a referit la un singur lucru, și anume, că, în toiul crizei, în foarte multe țări în lumea asta unele bănci au și căzut și au fost salvate de stat din buzunarele contribuabililor, statul este doar pusculița, de la persoane fizice, companiile din această țară”, a explicat consilierul de strategie al BNR.
Moderator: „Acum nu este criză, dar această ordonanță de urgență („ordonanța lăcomiei” - n.n.) ar putea să...?”
Adrian Vasilescu, BNR: „Ar putea să declanșeze o anumită criză în sistemul bancar”.
Moderator: „Deci această OUG ar putea duce și la acel punct semnalat de Florin Georgescu, pentru că altfel nu îl punea acolo.
Adrian Vasilescu: „Nu aș vrea să mă pronunț acum radical, într-un moment în care echipe largi de la BNR fac calcule, aceste calcule vor fi terminate și vom avea o perspectiva științifică, vom vedea cât de mare ar putea să fie riscul adus de OUG și ce pagube ar putea să aducă în sistemul bancar”.
Vasilescu a explicat că băncile din România au avut multe situații în timpul crizei în care au fost „foarte tare lovite”.
„Țări mari au scos bani de la cetățeni, i-au adus în buget și cu ei au salvat bănci, în România nici măcar un leu nu a fost luat din buzunarele contribuabililor să fie salvate. De fiecare dată, BNR a avut un singur mod de a lucra - a chemat acționariatul băncii respective, de unde e el, și le-a spus: «nivelul de solvabilitate scade, trebuie să aduceți capital » . Fără nicio exceptie, a fost adus capital, 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce și guvernele și autoritatile, si opinia publică țipau că băncile scot bani din țară și îi duc afară”, a explicat Adrian Vasilescu.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică, începând cu ora 13:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.