(Foto: Guliver/Getty Images)
Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, s-a referit într-un discurs susținut luni la „riscuri majore la adresa stabilității sistemului bancar” induse de inițiative legislative promovate într-un ritm alert.
Declarațiile numărului doi din banca centrală vin după depunerea proiectului privind plafonarea dobânzilor, inițiativă văzută de reprezentanți ai Asociației Române a Băncilor, asociația societăților financiare, specialiștii bancari, analiștii din bănci drept o măsură care va încetini creditarea.
„În prezent, este evident faptul că, în România, traversăm o perioadă efervescentă la nivel legislativ. Sunt promovate, într-un ritm relativ alert, reglementări care îşi propun creșterea gradului de protecție a consumatorului de servicii financiare. Obiectivul declarat al acestor inițiative este eliminarea acelor practici nedorite ale unor actori ai pieţei financiare care vulnerabilizează clientela deservită.
Provocarea majoră în demersurile legislative care se circumscriu acestui obiectiv este menținerea unui echilibru între drepturile și obligațiile părților contractuale. Pornind de la acest deziderat, este de înţeles multitudinea de dezbateri și păreri exprimate în spațiul public pe acest subiect atunci când impactul unor inițiative legislative este evaluat ca generând riscuri majore la adresa stabilității sistemului bancar”, a spus Florin Georgescu.
„În contextul inițiativelor legislative în domeniul protecției consumatorului trebuie clar punctată, însă, o premisă esențială a activității de creditare, aceea că accesul la astfel de servicii nu reprezintă și nu poate reprezenta un drept al consumatorului și, implicit, o obligație pentru creditor, ci este un serviciu eminamente comercial, oferit pe baza cererii și ofertei, și pentru care este necesar acordul ambelor părți în vederea încheierii contractului, cu deplina cunoaștere a riscurilor asumate”, spune Georgescu.
Oficialul BNR a subliniat că România se situează în partea de jos a clasamentelor, la nivel european și mondial, în ceea ce privește educația financiară și intermedierea financiară. Aceste elemente, coroborate cu gradul ridicat de îndatorare, în special în cazul persoanelor cu venituri mici, și cu o încredere scăzută în sistemul financiar - bancar conduc în unele cazuri către o „tendință de reglementare dezechilibrată în sensul supra-protejării consumatorilor”.
„Deşi o astfel de abordare poate da iluzia soluţionării problemelor, nu trebuie neglijate efectele secundare ale acesteia, atât cele imediate, cât şi cele pe termen mediu şi lung, respectiv: perturbarea mecanismelor de funcționare a pieței creditului și prejudicierea intereselor creditorilor de bună credință, ce pot conduce chiar la decizii de reamplasare a investiţiilor, dar şi la influențarea negativă a clienților prin încetinirea inovaţiei în domeniu, restrângerea ofertei de creditare sau stimularea unui comportament caracterizat printr-o responsabilitate scăzută din partea debitorului, cu creşterea gradului de nerambursare a creditelor”
Prim-vicepreședintele BNR este de părere că orice măsuri de reglementare e bine să se realizeze cât mai echilibrat, în raport de necesitățile pieței și să fie îndreptate strict către produsele care ar putea induce riscuri ce nu ar fi ușor înțelese de către consumatori. O măsură cu caracter general, nejustificată de obiectivul final urmărit și care nu ia în seamă impactul pe care îl poate produce asupra pieței ar crea efecte adverse dificil de gestionat, crede oficialul BNR.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Despre o viata de "dupa" nu se gandeste infractorul.Toate cifrele de previziuni sunt puse la intrebare..din ce se va gospodarii tara parasita de multi vrednici in perioada retristei.. Asta e... Deocamdata. Franati teleormanizarea Romanien.