Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Florin Georgescu, BNR, vede „riscuri majore la adresa stabilității sistemului bancar” induse de inițiative legislative promovate într-un ritm alert

BNR - Getty - Guliver

(Foto: Guliver/Getty Images)

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, s-a referit într-un discurs susținut luni la „riscuri majore la adresa stabilității sistemului bancar” induse de inițiative legislative promovate într-un ritm alert. 

Declarațiile numărului doi din banca centrală vin după depunerea proiectului privind plafonarea dobânzilor, inițiativă văzută de reprezentanți ai Asociației Române a Băncilor, asociația societăților financiare, specialiștii bancari, analiștii din bănci drept o măsură care va încetini creditarea.

„În prezent, este evident faptul că, în România, traversăm o perioadă efervescentă la nivel legislativ. Sunt promovate, într-un ritm relativ alert, reglementări care îşi propun creșterea gradului de protecție a consumatorului de servicii financiare. Obiectivul declarat al acestor inițiative este eliminarea acelor practici nedorite ale unor actori ai pieţei financiare care vulnerabilizează clientela deservită. 

Provocarea majoră în demersurile legislative care se circumscriu acestui obiectiv este menținerea unui echilibru între drepturile și obligațiile părților contractuale. Pornind de la acest deziderat, este de înţeles multitudinea de dezbateri și păreri exprimate în spațiul public pe acest subiect atunci când impactul unor inițiative legislative este evaluat ca generând riscuri majore la adresa stabilității sistemului bancar”, a spus Florin Georgescu.

„În contextul inițiativelor legislative în domeniul protecției consumatorului trebuie clar punctată, însă, o premisă esențială a activității de creditare, aceea că accesul la astfel de servicii nu reprezintă și nu poate reprezenta un drept al consumatorului și, implicit, o obligație pentru creditor, ci este un serviciu eminamente comercial, oferit pe baza cererii și ofertei, și pentru care este necesar acordul ambelor părți în vederea încheierii contractului, cu deplina cunoaștere a riscurilor asumate”, spune Georgescu.

Oficialul BNR a subliniat că România se situează în partea de jos a clasamentelor, la nivel european și mondial, în ceea ce privește educația financiară și intermedierea financiară. Aceste elemente, coroborate cu gradul ridicat de îndatorare, în special în cazul persoanelor cu venituri mici, și cu o încredere scăzută în sistemul financiar - bancar conduc în unele cazuri către o „tendință de reglementare dezechilibrată în sensul supra-protejării consumatorilor”.

„Deşi o astfel de abordare poate da iluzia soluţionării problemelor, nu trebuie neglijate efectele secundare ale acesteia, atât cele imediate, cât şi cele pe termen mediu şi lung, respectiv: perturbarea mecanismelor de funcționare a pieței creditului și prejudicierea intereselor creditorilor de bună credință, ce pot conduce chiar la decizii de reamplasare a investiţiilor, dar şi la influențarea negativă a clienților prin încetinirea inovaţiei în domeniu, restrângerea ofertei de creditare sau stimularea unui comportament caracterizat printr-o responsabilitate scăzută din partea debitorului, cu creşterea gradului de nerambursare a creditelor”

Prim-vicepreședintele BNR este de părere că orice măsuri de reglementare e bine să se realizeze cât mai echilibrat, în raport de necesitățile pieței și să fie îndreptate strict către produsele care ar putea induce riscuri ce nu ar fi ușor înțelese de către consumatori. O măsură cu caracter general, nejustificată de obiectivul final urmărit și care nu ia în seamă impactul pe care îl poate produce asupra pieței ar crea efecte adverse dificil de gestionat, crede oficialul BNR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O informație care mie personal îmi lipsește, este în procente (pentru că vorbim de bancă) cât contează profesionalismul și perspicacitatea ”bancarilor” în confront cu evenimentele economice interne și internaționale, în a gestiona aceste evenimente în sensul apărării finanțelor Băncii Naționale și implicit ale României. Gravitatea evenimentelor dacă sunt, atârnă mai greu decât acel profesionalism de care vorbeam la început ?
    • Like 0
  • Da, plafonarea dobanzilor nu e o solutie la dobanzile mari. Singura solutie e retragerea dreptului de oligopol cartelului bancar si liberalizarea creditarii. Bineinteles, despre asta nu o sa-i auziti niciodata vorbind pe fosilele din BNR, ce sa mai vorbim de bancheri. Astia se bucura doar cand le sunt adaugate noi drepturi monopolistice!
    • Like 0
  • check icon
    Chiar dacă în principiu așa este, reglementările trebuie făcute contextual nu generalist, mă amuză expresia-creditorii de bună credință-... unde așa ceva, pe ce planetă, ha,ha, ce umor negru au bancherii.
    • Like 0
  • Urmaresc cu foarte multa ingrijorare haosul in strategia economica si politica legislativa a tarii. Romania are perioada de varf in primirea unor sume de bani pentru investitii cu care trebuie sa-si dea socoteala abia peste un timp si decontarea controlului asupra investitiilor se va face si mai tarziu si anevoios. O parte din bani mai ales dupa inflorirea unei legislatii favorabile infractorilor v-a dispare in buzunarile adinci si foarte sofisticate ale celor (cu exceptia de rigoare9 ) care ajung la oala mirosurilor ademanatoare (Doamana Udrea: Ce vreti nu sunt banii nostrii sunt ai EU...)
    Despre o viata de "dupa" nu se gandeste infractorul.Toate cifrele de previziuni sunt puse la intrebare..din ce se va gospodarii tara parasita de multi vrednici in perioada retristei.. Asta e... Deocamdata. Franati teleormanizarea Romanien.
    • Like 1
  • Abia cand o sa se prabuseasca economia atunci POATE o sa mai scapam de PSD de la guvernare. Daca n-o sa ne prosteasca si in situatia aia cu niste teme nationaliste.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult