Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Calculele BNR privind impactul taxei pe lăcomie: ​Sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil din anul 2019

Florin Georgescu

(Foto: Inquam Photos / George Călin)​

Sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil începând cu anul 2019, înregistrând o pierdere estimată de 680 milioane lei în anul 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei în anul 2020, arată o scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, document obținut de HotNews.ro din surse apropiate Finanțelor.  În plus, numărul de bănci care ar rămâne profitabile ar fi de 4 până în anul 2019 (toate de importantă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020. În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit în orizontul de analiză, arată documentul.


„La nivel individual, aplicarea ”taxei pe lăcomie" ar conduce la erodarea ratei de solvabilitate totale sub nivelul cerinţelor globale de capital în cazul a 9 bănci (din care una de importanţă sistemică) in anul 2019, respectiv a 14 bănci in anul 2020 (din care una de importanţă sistemică) conforrn scenariului de bază În cadrul scenariului advers, 20 bănci in anul 2019 (din care 8 de importanţă sistemică), respectiv 23 bănci in anul 2020 (din care 8 de importanţă sistemică) nu ar deţine fonduri proprii suficiente pentru acoperirea integrală a cerinţelor globale de capital, necesitând aport de capital suplimentar. Deficitul de capital se ridică la 747 milioane lei in anul 2019, respectiv 1,8 miliarde lei in anul 2020 in cadrul scenariului de bază. Deficitul de capital se ridică la 6 miliarde lei in anul 2019, respectiv 12,7 miIiarde lei in anul 2020 in cadrul scenariului advers”, se arată în documentul publicat de Hotnews.ro

„Conform scenariului de bază ajustat cu includerea taxei pe lăcornie, numărul de bănci care ar rămâne profitabile ar fi de 4 până în anul 2019 (toate de importantă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020. În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontui de analiză.

La nivel individual, implementarea „taxei pe lăcomie" ar conduce la erodarea ratei de solvabilitate sub nivelul cerinţelor globale de capital în cazul a 14 bănci în anul 2019 (din care două de importanţă sistermică), respectiv a 25 bănci in anul 2020 (din care 8 de importanţă sistemică) in scenariului de bază. În acest caz, deficitul cumulat de capital se ridică la 2,1 miliarde in anul 2019, respectiv la 14,3 miliarde lei in anul 2020.

Conform scenariului advers, 24 bănci in anul 2019 (din care 8 de importanţă sistemică), respectiv 27 bănci în anul 2020 (cuprinzând toate băncile sistemice) nu ar deţine fonduri proprii suficient pentru acoperirea integrală a cerinţelor globale de capital, necesitând aport de capital suplimentar. În acest caz, deficitul cumulat de capital se ridică la 17,9 miliarde în anul 2019, respectiv la 38,2 miliarde lei în anul 2020” se mai precizează în documentul transmis către Ministerul Finanțelor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sectorul bancar romanesc? Da mai este vreo banca romanesca? In Germania dobanzile incep de la 2,4%. In Romania sunt, dupa 30 de ani de experienta bancara, peste 8,5 %. De ce? Pentru ca BNR protejeaza jetmanirea cetateanului roman? Asa cum firmele romanesti pot falimenta si nu intereseaza pe nimeni, fiind intr-un sistem "concurential" sa falimenteze si bancile care nu se pot adapta. Asteptam dobanzi echivalente celor din germania. Bancile deja cunosc si piata si clientii deci factorul de risc e zero nu mizeria aia de eurobor pe care o tot definesc in alti termeni, nefiind altceva decat dobanda la dobanda. Asteptam sa vedem banci falimentare. Probabil cand vor face productie si nu doar "comert" se va intampla si asta. Deocamdata si cu 0,5 % dobanda sunt tot in castig.
  • Like 1
 • Domnilor Comentatori ,

  Bancile nu s-au intemeiat ca sa ajute economia , micii intreprinzatori sau mai stiu eu pe cine. Bancile s-au nascut ca sa faca profit ca orice societate comerciala care se respecta. Exista anumite "banci" sau institutii financiare care investesc sau crediteaza investitii , dar nu este cazul bancilor clasice.
  Daca ai garantii valide orice banca te imprumuta pentru ca te poate executa daca nu platesti. Ca banii aia ii maninci sau ii investesti , ii intereseaza prea putin atit timp cit ei isi pot recupera creditul. Asta este peste tot , nu numai in Romania.
  In rest credite mici pentru consum , sigur ca da ,socotelile sa fac statistic ... pierd 10 cistiga de la 1000.
  In rest numai de bine , taxa asta pe lacomie este o chestie exceptionala , pentru ca in urma ei se pot intimpla numai citeva lucruri:
  - pier cretinii gen Teodorivici din viata politica
  - o sa plateasca toti zevzecii care au votat PSD , pina o sa le vina acru

  Nu va fie teama de banci , ele o sa fie bine...
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Bun, ce sugestie de vot ai? PNL?, ma tem ca toti sunt o apa si un pamant. In timp ce noi ne contrazicem incercand sa gasim posibilitatea cea mai putin proasta ei imprumuta miliarde pe care ulterior le fura si isi umplu conturile din strainatate, indiferent de partid! Atunci cand esti partinic dovedesti momentul nu-ti este prielnic dar nadajduiesti la CIOLAN Raducule. Succes!
   • Like 0
  • @ Ticu Ursache
   Nu prea vorbeam despre vot aici , dar daca tot a venit vorba...
   Nu exista partide perfecte, dupa cum nu exista nici societati perfecte ( fara coruptie). Dar una este coruptia ca infractiune si alta este coruptia promovata ca politica de stat.
   Dupa cum Cluj (PNL) nu arata precum Craiova (PSD) si nici Oradea (PNL) nu arata precum Alexandria sau Slatina (PSD).
   Dupa cum scoala la o facultate de prestigiu din US , nu arata precum cea de la Spiru Haret ( sau Balti , Herculane si alte minuni ) ...
   Dupa cum sa fi fost comisar european ( sau sa fii) nu este acelasi lucru cu a frauda fonduri europene.
   Dupa cum sa fi fost infractor si securist batrin , nu este totuna cu a fi tinar scolit serios si cu cariera de succes.

   Dupa cum sa fim mari prieteni cu rusii si cu ungurii ( chiar si turcii) nu este acelasi lucru cu prietenia UE si US. Unii ne-au calcat si distrus tara cum au prins ocazia , de ceilalti cel mult ne plingem ca nu ne-au ajutat indeajuns ...

   Deci ar trebui sa ne uitam toti in jurul nostru si sa vedem ce-i mai bine pentru noi si mai ales pentru copii nostri ...

   Dar stiu ca asta este foarte greu , sa ne uitam in oglinda. Mai bine dam o tuica pe gatlej si o tinem langa .

   In general cred ca romanii duc lipsa de minte nu de alternative.
   • Like 1
 • Bancile vor intra in faliment daca ""all things staying equal". Adica, daca nu se schimba nici un alt parametru. Dar daca paramentrul care trebuie si poate fi schimbat este tocmai modelul lor de business, atunci se poate si sa nu intre in faliment. Sa faca un profit cinstit, alaturi de o populatie pe care sa o serveasca, nu sa o calareasca. Poate acolo e buba, care, in sfarsit, se va sparge.
  • Like 0
 • Domnul Florin Georgescu este de meserie politica PSD-ist, ca si judecatorii de la Curtea Constitutionala. Mai are sens sa comentez ? Nimeni impartial ? Dar nimeni.....( sarcasm )
  • Like 1
  • @ Radu Panaitescu
   Vi se pare că este ceva pro PSD aici ? Aici nu este altceva mai mult decât o demonstrație a faptului că în politică nu există atașament față de ideologii, politica este atașamentul față de interesele economico-financiare de grup, care la noi,deocamdată, nu-și permite „luxul” de a „îmbrăca” ideologic aceste interese cât timp nu s-a depășit faza de „nu mă întreba cum am făcut primul milion”.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Va jucati cu sensurile domnule....mai cititi odata. Dar de data aceasta din punct de vedere rational si just. Daca vreti....daca nu....nu.
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Omul de rând se uită urât la bancă fiindcă face mulți bani. În realitate banca e un rău necesar. Fără bancă o afacere, IMM nu merge. Pentru orice afacere, întreprindere, banca e vitală.
  Pentru omul de rând banca e un partener cu care poate să se alieze atât timp cât e în avantaj. Peste o limită devine periculos. Creditarea are riscuri și poate genera situații de criză. Pentru omul normal plăți și economii, cam atât. Cardul bancar e bun, nu stai la coadă la chenzină și îți poți plăti facturile frumos online fără să mai alergi cu chitanța în buzunar. Problema cea mai mare o văd apetitul insațiabil al oamenilor pentru consum. Credit pentru orice cu buletinul sau nu.
  Singurul lucru pe care l-aș reproșa băncilor e ca dau prea ușor credite și mai ales în alte monezi decât leul( franci elvețieni ). Dacă omul nu știe că rata aceea trebuie s-o poată și plăti ba sa-si lase o marjă de siguranță generoasă, se bagă singur în situații dificile. Educația financiară e sublimă dar lipsește cu desăvârșire.
  Se exploatează exact această aversiune a omului față de bănci. Foarte des văd rânjete: porcii, bine că i-a pus la punct. Fără a gândi mai departe. Va fi pus la punct doar buzunarul oamenilor, exact asta va face tot pachetul de măsuri.
  • Like 0
  • @ Delia MC
   Vorbiti in termeni generali. Omul de rand. Inteleg ca dvs sunteti omul special. Dar, asa, de-o fandaxie, de un pamplezir, ati cerut credit de la banca? Cunoasteti direct si personal vreun IMM care a primit si s-a dezvoltat, avand banca drept partener, asa cum frumos teoretizati? Sincer, nu stiu cum si din ce au facut bani bancile. In orice caz, nu din creditarea micilor afaceri. Asa ca, da, oamenii sunt multumiti ca se inteapa basica asta umflata. Nu ranjesc ca sunt prosti, ci tocmai pentru ca nu sunt: sistemul bancar a functionat pentru sine, nu pentru dezvoltarea economiei si ajutarea populatiei.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Delia te rog consulta sistemul de creditare german comparativ cu cel romanesc. Nu uita, suntem la o distanta de 30 de ani de sistem bancar capitalist. Deci piata bancara este asezata. Cum vor deveni societatile de productie rentabile daca bancile au venituri mai mari decat ei? Sau vom putea intra in concurenta cu societatile germane care au credite cu 2,4% dobanda? Sau poate societatile nu conteaza. Traiasca bancile! Delia, Delia aproape ca ma convingi ca lucrezi in sistem iar conducerile acestor institutii pun presiune incepand de la salariati.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Iarta-ma ca revin dar am un exemplu: pentru realizarea unei masini cate societati contribuie incepand de la extractia minereului, prelucrare, cercetare si elaborare de tehnologii, realizarea pieselor constructive, liniilor de ansamblare, retelei de vanzare iar ulterior intrarea in concurenta cu celelalte firme constructive. Masina m-a costat in acel moment 10.000 de euro. Stii cat a incaasat banca dupa 10 ani dobanda? 7000 mii de euro (doar banca). Eh, acum daca e corect sau nu te rog sa-mi spui!
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Delia MC Delia MC check icon
   Sunt un om de rând. Dacă dvs nu va plac părerile mele, ok. Jignirea, atacul la persoană însă nu mai sunt ok. Da, am avut credit, pentru mașină dar mi-am promis că nu mai fac și până acum m-am ținut de cuvânt. Eu nu am demult nici un credit însă cunoscuții mei sunt literalmente sufocați de datorii. Nu au învățat că banca e un partener dar după o limită devine dușman.
   Puteți să dați cu sâc băncii când treceți pe acolo dar asta nu schimbă nimic. ROBOR se menține în limite, băncile s-au repliat. ROBOR e un indicator de piață, arată printre altele că băncile se împrumută între ele. N-o vor mai face, asta înseamnă credite mai puține și mai scumpe.
   N-a plesnit nici o bășică. Nu-i subestimați, sunt finanțiști versați.
   A propos, dl Vâlcov știe asta, nu-i prost. Psd mizează pe populism, nimic nou sub soare...
   Post edit: nu știam ce-mi sună fals: Creditul pentru "pamplezir sau fandaxie", aia e greșeala.
   • Like 0
  • @ Ticu Ursache
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu stau la mijloc între 2 extreme. Dvs stați mai aproape de una din ele și mă percepeți pe mine mai aproape de cealaltă. Chestie de perspectivă. Ciudat cum cineva care încearcă să judece imparțial e imediat taxat de...părtinire. Nici eu și nimeni din familie/ cunoscuți nu sunt în domeniu, eroare deci.
   Germania: ei întâi produc, apoi economisesc și la urmă consumă. Noi facem invers. Au o economie stabilă, monedă mai stabilă ca leul. Noi avem creștere economică bazată pe consum. Mă tem că asta e una din bășicile care pot plesni...
   Că ei, psd pozează în haiduci care iau bani de la bogați și dau la săraci nu mă mir. Mă mir numai că unii îi și cred...
   • Like 1
 • Ce frumos e cand aia cu bani le vorbesc altora despre bani.
  E ca si cand un bogatan vine si-ti spune "zdreanto, nu faci bine, sezi ca esti mic".
  Dar ce analiza, dar ce scrisoare.
  Atat de multe bune intentii din partea BNR. Dar cat de mult se gandeste BNR la binele poporului care-i umfla dosul cu bani.
  Romanul uita un lucru, care se intampla din cauza BNR: ratele si preturile s-au dublat fata de acum 5 ani si triplat fata de acum 15.
  Previziunile sunt favorabile BNR. Si-au asigurat finantarile pe inca 100 de ani.

  In rest nici un protest fata de pretul oului. Care se vinde cu 2 lei. Le convine, au bani, doar sunt toti niste bogatani...cu rate.

  • Like 1
  • @ Bogdan Storm
   Stimate domn, confundati banca centrala care exista in orice stat, adica BNR, cu bancile comerciale (adica acelea care acorda credite). Ok, va inteleg punctul de vddere, insa problemele mari pe care le sesizez din acest articol sunt o scadere masiva a imprumuturilor (nu ma refer doar la creditele pentru populatie ci, mai ales, creditele acordate firmelor care fac investitii si llatesc angajati aici, in Romania), cea de-a doua problema fiind numarul mare de banci de importanta sistemica, deci cu impact puternic in economia romaneasca, banci care s-ar putea retrage de aici sau s-ar putea inchide in lipsa profitului. Sa fim sinceri: e bine cand luam imprumut, e nasol cand trebuie sa-l returnam. In conditii de legalitate. Altfel, ramane valabila varianta subterana: camatarii, la care, totusi, niciun om nu apeleaza, neexistand nicio protectie.
   • Like 1
  • @ Bogdan Storm
   Mr.Oh check icon
   La origine creditarea era un instrument dedicat investitiei. Sa iti dezvolti afacerea, gospodaria. Nu a fost gandita pentru consum. Cand ajungeai sa iei credit ca sa poti trai erai deja considerat falit si practic iti vindeai in rate proprietatea.

   Creditul pentru consum a aparut in sec 20 odata cu productia de masa, automobile etc. Odata cu atingerea unui anumit nivel tehnologic. Urmare a distrugerii din al doilea razboi mondial, creditarea pentru consum a d3venit un instrument al dezvoltarii economice. Insa numai acolo unde productivitatea muncii a crescut prin tehnologizare. Aceasta realizata prin investitii. Europa de vest ....

   Relatiile economice de dupa al 2 lea razboi mondial sint complexe si includ ajutoare financiare serioase... inclusiv creditarea

   Romanii privesc cu invidie si frustrare catre occident si se considera victimele occidentului.
   In realitate problema e doar in Romania. Lipsa intelegerii economiei de piata coroborata cu o propaganda comunista si egalitara, romanii nu reusesc sa creeze o piata autohtona cu produse romanesti. Nu se tehnologizeaza, nu fac economii, ci doar consuma fara a investi in intreprinderi preferand sa fie angajati si sa fie serviti cu un salar ...
   Societatea in care,intreprinzatorul nu este rasplatit pentru idei si initiativa iar va falimenta ...

   Capitalul se aduna din economii ... Daca economia romaneasca nu reuseste sa econoniseasca atunci nu va avea capital propriu.
   Mafiotii de la guvernare vor sa adune capital propriu fara faca ceva pentru economia,romaneasca. Doar decapitalizand cetatenii.
   Asta e problema. Pe occidenyal nu-l poti fraieri ca stie cum sa se apere. Dar iri poti fraierii proprii cetatenii needucati.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Exceptional, exceptional raspuns. Eu am cerut credit pentru dezvoltarea afacerii, nu pentru consum. Ce credeti? Am primit?
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Mr.Oh, suna asa chinezesc :))) Imi suna in cap numai Ping-Pong :)))

   Va recomand si Dvs textele mai scurte. Oamenii e obositi de atatea texte :D

   Va multumesc pentru efortul de a-mi scrie. Inceputul a fost interesant si am dus la capat lectura. Dar va rog faceti textele mai scurte :D

   Toate cele bune.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Inseamna ca n-aveti cel putin unul dintre cele 2 lucruri necesare:
   1. Bani sau promisiunea ca veti produce mai mult decat se asteapta banca
   2. Pile, relatii, d-astea care spun in centrala "da ma, da-i ca il stiu, e afacerist bun"

   :D
   • Like 1
  • @ Bogdan Storm
   Mda, era o vorbă pe la noi: ca să obții bani de la bancă trebuie să demonstrezi că nu ai nevoie de ei.
   • Like 1
 • As fi vrut ca dl prim-viceguvernator al BNR, sa se intrebae cum de aceste banci sunt rentabile in tara lor de origine, unde dobanda pe care acestea o percep este de 3-4 ori mai mica decat in Romania?! O analiza in acest sens ar putea conduce la concluzia ca eficienta acestor banci in Romania este apreciata dupa aportul pe care il au la compensarea lipsei de eficienta din propria tara. Micsorarea acestui aport inseamna neeficienta?
  • Like 1
  • @ Ion Ionita
   Mr.Oh check icon
   e simplu. In Romania se iau credite pentru consum si riscul e mare, deci si dobanda e mare. In tarile de origine credite pentru investitii. Dobanzi mici. Problema e ca investitorii din "occident" nu au incredere in politica socialista europeana si nu mai fac investitii acolo. Prefera sa faca in alte locuri unde profitul obtinut reflecta riscul si efortul depus.

   Nici o problema. Acum se vor bloca si investitiile private din Romania nu doar cele guvernamentale.

   O sa vedem ce se va intampla. Fara credite de consum si fara investitii se va arata imediat eficacitatea economiei romanesti.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Glumiti, desigur. Care credite pentru dezvoltarea investiei? Ca eu am cerut si nu am primit. Aaaaa, cu totul altceva era daca ceream un credit de consum. Sa piara, asadar, ei si cu modelul lor de bunsiness bancar folosit pentru sine, iar nu pentru dezvoltarea economiei.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult