Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un abuz!

Viorica Dăncilă și Rovana Plumb

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Carevasăzică, doamna Rovana Plumb este și respinsă, și cu banii luați.

Acesta este un abuz strigător la cer! Dreptul Rovanei Plumb de a fi pusă undeva, de a fi ceva, de a fi „pe funcție”, este inviolabil și ar trebui scris în Constituție, alături de celelalte drepturi ale omului. Dreptul oamei Plumb de a fi într-o poziție de răspundere ține de pesedismul multilateral dezvoltat, unde nu contează la ce te pricepi, contează să fii cu ai noștri.

Pentru orice om decent din țara asta, să te pricepi și la Mediu, și la Muncă, și la Fonduri Europene, și la Transporturi este ilogic. Pentru PSD și doamna Plumb nu e. Dumneaei ar putea fi pusă la fel de bine isprăvniceasă responsabilă cu mineritul intergalactic, ar exercita funcția cu aceeași competență.

Doamna Dăncilă, cea care a propus-o și care, mai deunăzi, gavarea că „alegerea doamnei Kovesi procuror european afectează imaginea României”, poate acum să sesizeze CCR sau să facă o comisie de anchetă condusă de Lia Olguța Vasilescu. Abuzu-i abuz și trebuie făcut lumină în acest caz. Ne afectează imaginea de țară. Auzi, să ne trântescă produsul nostru de lux, pe mama tuturor șmecheriilor. Au fost încălcate drepturile Rovanei Plumb de a beneficia „din solidaritate” de un împrumut pe persoană fizică de 800.000 de lei (170.000 de euro), de la un prieten, să aibă ce cheltui în campanie. Acum nu știu câți dintre dumneavoastră aveți un prieten care să vă dea 170.000 de euro din solidaritate, cert e că birocrații ăia de la Bruxelles nu înțeleg prietenia. Chițibușari, le sună a conflict de interese, spălare de bani, corupție. Așa-i cu statul paralel, nu pricepe solidaritatea pesedistă!

Și-acum ce se va întâmpla? Respinsa se va întoarce acasă și va trebui să returneze împrumutul. Nu are venituri de nivelul ăsta? Nu-i nimic, să meargă la bancă, să ia un credit. Sau să se angajeze la privat. E plin de oferte de șefi de multinațională, de top manageri, corporațiile se vor bate să o aibă pe doamna Plumb. Iar în privința comisarului european trimis de România, orice ați zice, există pe planeta Pământ cineva mai competent și mai multilateral dezvoltat decât Rovana Plumb. Cea care a propus-o.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Neamul prost în acțiune! Din magazioneră, ministru! Și încă în mai multe domenii! Asta da ”evoluție”, doar la noi posibilă (v. pe Veorica ot Videle care n-ar f în stare să vândă pătrunjel în piață)!
  • Like 0
 • Un abuz permanent este ascendența aceste magazionere de la defuctul Miraj București până în ziua de azi. Una din marile impostoare psd.
  • Like 1
 • "Curat abuz, neicusorule!"
  Cu un ochi am ras si...cu celalalt am plans!
  Cred ca i se potriveste de minune, Rovanei PLUMB, functia de dregatoreasa "responsabila cu mineritul intergalactic" , pentru ca si-a demonstrat din plin competenta la Mediu si Munca (in zadar!).
  • Like 1
 • Ion check icon
  Doamna Plumb nu trebuie sa intre in panica..Daca a fost refuzata in functia de comisar european o face dna Dancila comisar al poporului in Romania.
  • Like 4
  • @ Ion
   Bună idee! :))
   Era mai bine dacă scriaţi komisar al poporului, să nu existe dubii asupra funcţiei... :))
   • Like 7
 • Cineva spune că Președintele nu s-a implicat în trimiterea propunerii pentru funcția de comisar european. Ba da, a atras atenția asupra situației neclare a Rovanei Plumb, dar d-na Dăncilă, ca de obicei, a ignorat observația respectivă. Aud că acum s-ar gândi la ministrul Leș!? Cred că lista competenților din PSD este doar o foaie albă de hârtie!
  • Like 7
 • Parerist check icon
  Eu astept cu interes comentariul lui Ionel.
  • Like 5
 • Am ascultat emisiunea lui Moise Guran de azi,cu privire la incurajarile romanilor adresate d-nei Plumb in urma ratarii sansei de a deveni Comisar European.Sunt uimit pentru discursul emotionant si de bun simt al celor care au intrat in direct,mai mult afinitatea si asentimentul tuturor de a fi alaturi de aceasta ,fara injuraturi ,fara vorbe de ocara,un dialog superior plin de intelepciune si decenta.Toate sfaturile duceau in aceiasi directie: Las-o balta!Daca Zidul Chinezesc se vede sau nu de pe Luna inca nu se stie sigur,dar imprumutul asta pe persoana fizica si un copil de clasa a doua il intelege.Problema nu este la d-na Plumb ,in realitate este dincolo,la autoritati care ar trebui sa verifice aceasta suma daca este o suma declarata real,supusa taxelor si impozitelor legale din Romania.Acesti bani din donatie nominala intra in circuit pe baza unui imprumut declarat de la o persoana fizica ,care in mod normal ,ar trebui sa justifice provenienta lor! Parchetul ar trebui sa se sutosesizeze si mai mult Presedentia ar trebui sa atraga atentia institutiilor abilitate sa verifice legalitatea sursei.Groaznic ar fi sa se descopere ca d-na Loghin are un venit sub 60000 ron/an si ceva datorii la furnizorii de utilitati.Acest imprumut sa fie doar acoperirea unei surse ilegale si atunci este mult mai grav,chiar penal. Siuncer ma mir ca d-nul Iohanis nu a observat acest lucru...dar nu e tarziu
  • Like 7
  • @ Cantemir Hritcu-mesenschi
   Ada check icon
   Parchetul nu se poate autosesiza ca are treaba cu niste cazuri de fete disparute, alte fetite moarte si cu niste dosare aruncate prin birouri pt a fi mancate de molii.
   Presedintia doarme si se va destepta doar la alegeri.
   In Romania nimic nu e groaznic, totul este normal.
   Ne mai lipsesc niste liane si ceva nuci de cocos pt a ne pocni unii pe altii.
   • Like 5
  • @ Cantemir Hritcu-mesenschi
   Adi check icon
   mie mie greata de moise guran si de emisiunile lui,,,oricine indrazneste sa critice acolo statul care DĂ e luat la rost si i se inchide gura. moise guran ar fi bun de lider sindical si cam atat.
   • Like 0
 • dan check icon
  Si daca a pus-o special ca sa ii ia locul Dancila stiind ca are o problema de legalitate.
  Putea sa puna pe oricare altcineva dar nu a facut-o.
  Astia de la PSD se mananca intre ei mai rau ca triburile din Amazon.
  • Like 3
  • @ dan
   check icon
   Aiurea!
   Căci, "ghinion" (dar și "he-he"), acum chiar că nu mai are șanse!
   • Like 2
  • @
   Zev check icon
   Are dreptate dan, se speculeaza chestia, mie imi pare totusi improbabil, ca sunt batute in cap si una si ailalta, aia da, dar sa te gandesti ca oiropenii o refuza pe Rowenta ca sa o accepte pe Dancila imediat dupa, parca n-as crede. Si euistii aia, sunt ei tembeli, dar nu complet idioti. Okay, nu majoritatea. Bun, nu toti. Fain, sunt totusi cativa care nu-s. Unu-doi. Aia. Sau ala, ca inca nu s-a hotarat cu ce gen se identifica.
   • Like 0
 • Alături de citatul pe care domnul Negruţiu l-a extras din Antologiile Dăncilă, vin şi eu cu unul care se potriveşte la fel de bine situaţiei:

  „Nu susţinem acest mandat [al L.C. Kövesi] pentru că mi se pare o abordare firească, atunci când există suspiciuni asupra unui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie.” (sursa: https://is.gd/r9JSyj)

  Exceptând faptul că dna Dăncilă pare a avea tulburări de personalitate (nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare – cine „nu susţinem” dacă „mi se pare”?) nu înţeleg de ce n-a aplicat principiul enunţat şi în propria grădină. Adică dna Plumb să lămurească lucrurile şi pe urmă să ocupe funcţia. Păi, ce facem, tovarăşi?!
  ──────────────────────────
  Completare:
  Pe de altă parte, mă bucur că problema Plumb s-a rezolvat în felul acesta, fiindcă berbecii de la PNL spuneau că o vor bloca votând împotrivă. Ar fi fost jenant ca (din nou) un candidat român să fie blocat de proprii conaţionali. Da, este adevărat, Plumb este incompatibilă cu o astfel de funcţie, însă asta trebuia rezolvată în ţară, nu la PE.
  • Like 9
 • The Domino Principle, thriller american de excepție, acum într-o versiune mioritică, în locul distribuției de Oscar; Gene Hackman si Candice Bergen, ne delectăm cu actorii tristei scenete la care asistăm de 30 de ani. descoperind exact ca în film conexiuni cu Brazilia, Costa Rica și lumea interlopă!
  Din 26 mai piesele cad una câte una...
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult