Sari la continut
alt

George Moisecheck icon

George Moise locuiește în Japonia din 2008. În 2011 publică „Iertați-mă că nu sunt japonez“, povestea adaptării (sau a inadaptării) în Japonia. Este co-autor al volumului colectiv Scrisori din Cipangu, povestiri japoneze de autori român, apărut în 2016 la Editura Trei.


Articole publicate check icon

Protest Japonia

Eram, ce ironie, nouă participanți într-un țarc, înconjurați cu o curiozitate de entomolog de douăzeci de polițiști pe care i-am convins fără efort că nu intenționăm să protestăm cu violență împotriva violenței, că nu voiam decât să transmitem autorităților române un mesaj scris, semnat de cei prezenți.

Citește mai mult

Copiii în Japonia

Copiii japonezi, duși în parc și lăsați pe iarbă fără niciun alt element ajutător, nu vor sta cu ochii în gol, dând cu degetul în palmă, ca niște zombie dependenți de smartphone sau tabletă. Vor găsi un băț, cu care vor face, strămoșește, o gaură în pământ. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Japonezi baie

Îmi mai aduc aminte de ce-mi povestea o prietenă româncă de aici, la prima ei vizită la părinții soțului japonez. Cum faci economie și respecți ierarhia în același timp. În aceeași apă, din aceeași cadă, fac întâi baie părinții soțului. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Admitere

La o facultate din București era un paznic care nu făcea mai nimic, că doar era paznic. Și cum stătea el așa în ghereta lui nefăcând nimic, doi părinți care tocmai își înscriseseră copilul la admitere l-au întrebat, mai direct, mai pe ocolite, dacă nu îi poate ajuta cu o pilă.

Citește mai mult

Femeie din Japonia

Aici vecinii nu se prea vizitează, nu ”se țuicăresc”, nu își bat la ușă să-și ceară o cană de făină, cel puțin nu în clădirile de singuratici. N-am îndrăznit nici eu mai mult. M-am mărginit să observ exactitatea cu care ieșea pe ușă la șapte dimineața, cum bocănea timid cu tocurile pe alee până la bicicletă și faptul că din când în când, la ea intra și ieșea ca un hoț începător, un june prim.

Citește mai mult

Japonia

„M-am dus la un centru de urgență, unde medicul mi-a zis că nu știe ce am, aia e febră de om răcit sau gripat, dar nasul, gâtul și plămânii erau la locul lor. Mi-a mărturisit chiar că, după ce m-a anunțat asistenta, s-a uitat pe internet înainte să mă primească să vadă cum răcesc oamenii pe planeta România”. Aventurile unui român în sistemul medical din Japonia. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Japonez în tren

În fața mea, un domn respectabil. S-a întors către mine, apoi din nou către șinele de tren, liniștit, după care și-a golit intestinele de aer de parcă venea de la o colonoscopie, am crezut că s-a rupt ceva în el, mi-a fost chiar teamă să nu-i fi plesnit un vas de sânge la ochi. (Foto George Moise)

Citește mai mult

Scrisori din Cipangu

V-aţi cumpăra o maşină japoneză făcută de români? Nu, nu un nume consacrat, tradus la Pitești sau Craiova. Închipuiți-vă o marcă de mașină nou nouță, de care n-ați auzit, să-i zicem Okamura, concepută și realizată în Japonia, de o echipă de români care locuiesc acolo. Ați cumpăra-o?

Citește mai mult