Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un apartament bucureștean a găsit “soft spot”-ul dintre layout-ul disponibil și cel dorit

Apartamentul despre care povestim de data aceasta se află în ansamblul One Herăstrău Park și are o suprafață utilă de 60 mp (două camere), ceea ce a implicat o compartimentare și finisaje deja stabilite, fără prea mult spațiu de manevră.

“Una dintre provocări a fost găsirea unui layout care să poată fi implementat fără a afecta compartimentarea și finisajele existente – de exemplu, încălzirea prin pardoseală a făcut dificile eventualele intervenții ulterioare. Ca urmare, am fost nevoiți să găsim un „soft spot” între layoutul dorit și nivelul de intervenție asupra spațiului”, ne-au povestit arhitecții de la CRAFTR, care îți sunt cunoscuți deja pentru cocktail-urile lor de design interior compuse din funcționalitate, soluții smart de depozitare și accente glam presărate printre geometriile simple ale amenajării. 


“Una dintre provocări a fost găsirea unui layout care să poată fi implementat fără a afecta compartimentarea și finisajele existente – de exemplu, încălzirea prin pardoseală a făcut dificile eventualele intervenții ulterioare. Ca urmare, am fost nevoiți să găsim un „soft spot” între layoutul dorit și nivelul de intervenție asupra spațiului”, ne-au povestit arhitecții.

 

Scaunele pentru dining vin de la The Home. Ansamblul de rafturi String vine de la Intro. 

Totul a început acum mai bine de 2 ani și jumătate, încă dinainte de achiziționarea acestui apartament și a altor două, a câte trei camere. Proprietarii le-au cerut ajutorul arhitecților pentru…un fel de consultanță imobiliară (de reținut: nu ezista să apelezi la specialiști pentru decizii mari):

“Ei făcuseră o preselecție de câteva unități, iar noi i-am ajutat în luarea deciziei finale după câteva criterii ce au ținut de compartimentare, funcționalitate, posibila mobilare, orientarea cardinală etc.”, ne-a povestit echipa CRAFTR.

Canapeaua Innovation prin Moor

Proiectul de amenajare a pornit fără un brief exact, însă informația de bază a existat: apartamentul urma să fie închiriat, iar proprietarii, o familie tânără, își doreau un design unitar pentru toate cele trei case nou cumpărate – aceleași finisaje în mobilierul custom, culori și accesorii similare. Ca urmare, în lipsa unui utilizator cu cerințe și nevoi concrete, arhitecții au fost nevoiți să bifeze o plajă cât mai mare de scenarii pentru un cuplu tânăr. Rezultatul: o bucătărie generoasă și cât mai funcțională, un loc de dining pentru minimum 4 persoane, multe spații de depozitare, linii simple și minimaliste.

Cea mai simplă parte a proiectului a stat, de altfel, chiar în interacțiunea dintre proprietari și arhitecți: multă libertate, o singură rundă de value-engineering în care au fost înlocuite unele piese de mobilier și iluminat propuse în primă fază, ba chiar și modificări pentru care arhitecții nu au avut suficient timp pentru consultarea proprietarilor.

Au avut multă încredere în noi și credem că asta a influențat în mod pozitiv foarte tare dinamica proiectului și implementarea acestuia”, ne-au spus arhitecții.

Libertatea lăsată de proprietari, însă, s-a lovit, la un moment dat, de restricțiile spațiului. Iar aici a fost nevoie de soft spot-ul și adaptabilitatea proiectului, despre care vorbeam la început.


Compartimentarea și finisajele (pardoselile și baia) stabilite de dezvoltatorul ansamblului rezidențial nu au fost atinse de modificări, însă zonele de compromis au apărut acolo unde planurile de mobilare a spațiului au cerut transformări fezabile:

“Apartamentul a fost predat complet finisat de către dezvoltator, însă au fost câteva aspecte pe care le-am modificat ulterior: am intervenit parțial asupra plafoanelor și destul de drastic asupra layout-ului electric (am modificat complet pozițiile prizelor, întrerupătoarelor și a corpurilor de iluminat față de proiectul inițial) pentru a putea mobila spațiile diferit față de propunerea inițială a dezvoltatorului”, au explicat arhitecții.

Mobilierul custom-made din întregul apartament a fost făcut de Fronte Design. 

Dacă recompartimentarea apartamentului nu a fost o variantă de luat în calcul, arhitecții s-au adaptat la spațiu și l-au fructificat ocupându-l isteț: astfel, în zona de zi au creat un ansamblu de mobilier custom-made care se întinde pe coridorul de acces (unde înglobează o zonă de depozitare generoasă), în living (unde cuprinde rafturile deschise către canapea) și în bucătărie, cu o nouă serie de spații de depozitare.

Scaunul Hay roz vine tot de la Intro.  

Patul și noptierele Gazzda vin de la Moor. Corpurile de iluminat aurii vin tot de la The Home. 

Baia a trecut prin modificări minimale: mai multe corpuri de iluminat și un blat de lavoar completat de un raft suplimentar. 

Înainte să încheiem povestea, recunoaștem, ne-am mai opri un pic la masa din dining. O limonadă înainte de plecarea prin zăpușeala orașului?

Fotografii: prin CRAFTR

Articol preluat de pe Designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • - era sa-mi scape !! - auziti voi culmea exprimarii ???!!! - >>>"Un apartament bucureștean a găsit"<<< - contribuitorule "designist", adica un fel de proiectant de potriveala, de imagine, de confort, nu stiu cum ai reusit sa ajungi ceea ce sustii ca esti, dupa cum nu stiu ce studii trebuie sa aiba cineva asemenea dumitale, dar stiu ca eu am activat inclusiv in cercetare-proiectare, unde se cereau si aptitudini de "design", apoi mai stiu din scoala primara ca este o deosebire infinita intre lucruri si fiinte, ca "apartamentul" este un lucru, adica mort de la bun inceput, care nu poate "gasi"-pierde-cauta-rataci ceva ............... eu unul iti cer sa ne spui cum a reusit sa gaseasca apartamentul tau vraja aia bullenglezeasca numita """soft spot""" ??? - nu cumva esti "mitic"?? - ca acestia timp de 3 ani de la cutremur se salutau cu nou-traditionalul salut bullenglezesc >>""hauzguduidui???""<< - tare mi se pare ca la "bac" ai avut la dispozitie un tel-smart-tare, Doamne iarta-te, ca reusesti performante in fata carora David Copperfield iluzionistul ar rosi de umilinta ...........
  • Like 1
 • ion check icon
  parada de englezisme dar imaginatie si creativitate zero ! masa si scaunele din plastoc sunt oribile si "deja vu" de mii de ori.....
  • Like 1
  • @ ion
   - >>scaunele din "plastoc" sunt oribile<<- mah copilu' ala-i un apartament "lite", pentru postacii "republicii" - da, d-le Ion, chiar asa ...........
   • Like 0
 • - "Un apartament bucureștean a găsit “soft spot”-ul dintre layout-ul disponibil și cel dorit" - scrii cumva pentru vreun institut american de cercetare a confortului arhitectilor postmodernisto-fitzisto-SF ???
  • Like 3
  • @ Stan Colton
   check icon
   "Sweet spot", de fapt.
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   ion check icon
   asa e ! hahahahaha !!!!
   • Like 0
  • @
   - era sa-mi scape !! - auziti voi culmea exprimarii ???!!! - >>>"Un apartament bucureștean a găsit"<<< - contribuitorule "designist", adica un fel de proiectant de potriveala, de imagine, de confort, nu stiu cum ai reusit sa ajungi ceea ce sustii ca esti, dupa cum nu stiu ce studii trebuie sa aiba cineva asemenea dumitale, dar stiu ca eu am activat inclusiv in cercetare-proiectare, unde se cereau si aptitudini de "design", apoi mai stiu din scoala primara ca este o deosebire infinita intre lucruri si fiinte, ca "apartamentul" este un lucru, adica mort de la bun inceput, care nu poate "gasi"-pierde-cauta-rataci ceva ............... eu unul iti cer sa ne spui cum a reusit sa gaseasca apartamentul tau vraja aia bullenglezeasca numita """soft spot""" ??? - nu cumva esti "mitic"?? - ca acestia timp de 3 ani de la cutremur se salutau cu nou-traditionalul salut bullenglezesc >>""hauzguduidui???""<< - tare mi se pare ca la "bac" ai avut la dispozitie un tel-smart-tare, Doamne iarta-te, ca reusesti performante in fata carora David Copperfield iluzionistul ar rosi de umilinta ...........
   • Like 0
 • Adi check icon
  Citeva scurte observatii: - parchetul este pus gresit (trebuia pus perpendicular pe geam), - televizorul este pus fata in fata cu geamul si bate lumina in el, masa si scaune de plastic in camera???, toata casa este plina de spoturi - nu mai sint la moda cam de multisor in occident, camera de zi e plina de etajere si policioare parca ar fi intr-un magazin, lampa de deasupra mesei albe e montata prea jos si devine obositoare la ochi, pe coridor manerele la usile de la dulap dau senzatia de bariere/obstacole - sint prea mari si agatatoare (ar fi trebuit sa puna minere incorporate), bucataria este prea alba si din cauza asta devine obositoare, in general culorile pe gri nu se recomanda in casa - ar fi fost de preferat culori "de pamint" (maro, bej, etc). Nu ma mai intind cu comentariile - din punctul meu de vedere acest apartament NU a fost aranjat corect si frumos (parafrazindu-l pe Shakespeare: Mult zgomot pentru nimic).
  • Like 5
  • @ Adi
   Exact. Ma oboseste sa si scriu, dupa ce am dat scroll pe foto. Textul este, asisderea, de necitit, in romgleza refuzata de bacalaureat, nu numai de idee. Mai scurt: horror!
   • Like 6
  • @ Anca Paduraru
   - da, nene, eu as fi fost si mai aspru, dar cred ca nu merita, in tara "traind" supravietuitorist vreo 7(sapte) milioane de saraci care-si astupa deschiderile tuturor simturilor cand vine vorba de tot ce tine de nivelul de trai - in aceste conditii, toate spusele si redarile din "eseu" seamana a tifla inconstienta la adresa micilor votanti saraci si derutati ....... dixit !!
   • Like 1
 • Nume check icon
  Apartamentul este superb. Felicitari!
  Nu inteleg de ce totusi folosim cuvinte in limba engleza pentru a sublinia ceva. Limba romana nu mai este buna?! In acest articol am gasit 17 cuvinte din limba engleza, fara sa numar denumirea firmelor. care se pare ca nu pot fi traduse in limba romana. De ex.: layout (schema), custom-made (pe comanda), dinning (sala de luat masa pentru ca banuiesc ca se poate lua acolo si pranzul si micul dejun?!). etc. Cu atatea englezisme sunt suprins ca a reusit executia acestui apartament. Cred ca au lucrat cu o echipa de muncitori din Marea Britanie...
  • Like 0
  • @ Nume
   De acord cu comentariile făcute. Dar de ce să ne mirăm (din nou !) că românul este cosmopolit ? Prin această prismă privite lucrurile, parcă nu ne mai mirăm în același grad !
   • Like 0
  • @ Nume
   Corina check icon
   Ar fi bine să se utilizeze echivalente românești. Dacă nu, azi-mâine vorbim numai în engleză și fără să ne înțelegem ca lumea. Soft spot, de exemplu, e folosit greșit aici. Sintagma poate însemna doar două lucruri: fie punct sensibil, vulnerabilitate (al/a unei situații, al/a unui proiect etc.), fie slăbiciune pentru cineva (când cineva e feblețea ta).
   • Like 1
  • @ Nume
   - daca nu intelegi, citeste mai sus, si mai sus .............
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   - era sa-mi scape !! - auziti voi culmea exprimarii ???!!! - >>>"Un apartament bucureștean a găsit"<<< - contribuitorule "designist", adica un fel de proiectant de potriveala, de imagine, de confort, nu stiu cum ai reusit sa ajungi ceea ce sustii ca esti, dupa cum nu stiu ce studii trebuie sa aiba cineva asemenea dumitale, dar stiu ca eu am activat inclusiv in cercetare-proiectare, unde se cereau si aptitudini de "design", apoi mai stiu din scoala primara ca este o deosebire infinita intre lucruri si fiinte, ca "apartamentul" este un lucru, adica mort de la bun inceput, care nu poate "gasi"-pierde-cauta-rataci ceva ............... eu unul iti cer sa ne spui cum a reusit sa gaseasca apartamentul tau vraja aia bullenglezeasca numita """soft spot""" ??? - nu cumva esti "mitic"?? - ca acestia timp de 3 ani de la cutremur se salutau cu nou-traditionalul salut bullenglezesc >>""hauzguduidui???""<< - tare mi se pare ca la "bac" ai avut la dispozitie un tel-smart-tare, Doamne iarta-te, ca reusesti performante in fata carora David Copperfield iluzionistul ar rosi de umilinta ...........
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult