Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum scoți tot ce e mai bun dintr-un apartament de 50 mp și 3 camere

Designist

Ți s-a întâmplat să te rătăcești pe vreo magistrală a metroului din București și să dureze un pic până să găsești direcția? Draperia din living te ajută. Reproduce o hartă supradimensionată a liniilor de metrou din oraș. Nu poți s-o iei cu tine, dar sunt șanse mari să o memorezi lenevind pe canapea.

„Is someone getting the best, the best, the best, the best of you?”. Asta ni s-a părut că auzim brusc în momentul în care am văzut spațiul de mai jos. Și asta nu pentru că ar fi casa vreunui rockstar sau vreunui fan Foo Fighters, ci pentru că e vorba de un apartament bucureștean în care două dormitoare, un living, o bucătărie cu tot cu dining și o baie își găsesc locul în doar 50 mp. Arh. Mihail Neagu de la Inedit.works, cu care am mai discutat în ultimii ani de câteva ori, este cel care a semnat amenajarea. Iată câteva idei pe care le-am desprins din noul lui proiect.

Mihail s-a folosit mai ales de lumină ca „să mărească” vizual suprafața camerelor și să delimiteze spațiile cu funcționalități distincte. Adaugă la asta culoare și forme repetitive și o să ai o imagine mai clară a coordonatelor amenajării.

„Deși toate spațiile apartamentului sunt extrem de mici, am încercat ca fiecare colț să fie tratat pentru a căpăta identitate, sens și magnitudine în ideea de amplificare a spațiului limitat”, ne-a spus arhitectul.

Livingul este camera-start pentru unul dintre laitmotivele apartamentului: gașca de cercuri turcoaz care se desprinde din perete și capătă propria identitate – le întrezărești și prin ușa deschisă spre următoarea încăpere, de data asta în plan vertical. Măsuța de cafea dă o replică, tot sub formă de cerc, de data asta din lemn feliat. 

Alături, în spatele grindei din beton, lumina scade în intensitate și creează un colț de intimitate. 


Dormitorul albastru, o capsulă pentru somn delimitată de culoarea pardoselii, reia motivul cercurilor prin panourile perforate care îmbracă peretele. Nu este un dulap acolo, este doar un perete decorativ. Iar când lumina se stinge…

…ledurile din spatele panourilor îți sugerează vreo lume secretă, vreo Narnia designist.

În celălalt dormitor al casei, o altă capsulă cu spații de depozitare incluse, lumina vine prin intermediul structurii metalice suspendate deasupra patului: are și o nuanță electrică, este și suport pentru corpurile de iluminat.

Iar în colțul opus al camerei, micul birou primește propriul colț portocaliu, o cabină care sparge uniformitatea spațiului.

Bucătăria înseamnă doar vreo 8 mp, în care arhitectul a strecurat și zona cu blat de lucru, și zona de dining, despărțite tot prin culoare și lumina benzilor de LED.

O amenajare foarte simplă, care împinge limitele spațiilor și arată că nu ai nevoie de prea mult ca să conturezi un spațiu interesant.

Fotografii: prin Mihail Neagu

Articol preluat de pe designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult