Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum scoți tot ce e mai bun dintr-un apartament de 50 mp și 3 camere

Designist

Ți s-a întâmplat să te rătăcești pe vreo magistrală a metroului din București și să dureze un pic până să găsești direcția? Draperia din living te ajută. Reproduce o hartă supradimensionată a liniilor de metrou din oraș. Nu poți s-o iei cu tine, dar sunt șanse mari să o memorezi lenevind pe canapea.

„Is someone getting the best, the best, the best, the best of you?”. Asta ni s-a părut că auzim brusc în momentul în care am văzut spațiul de mai jos. Și asta nu pentru că ar fi casa vreunui rockstar sau vreunui fan Foo Fighters, ci pentru că e vorba de un apartament bucureștean în care două dormitoare, un living, o bucătărie cu tot cu dining și o baie își găsesc locul în doar 50 mp. Arh. Mihail Neagu de la Inedit.works, cu care am mai discutat în ultimii ani de câteva ori, este cel care a semnat amenajarea. Iată câteva idei pe care le-am desprins din noul lui proiect.

Mihail s-a folosit mai ales de lumină ca „să mărească” vizual suprafața camerelor și să delimiteze spațiile cu funcționalități distincte. Adaugă la asta culoare și forme repetitive și o să ai o imagine mai clară a coordonatelor amenajării.

„Deși toate spațiile apartamentului sunt extrem de mici, am încercat ca fiecare colț să fie tratat pentru a căpăta identitate, sens și magnitudine în ideea de amplificare a spațiului limitat”, ne-a spus arhitectul.

Livingul este camera-start pentru unul dintre laitmotivele apartamentului: gașca de cercuri turcoaz care se desprinde din perete și capătă propria identitate – le întrezărești și prin ușa deschisă spre următoarea încăpere, de data asta în plan vertical. Măsuța de cafea dă o replică, tot sub formă de cerc, de data asta din lemn feliat. 

Alături, în spatele grindei din beton, lumina scade în intensitate și creează un colț de intimitate. 


Dormitorul albastru, o capsulă pentru somn delimitată de culoarea pardoselii, reia motivul cercurilor prin panourile perforate care îmbracă peretele. Nu este un dulap acolo, este doar un perete decorativ. Iar când lumina se stinge…

…ledurile din spatele panourilor îți sugerează vreo lume secretă, vreo Narnia designist.

În celălalt dormitor al casei, o altă capsulă cu spații de depozitare incluse, lumina vine prin intermediul structurii metalice suspendate deasupra patului: are și o nuanță electrică, este și suport pentru corpurile de iluminat.

Iar în colțul opus al camerei, micul birou primește propriul colț portocaliu, o cabină care sparge uniformitatea spațiului.

Bucătăria înseamnă doar vreo 8 mp, în care arhitectul a strecurat și zona cu blat de lucru, și zona de dining, despărțite tot prin culoare și lumina benzilor de LED.

O amenajare foarte simplă, care împinge limitele spațiilor și arată că nu ai nevoie de prea mult ca să conturezi un spațiu interesant.

Fotografii: prin Mihail Neagu

Articol preluat de pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult