Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un apartament de 133 metri pătrați dintr-o vilă interbelică aduce modernul și clasicul în aceeași familie

Designist - -

Totul a început de la o decizie fermă: cât mai multe dintre elementele originale ale clădirii trebuie păstrate. Vorbim, până la urmă, despre un apartament din Bucureștiul anilor 1930, cu tavane înalte, placări cu mozaic și parchet din lemn masiv, care scârțâie la fiecare pas. Ca urmare, intervențiile noi s-au impus punctual, doar acolo unde era neapărat necesar: de exemplu, în băi, bucătărie și pe holul de acces, unde finisajele fuseseră înlocuite în timp.

Autorii, echipa 441 Design Studio ( arh. Octavian Cazacu, arh. Anca Dumitrescu, arh. Andreea Cornilă, arh. Cristiana Moișanu) au povestit mai multe despre apartamentul care acoperă un întreg etaj al unei vile interbelice.

Suprafața utilă a apartamentului înseamnă 133 mp, împărțiți în 3 dormitoare, living, dining, bucătărie și 2 băi. Iar proprietarii sunt cei care au influențat stilul pe care l-a primit amenajarea:

“Clienții sunt o familie tânără cu doi copii mici, astfel că am propus un stil mix între clasic și modern care să reflecte atât personalitatea clădirii, cât și vârsta lor”, ne-au explicat arhitecții.

 Livingul și diningul sunt în permanentă conexiune stilistică: separate formal de glasvanduri originale, sunt adesea percepute împreună. Urmarea este un scenariu comun din punct de vedere cromatic:…

…verdele puternic apare și în corpul TV în linii moderne din living…

...și în biblioteca masivă din dining.

Pentru echilibru, designerii au mizat în living pe o canapea și un covor în nuanțe roz, cu un twist cald și feminin.


Alte completări integrate: pereții au primit profile decorative clasice, iar la bază au fost vopsiți în gri până la brâul aplicat, pentru o notă suplimentară de modernitate.

Dacă proiectul ar avea o carte de vizită, subtilitatea geometrică ar trebui să fie trecută ca determinant principal: un element des întâlnit în amenajare este forma ovală. O vezi și în măsuța de cafea din living, și în motivele grafice de pe covor, și în arcadele bibliotecii 

Dar și în forma mesei din lemn de nuc din dining…

…și în oglinzile din diverse zone ale casei. Toate aceste elemente, accentuate de mobilierul de inspirație Mid Century și de mozaicul alb-negru, proaspăt adăugat.

În bucătărie revine aceeași nuanță de verde puternic, dublată de nuanțe mai pale. Ne-a plăcut comunicarea permanentă între materiale: scaunele și blatul din lemn, pe de-o parte, și pardoseala îmbrăcată în plăci ceramice de dimensiuni mari, cu intarsii de lemn, de cealaltă parte.

Dormitorul matrimonial este spațiul care a primit cele mai multe completări contemporane: brieful proprietarilor a cerut un spațiu aerisit, accesorizat cu strictul necesar, dar care să nu aglomereze încăperea. Astfel, riflajul de lemn este polivalent și devine principalul element funcțional: joacă și rol de tăblie, se continuă în băncuța din colțul pentru citit, înglobează prizele, întrerupătoarele, ba chiar și aplicele de lângă pat. Mai aerisit de atât nici că se poate!

În baia matrimonială, ultima încăpere pe care o vizităm, amenajarea include o surpriză de final: un aer ușor industrial, datorită închiderilor de sticlă cu metal negru și a corpurilor de iluminat și oglinzii cu rame metalice. Pentru continuitate, designerii au ales o combinație echilibrată între placările de terazzo și lemnul de nuc, iar forma ovală revine: aplica de pe perete, oglinda, rafturile din zona căzii…

…ba chiar și cada freestanding în sine

În concluzie, vorbim despre o amenajare care și-a propus să revitalizeze un apartament interbelic și să îl aducă în contemporan fără să îi zdruncine identitatea și calitățile. Până la urmă, cine spune că de la retro-clasic la modern este cale mai lungă de 133 mp? 

Foto: prin 441 Design Studio

Articol publicat inițial pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult