Totul a început de la o decizie fermă: cât mai multe dintre elementele originale ale clădirii trebuie păstrate. Vorbim, până la urmă, despre un apartament din Bucureștiul anilor 1930, cu tavane înalte, placări cu mozaic și parchet din lemn masiv, care scârțâie la fiecare pas. Ca urmare, intervențiile noi s-au impus punctual, doar acolo unde era neapărat necesar: de exemplu, în băi, bucătărie și pe holul de acces, unde finisajele fuseseră înlocuite în timp.
Autorii, echipa 441 Design Studio ( arh. Octavian Cazacu, arh. Anca Dumitrescu, arh. Andreea Cornilă, arh. Cristiana Moișanu) au povestit mai multe despre apartamentul care acoperă un întreg etaj al unei vile interbelice.
Suprafața utilă a apartamentului înseamnă 133 mp, împărțiți în 3 dormitoare, living, dining, bucătărie și 2 băi. Iar proprietarii sunt cei care au influențat stilul pe care l-a primit amenajarea:
“Clienții sunt o familie tânără cu doi copii mici, astfel că am propus un stil mix între clasic și modern care să reflecte atât personalitatea clădirii, cât și vârsta lor”, ne-au explicat arhitecții.
Livingul și diningul sunt în permanentă conexiune stilistică: separate formal de glasvanduri originale, sunt adesea percepute împreună. Urmarea este un scenariu comun din punct de vedere cromatic:…
…verdele puternic apare și în corpul TV în linii moderne din living…
...și în biblioteca masivă din dining.
Pentru echilibru, designerii au mizat în living pe o canapea și un covor în nuanțe roz, cu un twist cald și feminin.
Alte completări integrate: pereții au primit profile decorative clasice, iar la bază au fost vopsiți în gri până la brâul aplicat, pentru o notă suplimentară de modernitate.
Dacă proiectul ar avea o carte de vizită, subtilitatea geometrică ar trebui să fie trecută ca determinant principal: un element des întâlnit în amenajare este forma ovală. O vezi și în măsuța de cafea din living, și în motivele grafice de pe covor, și în arcadele bibliotecii
Dar și în forma mesei din lemn de nuc din dining…
…și în oglinzile din diverse zone ale casei. Toate aceste elemente, accentuate de mobilierul de inspirație Mid Century și de mozaicul alb-negru, proaspăt adăugat.
În bucătărie revine aceeași nuanță de verde puternic, dublată de nuanțe mai pale. Ne-a plăcut comunicarea permanentă între materiale: scaunele și blatul din lemn, pe de-o parte, și pardoseala îmbrăcată în plăci ceramice de dimensiuni mari, cu intarsii de lemn, de cealaltă parte.
Dormitorul matrimonial este spațiul care a primit cele mai multe completări contemporane: brieful proprietarilor a cerut un spațiu aerisit, accesorizat cu strictul necesar, dar care să nu aglomereze încăperea. Astfel, riflajul de lemn este polivalent și devine principalul element funcțional: joacă și rol de tăblie, se continuă în băncuța din colțul pentru citit, înglobează prizele, întrerupătoarele, ba chiar și aplicele de lângă pat. Mai aerisit de atât nici că se poate!
În baia matrimonială, ultima încăpere pe care o vizităm, amenajarea include o surpriză de final: un aer ușor industrial, datorită închiderilor de sticlă cu metal negru și a corpurilor de iluminat și oglinzii cu rame metalice. Pentru continuitate, designerii au ales o combinație echilibrată între placările de terazzo și lemnul de nuc, iar forma ovală revine: aplica de pe perete, oglinda, rafturile din zona căzii…
…ba chiar și cada freestanding în sine
În concluzie, vorbim despre o amenajare care și-a propus să revitalizeze un apartament interbelic și să îl aducă în contemporan fără să îi zdruncine identitatea și calitățile. Până la urmă, cine spune că de la retro-clasic la modern este cale mai lungă de 133 mp?
Foto: prin 441 Design Studio
Articol publicat inițial pe designist.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.