Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un general de vârsta mea s-a pensionat și va avea pensie lunară de circa 6.000 de euro pe lună net

Codruț Olaru

Codruț Olaru/ Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un general de vârsta mea s-a pensionat și va avea pensie lunară de 30.000 lei (circa 6.000 de euro pe lună net). A fost procuror militar la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. Anterior, el a fost șef al Direcției de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Era obosit, sărmanul. Stresat și uzat moral. Nu mai putea face față grijilor și problemelor de sănătate și a decis să o lase mai moale.

Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi cam de 6-7 ori mai mică și voi beneficia de ea mult mai puțini ani. Și eu și generalul în cauză avem aceeași speranță medie de viață, vreo 72 de ani la momentul angajării.

Sunt sigur că a făcut multe fapte de eroism care să justifice caracterul lui foarte special, prin comparație cu mulți de prin țara asta neimportanți decât în zi de salariu (când cotizează la stat din salariul lor de oameni normali). Și mai sunt sigur și de faptul că, fiind atât de special încât să merite acest privilegiu pe care îl plătim noi toți, își va găsi repede un locșor călduț de consilier sau de băgător de seamă, plătit bine tot din banii statului. Valorile și specialii acestei națiuni nu trebuie să se piardă niciodată. În plus, cu atâția bani și atât de tânăr, sunt la fel de sigur că se va plictisi repede pe acasă.

Vorba aia: ban la ban trage și o mână spală mereu pe alta!

Este clar că procentul acela din PIB este problema și că Vlad Voiculescu este de vină! Ca să o spunem pe aia dreaptă: cu atâția speciali prin țara asta, ea nu va putea fi reformată ușor. Această țară va arăta cum vor acești speciali, nu cum vrea omul de rând care plătește ca acești oameni să fie speciali. Sclavia la acest speciali nu e niciodată problema. Sclavia la antreprenori este însă dureroasă rău de tot... Sau la multinaționale. Mai ales austriece...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Ati fost consilierul premierului Orban. Ce ati facut in aceasta privinta !? Explicati mecanismul prin care se ajunge la pensii aberante si cum s-a auns aici, dar , mai ales, cum au ajuns magistratii sa fie judecatori in propriile cauze !?
    • Like 0
  • pcm check icon
    Una e să fii militar, general, polițist și alta e să fii magistrat militar.
    Se pare că degeaba fac unii școală dacă e așa greu să faci diferența.
    Sau asta înseamnă jurnalism imparțial în ziua de azi...
    • Like 0
  • Anton check icon
    În armata sunt și medici militari, și ingineri militari, și multe multe alte specialități sau arme.
    Vreți sa comparați mere cu mere și pere cu pere ?
    Generalul în cauza este "magistrat" cu grade, pentru a soluționa, cerceta , cazuri în care sunt implicați și persoane cu "grade ", conform legislației.
    Discuția este fără rost - nimeni nu se va lua de a treia putere în stat, punct .
    • Like 0
  • Este curios (sau poate nu) faptul că domnul profesor Cristian Păun insistă cu predilecție pe calitatea de ''general'' și doar în treacăt (ca fapt divers) pe cea de ''magistrat'' a domnului în cauză eludand astfel ''oringinea'' pensiei. Probabil trebuie menținută caldă dezbaterea publica - cu fenta, sigur neintentionata - a pensiilor .militare. Frumos!
    • Like 4
  • Dacă comentez o să se găsească niște supărați care să motiveze că pensia ~mnealui~ nu ar trebui să mă supere. De ce nu m-am făcut eu procuror militar pe lângă înalta curte ca să stiu mai întâi ce greu e și pe urmă să comentez ce bănet e necesar să recuperez efortul la pensie? Ei bine, cred că din bun simț nu ar trebui nici măcar gândite astfel de ”recompense”. Uite la omul care lucrează din greu de când te naști: să te țină sănătos, să te învețe, să construiască drumuri si case unde să te simți bine. Să te servească la magazin, la hotel, să îți croiască haine și să îți rabde mofturile și cei care să te liniștească când ești speriat de huiduieli .Pe ei cine îi recompensează? 6000 euroi pe lună nu te urmăresc în somn și îi dau coșmaruri? Ptiu, vai de mama lor angajați la stat cu pensii ca o rentă viageră de moștenitor nobil. NU am nimic împotrivă dacă ar fi din contribuție , bravo lui i-aș spune! Deși nici așa nu e de vină el, ci politica sistemului corupt de pupat poala celor care ar trebui să fie funcționari demni și integri !
    • Like 2
  • Ce nu spune domnul profesor în textul dumisale este că generalul-procuror are pensie de magistrat, nu de militar. În rest... da, are dreptate.
    • Like 1
  • Dan check icon
    Avem un studiu din 2010 de la universitatea Princeton care ne arată că avem nevoie de 75.000$/an ( în U.S.A) pt a putea fi fericiți. Specialii intra direct în Nirvana ...cu pensiile astea în România
    • Like 1
  • Acest JAF SISTEMATIZAT irespirabil și în formă continuată este un motiv suprem pentru o REVOLUȚIE a sclavilor bugetarilor de lux și mizeriilor făcute de către toți politrucii din 90 încoace!
    Și va fi - într-o formă sau alta, cât de curând! Și nu o vor face ”hauriștii”!
    • Like 2
  • florin check icon
    Ba... pentru unii e bine de tot sub regimul Iohanis. Sa nu-mi spuneti ca acum nu are guvernul lui. Pentru ailalti a mai ramas varianta vest, doar ca si acolo se scumpira toate urat de tot, doar un razboi mai poate schimba ceva. Nu-i asa?
    • Like 0
  • Domnul profesor nu înțelege că specialii ăștia au fost cumpărați de politicieni prin legi cu dedicație ca să poate fura liniștiți sa rămână nepedepsiți și cu banii din șpăgi la tescherea. Nu va aduceți aminte de schimbările frecvente ale legii pensionarilor speciali de câte ori un dosar cu greutate se apropia cu pași repezi de o soluție făcând pensionarea foarte atractiva pentru judecătorii și procurorii incomozi după care se relua procesul de la zero până la prescriere ?Așa au crescut pensiile speciale cu peste 65 % pe an și reducerea varstei si a calculului cuantumului în funcție de veniturile din ultima lună de activitate. De fiecare dată când se simțea mirosul de pușcărie printre decidenții politici se modifica legea pensionarilor speciali. Singura problemă a apărut acum când politicienii nu se mai pot împrumuta peste procentul de 9,4 % din PIB stabilit prin PNRR și nici o pensionarii obișnuiți nu mai pot fi amăgiți cu recalcularea punctului de pensie. De aia Badalau a devenit o daună colaterala a procentului stabilit altfel se schimba imediat legea pensiilor speciale la fel cum s-a schimbat legea Curții de conturi ca domnul în cauză să poată fi parcat intr-o funcție de conducere la respectiva instituție. Așa se dau legile în România, iar politicienii se miră acum că nu mai merge manevra că nu mai sunt bani.
    • Like 10
    • @ Rusu Liviu
      Organizația în care trăim și noi, mulți sau puțini, nici nu aș ști exact cum să evaluez asta, pare să semene cu o țară populată, România. Dar nu mai este populată fie la propriu fie pentru că suntem prea mulți care tăcem și mă includ aici chiar dacă nu sunt unul care să tacă de la primul țipăt în această lume... nebună. Liviu, pe hârtie și în calculatoarele „lor” nu suntem câți suntem și vedem ce e și cu recensământul tocmai mimat. Acești „lor” sau „ei” își aranjează convenabil cifre, statistici, fac din pix și desfac ce și cum vor, laolaltă chiar dacă sunt politicieni sau muritori de rând. Speciale sunt toate când ajung să depindă de „ei”, inclusiv un post de paznic sau șofer, însă asta pentru că noi vrem să fie așa. Și nu trebuie o revoltă sau o revoluție ci doar trebuie să privim cum se cuvine către unii precum ăsta care iată cum privește, din poză. Gândul ca și cuvântul sunt arme extrem de puternice doar că ai nevoie să știi să înfrunți frica. Ce ne lipsește este acea parte a fricii care crează curajul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult