Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un primar din Teleorman și reflexele lui autoritare

Victor Drăgușin

În Teleorman e mai greu să ai o atitudine critică la adresa partidului aproape unic. Pentru că orice critică poate și va fi folosită împotriva ta. De aceea, oamenii care locuiesc în județul celor mai controversate chipuri politice ale momentului evită de obicei să comenteze critic lucrurile pe care le consideră în neregulă, atunci când privesc în jur. Și totuși, de o vreme, o parte însemnată a oamenilor din Teleorman a început să se exprime cu mai mult curaj, pătura aceea tăcută de indivizi care-și vedeau de treaba lor devenind destul de vocală, după ce a văzut la televizor sau a simțit pe propria piele gazele din Piața Victoriei. Și, ca de obicei, efectele au început să apară. Cel puțin, la nivelul unor declarații publice făcute de unul dintre cei mai importanți pesediști ai momentului în Teleorman, Victor Drăgușin, care este, de altfel, și primarul reședinței de județ. 

Victor Drăgușin este cunoscut de presa națională, mai ales după ce a mărturisit la un post public de televiziune că a angajat detectivi pentru a urmări oameni din presa locală, dar și formatori de opinie pe rețelele de socializare, pentru a vedea cine îi plătește, dar și pentru angajarea în subordinea lui a finei și finului său, după ce firma acestora a primit comenzi uriașe din partea instituției publice pe care Drăgușin o conduce. În timp ce procurorii anti-corupție verifică acest caz, Drăgușin încearcă să intimideze orice formă de opoziție care se manifestă public de-a lungul și de-a latul județului. Pentru că, așa cum procedează orice lider pesedist educat în spirit comunist, el crede că simpla câștigare a unor alegeri te face imun la eroare, așa că merge pe principiul: “Ciocul mic, că noi suntem la putere!”

Primarul Alexandriei pur și simplu nu poate înțelege faptul că, indiferent de scorul obținut la un moment dat într-un proces electoral, un politician trebuie să-și asume criticile și să răspundă pentru erorile făcute. Ei bine, în virtutea acestei mentalități, Drăgușin lovește din nou. Doar cu o declarație, e data aceasta, oferită unei publicații locale din Teleorman. În esență, este vorba despre un strigăt de luptă și un despre un îndemn de mobilizare a celor care datorează ceva PSD-ului, cărora li se cere să lupte până la capăt. Și nu prin muncă sau performanțe. Ci prin “descurajarea celor care s-au unit” pentru a critica puterea într-un județ în care totul era atât de ordonat până acum câțiva ani.

Declarația primarului Alexandriei sună în felul următor: “PSD-ul nu trebuie să cedeze niciun centimetru. Dar nu este suficient, dacă românii care conștientizează că acest program de guvernare este pentru români și România nu vor fi alături și nu vor suține afectiv acest Guvern. Suntem în ceasul al 12-lea. Și trebuie să salvăm țara. Și putem face acest lucru, care, de altfel, a şi început să prindă contur. Liviu Dragnea a declarat că este bărbat de stat, că va merge până la capăt, iar premierul Viorica Dăncilă are toată susținerea în a pune în aplicare acest program. Și, pentru o totală reuşită, este nevoie şi de susținerea publică pentru a descuraja pe cei care și-au unit forțele și încearcă să schimbe rezultatul democratic al alegerilor printr-o cosmetizată lovitură de stat.”

În esență, primarul Alexandriei înțelege exercitarea dreptului democratic la protest ca pe o „cosmetizată lovitură de stat”. Și e normal să vezi astfel lucrurile, când ții cu dinții de-un fotoliu de piele și o mașină de serviciu cu șofer. Dar nu asta e grav, de fapt. Problema este aceea că Victor Drăgușin face, la fel ca și șeful lui, Liviu Dragnea, eroarea de a-și radicaliza susținătorii. Și, mai mult decât atât, îi mobilizează să “descurajeze” pe oricine are o altă părere decât cea înscrisă în linia partidului aproape unic.

În ce constă această “descurajare”? Momentan e greu de spus. Dar în mod cert, taberele deja formate vor începe, la îndemnul unor lideri din ce în ce mai iresponsabili, să considere că sunt în război. Și cum în război totul e permis… 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mentalitatea găștilor care au condus până acum România, dar în special a găștii lui Dragnea, este următoarea: votați-ne pe noi, ca să vă administrăm noi impozitele și taxele, că noi „dăm și la oameni” , niște mici firimituri. Partea întunecată deși foarte vizibilă prin efectele ei extrem de păguboase este devalizarea grosului acestor bani de către membrii găștii mafiote, prin contracte cu statul și proastă administrare a treburilor publice. Dacă i-ai lăsa fără posibilitatea să fure din bani publici, majoritatea acestor lăcuste ar da faliment și în afaceri, și în meserie, și personal, deoarece nu știu bine decât să mintă și să fure, având dealtfel un caracter foarte josnic,

  Ei, asta nu înțelege clasa lăcustelor mafiote, că plătitorii de taxe și impozite s-au săturat ca grosul banilor lor să fie furați și prost cheltuiți. Nu-i greu să vedem performanța conducerii unei țări: trebuie doar să urmărim ce se întâmplă cu banii publici cu care noi alimentăm bugetul.
  • Like 3
 • cox check icon
  "Liviu Dragnea a declarat că este bărbat de stat..." I-auzi una !
  Liviu Dragnea poate sa declare tot ce-i trece prin cap. De fapt tocmai a si facut-o. Poa' sa declare ca este Napoleon sau Klingonian sau Cezar. Mai devreme sau mai tarziu va plati politic, insa rolul unui primar este sa fie in slujba comunitatii ce l-a ales. Practic tangenta lui cu politica ar trebui sa fie cat sa obtina fonduri de la guvern, In rest treaba lui este managementul orasului, adica investitii & atragerea de investitori si fonduri, bunastarea locuitorilor. Ce face nenea asta este abureala in stilul psd. Auzi la el... "Suntem în ceasul al 12-lea. Și trebuie să salvăm țara."
  Au luat-o pe aratura...
  • Like 3


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult