A fost protestul din 10 august. Și, odată cu el, a fost momentul acela greu de trăit în care românii au simțit mai mult ca niciodată că nu sunt chiar stăpâni în țara lor. În ziua aceea a plecat din Turnu Măgurele către Piața Victoriei și Ilie Gâzea, nemulțumit de felul în care merg lucrurile în țară și în județul Baronului. Ilie Gâzea nu și-a luat atunci la el nici pancarte, nici vreun fluier. El a considerat că e destulă vocea lui. La drum a plecat cu niște prieteni. Ei își amintesc acum totul în clar și nu-și dau seama cum s-a ajuns ca la numai nouă zile de atunci să vorbească despre moartea prietenului lor. Fiecare dintre ei are viu în memorie momentul acela, în care Ilie Gâzea a inahalat din plin gazele aruncate de jandarmerie. Costel Vai, vecin și prieten al turneanului decedat, povestește: „Am fost plecați pe 10 la București, am ajuns în Piața Victoriei în jur de ora 16.30. Am fost 10 sau 15 persoane din Turnu Măgurele. Toți am fost gazați, dar eu am fost un pic mai departe. I-a dat sângele pe nas instantaneu. La câteva zile după ce am ajuns acasă am auzit că pe Ilie l-a luat salvarea. Dar după ce a inhalat gaze el a vomat tot timpul și a avut hemoragie nazală. Acum am înțeles că a murit.”
Olimpia Culcea e prietenă a familiei Gâzea și, în același timp, unul dintre protestatarii din Piața Victoriei din seara de 10 august. Încă în stare de șoc după primirea veștii, Olimpia e foarte sigură că există o legătură între zilele de 10 august și 19 august: „Există și filmare cu el acolo și avem martori că l-am dus la salvare. I-a dat sângele pe gură și pe nas, a leșinat, l-a luat SMURD-ul acolo. După ce i-a pus o soluție în nas el a plecat acasă cu unul dintre noi și din noaptea aceea e la spital. Acum e la morgă în Alexandria. Noi am întrebat mereu de el, dar din noaptea aceea e mereu la spital.”
Oamenii nu uită nimic. Și mai ales momentul în care l-au văzut pe Ilie Gâzea căzut la pământ, cu sângele șiroind din nas și din gură. L-au dus cât de repede au putut la cel mai apropiat echipaj SMURD din Piața Victoriei și apoi, pentru că bărbatul continua să se simtă rău, l-au trimis acasă, la Turnu Măgurele. Asta după ce Gâzea refuzase internarea. După aceea, Ilie Gâzea a început să se simtă din ce în ce mai rău. Vomă, amețeli, sânge. Acestea sunt elementele ultimelor zile din viața lui. Însă oamenii nu își amintesc de asta, ci de curajul unui om de peste 60 de ani care a vrut să strige liber în țara lui. “Un om deosebit și un prieten de nădejde” – așa îl descriu toți cei care l-au cunoscut și care au strigat alături de el. Cu atât mai mult cu cât era din Teleorman și în Teleorman frica are niște dimensiuni cărora puțini le pot face cu adevărat față. Dar Ilie Gâzea a făcut față momentului. A refuzat internarea într-un spital din București și s-a întors la Turnu Măgurele, sperând că starea de rău va trece. Din păcate, ea n-a trecut, așa că pe data de 15 august, familia a fost nevoită să-l interneze la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria. A mai supraviețuit trei zile. La momentul prezentării în fața cadrelor medicale din județ, Gâzea avea simptomatologia unei hemoragii digestive superioare, exprimate prin melenă și sindrom anemic sever. De altfel, ulterior decesului, Spitalul Județean e emis un comunicat de presă, în cadrul căruia clarifică faptul că Gâzea a fost internat la terapie intensive, unde a beneficiat de tratament specific pacientului critic și că în noaptea de 19 spre 20 august a decedat în urma unui stop cardio-respirator.
A venit apoi comunicatul din partea Departamentului pentru Situații de Urgență. Acolo, în comunicat, era practic expusă fișa medicală a lui Ilie Gâzea, lucru total neobișnuit și nici măcar legal. Aflăm, însă, de acolo că omul era extrem de bolnav, având boli cronice și hipertensiune. Practic, se induce ideea că omul abia se ținea pe picioare la protest. Însă martorii și chiar fiica omului, Cătălina, susțin altceva: Ilie Gâzea nu a avut înainte de acest moment hemoragii sau stări critice, chiar dacă era cunoscut ca având niște boli cronice. Mai mult, el se simțea foarte bine până în ziua de 10 august.
Spitalul Județean de Urgență din Alexandria a cerut sprijin polițiștilor, pentru a elucida cauzele acestui deces. În acest moment, vorbim despre un dosar de moarte suspectă, ajuns pe masa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman. Că se vor face sau nu conexiuni între moartea omului și momentul în care el a inhalat din plin gaze e greu de anticipat. Însă, este cert că reacțiile la gazele aruncate de Jandarmerie au apărut instantaneu, pe principiul cauză-efect. Degradarea ulterioară a stării de sănătate poate fi un factor de pus sub semnul întrebării. Dar cauza primară a hemoragiei apărute pe 10 august o găsim în Piața Victoriei. Acolo unde Ilie Gâzea a vrut să-și strige durerea pe care n-o putea striga în Teleorman. Și astfel, în regatul Baronului s-a produs o moarte suspectă. Tocmai în regatul Baronului! Și, mai ales, sub semnul gazelor lacrimogene. Pentru că, e adevărat, într-un fel straniu și dureros, județul lui Dragnea începe să se răzbune…
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La fel si cu spitalele in care intri cu o boala si iesi cu 10.
Cred că ar trebui și el să fie dat jos de acolo de unde a fost pus.
Aș face un panou cu numele/fețele tuturor celor care au murit din cauza PSD-ului, de la Gigină și cei din Colectiv până la Ilie Gazea, poate chiar să-i includem și pe cei de la mineriade că tot PSD era acolo. Și l-aș pune lângă orice propagandă PSD mai ales că vin doi ani electorali. Poate și cu "îndrăznește să crezi în PSD că altfel te omoară" și tradiționalul (deja) mesaj de 7 litere.
După ultimele zile ale lui Ilie Gâzea, sper să urmeze pe rede înainte și ultimele zile ale găștii de Teleorman, condusă de capo di tutti capi — Daddy Dragnea.