Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un sondaj IRES făcut public cu 4 zile înainte de alegeri: majoritate parlamentară de 50 la sută făcută de PSD împreună cu ALDE

Un sondaj realizat de IRES pentru Digi24 arată că 44 la sută din respondenți intenționează să voteze cu PSD, 23 la sută cu PNL și 7 la sută cu USR. ALDE ar lua, potrivit sondajului, 6 la sută, PMP - 6 la sută, UDMR - 5 la sută și PRU - 4 la sută.

Prin urmare, PSD + ALDE ar atinge majoritatea parlamentară care să permită celor două formațiuni să revendice guvernarea.

Un procentaj de 42 la sută din participanții la sondaj au răspuns că sigur vor vota duminică, în timp ce 21 la sută au răspuns că sigur nu se vor prezenta la urne.

Un sfert dintre respondenți au precizat că s-au decis deja cu cine vor vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie. 14 la sută spun că nu au urmărit deloc desfășurarea campaniei electorale.

De unde v-aţi informat despre candidaţii la parlamentare?

Televiziune: Da - 87% Nu - 13%

Ziare: Da - 17% Nu - 83%

Prieteni/cunoştinţe: Da - 17% Nu - 83%

Reţele de socializare: Da - 15% Nu - 85%

Site-uri de ştiri: Da - 15% Nu - 85%

Familie: Da - 10% Nu - 90%

Radio: Da - 18% Nu - 82%

Partid: Da - 3% Nu - 97%

Pliante/broşuri/afişe: Da - 2% Nu - 98%

Altă sursă: Da - 4% Nu - 96%

sursa: sondaj IRES

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 6-7 decembrie pe un eşantion de 1.100 de persoane, prin metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este de +-2,9%.

Cristian Tudor Popescu: „Este o hipnoză în masă”

„Ne-am întors cu mai mult de 27 de ani în urmă. Mulți votează ceva ce e în afara României”, a comentat, în această seară, la Digi24, Cristian Tudor Popescu, vorbind despre campania electorală și alegerile de peste 4 zile. 

„E prima dată când tema de campanie e o fantomă care va dispărea în prima oră de după exit-poll”, a continuat jurnalistul, referindu-se la sperietoarea Soros, cu care PSD și partidele din jurul său au venit în campania electorală.

„Duminică va fi votat dl. Soros. Este o hipnoză în masă”, a constatat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • M-am lovit personal de aceasta problema iar cind am incercat sa o discut mi am dat seama ca bietii oameni nu au replica...
  • Like 0
 • check icon
  „„Ne-am întors cu mai mult de 27 de ani în urmă....” Gazetarul român, poate și cel de pe-afară au o problemă în a cerceta cauzele vreunei situații, iar finalmente să accepte acel lucru. Mai bine-l înjuri de mamă (eventual și majoritatea umană de sub soare) decît să-i ceri așa lucru. Explorare onestă a realității, urmată de acceptarea ei. / Ființa umană are nevoie însă ca de apă de exprimarea agresivității (bășcălia face parte din fenomen). Fără de care ar fi precum cada de la baie, cînd curge apa, iar noi ținem dopul pus. Dă pe-afară, inundă...
  • Like 0
 • Sa fim atenti la detalii !! Procentele cred ca se aplica doar celor care sunt hotarati cu cine voteaza - cam 25% din ce ne spune sondajul. In lista nu apare si varianta "nu stiu / nu raspund" care e prezenta de regula in sondaje, de unde trag eu concluzia ca procentele se refera doar la cei deja hotarati cu cine voteaza.
  In acest caz trebuie sa ne asteptam ca procentele PSD sa fie undeva sub cele din sondaj, votantii lor fiind in general mai hotarati, iar celelalte partide sa aibe ceva mai mult decat in sondaj, dat fiind faptul ca in general votantii dreptei sunt mai ezitanti.
  • Like 0
 • ...mda...este oarecum relativ sondajul...de aceasta data din pacate...si spun din pacate pt ca intind sa cred ca va iesi PSD-ul pe care nu l-am votat niciodata in douazeci si ceva de ani...si bineanteles nici acum nu voi vota cu ei & co. ,este o chestiune de principiu a mea personala dat fiind faptul ca ei sunt produsul ,,iliestilor,,si cunos f bine ce au facut in Buc in anii 90...mineriade si alte mizerii care nu pot fi trecute cu vederea...sper sa iasa lumea la vot sa schimbe a nu stiu cata oara ceva...dar ma indoiesc...
  • Like 0
 • Pt mine este important doar cati diasporezi vor vota in minus fata de cei aproape 400 000 de la prezidentiale desi s-a facut un numar mai mare de sectii de votare decat in 2014 ! Asta ca sa mai demontam un mit urban (chiar si un dosar "penal") de impiedicare a exercitarii dreptului la vor de catre administratia de la acea vreme ! La votul prin corespondenta s-au inghesuit 9 000 de concetateni , sa vedem cati vor face proteste in strada ! :)
  • Like 0
 • Dacă funcționează hipnoza în masă, văzând și sondajul de mai sus -sursele de informare ale alegătorilor, nu ne mai rămâne decât speranța într-un miracol care să infirme vrăjirea votanților de către PSD!
  • Like 1
 • Se stie de exemplu ca IRES a fost sau poate mai este fieful lui Vasile Dancu care nu este altceva decat un comunist reformat de...forma, un comunist vopsit in alte culori decat cele ale PSD-lui. Nu sunt un specialist ci doar o persoana care incearca sa faca observatii de bun simt si sa inteleaga de ce rezultatele sondajelor sunt complet diferite de realitatea perceputa de noi. Metodele de sondaj nu sunt corecte si eficiente in sensul apropierii de adevar. Lipseste diversitatea celor intervievati, lipseste diversitatea zonelor geografice a celor intrebati ce si cum, s.a.m.d. Asa ca eu personal sunt linistit, nu cred nici o iota din acest sondaj.
  • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   check icon
   Cuuuum? dl Dîncu nu este tehnocrat? Păi parcă așa fu vorba. S-au s-a modificat modificarea?
   • Like 0
  • @
   Nu are cum sa fie tehnocrat si de la inceput cand s-a format guvernul a fost acceptat la propunerea lui Dragnea ca un compromis. Dancu are rolul de a comunica tot ce se intampla lui Dragnea si Ciolos la acceptat pentru simplu motiv ca nu are NIMIC de ascuns. De fapt Dancu este propunerea secreta a lui Dragnea pentru functia de premier.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   check icon
   Eu cred că dl Dîncu dă rapoarte în altă parte, nu lui Dragnea. Tot acolo unde dădea și Oprea, doar sînt colegi de breaslă.
   • Like 0
  • @
   Dâncu nu a fost tehnocrat ci propunerea PSD în Guvernul Cioloș.
   Este un PSD-ist care pare cu față mai umană, dar se vede deseori lesa din mâna lui Dragnea.
   E din gașca miniștrilor „bâgați pe gât” lui Cioloș de politicieni.
   • Like 1
  • @
   GS check icon
   "Vasile Sebastian Dîncu (n. 25 noiembrie 1961, Năsăud) este un politician român, de profesie sociolog. În legislatura 2004-2008 a fost membru al Senatului României, ales în județul Cluj pe listele partidului PSD; iar din 17 noiembrie 2015 este ministru al administrației și dezvoltării regionale în guvernul Dacian Cioloș.[1]"(sursa - Wikipedia)
   Dex :
   TEHNOCRAȚÍE s. f. 1. Orientare în sociologia și politologia contemporană potrivit căreia rolul în conducerea societății trebuie să revină specialiștilor din diverse domenii. 2. Sistem de guvernare controlat de tehnicieni, îndeosebi experți tehnici, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici. ♦ Intelectualitate tehnică (cu rol conducător)

   Este sau nu este tehnocrat?
   • Like 0
  • @ GS
   check icon
   Autentic tehnocrat, patriot, ardelean de-al nostru.
   • Like 0
 • Nu ne-am intors de nicaieri si nu este vorba de hipnoza. Cautati raspunsul la conu Iancu. Astia am fost, vom fi si ramanem. Iubim minciuna asta de a ne pretinde a fi altii decat santem in realitate. Exista si un deadline la care se va trezi toata populatia globului si inca repede. Populatia Romaniei, fara infrastructura, padure, resurse si agricultura se va trezi printre primele.
  • Like 2
  • @ Victorin Borsciov
   check icon
   Nenea Iancu le avea și cu premonițiile?
   • Like 0
 • Din nou, aceeași formulare de tabloid! Iată cine face majoritatea! Ca și cum Republica ar fi avut acces la rezultatele oficiale ale alegerilor. Or un sondaj nu are valoare definitiva. Cu atât mai puțin sondajele măsluite din România. Inclusiv ires. Sunt tot mai dezamăgit de acest site.
  • Like 3


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult