Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

V-ați confruntat recent cu stări de iritabilitate, dureri la nivelul articulațiilor și spatelui, dureri musculare? Medic: „Aș recomanda tuturor celor care în ultimul an au stat mai mult în casă să își dozeze nivelul de vitamină D

Soare plajă

Iritabilitate, schimbări de dispoziție, dureri la nivelul articulațiilor, oaselor și spatelui, dureri musculare, stare de oboseală generală, dificultăți de concentrare. Toate pot fi simptome ale unui deficit de vitamina D, una dintre substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos.

Vitamina D se găsește în anumite alimente, cum ar fi pește, ouă și produse lactate. Ea este sintetizată în mod natural de organism atunci când ne expunem la soare.

Dacă până la declanșarea pandemiei COVID-19, atunci când vorbeau despre motivele care fac necesară suplimentarea aportului de vitamina D, medicii se refereau la clima specifică României, cu lunile de iarnă cu lumină solară redusă, pe listă s-a adăugat în acest ultim an și izolarea voluntară la care am fost nevoiți să recurgem.

În SUA, studiile arată că 60% dintre rezidenții căminelor de bătrâni, respectiv 57% dintre pacienții spitalizați au fost identificați ca având deficit de vitamina D. În România nu există date statistice pentru a vedea cum stăm din acest punct de vedere. Testul de sânge care arată cantitatea de vitamina D în sânge se face contracost și prin urmare nu este accesibil tuturor celor care aparțin grupelor de risc, precum persoanele în vârstă.

În Europa se consideră că 40% din populația generală prezintă deficit de vitamina D, respectiv 13% prezintă deficit sever de vitamină D.

Dezechilibre produse de carența de vitamina D

Cele mai importante consecințe ale carenței de vitamina D sunt legate de sistemul osos: rahitism la copil, osteomalacie la adult, respectiv osteopenie și osteoporoză la adult- de echilibrul fosfo-calcic - în sensul scăderii nivelelor sangvine de calciu, respectiv de fosfor. Gravitatea acestor consecințe depinde de nivelul deficitului și de perioada persistenței acestuia.

Ținând cont de faptul că vitamina D intervine în buna funcționare a sistemului imunitar, a sistemului muscular și a aparatului cardio-vascular și poate fi implicată în evoluția cancerului, depresiei, a sclerozei multiple, diabetului zaharat de tip 2, este de înțeles nevoia de a asigura necesarul pentru funcționarea optimă a organismului.

Medic: „Aș recomanda tuturor celor care în ultimul an au stat mai mult în casă să își dozeze nivelul de vitamină D”

Dr. Daciana Toma, medic primar Medicină de Familie, instructor-formator de Medicina Familiei, Secretar Societatea Națională de Medicina Familiei, coordonator al Grupului de Diabet și boli de nutriție al SNMF, spune că părinții trebuie să aibă grijă să administreze copiilor vitamina D încă din prima zi de naștere.

„Se va administra zilnic până la doi ani, apoi cel puțin în lunile cu R. Am spus cel puțin pentru că acum traversăm o perioadă aparte, diferită cu totul față de ceea ce știam, cu lecții noi față de cele pe care le-am învățat”, spune medicul de familie.

Suplimentarea de vitamină D este importantă și la adulți, adaugă dr. Daciana Toma, în special la cei cu vârste înaintate (odată cu înaintarea în vârstă scade capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D, dar și capacitatea de absorbție la nivel intestinal), cei cu anumite patologii (obezitate, boală cronică de rinichi, anumite afecțiuni cronice intestinale, dezechilibre hormonale, sindrom de malabsorbție, etc), la pacienții cu spitalizări îndelungate sau alte motive de instituționalizare prelungită. De asemenea rezidenții căminelor de bătrâni, cei cu anumite diete - inclusiv cei cu diete vegetariene -, femeile însărcinate, femeile cu osteopenie sau osteoporoză trebuie să ia aibă în atenție suplimentarea de vitamina D.

„Aș recomanda tuturor celor care în ultimul an au stat mai mult în casă să își dozeze nivelul de vitamină D (25 hidroxivitamina D - 25(OH)D – reprezintă cel mai fidel indicator al nivelului vitaminei D în organism). Lipsa expunerii la soare afectează direct nivelul vitaminei D în organism”, a punctat medicul, care ne sfătuiește să fim atenți și la modul în care este ambalată vitamina, pentru ca administrarea să fie eficientă. Spre exemplu, Sanience D3 Spray cu microemulsie se absoarbe instantaneu în organism.

Avantajele administrării Sanience D3 Spray

Pe piață există o paletă largă de produse care conțin vitamina D, sub diferite forme de prezentare: comprimate, capsule, soluție.

La alegerea unui preparat, medicii țin cont în general de câteva criterii de bază:

- forma de prezentare – este important să alegi o formă de prezentare care să fie cât mai ușor de administrat pacientului, iar acest lucru depinde de vârsta, starea de sănătate și preferințele pacientului. Acest lucru îți asigură o complianță mai bună din partea pacientului. Pe de altă parte, forma de prezentare/ administrare poate influența biodisponibilitatea substanței;

- biodisponibilitatea preparatului- procentul de substanță activă absorbită din substanța activă administrată – biodisponibilitatea îți dă date referitoare la cantitatea reală de substanță activă care ajunge în organism;

- eficacitatea substanței active;

- siguranța și tolerabilitatea;

- concentrația substanței folosite.

Faptul că Sanience D3 Spray se administrează sub formă de spray îl face mult mai ușor și mai plăcut de administrat, indiferent că vorbim despre copii, persoane vârstnice sau adulți foarte ocupați. Mai mult decât atât, Sanience D3 Spray- noua generație de vitamina D3 naturală sub formă de spray cu microemulsie este absorbită instantaneu în fluxul sanguin, oferind un efect imediat și permanent.

Datorită spray-ului pe bază de microemulsie, Vitamina D3 sub formă lichidă, pulverizată sub limbă sau pe interiorul obrazului garantează absorbția rapidă a acesteia în organism prin membranele mucoasei bucale, ocolind tractul gastrointestinal. Picăturile mici se absorb rapid în gură, oferind o absorbție superioară de până la 95% grad de absorbție.

92% dintre participanții la un studiu au prezentat o îmbunătățire generală a nivelurilor de vitamina D3 după 30 de zile de utilizare a Sanience D3 Spray

Un studiu realizat în Letonia a confirmat că produsul Sanience D3 Spray oferă vitamina D cu un nivel de absorbție ridicat, care susține nivelurile optime de vitamina D în sânge, sprijinind astfel prevenirea bolilor autoimune, îmbunătățind sănătatea emoțională, reducând riscul de boală oncologică, promovând oase puternice și absorbția calciului.

Astfel, 92% dintre participanții la studiu au prezentat o îmbunătățire generală a nivelurilor de vitamina D3 după 30 de zile de utilizare a Sanience D3 Spray.

Totodată, 42% dintre persoanele care au luat parte la studiu au afirmat că după 30 de zile de utilizare a Sanience D3 Spray au constatat o îmbunătățire a stării generale: rezistență ridicată la stres, mai multă energie, o dispoziție mai bună, îmbunătățire a calității somnului, o stare mai bună a pielii.

În plus, 86% dintre respondenți au afirmat că Sanience D3 Spray este mult mai ușor de utilizat decât alte suplimente cu vitamina D3.

În studiu s-au utilizat mai multe tipuri de produse conținând vitamina D sub formă de spray oral pe baza de ulei sau apa, comparativ cu Sanience D3 Spray pe baza de microemulsie și s-a analizat capacitatea acestora pe termen scurt de a îmbunătăți eficient nivelurile generale de vitamina D, la persoanele cu niveluri insuficiente sau deficiențe de vitamina D. Studiul a implicat 111 participanți împărțiți în trei grupuri, dintre care un grup a utilizat placebo.

Cu ce se diferențiază Sanience D3 Spray fata de multitudinea de forme de vitamina D3 din piață?

Principalele aspecte care fac diferența între Sanience D3 și alte preparate care conțin vitamina D3 sunt:

- Sanience D3 Spray 4000 UI conține Vitamina D3 extrasă din sursă naturală (lanolina) cu o concentrație ridicată și absorbție instantanee, de pana la 95% sub formă de spray oral;

- Datorită spray-ului pe bază de microemulsie, vitamina D3 intra instantaneu în fluxul sanguin, oferind un efect imediat si permanent;

- Sanience D3 Spray oferă eficienta maximă de absorbție a vitaminei D3 în organism, de pana la 95%;

- Dozare optimă și ușor de administrat (4.000 UI/ doua pufuri, cu administrate unică, zilnică).

Cercetarea a fost proiectată de SIA InCell în colaborare cu SIA Centrālā laboratorija și SIA NCL în urma avizului pozitiv din februarie 2020 al Comitetului de etică al cercetării științifice al Institutului de Cardiologie și Medicină Regenerativă al Universității din Letonia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, este reclama, dar pana la reclama sunt informatii absolut corecte si complete! Nu va obliga nimeni sa cumparati produsul, dar sa stiti ce riscati fara vitamina banuiesc ca e in regula! Mancator de D3 in lunile cu R de doi ani, plecat de la un D practic inexistent. Anul asta, osteoporoza diagnosticata acum cativa ani buni a stat pe loc desi tratamentul...l-am cam sarit!
  • Like 1
 • Liberty check icon
  da' cum sa nu...!
  las' ca mergem la soare si nu mai mancam iaurt...
  • Like 1
 • Reclamă grosolan mascată în sfaturi medicale.Oare adminii au citit-o ?
  • Like 1
  • @ Marius Georgescu
   Pai scrie clar ca e advertorial, nu ai bagat de seama? Scrie pe fata ca e reclama, foarte clar....
   • Like 4


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult