Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vaccinare obligatorie în SUA pentru toți angajații statului și companiile cu peste 100 de angajați. Joe Biden: „Am fost răbdători, dar răbdarea noastră s-a terminat, iar refuzul dvs (de a vă vaccina) ne-a costat pe toți”

Joe Biden - septembrie 2021

Foto: Oliver Contreras - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat noi măsuri anticovid care impun vaccinarea lucrătorilor din companiile mari sau testarea săptămânală. Totodată, dacă planul anunțat de președintele american va fi aprobat, va deveni obligatorie vaccinarea pentru milioane de angajați ai guvernului federal. 

„Am fost răbdători, dar răbdarea noastră s-a terminat, iar refuzul dumneavoastră (de a vă vaccina - n.n.) ne-a costat pe toți”, s-a adresat Joe Biden cetățenilor americani care încă refuză să se vaccineze.

„Nu este vorba despre libertate sau alegere personală, ci despre protejarea fiecăruia și a celor din jur”, a mai spus președintele SUA. 

Aproximativ 100 de milioane de lucrători din SUA ar trebui să se conformeze planului anunțat de Joe Biden.

Spitalele din mai multe state americane au ajuns la capacitate maximă de ocupare, pe fondul răspândirii variantei Delta, despre care medicii spun că este mult mai ușor transmisibilă, comparativ cu celelalte tulpini ale coronavirusului.

Peste 650.000 de americani au murit din cauza Covid-19 de la începutul pandemiei. 


sursa: ourworldindata.org

număr de persoane in SUA care au primit cel puțin o doză de vaccin/ sursa: ourworldindata.org 

Joe Biden și-a anunțat planul joi, într-un discurs la Casa Albă. Președintele american a spus că a cerut Departamentului Muncii din SUA să solicite tuturor companiilor private cu peste 100 de angajați să solicite ca angajații lor să se vaccineze sau să le ceară acestora dovada unui test de coronavirus negativ cel puțin o dată pe săptămână. Firmele riscă amenzi de până la 14.000 de dolari pentru fiecare angajat, dacă nu se conformează, și sunt obligate să acorde timp liber plătit celor care vor să se vaccineze.

Planul lui Biden de combatere a pandemiei se bazează pe șase direcții principale: vaccinarea; protejarea vaccinaților prin injecții de rapel; menținerea școlilor deschise; creșterea numărului de teste și obligativitatea folosirii măștilor; protejarea redresării economice; îmbunătățirea îngrijirii celor care suferă de Covid-19.

Anunțarea măsurilor a declanșat o reacție imediată în rândul unor republicani, care au susținut că guvernul nu ar trebui să se implice în deciziile populației privind sănătatea, notează BBC.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Încet-încet autoritățile lumii încep să se dezmeticească din această gogoriță a dreptului de a nu te vaccina, invocat drept consecință a drepturilor omului.
  Da, drepturile omului trebuie respectate, dar ele sunt opozabile doar oamenilor, nu și entităților non-umane.
  A pretinde dreptul de a nu te vaccina înseamnă a pretinde dreptul virusului la o viață prosperă, în ultimă instanță.
  Ce suntem noi? Oameni? sau viruși?
  • Like 1
  • @ Nelu Mares
   Mr.Oh check icon
   V-ati gasit modelul de urmat. Tocmai pe Biden care nu stie unde-i sunt pantofii si face cu incapatinare totul pe dos.

   Se joaca la loterie viata oamenilor si nu li se da voie sa decida singuri. Mai marii din politica debordeaza de inteligenta medicala, economica si sociala si stiu cel mai bine ce e bine pentru popor. Asa ca nici nu se mai sinchisesc de aspectele de etica, autodeterminare individuala, pur si simplu da-i inainte cu tavalugul nu care cumva cresterea economica a Chinei sa lase in urma economiile democratice. Asa ca masura cea mai potrivita e sa facem precum China. Sa fim totalitari.

   Atat ii duce capul. Se fac ca nu inteleg de ce nu vor unii sa se vaccineze. Asa ca dau inainte cu "singura solutie". Ase e. Prostul are intotdeauna o singura solutie pe care o impune cu forta fara nici o ezitare sau dubiu.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   "Prostul" e ala care contesta pana la imbecilizare vaccinarea. Un eveniment in istoria omenirii care a permis sa supravietuim pana in ziua de azi si mai departe. La fel au fost "genii malefice" care au contestat antibioticele. Voi sunteti pentru clistir, lanteta si lipitori. Cam pe acolo ati ramas mental.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   În al doilea rînd, eu de mult timp mă gîndesc la cele ce le-am scris mai sus, astfel încît aș putea spune că Biden s-a luat după mine.

   Iar în primul rînd, noi ca noi, dar la nivelul lui e exclus ca el să vorbească fără a se consulta și fără a fi sfătuit de specialiști care știu ce e aceea o epidemie și cum se gestionează ea.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Mr.Oh check icon
   Dumneata esti comunist pana in maduva oaselor. Si pe deasupra si manipulator. Dreptul de a contesta il are fiecare ca nu dumneata ai facut lumea :) ca sa decizi tu viitorul altora. Oamenii nu contesta idea de vaccinare in sine ci refuza sa fie parte unui proces de cercetare globala...

   Dumneata nu realizezi ca pana la acest vaccin substanta activa se producea intr-un reactor de metal si apoi era injectata in om (corpul reactiona la ea), iar cu acest nou vaccin e mai ieftin sa programezi celula umana sa produca ea substanta activa proteina Spike, decat sa o mai produci intr-un reactor.
   Deci Reactorul de metal, cu procesul de reactie bine cercetat si controlat e substituit de catre corpul uman. Acum corpul tau devine un reactor ce produce proteina spike.

   Daca in Reactorul de metal nu se amesteca sistemul imunitar, in corpul matale se amesteca inca din faza de producere a proteinei. (Aceasta poate privita ca o imbolnavire in care virusul deturneaza celula umana sa produca proteina spike). De aceea reactii adverse foarte puternice. Dar pe tine te incanta ideea revolutionara sa devi Reactorul ce produce proteina spike. Ideea in sine e geniala dar de la teorie la practica e cale lunga. De unde sa stie producatorul "vaccinului" particularitatiile sistemului tau imunitar? Fiecare om e diferit. De unde sa stie ce efecte asupra sanatatii tale va avea? Plus ca s-au comasat trei faze de cercetare intr-una. Adica nu se mai realizeaza succesiv, rezultatele definind obiectul fazei urmatoare, ci se fac
   in paralel.

   Tu sa traiesti linistit si bucuros. Nu-ti pune intrebari ca obosesti. Tuturor specialistilor care au pus intrebari li s-a inchis gura cu "sunteti tampiti" si antivax.
   Nu mai indrazneste unu sa deschida gura public. Unui comunist i se pare firesc

   • Like 0
  • @ Nelu Mares
   Mr.Oh check icon
   Foarte bine! Si Mengele l-a sfatuit pe Hitler. Mengele fiind medic.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Gresit: nu sunt si nu am fost comunist, sub nicio forma, doar in armata am fost facut volens nolens utecist pentruca asa era obiceiul. Anti da.
   Eu, fiul meu, sotia, nora, cuscrii si multi prieteni ne-am vaccinat, cu ambele doze si nu am avut complicatii sau reactii violente. Doar cele normale. Iar eu am tensiune,bpoc,(dobandit dupa parerea mea in urma unui vaccin antigripal - am facut 3 ani consecutiv pneumonie); fiul meu astm. Asta ca sa stii ca nu suntem astronauti, dar totul a decurs perfect.
   Nu cred ca suntem toti, din familie, identici, dar a functionat perfect.. Si ca noi sunt zeci de milioane in lume. Nu au probleme.
   E adevarat au fost si esecuri, grave unele, cu pierderi de vieti omenesti. Dar au fost putine si din cauza celor spuse, atat de mine cat si de tine, diferentele dintre organisme, bagajul genetic si starea de moment, care e drept, se stabileste cu mult mai mult decat o masurare a temperaturii si o declarare personala a istoricului bolilor personale., pe care unii, multi, nu-l stiu sau nu-l pot comunica.Ar trebui niste analize, dar asta implica timp si costuri mari, pe care statul, in niciun caz, nu este dator sa le faca.
   In ceea ce priveste prepararea vaccinului, sa-i lasam pe cei in masura sa comenteze. Asa dupa cum am mai spus, de-a lungul timpului au fost multi conestatari si negationisti chiar din randul somitatilor recunoscute, in diverse domenii. Dupa rezultatele finale si statistici oficiale rezulta ca nu este nicio problema. Mai ales ca nu este vorba despre inocularea de virusi ci despre ARN. Marturisesc ca in momentul de fata nu-mi amintesc cu exactitate semnificatia acestor termeni dar, daca este cazul, voi cauta si ma voi redocumenta.
   Nu manipulez nimic dar, asa cum unii isi sustin punctele de vedere antivaccineste am si eu dreptul sa mi-l sustin pe al meu pro. Vom vedea odata cine a avut dreptate.
   Nu decid eu viitorul altora dar nici altii pe al meu. E un fel de a spune caci, totusi, sunt unii, chiar indreptatiti si desemnati de noi, care il decid.
   • Like 2
  • @ Nelu Mares
   Delia MC Delia MC check icon
   În America, la fel ca în tot vestul, domnește ideea de libertate. Ei bine, această libertate nu dă voie ideii de vaccinare obligatorie, iar legile urmează în mod necesar acest concept. Dacă s-ar impune, cum ar fi? Alergi după om cu arcanul să-l vaccinezi? Democrația înseamnă opțiunea majorității. Ai peste 50% vaccinați, ăia pot face legea: să condiționeze accesul pe baza vaccin/test/vindecare. Fiindcă legislația nu admite vaccinare obligatorie. Simplu. Libertatea are prețul ei.

   În trecut, antivaxxerii mi-au scos peri albi. M-am liniștit pe deplin de când am realizat un fapt simplu: sănătate cu forța nu se poate. Și încă și mai mult de când am văzut cum o iau alții pe arătură înspre stânga.

   Nu merge decât cu libera alegere, care decurge din informare, iar ca informarea să dea roade, sămânța informației trebuie să nimerească pe terenul fertil al educației. În România terenul e 70% sterp.
   Pe de altă parte, nu numai în USA e așa: se practică și in Italia ori Franța. Vaccinarea RĂMÂNE opțională. Dar a lucra la stat impune și obligații: ești reprezentantul statului și prin asta ai alt statut. Slujba ți-ai ales-o tu, dar în cuie nu ești bătut. Poți lucra altceva, ori de acasă și te poți testa. O alegere pentru fiecare.
   O altă variantă e să dai mână liberă conducerii firmelor, care poate stabili regulile în propria companie. Inteligent. Scoți castanele din foc cu mâna altora si nici nu ești, tu, stat, acuzat de tendințe stângiste. Aici a comis-o Biden, la firme. Mă întreb cum se vor conforma texanii...

   Că vestul alunecă încet spre stânga, la fel ca și America sub Biden, e cumva clar. Sper numai să rămână Biden suficient de american și neinfluențat de nucleele socialiste din Partidul democrat. Linia dintre democrație și autocrație a devenit extrem de fină iar tentația de a o încălca, imensă. Și ca să fie totul și mai complicat, în libertate și democrație germinează semințele autocrației .

   Foarte interesant punct de vedere, dar vedeți și dvs câți oameni fac interesul altora fără a fi conștienți de asta. Așa fac și interesul virusului.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Irina B. check icon
   Spuneti ca "sănătate cu forța nu se poate" si ca merge cu libera alegere. Dar atunci de ce nu se duce asta pana la capat? Cei care nu cred ca exista virusul sa stea frumusel acasa cand sa se imbolnavesc, sa nu mai umple spitalele si sa consume fonduri imense din banii tuturor. Sa isi duca libera alegere pana la capat...
   • Like 0
 • Asta da masura. Statul are dreptul sa impuna protectia populatiei. Un exemplu care trebuie urmat in toata lumea. Intr-o asemenea situatie nu se discuta despre drepturi si libertati.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Mihai check icon
   Bine că statul decide ce trebuie să își bage oamenii în obligatoriu în organism, Și minciuna cu imunitatea de turmă s-a văzut că nu ține la virusul ăsta. Biden mai bine să își vadă de demența lui decât de deciziile altora.
   • Like 1
  • @ Mihai
   Dacă ați ști ce vă bagați în organism de bună voie și nesilit de nimeni v-ați îngrozi. Față de ele vaccinul e floare la ureche.

   Iar chestia cu imunitatea de turmă se poate verifica destul de ușor. Faceți comparația între statisticile din țările unde ea e atinsă și cele de la noi.
   Comparați îndeosebi situațiile din ATI și decesele.
   • Like 3
  • @ Mihai
   Statul are responsabilitatea sanatatii poporului, deci are si puterea si dreptul de a decide. Daca fiecare individ decide ce vrea si ce nu vrea asta este anarhie. Se pare ca asta se urmareste. De ce? Poate vom vedea.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult