Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Flori de stâncă

Emma Răducanu

Foto: Twitter/ US Open

„Ce minunăție ar fi o finală Răducanu-Fernandez!...”. Încheiam articolul precedent cu sentimentul castelului de vată colorată din nori al copilăriei. Și, mărturisesc, cu hotărârea, deloc obiectivă sau profesionistă, de a refuza să mă uit la o finală Sabalenka-Sakkari.

Mi se părea prea de tot ca tăcerea și zâmbetul să învingă forța și strigătul. Să ne întoarcem la arta de orfevru a tenisului mut, tenisul fetelor de acum un veac, Chris, Steffi, Martina, Martina, Justine, așa cum mă întorc de atâtea ori la filmul mut.

Răducanu și Fernandez au înfruntat loviturile de ghioagă țipate ale lui Sakkari și Sabalenka cu un curaj, o iscusință și o finețe ireale.

Ele n-au jucat tenis, au creat, sau mai bine zis au născut tenis pe fundul hăului bubuitor al arenei Arthur Ashe. Meciurile lor pot fi înrămate ca niște picturi de mari maeștri renascentiști, să le vadă tot Pământul.

Un Pământ călcat în picioare de putere și sălbăticie, din care au răsărit și rezistă două flori de stâncă, Emma și Leylah...

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e-vis check icon
  Eu as fi mai prozaic. Sunt de fapt doua produse 'marketabile' ale propriilor lor parinti, care le asigura astfel viitorul, punându-le în vizorul viitorilor sponsori ahtiați după profit. Numai dacă evaluezi mărimea piețelor interesate, USA, China, Canada, etc iti dai seama ca sunt 'milion dolar baby'. Educația parintilor a știut ce trebuie sa cultive, doar lucrează în domeniul financiar, nu?
  • Like 0
 • Superbă scriere, Don Popescu.
  Aste doua copile nu doar că nu icnesc ca la salonul de obstetrică la fiecare lovire de minge, cum fac multe jucătoare ce încă poartă nemesisul Sharapovei, nu doar că nu se-ncruntă și nu iși defulează isteriile în tantrumuri jenante la privit, nu doar că nu se răstesc la antrenori în timpul meciului... dar chiar joaca un tenis fermecător, ofensiv, curajos, creativ... Sunt pline de bun simț, umor și inteligență, și au o charismă autentica și proaspătă. "Tocmai am învățat să pun o scurtă", spunea candid Emma la ultima conferință de presă...
  Ba chiar aș paria, nu știu de ce, și că vor participa la toate Olimpiadele și FedCup-urile posibile...
  Păcat că unei prea mult răsfățate jucătoare (inclusiv de catre dv., maestre) îi lipsesc toate câteșcelele de mai dinainte.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult