Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vaccinul combate și prostia

Cristian Tudor Popescu

Nu m-am vaccinat încă. Mi-am așteptat rândul. Dar, după cum stau lucrurile, mă îndoiesc că voi reuși să mă înscriu pe 15 martie – oamenii vor să se vaccineze și vor asalta platforma pentru programări. Ceea ce mă îngrijorează în legătură cu imunizarea mea, dar mă și bucură.

Mă bucur că românii au rezistat propagandei feroce împotriva campaniei de vaccinare pe care o practică partidul Aurolacilor, senatoarea Balena Baliverna, mai ipocrit și mai perfid PSD, cu televiziunile aferente, precum și numeroasele grupuri de injectori de mesaje ale Kremlinului în România.

S-a încercat și se încearcă să fie speriați oamenii cu tot soiul de drobi de sare și riscuri mortale imaginare. Bineînțeles, vaccinurile occidentale sunt de la diavolul. Despre cele rusești sau chinezești, nicio vorbuliță de rău, dimpotrivă. În țările copleșite de gălăgia antimască și antivaccin domnește infernul – în uriașa Brazilie, unde manipularea e susținută chiar de președintele Bolsonaro, mor de covid 2 000 de oameni pe zi. În schimb, în Statele Unite, care dețin recordul mondial de infectări și morți din guvernarea Trump, în urma campaniei masive de vaccinare numărul de cazuri zilnice a scăzut cu 70% din ianuarie până în martie, iar decesele cu 40%.

În fața valului 3 al pandemiei, în România se strânge din nou șurubul restricțiilor. E posibil să ajungem, declarat sau nu, în situația de carantină totală, ca acum un an.

Of, Doamne, iarăși?!

Dar haideți să ne gândim dacă situația e aceeași. Și nu e. Pentru că atunci nu aveam nicio speranță la orizont, nu exista niciun vaccin. În mai puțin de un an, printr-un formidabil efort al științei medicale mondiale, avem vreo 10 vaccinuri, între care unele și-au demonstrat deja eficiența și lipsa de reacții adverse nonneglijabile. De aceea, aș compara această primăvară cu cea a anului 1945, când monstrul fascist mai făcea încă Răul pe planetă, dar se întrevedea anihilarea lui în câteva luni, ceea ce e posibil și cu bestia covid.

Prin urmare, cred că toate bâlbele, nepotismele, prostiile, cotonogelile interne ale actualei guvernări nu trebuie să ne demobilizeze de la a ne vaccina.

Firește, cu condiția ca autoritățile să asigure doze pentru toți doritorii, dincolo de cele câteva mii de lichele care ajung să-și aranjeze vaccinări peste rând.

Până și ceea ce s-a întâmplat în spitalul din Piatra Neamț și la „Matei Balș”, pentru care nimeni încă n-a dat socoteală, sau la spitalul județean din Sibiul Ralucăi Turcan și al lui Klaus Iohannis – dacă 15% din atrocitățile față de bolnavi apărute în presă se confirmă, e jale – poate să însemne un motiv în plus să te vaccinezi. Ca să nu ajungi la spital...

În ce mă privește, aștept vaccinul, cu masca pe figură, cu distanțare fizică și dezinfectare, cum fac de un an încoace, și voi respecta aceste reguli și după ce mă vaccinez.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult