Scăderi masive luni pe bursele internaționale. Cel mai probabil, „seismul” a fost cauzat de decizia miliardarului Warren Buffett de a vinde mare parte din acțiunile Apple, se arată într-o analiză realizată de XTB, furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții.
Berkshire Hathaway, controlat de Buffett, și-a publicat rezultatele trimestriale în acest weekend, dezvăluind și informații neașteptate pentru piață. Astfel, compania a redus semnificativ cea mai mare poziție investițională în Apple, până de curând aceasta constituind aproximativ jumătate din portofoliul de investiții al companiei.
Analiștii XTB amintesc că în primul trimestru al acestui an, Buffett și echipa sa au vândut peste 10% din acțiunile Apple, la acel moment, miliardarul declarând că, în opinia sa, Apple este încă cea mai bună afacere din lume - chiar mai bună decât American Express sau Coca-Cola. De asemenea, el a adăugat că se așteaptă la creșterea taxelor în SUA, motiv pentru care vinde acțiuni.
Acum, în al doilea trimestru, Buffett a vândut aproximativ jumătate din restul poziției, astfel încât Apple va reprezenta acum aproximativ 20% din valoarea portofoliului, în timp ce Bank of America ocupă locul secund cu aproximativ jumătate din greutatea portofoliului Berkshire.
Acțiunile Apple sunt aproape de maximele istorice, în ciuda faptului că compania trece printr-o perioadă dificilă. În ultimele trimestre, Apple a stagnat, iar în domeniul AI probabil nu va avea performanțe remarcabile, explică analiștii XTB.
Se așteaptă Buffett la o criză mai mare?
Berkshire Hathaway deține în prezent o sumă record de numerar, potrivit datelor făcute publice, mai exact peste 277 miliarde de dolari, în principal datorită vânzării de acțiuni Apple. Compania are aproximativ jumătate din banii săi în acțiuni, iar cealaltă jumătate în numerar.
O astfel de atitudine defensivă pe termen lung poate indica faptul că Buffett așteaptă sosirea unei crize mai mari sau a unei corecții, în care ar folosi acești bani pentru a cumpăra acțiuni la prețuri mai mici, notează XTB.
Piețele de acțiuni au fost recent la maximele lor, iar Buffett însuși a spus că nu vede multe oportunități pe piață și că nu îl deranjează să dețină mai mult numerar.
Totuși, Berkshire are majoritatea numerarului în obligațiuni pe termen scurt ale SUA, care oferă un randament de aproximativ 4% pe an. Compania a câștigat aproximativ 2,5 miliarde de dolari din dobânzi doar în ultimul trimestru și 1,5 miliarde de dolari din dividende.
Cu alte cuvinte, numerarul nu stă inactiv în cont, ci generează miliarde de dolari pentru companie în fiecare trimestru. În prezent, numerarul reprezintă aproximativ 32% din valoarea Berkshire, media pe termen lung fiind poate în jur de 25%. Din acest punct de vedere, volumul este de asemenea ușor peste medie, explică analiștii XTB.
După anunțul lui Buffett, vânzările au fost atât de puternice, încât sistemele de suspendare a tranzacționării pe piața de acțiuni au fost activate
Economia SUA a creat mult mai puține locuri de muncă noi decât erau inițial estimate, ceea ce a făcut ca rata șomajului să urce la 4,3% - cea mai mare valoare din octombrie 2021.
Astfel, investitorii s-au speriat că economia merge mai prost decât se așteptau și au început să se îngrijoreze că banca centrală a SUA va reduce ratele dobânzilor prea târziu și că țara va intra în recesiune. Vânzările masive de pe piața de acțiuni au început încă de vinerea trecută, urmate de informațiile de sâmbătă despre vânzarea efectuată de Buffett.
Așadar, vânzările de luni au fost, probabil, susținute de Buffett. Indicii americani se slăbesc semnificativ, indicele S&P 500 scăzând cu aproximativ 3%, iar Nasdaq-ul tehnologic cu până la 5%. Cel mai probabil, vânzările nu au fost ajutate de reacțiile investitorilor la rezultatele trimestriale ale marilor companii tehnologice, care au fost în general bune, dar nu 100% convingătoare.
Acțiunile japoneze sunt și mai afectate. Ele au scăzut cu aproximativ 6% vineri, iar luni au scăzut cu încă 13% - desigur, cifrele se schimbă de la un minut la altul. În Japonia, indicele a închis ziua în scădere cu 12,4%, cea mai mare scădere într-o singură zi din 1987.
Vânzările au fost atât de puternice, încât sistemele de suspendare a tranzacționării pe piața de acțiuni au fost activate. Acțiunile japoneze erau la un nivel ridicat, provenind dintr-o creștere abruptă, iar scăderile au fost susținute de așteptările de reducere mai rapidă și mai abruptă a ratei dobânzilor în SUA. Cursul de schimb dintre dolar și yen, care a fost, de asemenea, foarte volatil în ultimele luni din cauza așteptărilor incerte, joacă un rol semnificativ în această ecuație.
Companiile japoneze sunt puternic orientate spre export, iar fluctuațiile cursului de schimb pot provoca probleme pentru companiile locale.
Criptomonedele s-au alăturat și ele vânzărilor masive, Bitcoin scăzând brusc până la aproximativ 50.000 USD, mai arată analiștii XTB.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.