Consiliul General al CNATDCU a decis că procuroul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza sa de doctorat cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal". Recomandarea CNATDCU este aceea ca Laura Codruța Kovesi să își mențină titlul de doctor, a declarat preşedintele Comisiei Juridice a CNATDCU pentru Mediafax.
Potrivit CNATDCU, 20 din cele 444 de pagini analizate prezintă similitudini cu alte lucrări, însă în acestea, spun reprezentanții Consiliului, nu sunt preluate idei originale aparținând altor autori, ci idei generale intrate în limbajul comun al profesioniștilor din domeniul dreptului, vehiculate ca atare în majoritatea lucrărilor de specialitate. „Doar 20 de pagini din 444 prezintă similitudini. Nu este vorba despre însușirea operelor altuia. O lucrare poate fi calificată ca plagiat când calitativ sau cantitativ autorul și-a însușit ideile altora fără a cita, de natură să afecteze esența tezei. Retragerea titlului este excesivă. Propunem ministrului menținerea titlului de doctor”, a spus Mircea Pop, profesor universitar la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.
Anterior, Universitatea de Vest Timişoara stabilise, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută.
"Mâine are loc o şedinţă a Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Univeristare (CNATDCU) în care se va decide prin vot rezultatul final asupra evaluării tezei de doctorat a doamnei Kovesi", a spus miercuri ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
La începutul acestei săptămâni, Comisia juridică a CNATDCU a primit raportul întocmit de comisia de experţi care a analizat lucrarea de doctorat a procurorului şef al DNA. Comisia de experţi a fost alcătuită din trei persoane. Raportul a fost prezentat pentru decizia finală Consiliului general al CNATDCU.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pace nouă.
În al doilea rînd, care – de fapt – ar trebui să fie primul: nimeni, se pare, nu vorbește ori vorbește în șoaptă despre conducătorii de doctorate și despre comisii. Aceștia, respectiv acestea, sînt responsabili/-le de „lansarea” unei lucrări cu pasaje plagiate. Tăcerea care domnește în jurul acestor conducători de doctorate și în jurul acestor comisii (cine au fost, efectiv, conducătorii doctoratelor plagiate și membrii comisiilor? expressis nominibus, clar, pe listă) arată faptul că, în esență, este vorba despre constructe politice, chiar dacă – la rigoare – este vorba despre lucrări de tip plagiat. Păi ori discutăm clar și serios ori ba.
https://fanaca.wordpress.com/2016/12/08/tanar-26-de-ani-educat-la-universitate-de-top-din-europa-votez-pnl/