Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Verdict oficial al CNATDCU: Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat

Consiliul General al CNATDCU a decis că procuroul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza sa de doctorat cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal". Recomandarea CNATDCU este aceea ca Laura Codruța Kovesi să își mențină titlul de doctor, a declarat preşedintele Comisiei Juridice a CNATDCU pentru Mediafax

Potrivit CNATDCU, 20 din cele 444 de pagini analizate prezintă similitudini cu alte lucrări, însă în acestea, spun reprezentanții Consiliului, nu sunt preluate idei originale aparținând altor autori, ci idei generale intrate în limbajul comun al profesioniștilor din domeniul dreptului, vehiculate ca atare în majoritatea lucrărilor de specialitate. „Doar 20 de pagini din 444 prezintă similitudini. Nu este vorba despre însușirea operelor altuia. O lucrare poate fi calificată ca plagiat când calitativ sau cantitativ autorul și-a însușit ideile altora fără a cita, de natură să afecteze esența tezei. Retragerea titlului este excesivă. Propunem ministrului menținerea titlului de doctor”, a spus Mircea Pop, profesor universitar la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Anterior, Universitatea de Vest Timişoara stabilise, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută.

"Mâine are loc o şedinţă a Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Univeristare (CNATDCU) în care se va decide prin vot rezultatul final asupra evaluării tezei de doctorat a doamnei Kovesi", a spus miercuri ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

La începutul acestei săptămâni, Comisia juridică a CNATDCU a primit raportul întocmit de comisia de experţi care a analizat lucrarea de doctorat a procurorului şef al DNA. Comisia de experţi a fost alcătuită din trei persoane. Raportul a fost prezentat pentru decizia finală Consiliului general al CNATDCU.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred că din acest moment trebuie să abandonăm orice subiect legat de plagiat. În România nu se plagiază... Că dacă o luăm pe procente cădem în ridicol. Cât la sută din lucrarea lui Ponta a fost plagiată? Dar a lui Tobă? Dacă 4,9% este acceptabil, ce procent nu este acceptabil? Cât poţi copia? 7,67% este acceptabil? Dar 15,465879%? Haideţi să nu ne prostituăm! Unde este Academia Română? Sub masă? Dar doctor CTP? Unde sunt DOCTORII în orice ai României? Când este vorba despre Tobă şi Ponta au toţi curaj, dar dacă vorbim despre doamna Kovesi... Tăcere... Eu zic să tăceţi. Pe veci!
    • Like 0
  • Nici 5%? La Ponta ce procent era?
    • Like 0
  • check icon
    Dacă ne luăm după marele gînditor contemporan Mugur Ciuvică și mărețele sale realizări, sigur că ne confuzăm total. Păi o lucrare de doctorat TREBUIE să aibă un procent destul de consistent de citate după alte surse, o lucrare de doctorat TREBUIE să arate că autorul este un erudit, nu un nea Tăgîrță făcut pe colțul mesei.
    • Like 0
    • @
      M-ai dezămăgit profund. Îţi recomand postarea mea.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Îmi pare rău, dar nu acesta a fost scopul, ci de a clarifica niște termeni de referință. Problema doctoratelor în România a început și s-a sfîrșit la nivel politic, selectiv, pentru anumite persoane. Nu așa se poate discuta.
      • Like 0
  • E prof. Mircea Bob, nu Pop....
    • Like 0
  • check icon
    Am uitat să adaug ceva. S-a vorbit pînă la oboseală despre softuri care detectează plagiatul. Da, există, dar... Softurile astea pot detecta exclusiv ceea ce există online ori cumva catalogat în baze de date în format electronic. Textele scanate, dar netrecute prin OCR precum și textele „clasice”, doar tipărite, chiar dacă catalogate și, eventual, și scanate, dar care pot fi folosite și necitate (adică, ați înțeles, plagiate) nu pot fi detectate de niciun soft. De aceea am spus că și conducătorul de doctorat și comisia au un rol esențial în filtrarea făcăturilor, aceștia sînt specialiști în domeniu și, dacă sînt onești și corecți, este imposibil să nu observe făcătura, dacît dacă sînt ei înșiși făcături. Ei, aici e o problemă, doamnelor și domnilor, adică aici e marea problemă... Ah, dar deja am scris prea mult.
    Pace nouă.
    • Like 1
  • check icon
    Cred că mulți nu au înțeles în ce constă un plagiat, iar faptul că se face referire la 20 de pag. din xyx pagini nu este, în sine un argument. Pot fi și mai multe pagini decît 20. Plagiat este atunci cînd folosești ideile altora FĂRĂ A LE CITA. Dacă sursa de inspirație/autorul este menționat(ă)/citată corespunzător, conform normelor uzuale în toată lumea, pot fi oricîte pagini. Sigur, cuvîntul „oricîte” trebuie înțeles cu bun simț, nu poți copia toată lucrarea, chiar dacă citezi scrupulos, o lucrare de doctorat trebuie să cuprindă o parte esențială drept contribuție la domeniu, idei noi, cîteva.
    În al doilea rînd, care – de fapt – ar trebui să fie primul: nimeni, se pare, nu vorbește ori vorbește în șoaptă despre conducătorii de doctorate și despre comisii. Aceștia, respectiv acestea, sînt responsabili/-le de „lansarea” unei lucrări cu pasaje plagiate. Tăcerea care domnește în jurul acestor conducători de doctorate și în jurul acestor comisii (cine au fost, efectiv, conducătorii doctoratelor plagiate și membrii comisiilor? expressis nominibus, clar, pe listă) arată faptul că, în esență, este vorba despre constructe politice, chiar dacă – la rigoare – este vorba despre lucrări de tip plagiat. Păi ori discutăm clar și serios ori ba.
    • Like 0
  • Adi check icon
    Nu ar trebui sa ne pese de Kovesi.

    https://fanaca.wordpress.com/2016/12/08/tanar-26-de-ani-educat-la-universitate-de-top-din-europa-votez-pnl/
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult