Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ediție specială a emisiunii Avocatul Diavolului. De ce nu cere Laura Codruța Kovesi ca CNATDCU să-i analizeze teza de doctorat

Vineri, la Europa FM a avut loc o ediţie specială a emisiunii Avocatul Diavolului. Alături de Cristian Tudor Popescu şi Vlad Petreanu, în studio s-a aflat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kövesi.

Pe parcursul emisiunii, aceasta a răspuns atât întrebărilor celor doi jurnaliști, cât și întrebărilor ascultătorilor. Kovesi a vorbit despre acuzațiile de plagiat ce i se aduc, despre motivul pentru care astăzi anchetele merg mai greu la DNA, dar și despre o serie de cazuri mari pe care le investighează procurorii anticorupție. 

Republica a prezentat LIVE TEXT din timpul emisiunii. Redăm mai jos principalele afirmații.

„O să vorbim astăzi despre erorile doamnei Kovesi și o vom judeca după răspunsurile date”, a spus Vlad Petreanu. Domnul Cristian Tudor Popescu va fi acuzatorul, iar doamna Kovesi se va apăra singură. Ascultătorii vor putea pune întrebări, a mai spus Vlad Petreanu, la începutul emisiunii.

„V-ați gândit vreun moment la posibilitatea suprimării dvs. fizice?”, a întrebat-o Cristian Tudor Popescu. „Nu m-am gândit”, a răspuns Laura Codruța Kovesi. „Eu da, a replicat jurnalistul”. 

„Cum e viața după SRI, după legea care a limitat interceptările din dosare?” „Respectăm în totalitate decizia CCR, am primit o parte de resursele umane care au fost alocate la tehnic. Mai avem nevoie, am făcut cerere. Ritmul de soluționare al dosarelor este mult mai greu pentru că parte dintre resursele pe care le foloseam au fost alocate serviciului tehnic”, a afirmat șefa DNA.  

„Pe Sebastian Ghiță îl cunoașteți ca prieten, cum spune el?”, a întrebat Vlad Petreanu. „Din nou nu vreau să intru în dialog cu înculpatul Ghiță Sebastian. Nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiță Sebastian”, a spus Laura Codruța Kovesi. 

„Ați cere acum să fie rediscutată teza de doctorat?”, au întrebat-o jurnaliștii. „Teza mea este corectă, am lucrat 7 ani la doctorat, cine are îndoieli nu are decât să facă sesizare”. „De ce nu faceți dvs. autosesizare?” „Cred că glumiți. Cine contestă aceste probe să facă sesizare. Eu am un verdict definitiv”, a spus Laura Codruța Kovesi.  

„Organismul care a dat un verdict în cazul dvs. este același care a decis că Ponta nu a plagiat?”, a spus Cristian Tudor Popescu. „Eu am fost verificată de Comisia Națională de Etică, am depus probele. Eu am respectat în totalitate rigorile academice și teza mea este corectă. Aici sunt probele pe care eu le-am depus”, a răspuns Kovesi. 

 „De ce au trebuit să treacă 7 ani pentru ca procuratura să prezinte mecanismul voturi-putere-bani”, a întrebat Cristian Tudor Popescu, cu referire la cazul Vasile Blaga. Kovesi a pus că nu întotdeauna procurorii află în timp real de cazurile de corupție și că se întâmmplă ca unele anchete din prezent să conducă la fapte petrecute în trecut. 

Cum se prioritizează dosarele? „În funcție de termenele de prescripție. Un alt criteriu vizează dosarele în care avem măsuri preventive și în care sunt ținuți de termene. Prejudiciile care sunt create. Poziția pe care o deține persoana și se folosește de funcție pentru a comite o infracțiune. Situațiile în care trebuie să intervenim, să facem flagrante”.

Traian Băsescu, ați fost împreună cu dânsul în mandate, vreme de atâția an și acest om, în acest moment pronunță această frază, în ceea ce vă privește - cu cătuse la televizor”, spune Cristian Tudor Popescu. „Nu comentez ce zice dl. Băsescu, însă fac un comentariu general. Aceste atacuri în exclusivitate sunt făcute de persoane care sunt cercetate de noi. Observăm că persoanele pe care noi le cercetăm fac atacuri în fiecare zi. Observăm că, mai nou, sunt firme care sunt angajate. Să citim comunicatul DIICO despre un grup organizat, constituit împotriva DNA, care angajează o firmă. Acum avem și firme private angajate pentru hărțuire, intimidare. Se încearcă intimidarea justiției”, spune Kovesi. 

Cristian Tudor Popescu o chestionează pe Codruța Kovesi în legătură cu un comunicat controversat, în care DNA se pronunță asupra criteriilor pe care trebuie să voteze cetățenii. „E fraza care a fost pusă în acuzare, scoasă așa, în trei cuvinte, sună cam așa”, a recunoscut Kovesi. „Am citat tot fragmentul”, i-a replicat jurnalistul. „Comunicatele nu sunt matematică, sunt situații în care punem și astel de fraze”, a susținut Kovesi. „Mi-aș dori să nu mai văd niciodată într-un comunicat DNA cuvântul popor, cuvântul popor nu trebuie să facă parte din comunicarea procurorilor”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Un ascultător s-a declarat interesat despre cum poate fi recuperat prejudiciul în cazul infracțiunilor. „Noi suntem obligați să luăm măsuri asiguratorii, în fiecare an suma pe pe care o indisponibilizează DNA este de 200 de milioane de Euro. În 2016, a fost de 260 de milioane de euro. Ce se întâmplă ulterior are legătură cu felul în care se pun în aplicare hotărârile judecătorești”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Avizați personal comunicatele de presă, a întrebat Vlad Petreanu? „În general da”, a răspuns procurorul-șef. 

Ce pot face cetățenii simpli pentru a ajuta lupta anticorupție, a vrut să știe un ascultător? „Sunt foarte multe sesizări care vin din partea cetățenilor. Numărul lor s-a dublat de anii trecuți, poate chiar s-a triplat față de anii anteriori”, a afirmat Kovesi.

Despre dosarul Ponta-Blair-Ghiță: „Există un dosar în care cercetăm un om de afaceri și un fost premier. Tony Blair nu este parte în dosar. Aceste fapte au fost aduse în opinia publică de dl. Giiță Sebastian înainte să se prezinte la DNA. Aceste informații au fost făcute publice înainte ca el să se prezinte la DNA și să afle acuzațiile. Această interdicție de a comunica public un dosar nu este o îngrădire a dreptului la liberă exprimare, ci este interzis să comenteze acuzația și probele din dosar. pentru că pot influența martori și pot transmite mesaje persoanelor cercetate și martorilor din dosar”, a răspuns Kovesi la o întrebarea a lui Cristian Tudor Popescu. Vlad petreanu a întrebat-o ce de DNA a cerut interzicerea exercitării funcție de deputat pentru Sebastian Ghiță, cerere respinsă de iCCJ. „Dispozițiile legale perimit procurorilor să dea interdicția de exercitare a funcției de care persoana s-a folosit pentru a comite o infracțiune. Unele sunt acceptate de instanță, altele nu”, a spus Kovesi.

Un ascultător a vrut să știe de la șefa DNA cui folosesc scurgerile de informații din dosarele DNA. „Sincer să vă spun, ne cam încurcă”, a spus Kovesi. Aceasta a motivat că în cazul anchetelor direcției anticorupție se fac și câte 30 de copii ale dosarelor, care sunt date părților implicate și avocaților și că au fost cazuri în care la audieri sunt, cu tot cu avocați, câte 11 persoane.

Cristian Tudor Popescu a întrebat-o pe Laura Codruța Kovesi de ce a spus „Astfel o mamă rămâne să aștepte”, după ce senatorii au respins cererea procurorilor de a începe urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Eu știam că procuratura n-are mamă, n-are tată, n-are patrie adorată, a spus jurnalistul, întrebând-o de ce a apelat la argumentul înduiosării publicului în acest caz. „Declarațiile mele de procuror nu pot fi ca la matematică. Este posibil câteodată să existe anumite nuanțări, anumite interpretări. M-am referit la aceste așteptări care există pe marginea acestui dosar, inclusiv a mamei care este parte în dosar”, a spus Kovesi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • As fi vrut sa stiu de la sefa DNA, cum vede activitatea acestuia dupa expirarea mandatului sau ? Prin numirea de catre cei aflati la putere a conducerii DNA, DIICOT, ANI, nu pe criterii de performanta ( vezi cazul Nita ), aceste institutii cu o mare contributie la definirea Democratiei, pot fi readuse la starea de slujitoare ale puterii de pe vremea lui Nastase si a slugii sale Sultanoiu ! Mai nou, scurta " domnie" a lui Ponta, cu sprijinul prietenului Nita, si decizia acestora de a amana pentru inca multi ani, raspunderea tatucului Ilici.Ma ingrijoreaza ca(unde Justitie nu e, nimic nu e !) exista inca aceasta posibilitate ca oameni precum R Stanoiu sa T Nitu, ne pot hotara soarta !
    • Like 0
  • Eu stiu cum se va termina aceasta poveste. Iohannis o va chema pe Codruta la bureau si-i va spune asa: draga doamna, a venit momentul sa ne despartim. Am facut tot ce se putea face (adica , am tacut cum tac eu de obicei - chiar mai mult decat o fac, in mod obisnuit) insa astia isi tot dau seama ca ascund mizeria cu furca si-si fac ras de mine, pe Internet. Furthermore, cam trebuie sa ne luam "la revedere" pt ca dvs ati cam expirat si trinomul incepe sa aiba mai multe pierderi decat beneficii. Si nu putem periclita stabilitatea acestuia. Va accept demisia, urmand ca sa ne aducem om nou, PNList convins, mergand pe principiul "punct.si de la capat"
    • Like 0
    • @ The Crusader
      Stimabile, te referi la pnlistii convinsi ai lui Tariceanu de esti atat de ingrijorat ?! Sau, ne intoarcem la ,, beneficiile" aduse Justitiei si noua de Stanoiu si Nitu ?
      • Like 0
  • Domnule CTP, am auzit ca ati furat, ucis si violat. De ce nu cereti procuraturii si politie sa va investigheze ca sa ne convingem ca nu sunteti vinovati? Va e frica? Daca n-o sa faceti asta atunci noi vom trage concluzia ca ati furat, ucis si violat.
    • Like 0
  • Nu se poate asa ceva...http://www.plagiate.ro/Comunicate/160927.Comunicat.de.presa.pdf
    • Like 0
    • @ The Crusader
      Ce nu se poate? Ca Dorin Isoc să mănânce interesat rahat? Ai idee despre ce vorbim?
      • Like 0
  • Pe la minutul 50 inteleg ca ne aflam in coada de peste. Comisia nu se poate autosesiza pt ca dl Curaj a taiat el niste parghii; dna Kovesi nu vrea ( pe motiv de ofuscare) sa se autoexpuna unui alt control (poate mai minutios,avand in vedere comisia trecuta) , situatie care nu poate ca avea rezultat alta perceptie decat ca poate cea mai puternica institutie din Romania are la conducere o persoana nu prea transparenta. O persoana care a fost numita de vreo cateva ori pe acelasi post de conducere (desi, poate ar fi trebuit sa mai conduca DNA-ul si altii) ne lasa cu ochii in soare atunci cand iata, apar suspiciuni si autodenunturi despre moralitatea persoanei ce conduce cea mai "pe trend" institutie de forta a Romaniei. Daca un broscoi m-ar da peste cap si as fi in locul dnei procuror sef si as avea o lucrare de doctorat fara pata as cere imediat sa fiu reanalizat(a) pt a mi se clarifica situatia, odata pt totdeauna! Dar dna Kovesi nu vrea acest lucru, se pare. Aceeasi doamna care are painea si cutitul in mana, care se erijeaza in aparatoarea poporului roman, care hotaraste (pe criterii atat de amestecate incat n-am inteles mare lucru) cine,cum si cand este urmarit in Romania pt fapte de coruptie (dar fiind ca toti, dar TOTI oamenii politici din Romania au schelete in dulapuri). In rest, este o prezenta agreabila, cu o buna stapanire de sine ( specifica procurorilor ) si cucereste "ochiul" cu aceste atuuri. Si inteligenta, fara discutie. Imi intrerup periplul video-audio la momentul "ii multumesc dnei Kovesi pt existenta", deoarece este clar ca romanul are un apetit pt servilism ( de obicei, manifestat fata de cel puternic ), ajungandu-se la situatia cretina ca o institutie sa fie confundata cu o persoana fizica, chiar si procuror sef. Apreciez activitatea jurnalistilor.
    • Like 1
    • @ The Crusader
      Tudor check icon
      Hai, hai, mai las-o jos ca macane. In ce univers trebuie sa-si demonstreze acuzatul nevinovatia? Dna. Kovesi l-a intrebat pe buna dreptate pe moderator daca glumea cu intrebarea, iar eu simultan am pufnit in ras. Tampenie mai mare n-am auzit. Ai nostalgii din anii '50, tovarase?
      • Like 0
    • @ Tudor
      tu, simultan, puteai face orice. Eu, simultan, m-am gandit ca "acuzatul" sta pitit dupa o imposibilitate legala a unei comisii de-a reanaliza. Mai ales ca prima comisie a fost aia, a lui Ghita...O faci pe-a prostul sau cum?
      • Like 0
    • @ The Crusader
      Tudor check icon
      Nu o fac deloc pe prostul. Repet, in ce univers trebuie acuzatul sa-si demonstreze nevinovatia? Nu e treaba mea sa cer autoritatilor sa ma cerceteze de cate ori se gaseste cate un tampit sa ma acuze de ceva. Ai dovada sau n-ai? Poti proba acuzatiile de plagiat? Ca la can-can toti ne pricepem. In rest, mi-e cam clar cu ce intentii postezi tu pe aici.
      • Like 1
    • @ Tudor
      http://www.plagiate.ro/Comunicate/160927.Comunicat.de.presa.pdf
      • Like 0
    • @ The Crusader
      Si mie mi-e clar cu ce intentii postezi tu pe aici..
      • Like 0
    • @ Tudor
      Cand esti seful ANTICORUPTIEI si vine un smecher cu dosar si spune ca te-a ajutat sa ai doctorat, trebuie sa te simti tare, tare ofuscat de o asa grosolanie si, vazand ca este greu ca altcineva sa porneasca o actiune de corectare a defaimarii publice la care esti supus ,impreuna cu intreaga structura pe care o conduci cu seriozitate, (despre care vorbeam si eu mai jos), atunci faci toate demersurile ca sa tai din vrej toate elucubratiile insului si sa omori din fasa toate speculatiile, care nu fac bine nimanui si pe care se bazeaza insu'! ;) da' asta-i treaba greea pentru tine, las-o asa.
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      Tudor check icon
      "corectare a defaimarii publice" Ce corectare dom'le? Voi pe ce planeta traiti? Nu stapaniti o iota de notiuni de drept si faceti aici pe desteptii. De cand e treaba cuiva sa-si "corecteze defaimarea"? In ochii cui? Ai tai, care asculti ce spune un infractor? De cand e mai credibil un individ incoltit de justitie decat un cetatean (pana acum) cinstit? Doar in mintea voastra de PSD-isti. Bine, hai, treci pe la casierie ca ti-a pregatit Dragnea banii.
      • Like 1
  • Ascult si nu mica mi-e mirarea..Reactionez, pe masura ce ascult. Astfel incat, in continuarea frazei la min 32;45 as mai adauga " sau sunt situatii in care DNA se da pe "gheata" ( adica, se da de gol ) si scapa in comunicate cum ar trebui sa fie lucrurile in tara aceasta" DNA-ul..Nu Constitutia, nu Parlamentul (asa gaunos, cum e), nu Guvernul. Ci DNA-ul ne transmite (chiar subliminal) cum trebuie sa votam. E din desene animate, tot ce se intampla. Dau mai departe..Dar nu stiu cat mai rezist.
    • Like 0
    • @ The Crusader
      -32:45..
      • Like 0
    • @ The Crusader
      Rezistă, rezistă. ...până la o nouă conspirație....care văd că îți dă satisfacții enorme, cât și marea sansa , de a face ceva comentarii infantile ....sau, poate ai teamă că prietenii , pe care îi susții așa vehement, vor ajunge în curând pe banca acuzaților !
      • Like 0
  • Felicitări Procurorului şi ... asistentului. Cred că doamna Kovesi a participat la primul interviu adevărat. CTP-ul n-a ridicat mingi la fileu, m-am temut, ci a livrat ... forehand, backhand, slice... adică a fost ok. Răspunsurile doamnei Kovesi au fost aşa cum a considerat dânsa că este bine. Mi s-a părut că văd în dânsa un politician iscusit. Poate m-am înşelat. Apreciez faptul că doamna Kovesi nu a pronunţat cuvântul GHINION. P.S. Întrebările radioascultătorilor au fost jenante.
    • Like 0
  • Justitia este matematica, dna Kovesi. Cand esti in cercetare sau proces nu merge cu "mi s-a parut.am crezut.etc" Pt ca cel ce te cerceteaza iti puncteaza "DA SAU NU"? 0 sau 1? Ca la info..Matematica. Sa vina sefa DNA si sa spuna ca ea nu functioneaza intotdeauna matematic, in conditiile in care asa au loc anchetele mi se pare iarasi o argumentatie ce umbla la coarda sensibila a cetetanului. Cu scop de-a aduna plus de simpatie, pe inducere in eroare a celor ce asculta. Intocmai ce-a urmarit si Udrea si altii...Dar pe dvs cine va cerceteaza? Cine indrazneste? Si de ce nu indrazneste nimeni, cand le comiteti in flagrant?
    • Like 0
  • "M-am referit la asteptarile oamenilor" Dna Kovesi se erijeaza in aparatoarea oamenilor? Ceausescu credea la fel, nu-i asa ( nu exista comparatie...desi, totusi pe alocuri s-ar putea compara;ambii au -au avut - o putere enorma. Dna Kovesi este sefa DNA pt a cerceta strict in litera legii anumite fapte sau mai lucreaza fin si la "sentiment"? Pt ca o abordare reusita "la sentiment" ii da un mai mare aplomb privind actiunilel viitoare. Romania cauta in dna Kovesi un razbunator? Pt ca daca este asa, este foarte gresita intelegerea rolului institutiei DNA, atat de confundata pe "persoana fizica" Codruta Kovesi.
    • Like 0
    • @ The Crusader
      Butthurt? Sau s-a terminat schimbul?
      • Like 0
    • @ The Crusader
      E evident ca LCK si-a abuzat pozitia atunci cand a apelat la "sentiment". A si recunoscut-o dealtfel. Ceea ce deranjeaza enorm caracatita imunoparlamentara (d-alde Ghita, Dragnea, Ponta et co - PSD@friends) este faptul ca, folosind aceasta arma propagandista (repet: abuziv), LCK "risca" sa puna pe ganduri prostimea captiva a caracatitei, aia de asigura cele peste 30% fie ploaie fie vant. Foarte periculos acum in preajma alegerilor. Right?
      • Like 0
  • Sunt un mic antreprenor care munceste 12 ore pe zi sa fac ceva pentru familia mea.
    In numele meu si a celor doi copii de 5 si 0.5 ani pe care ii am va doresc succes in salvarea Romaniei.
    Va sustinem!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult