Vineri, la Europa FM a avut loc o ediţie specială a emisiunii Avocatul Diavolului. Alături de Cristian Tudor Popescu şi Vlad Petreanu, în studio s-a aflat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kövesi.
Pe parcursul emisiunii, aceasta a răspuns atât întrebărilor celor doi jurnaliști, cât și întrebărilor ascultătorilor. Kovesi a vorbit despre acuzațiile de plagiat ce i se aduc, despre motivul pentru care astăzi anchetele merg mai greu la DNA, dar și despre o serie de cazuri mari pe care le investighează procurorii anticorupție.
Republica a prezentat LIVE TEXT din timpul emisiunii. Redăm mai jos principalele afirmații.
„O să vorbim astăzi despre erorile doamnei Kovesi și o vom judeca după răspunsurile date”, a spus Vlad Petreanu. Domnul Cristian Tudor Popescu va fi acuzatorul, iar doamna Kovesi se va apăra singură. Ascultătorii vor putea pune întrebări, a mai spus Vlad Petreanu, la începutul emisiunii.
„V-ați gândit vreun moment la posibilitatea suprimării dvs. fizice?”, a întrebat-o Cristian Tudor Popescu. „Nu m-am gândit”, a răspuns Laura Codruța Kovesi. „Eu da, a replicat jurnalistul”.
„Cum e viața după SRI, după legea care a limitat interceptările din dosare?” „Respectăm în totalitate decizia CCR, am primit o parte de resursele umane care au fost alocate la tehnic. Mai avem nevoie, am făcut cerere. Ritmul de soluționare al dosarelor este mult mai greu pentru că parte dintre resursele pe care le foloseam au fost alocate serviciului tehnic”, a afirmat șefa DNA.
„Pe Sebastian Ghiță îl cunoașteți ca prieten, cum spune el?”, a întrebat Vlad Petreanu. „Din nou nu vreau să intru în dialog cu înculpatul Ghiță Sebastian. Nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiță Sebastian”, a spus Laura Codruța Kovesi.
„Ați cere acum să fie rediscutată teza de doctorat?”, au întrebat-o jurnaliștii. „Teza mea este corectă, am lucrat 7 ani la doctorat, cine are îndoieli nu are decât să facă sesizare”. „De ce nu faceți dvs. autosesizare?” „Cred că glumiți. Cine contestă aceste probe să facă sesizare. Eu am un verdict definitiv”, a spus Laura Codruța Kovesi.
„Organismul care a dat un verdict în cazul dvs. este același care a decis că Ponta nu a plagiat?”, a spus Cristian Tudor Popescu. „Eu am fost verificată de Comisia Națională de Etică, am depus probele. Eu am respectat în totalitate rigorile academice și teza mea este corectă. Aici sunt probele pe care eu le-am depus”, a răspuns Kovesi.
„De ce au trebuit să treacă 7 ani pentru ca procuratura să prezinte mecanismul voturi-putere-bani”, a întrebat Cristian Tudor Popescu, cu referire la cazul Vasile Blaga. Kovesi a pus că nu întotdeauna procurorii află în timp real de cazurile de corupție și că se întâmmplă ca unele anchete din prezent să conducă la fapte petrecute în trecut.
Cum se prioritizează dosarele? „În funcție de termenele de prescripție. Un alt criteriu vizează dosarele în care avem măsuri preventive și în care sunt ținuți de termene. Prejudiciile care sunt create. Poziția pe care o deține persoana și se folosește de funcție pentru a comite o infracțiune. Situațiile în care trebuie să intervenim, să facem flagrante”.
„Traian Băsescu, ați fost împreună cu dânsul în mandate, vreme de atâția an și acest om, în acest moment pronunță această frază, în ceea ce vă privește - cu cătuse la televizor”, spune Cristian Tudor Popescu. „Nu comentez ce zice dl. Băsescu, însă fac un comentariu general. Aceste atacuri în exclusivitate sunt făcute de persoane care sunt cercetate de noi. Observăm că persoanele pe care noi le cercetăm fac atacuri în fiecare zi. Observăm că, mai nou, sunt firme care sunt angajate. Să citim comunicatul DIICO despre un grup organizat, constituit împotriva DNA, care angajează o firmă. Acum avem și firme private angajate pentru hărțuire, intimidare. Se încearcă intimidarea justiției”, spune Kovesi.
Cristian Tudor Popescu o chestionează pe Codruța Kovesi în legătură cu un comunicat controversat, în care DNA se pronunță asupra criteriilor pe care trebuie să voteze cetățenii. „E fraza care a fost pusă în acuzare, scoasă așa, în trei cuvinte, sună cam așa”, a recunoscut Kovesi. „Am citat tot fragmentul”, i-a replicat jurnalistul. „Comunicatele nu sunt matematică, sunt situații în care punem și astel de fraze”, a susținut Kovesi. „Mi-aș dori să nu mai văd niciodată într-un comunicat DNA cuvântul popor, cuvântul popor nu trebuie să facă parte din comunicarea procurorilor”, a punctat Cristian Tudor Popescu.
Un ascultător s-a declarat interesat despre cum poate fi recuperat prejudiciul în cazul infracțiunilor. „Noi suntem obligați să luăm măsuri asiguratorii, în fiecare an suma pe pe care o indisponibilizează DNA este de 200 de milioane de Euro. În 2016, a fost de 260 de milioane de euro. Ce se întâmplă ulterior are legătură cu felul în care se pun în aplicare hotărârile judecătorești”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Avizați personal comunicatele de presă, a întrebat Vlad Petreanu? „În general da”, a răspuns procurorul-șef.
Ce pot face cetățenii simpli pentru a ajuta lupta anticorupție, a vrut să știe un ascultător? „Sunt foarte multe sesizări care vin din partea cetățenilor. Numărul lor s-a dublat de anii trecuți, poate chiar s-a triplat față de anii anteriori”, a afirmat Kovesi.
Despre dosarul Ponta-Blair-Ghiță: „Există un dosar în care cercetăm un om de afaceri și un fost premier. Tony Blair nu este parte în dosar. Aceste fapte au fost aduse în opinia publică de dl. Giiță Sebastian înainte să se prezinte la DNA. Aceste informații au fost făcute publice înainte ca el să se prezinte la DNA și să afle acuzațiile. Această interdicție de a comunica public un dosar nu este o îngrădire a dreptului la liberă exprimare, ci este interzis să comenteze acuzația și probele din dosar. pentru că pot influența martori și pot transmite mesaje persoanelor cercetate și martorilor din dosar”, a răspuns Kovesi la o întrebarea a lui Cristian Tudor Popescu. Vlad petreanu a întrebat-o ce de DNA a cerut interzicerea exercitării funcție de deputat pentru Sebastian Ghiță, cerere respinsă de iCCJ. „Dispozițiile legale perimit procurorilor să dea interdicția de exercitare a funcției de care persoana s-a folosit pentru a comite o infracțiune. Unele sunt acceptate de instanță, altele nu”, a spus Kovesi.
Un ascultător a vrut să știe de la șefa DNA cui folosesc scurgerile de informații din dosarele DNA. „Sincer să vă spun, ne cam încurcă”, a spus Kovesi. Aceasta a motivat că în cazul anchetelor direcției anticorupție se fac și câte 30 de copii ale dosarelor, care sunt date părților implicate și avocaților și că au fost cazuri în care la audieri sunt, cu tot cu avocați, câte 11 persoane.
Cristian Tudor Popescu a întrebat-o pe Laura Codruța Kovesi de ce a spus „Astfel o mamă rămâne să aștepte”, după ce senatorii au respins cererea procurorilor de a începe urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Eu știam că procuratura n-are mamă, n-are tată, n-are patrie adorată, a spus jurnalistul, întrebând-o de ce a apelat la argumentul înduiosării publicului în acest caz. „Declarațiile mele de procuror nu pot fi ca la matematică. Este posibil câteodată să existe anumite nuanțări, anumite interpretări. M-am referit la aceste așteptări care există pe marginea acestui dosar, inclusiv a mamei care este parte în dosar”, a spus Kovesi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In numele meu si a celor doi copii de 5 si 0.5 ani pe care ii am va doresc succes in salvarea Romaniei.
Va sustinem!