Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Viktor Orban și-a proclamat victoria în alegerile din Ungaria: „Am obținut o victorie atât de mare, încât o poți vedea de pe Lună și o poți vedea, cu siguranță, de la Bruxelles”

Viktor Orban - AFP/ Profimedia

Foto: AFP/ Profimedia

Premierul în funcție Viktor Orban și-a proclamat duminică noaptea „victoria uriașă” în alegerile din Ungaria, în timpul unui discurs de 10 minute. „Am obținut o victorie atât de mare, încât o poți vedea de pe Lună și o poți vedea, cu siguranță de la Bruxelles”, a afirmat el.

Înconjurat de o mână de oameni, contracandidatul său, Péter Márki-Zay, și-a recunoscut înfrângerea.

După numărarea a 75% din voturi, coaliția lui Viktor Orban, Fidesz-KDNP, avea, duminică noapte, 54,5% din voturi, alianța formată din 6 partide de opoziție 34%, în timp ce partidul extremist Patria Noastră, obținuse peste 6%, scrie Associated Press.

Premier al Ungariei din 2010, Viktor Orban a candidat la alegerile din 3 aprilie pentru cel de-al patrulea mandat consecutiv și cel de-al cincilea în total. Cunoscut de ani buni pentru pozițiile sale iliberale și, mai recent, pentru refuzul de a acorda Ucrainei susținerea cerută în timpul războiului cu Rusia, Orban a fost criticat de președintele Volodimir Zelenski, care l-a numit „singurul lider din Europa care îl susține pe Putin”. În ziua alegerilor. replica lui Orban a fost însă: „Domnul Zelenski nu votează astăzi.”

Viktor Orban a avut de înfruntat la alegerile din 2022 cea mai serioasă opoziție de când este la putere. Șase partide de opoziție au făcut echipă și au ales un singur candidat, pe Péter Márki-Zay, în încercarea de a-l înlătura din funcție. 

Foto: Getty Images

Chiar și așa, majoritatea sondajelor de opinie au dat drept câștigătoare, chiar dacă la mică diferență, coaliția lui Orban, Fidesz-KDNP.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da. Si prostia se poate vedea de pe luna si, cu siguranta, se poate vedea si de la Bruxelles.
  • Like 1
 • Păi da, ungurii votează inteligent, respectiv cu stomacul, nu cu fundul, ca la noi majoritatea românilor! Orban le-a promis că ține Ungaria departe de război, de pierderi de vieți omenești, de pagube materiale și de pericole și riscuri inutile. Chiar dacă democrația iliberală din Ungaria are hibe, în special în ce privește politica antidiversitate, în chestiunea Ucrainei e clar că poziția Ungariei este sănătoasă și corectă! Regimul Orban a arătat că înțelege să pună în mod firesc interesele propriei țări, Ungaria, și ale poporului ungar mai presus decât interesele unor țări terțe, respectiv Ucraina și sua. Prin faptul că a menținut bunele relații cu Rusia, regimul Orban a asigurat Ungariei și poporului ungar gaze ieftine pe termen lung, în condițiile creșterii prețurilor la resursele energetice în toată Europa și de fapt pe tot Globul. Nu e de mirare că poporul l-a reales!
  • Like 0
 • Nici chiar Putin nu era atat de arogant cu ceva timp in urma!
  La ce Sa ne asteptam?
  • Like 1
  • @ Eugenia Guran
   Nu e prea grozava vestea pentru noi, un nou dictator isi consolideaza aripile in proximitatea noastra! Si ce e mai grav este ca acest dictator il are ca idol pe criminalul de Putin! Daca maine am fi atacati de rusi, ceea ce e putin probabil(deocamdata), sunt sigur ca ungurii ne-ar ataca in Ardeal!
   • Like 1
  • @ Dorin Tudoreanu
   Dan check icon
   Mda ,, cam asa este Stimate Domn , Cunosc din pacate ,multe ,realitati din comuinitatea maghiara din Ardeal ,! Deci ,incercati sa credeti ca;;
   ---Orban ,a facilitat foarte simplu si usor , dreptul fiecarui ,cetatean Roman , de etnie maghiara ,sa OBTINA PASAPORT-CARTE DE IDENITATE ca ccetatean maghiar ,
   ---Apoi cu aceste documente in mana ,se prezinta la Consulatul maghiar , se inscrie pe tabel iar copii lor primesc lunar un fel de ajutor financiar ,aprox, 300 lei ptr a-si cumpara orice trebuie ,
   ---Apoi cei din casatoriile mixte , sot roman & sotie maghiar == sot cetatean maghiar , ( cata lasitate ptr acel roman ?) ,cica ar ,avea mai multe drepturi ,Adica dreptul de a calatori in SUA fara viza ,, adica dreturile ptr Spatiul Schengen ,etc,
   --- Intrebare de bun simt ,;
   ---Daca orbanul lor ,este un fel de gica - Contra Brussel -lui ,,? De ce ,se mai bucura de , Spatiul Schengen ?????
   --- Iar romanii care ,sunt , devotati ptr Brussel ,,,nu au acest Drept ???
   ---Mai departe ,ungurii din Ardeal , in cardasie cu udmr si fidesz ,din ungaria ,,au cautat si rascautat tot felul de motive ,mai mult ,sau mai putin catolice ,,si nu au scapat nici o ocazie sa puna mana , pe tot felul de proprietati care au fost , SAU DACA A FOST PROPRIETARI IN EVUL MEDIU ,, ,EI AU FOST DESPAGUBITI IAR ACUM SE PRETIND MARI PROPRIETARI , Sunt situatii reale ,in care cladirile dobandite de ei ,iar acolo functioneaza gradinita sau scoala ,etc, Statul roman sa plateasca chirie , unei biserici catolice , sau unui al ,, 7 -lea urmas al urmasilor lor !!!!! OARE DE ?? Imi roade sufletul tot felul de scenarii , care ar fi posibile din ,,combinatia ,orban & putler !!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult