Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Volodimir Zelenski către Viktor Orban: Trebuie să decideți cui sunteți alături. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?

Viktor Orban - AFP/ Profimedia

Foto: AFP via Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski i-a spus tranșant premierului maghiar Viktor Orban că trebuie să decidă cui este alături că crime precum cele comise împotriva evreilor în Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, se pot întâmpla și astăzi.

În discursul său adresat Consiliului European, Zelenski s-a oprit la Ungaria și a spus că trebuie să fie sincer. 

„Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta. Iubesc orașul vostru. Am fost de multe ori, foarte frumos. Un oraș foarte ospitalier. Și oamenii, la fel. Ați avut momente tragice în istorie. Am văzut Memorialul vostru. Pantofi pe malul Dunării. Despre crimele în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmplă din nou în zilele noastre. Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus”, i-a transmis Zelenski lui Orban, potribit g4media.

„Și voi ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? Nu este timp pentru ezitări. E timpul să decideţi odată. Noi credem în voi. Avem nevoie de sprijinul vostru. Credem în oamenii voștri. Credem în Uniunea Europeană”, a mai spus Zelenski.

În discursul său, președintele ucrainean s-a adresat și celorlalți lideri europeni, căroa le-a mulțumit pentru susținere. Însă a amintit și faptul că decizia de a impune sancțiuni Rusiei a fost luată cu întârziere.

Îți recomandăm

Orban: Aceste propuneri sunt împotriva intereselor naționale ale Ungariei

Șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Bertalan Havasi, a declarat presei că premierul Ungariei a respins cererile lui Zelenski. 

Potrivit lui Orbán, aceste două abordări contravin intereselor națiunii maghiare, relatează hungarytoday.hu.

„Ungaria vrea să rămână în afara acestui război, de aceea nu permite transporturi de arme prin granițele sale și nu trimite arme în Ucraina. În același timp, îi ajută pe cei care fug de război cu toate instrumentele pe care le are la dispoziție, oferindu-le ajutor umanitar”, a spus Havasi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Orbán a transformat Ungaria in calul troian al rușilor in UE, însă nu in mod voit ci din postura de idiot util. El acționează mânat de acel tip de naționalism cretinoid pe care îl propaga Putin, iar Putin face asta deoarece intr-o lume in care fiecare națiune e pe contul ei, Rusia are asigurata prin simpla mărime un loc de frunte.

    Orbán folosește orice prilej sa submineze unitatea UE in numele “intereselor” natiunii maghiare, fără sa realizez ca fără UE, Ungaria (si alții ca ei - nu ca as avea ceva cu ungurii in special) face cam cât un găinaț, in sensul ca nu are forța economică sa își apere in mod eficient felul de viața in fata unora ca Rusia, China sau India.

    Adevăratul naționalism pentru marea majoritate a natiunilor din Europa, înseamnă sa înțelegi ca (virgula) comunitatea de limba nu este suficient de puternica pentru a-ti permite sa îți aperi identitatea naționala in fata influentei unei Chine cu 1,4 miliarde de locuitori si cu o structura socio-politico-culturală complet diferită de a ta. Pe de alta parte, comunitatea de cultura si idei, adică democrația liberală cu fundamentul sau greco-romano-creștin împărtășită de mai toate națiunile Europei, reprezintă o comunitate suficient de puternica. In aceasta comunitate, realizată in prezent prin UE, caracteristicile naționale pot fi integrate in mod armonios si pot contribui prin diversitate la reziliență, singura condiție fiind combaterea populismului cu fundamentul lui de prostie si exprimat in, cinism, teorii conspiraționiste, naționalism găunos, etc.



    • Like 5
    • @ Paul
      Dorin check icon
      Eu cred că poziția lui V Orban și „ezitarea” lui se explică destul de simplu prin faptul că, funciar, el este un dictator care își reprimă exprimarea tendinței fundamentale, rătăcit fiind în fruntea unui stat „condamnat” la democrație prin apartenența la UE.
      • Like 1
  • Marius check icon
    Ca l-a "facut" de toata poveste pe Orban in fata Consiliului UE, n-ar fi o surpiza. Dar a facut doau referiri si la Germania. Una inaintea Ungariei si cea de-a doua dupa Ungaria!!!!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult