Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Volodimir Zelenski către Viktor Orban: Trebuie să decideți cui sunteți alături. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?

Viktor Orban - AFP/ Profimedia

Foto: AFP via Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski i-a spus tranșant premierului maghiar Viktor Orban că trebuie să decidă cui este alături că crime precum cele comise împotriva evreilor în Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, se pot întâmpla și astăzi.

În discursul său adresat Consiliului European, Zelenski s-a oprit la Ungaria și a spus că trebuie să fie sincer. 

„Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta. Iubesc orașul vostru. Am fost de multe ori, foarte frumos. Un oraș foarte ospitalier. Și oamenii, la fel. Ați avut momente tragice în istorie. Am văzut Memorialul vostru. Pantofi pe malul Dunării. Despre crimele în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmplă din nou în zilele noastre. Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus”, i-a transmis Zelenski lui Orban, potribit g4media.

„Și voi ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? Nu este timp pentru ezitări. E timpul să decideţi odată. Noi credem în voi. Avem nevoie de sprijinul vostru. Credem în oamenii voștri. Credem în Uniunea Europeană”, a mai spus Zelenski.

În discursul său, președintele ucrainean s-a adresat și celorlalți lideri europeni, căroa le-a mulțumit pentru susținere. Însă a amintit și faptul că decizia de a impune sancțiuni Rusiei a fost luată cu întârziere.

Îți recomandăm

Orban: Aceste propuneri sunt împotriva intereselor naționale ale Ungariei

Șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Bertalan Havasi, a declarat presei că premierul Ungariei a respins cererile lui Zelenski. 

Potrivit lui Orbán, aceste două abordări contravin intereselor națiunii maghiare, relatează hungarytoday.hu.

„Ungaria vrea să rămână în afara acestui război, de aceea nu permite transporturi de arme prin granițele sale și nu trimite arme în Ucraina. În același timp, îi ajută pe cei care fug de război cu toate instrumentele pe care le are la dispoziție, oferindu-le ajutor umanitar”, a spus Havasi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Orbán a transformat Ungaria in calul troian al rușilor in UE, însă nu in mod voit ci din postura de idiot util. El acționează mânat de acel tip de naționalism cretinoid pe care îl propaga Putin, iar Putin face asta deoarece intr-o lume in care fiecare națiune e pe contul ei, Rusia are asigurata prin simpla mărime un loc de frunte.

  Orbán folosește orice prilej sa submineze unitatea UE in numele “intereselor” natiunii maghiare, fără sa realizez ca fără UE, Ungaria (si alții ca ei - nu ca as avea ceva cu ungurii in special) face cam cât un găinaț, in sensul ca nu are forța economică sa își apere in mod eficient felul de viața in fata unora ca Rusia, China sau India.

  Adevăratul naționalism pentru marea majoritate a natiunilor din Europa, înseamnă sa înțelegi ca (virgula) comunitatea de limba nu este suficient de puternica pentru a-ti permite sa îți aperi identitatea naționala in fata influentei unei Chine cu 1,4 miliarde de locuitori si cu o structura socio-politico-culturală complet diferită de a ta. Pe de alta parte, comunitatea de cultura si idei, adică democrația liberală cu fundamentul sau greco-romano-creștin împărtășită de mai toate națiunile Europei, reprezintă o comunitate suficient de puternica. In aceasta comunitate, realizată in prezent prin UE, caracteristicile naționale pot fi integrate in mod armonios si pot contribui prin diversitate la reziliență, singura condiție fiind combaterea populismului cu fundamentul lui de prostie si exprimat in, cinism, teorii conspiraționiste, naționalism găunos, etc.  • Like 5
  • @ Paul
   Dorin check icon
   Eu cred că poziția lui V Orban și „ezitarea” lui se explică destul de simplu prin faptul că, funciar, el este un dictator care își reprimă exprimarea tendinței fundamentale, rătăcit fiind în fruntea unui stat „condamnat” la democrație prin apartenența la UE.
   • Like 1
 • Marius check icon
  Ca l-a "facut" de toata poveste pe Orban in fata Consiliului UE, n-ar fi o surpiza. Dar a facut doau referiri si la Germania. Una inaintea Ungariei si cea de-a doua dupa Ungaria!!!!
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult