Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Viorica Dăncilă: „Sunt un om puternic, chiar dacă mulți au spus că sunt femeie”. Mihaela Miroiu: „Prestația doamnei Dăncilă este destul de jenantă”

Viorica Dăncilă citind

Foto: Inquam Photos

„Dacă aș renunța, aș dezamăgi. În momentul în care voi dezamăgi va fi cea mai mare lovitură pentru mine. Nu mă uit niciodată înapoi, mă uit doar în viitor. Sunt un om puternic, chiar dacă mulți au spus că sunt femeie. Sunt un om puternic și voi merge mai departe”, a spus luni seară la România TV Viorica Dăncilă, după cea fost întrebată dacă intenționează să își dea demisia din funcția de prim ministru. 

Mihaela Miroiu, profesor universitar dr. la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, care militează de o viață pentru drepturile femeilor, analizează afirmațiile premierului și spune că „problema doamnei Dăncilă nu este faptul că este femeie”. „Să nu te uiți decât spre viitor înseamnă amnezie totală, nimeni nu pleacă numai din prezent, pleacă dintr-un trecut. Asta e o primă chestiune care mi se pare ineptă. Pleci dintr-un context ca să fii șeful unui guvern. În al doilea rând, până acum, din păcate, a făcut multe acte, ca să zic așa, și de comunicare, și de guvernare, care nu o califică în niciun fel poate nici să fie consilier local. Nu poți să-ți ascunzi nici slăbiciunea în spatele pretextului că ar fi o discriminare de gen, după cum nu poate fi ascunsă nici discriminarea de gen ca pretext când e vorba să desființeze o femeie. Cu alte cuvinte, problema doamnei Dăncilă nu este faptul că e femeie, ci este faptul că în calitatea pe care o are nu face față la nivelul unui secol totuși educat, cu mult mai mulți oameni care au o expertiză substanțială economică, politică socială”, a declarat Mihaela Miroiu pentru Republica.

Mihaela Miroiu: „Noi suntem de neiertat dacă acceptăm ca oameni care nu s-au remarcat prin niciun fel de competență să ajungă să ne conducă”

Aceasta se simte jenată de „contraselecția” care aduce incompetenți în funcții de decizie și spune că avem la rândul nostru o culpă morală în această privință.

„Nu știm ce performanțe au calificat-o vreodată într-un fel să ajungă într-o astfel de poziție, în afară de ce presupunem toți, respectiv că există formula populară doamna Viorica „Docilă”. Docilitatea bănuiesc că a fost presupoziția calificării ei, în contextul în care la ora actuală avem un fel de autoritarism unipersonal al lui Liviu Dragnea în politica românească. 

Prestația doamnei Dăncilă în calitatea pe care o are este destul de jenantă, comunicațional e chiar foarte jenantă, și eu una, sigur că mă jenez, dar nu mă jenez pentru că e femeie. Mă jenez pentru că mă întreb cum e posibil să repeți o epocă neoproletculitisă în anul 2018, când contraselecția și numirea incompetenților devine un fel de regulă generală a alcătuirii unui Guvern, a unui Parlament. Asta e problema mea, nu o vizează doar pe Viorica Dăncilă, o poveste asemănătoare care mi-e familiară este și la Ministerul Educației, și în alte părți. Ea e un simptom accentuat al unei contraselecții în care guvernarea începe să nu mai aibă legătură cu competența. Trebuie să avem un fel de discernământ legat de pe cine punem în toate instituțiile publice să ne conducă. Noi suntem de neiertat dacă acceptăm ca oameni care nu se califică, oameni care sunt slabi, care nu s-au remarcat prin niciun fel de competență să ajungă să ne conducă. Este și vina noastră, culpa noastră moral politică” este de părere Mihaela Miroiu.

Oana Băluță: „Nu știu dacă e meritoriu pentru bărbații din România faptul că îl avem pe Călin Popescu Tăriceanu la conducerea Senatului”

Oana Băluță, conferențiar universitar doctor la Universitatea din București, crede că este greșit să consideri că prestația Viorică Dăncilă în funcția e premier ar pune o etichetă asupra tuturor femeilor care vizează o funcție de conducere în România. „Există așteptări false că dacă noi sprijinim femei în funcție de decizie, asta e o soluție universală pentru orice. E ca și cum faptul dacă Codruța Kovesi se află într-o poziție de decizie, femeile din România nu s-ar mai confrunta cu efectele corupției sistemice, este comparabil, în termeni de efecte și de așteptări. Așa este, cele două sunt diferite, dar diferențele dintre Codruța Kovesi și Viorica Dăncilă nu arată altceva decât că femeile din Românie sunt diferite, sunt diverse, în funcție de competență, pregătire, parcurs în carieră, parcurs politic, de independență. Să punem un fel de etichetă acum că dacă Viorica Dăncilă este prima femeie premier din istoria România care beneficiază și de critici fondate și de critici mai puțin fondate, că poziția ei pune într-o lumină proastă femeile din România și felul în care performează ele în poziții de decizie este fals. Este fals ca dintr-o femeie care ocupă o poziție de decizie să pui o etichetă asupra profesionalismului, puterii de decizie, înțelepciunii tuturor femeilor din România. Eu nu știu dacă e meritoriu pentru bărbații din lume faptul că Trump, un bărbat care vorbește despre femei cu „grab them by the pussy”, e președintele SUA. Nu știu dacă e meritoriu pentru bărbații din România faptul că îl avem pe Călin Popescu Tăriceanu la conducerea Senatului. Nu știu dacă e meritoriu pentru bărbații din România că Ion Iliescu a fost președintele României și că a intrat în turul 2 alături de C.V. Tudor”, a spus ea.

Una dintre criticile care i se aduc constant Vioricăi Dăncilă este legată de faptul că este „omul lui Dragnea” și că execută ordinele de la partid. „Viorica Dăncilă provine dintr-un partid: ea este construită, formată, socializată în cultura organizațională și în spiritul PSD. Unora le place PSD, altora nu le place PSD. Cei din ultima categorie o vor critica pe Viorica Dăncilă și pentru niște, să spun, păcate sau decizii fundamental greșite ale PSD. În același timp, se spune despre Viorica Dăncilă că este omul lui Dragnea. Toți ceilalți premieri înainte de Viorica Dăncilă au fost oamenii lui Dragnea, într-o formă sau alta. Este nefezabil să avem așteptări ca V. Dăncilă să nu fie omul lui Dragnea sau omul altcuiva”, este de părere aceasta.

În opinia ei afirmația premierului care a declarat: „sunt un om puternic, chiar dacă mulți au spus că sunt femeie” are o semnificație: „Nu e suficient să pui o femeie în poziție de decizie, demersul acesta trebuie cuplat cu o înțelegere a contextului în cae trăiesc femeile în România. Faptul că Viriica Dăncilă a spus că e puternică în ciuda faptului că e femeie are o semnificație, pentru că nu face altceva decât să ne spună că în continuare relația dintre putere și femei în continuare nu este una pozitivă și că mai degrabă femeile în poziții de decizie sunt văzute ca ființe slabe.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • D check icon
  Eu știam că femeile adevărate au demnitate și simțul rușinii, iar un om puternic simțul ridicolului.
  • Like 5
 • Legea Dăncilă: Femeia nu este om.
  • Like 1
 • Prin discursul său, d-na Dăncilă s-a poziționat, singură, în tagma celor pe care Creangă și Sadoveanu îi descriau ca fiind "tari de vârtute, dar slabi de minte".
  Să-i fie de bine!
  • Like 0
 • Prima femeie prim ministru din istoria tarii si a nimenit asta... As rade daca nu ar fi de plans.
  • Like 2
 • "Dacă aș renunța, aș dezamăgi. În momentul în care voi dezamăgi va fi cea mai mare lovitură pentru mine". Femeia asta e complet ruptă de realitate, că să nu spun de-a dreptul cretină. Dezamăgești prin faptul că nu renunti, că nu îți dai seama ce nulitate absolută ești. Dezamăgirea pe care o vei produce va fi pentru tine cea mai mare lovitură? Dacă nu ai fi inconștientă, ți-ai da seama că ai depășit de mult limita dezamăgirii, i-ai oripilat pe toți cei care au o minimă educație și un minim bun simț. Lovitura de care vorbești ar fi trebuit să o simiți de mult ca pe o măciucă în moalele capului. Vai de capul tău de amoebă.
  • Like 5
 • „Dacă aș renunța, aș dezamăgi.”

  Dragă Viorica, dacă ai renunța, ar însemna că ești inteligentă și că ai bun simț.
  Singurul care ar fi dezamăgit ar fi Daddy Dragnea.
  • Like 7
 • Viorica dragă, în cazul tău, problema nu este că ești femeie sau bărbat, puternică sau slabă, frumoasă sau urâtă.
  Nu, problema este dacă îți merge mintea suficient de bine, astfel încât să poți face bine față jobului de prim-ministru.

  Referitor le ce zici tu, că ești o femeie puternică, nu pot să-ți spun decât atât: da, Viorica,ești puternică precum un bou!
  • Like 8


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult