Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Votul și vaccinul

Cristian Tudor Popescu

De 30 de ani scriu și vorbesc despre alegeri. 20 mai 1990 a ajuns să mi se pară o ficțiune, un film artistic: pe vremea aceea, oamenii credeau că în schimbul buletinului de vot ștampilat, fiecare primește ce-și dorește, ca de la un Moș Nicolae bun. Că Moș Nicolae cel Rău de-aia desființase votul, ca să n-aibă oamenii căldură, apă caldă, lumină, medicamente, avorturi libere, banane și desene animate. Toate acestea urmau să țâșnească din urnă, ca dintr-un corn al „abudenței” democratice, era convingerea multora dintre românii veniți la vot îmbrăcați frumos în procentajul de basm de 80%.

Astăzi, în decembrie 2020, în pragul alegerilor pentru Parlamentul României, starea de spirit cea mai răspândită e lehamitea, mergând până la dispreț: votul e o bucată de hârtie fără valoare, ba chiar o amendă, că s-au cheltuit o groază de bani din buzunarul nostru ca să se organizeze alegeri.

De ce? Degeaba. Nu se schimbă nimic. Pleacă ai noștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștii. Pemelé, puserdé, aceeași mizeri-é. Și ne mai căptușim pe acolo și cu un covid de ăla, de care nu există...

Ce să mai spun, ce să le mai spun acestor oameni dezamăgiți, când și eu am obosit, și cuvintele s-au săturat și ele? Doar atât:

Dezamăgirea vine după amăgire. În cazul alegerilor, amăgirea constă în a te duce la vot cu gândul de mai bine. Mai mult, mai drept, mai bun, mai repede. Bucata de hârtie, fie și împăturită, nu suportă orice – speranțele astea sunt prea mult pentru ea.

Votul nu te poate asigura c-o să fie mai bine. La vot te duci ca să nu fie mai rău.

Ca la vaccin. Un vaccin nu te face să te simți mai bine, ba poate să-ți dea și niște efecte secundare neplăcute, dar te asigură că n-o să-ți fie rău, foarte rău. Dacă nu te vaccinezi, se poate întâmpla să mori și să omori.

Votul e un vaccin. Se face periodic. Nu produce nimic spectaculos, poate să pară inutil. Dar dacă prea mulți nu votează, democrația se îmbolnăvește și poate să moară, ucisă de virusul dictaturii, care nu dispare niciodată de tot din organismul social.

Vaccinul e vot. Dacă prea mulți aleg să nu se vaccineze, atunci covidul, sau alt ucigaș mititel, rămâne încuibat în țară și în continuare omoară.

Vaccinul nu te vindecă de obezitate, diabet, hipertensiune sau depresie.

Votul nu e pentru un partid sau altul. Votul este pentru supraviețuirea democrației.

Parafrazându-l pe marele nostru fotbalist Gică Hagi, să votăm nu ca să fie bine, ci ca să nu fie rău.

P.S.

Pe cale de consecință, ar rezulta din ce-am spus mai sus că persoanele care cred că vaccinul te îmbolnăvește, îți schimbă ADN-ul, îți bagă cipuri în organism, nu vor merge la vot. Cred, totuși, că unii dintre ei se vor duce. Ce spuneți, stimați Republicani, cu ce partid credeți că votează antivacciniștii?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult