Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cerul orb deasupra noastră

CTP

Primarul Davidescu din Șotrile, jud. Prahova, făcea sex cu o minoră de 13 ani. Când adolescenta a refuzat să mai continue, a șantajat-o cu niște fotografii. A fost condamnat la 1 an și 6 luni cu suspendare. Șotrilenii l-au reales primar cu 41% din voturi.

Primarul Ogâgău, din Sângeorz-Băi, a refuzat să i se aplice alcooltestul, fiind oprit în trafic de poliția din orașul său. A primit 1 an cu suspendare. Pentru faptul că și-a brutalizat și umilit fiica în vârstă de 14 ani, n-a primit încă nimic. Ba nu, greșesc, sângeorzenii i-au dat încă un mandat, pe 27 septembrie.

Primarul comunei Brebu, jud. Prahova, Ungureanu pe nume, e o veche cunoștință a subsemnatului. Am scris despre cum voia să plece împreună cu camarila sa de consilieri în Las Vegas, Nevada, Orlando și Miami, Florida, în schimb de experiență, pe banii brebenilor. Ceea ce l-a făcut să anuleze deplasarea, declarându-se scârbit de „gândirea comunistă a unor oameni”. Totuși, a venit după mine să-mi dea un dvd cu filmări aeriene ale comunei Brebu. Apoi, și-a adus un ziarist, pe nume Nistorescu, care i-a confecționat un reportaj despre „realizărili” sale din comună și răutatea lui C.T. Popescu, care nu le vede.

Acum, după ce primarele Ungureanu a fost reales în triumf, iese la iveală o înregistrare din campania electorală, în care le zice așa brebuților: „Să sugă p... babele la biserică, în frunte cu popa, cu toate! Păi, acolo e o mahala și niște idioate! Am minte diabolică, nu iert! Ai greșit față de mine, nu te iert! Pe tine, familia ta, nu contează! Calc pe morminte!”.

Mai e de mirare că așa-numitul Piedone, condamnat la 8 ani și jumătate închisoare pentru contribuția sa la crima în masă din Colectiv, e primarul sectorului 5 al Capitalei? Are rost să mai amintesc că individul mai avea o condamnare definitivă din 2018, la 1 an închisoare cu suspendare pentru favorizarea unor persoane prin folosirea funcției sale publice?

Ce au în comun toți acești realeși la al nu știu câtelea mandat? Faptul că sunt răi, escroci și ticăloși. Niște inși aflați foarte jos pe scara evoluției morale a omului.

Cum a fost posibil să fie votate, și revotate, aceste jigănii? Răspunsul e limpede și sumbru: deoarece, pentru cei ce i-au ales, criteriul moral nu contează. Majoritatea nu reacționează decât prin prisma a ceea ce o interesează direct: mi-a dat, mi-a făcut, o să-mi mai dea, o să-mi mai facă. Nu-i pasă nici cât negru sub unghie de copiii abuzați, de concetățenii insultați de călcătorul pe morminte, de cei care au murit și au fost mutilați în Colectiv. Morala ca principii, situată deasupra capetelor noastre și privind umanitatea, aidoma cerului înstelat, e neglijabilă în gândirea majorității alegătorilor. Ei nu ridică ochii spre cer. Cel mult ridică din umeri, dacă le spui că sunt complici.

Și asta nu se întâmplă doar în Prahova, la Sângeorz sau în sectorul 5. Gândiți-vă bine, stimați Republicani, dacă nu cumva toate alegerile din România ultimilor 30 de ani au fost umorale și amorale?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Proasta sau buna calitate a oamenilor face diferenta intre o societate si alta. Educatia cu frica de Dumnezeu cu Credinta si cu dragoste este anticamera raiului si configureaza constiinta umana determinand calitatea omului. Educatia cu..du-te in p...mea, da-i in gura, aici e raiul aici e iadul, mie ce-mi iese, da tie ce-ti pasa, lasa ca merge si asa produce anticamera iadului adica exact societatea pe care o avem. Eu sant destept, nu gresesc, nu am pacate altii sunt de vina, eu merit totul... multiplicat de ordinul milioanelor.
  • Like 0
 • Groaznic!....E atâta deznădejde in cloaca asta românească că aproape mă sufoc....
  Și când văd că și cei câțiva aleși în care îmi puneam speranța de ceartă ca chiorii....te cuprinde lehamitea...
  • Like 0
 • nu stiu ce sa cred de poporul roman ce s-a intamplat cu el de ce nu se trezeste la relitate de ce este asa de usor de manipulat ,De vina sunt in primul rand televiziunile de scandal conduse de oameni fara principii.fara partiotism doar pentru ca sunt platiti bine de cine stie ce agentii straine sa-si denigreze propria tara ,dar ce e mai grav este generatia noua care nu are nicino busola in viata ,Deci saraca tara bogata condusa de hoti de meserie politicieni !
  • Like 1
  • @ Szucas Daniela
   Asa am fost intotdeauna ca popor, cititi din marii sciitori romani ca aveti de unde alege
   • Like 0
 • De ce am impresia ca romanului i se potriveste ipostaza "MITULUI LUI SISIF". Nu invata nimic din greseli nu face efort sa se educe nu vrea sa auda "de banditii" din occident dar in schimb voteaza primari curvari pe banda rulanta. Oglinda societatii sunt exact cei aflati la putere si punct. Toate bune domnule CTP !
  • Like 4
 • Care sa fie strategia - pe termen mediu si lung - sa scapam de aceste pramatii. Sunt intr-o situatie in care daca as da "dreptul " unei astfel de fiinte mi-as rezolva problema. Nici nu concep asa ceva. Surprinderea mea este ca cei din juru-mi - oameni de treaba - imi spun sa dau si sa-mi rezolv problema. Chiar m-ai mult: de ce nu m-am informat inainte de a merge la acest sef de institutie publica, ce fel de om este .
  • Like 2
 • Triste și revoltătoare cazurile expuse în articol. Dar concluzia? Unde e concluzia? Nu poți să spui doar că populația, în majoritate, nu are dimensiunea morală și punct. Așa ceva este o răutate gratuită.
  Am remarcat de multă vreme că Dl. CTP este un excelent observator, un analist uneori bun, alteori cu derapaje inexplicabile și în fine un gânditor / filozof execrabil. Adică trecând prin etape, de la a observa, apoi a analiza și finalmente a oferi o sinteză plauzibilă a gândirii, drumul său este de la limpede către tulbure. Vede lucruri particulare - uneori super clar - dar nu poate vedea imaginea de ansamblu și deci de multe ori vine cu concluzii greșite; sau cum spune românul ”nu vede pădurea din cauza copacilor”.
  În speța din articol, cine are pretenția că poate da o concluzie simplă, în câteva vorbe, se înșeală. Explicații există, dar necesită o discuție mai amplă, care depășește cadrul unei biete postări de amator. Până atunci putem să precizăm câteva lucruri:
  1. În orice popor există oameni de toate categoriile morale, de la cei mai josnici la sfinți pur și simplu;
  2. Același om poate avea uneori un comportament josnic sau alteori chiar înălțător, de care să fie sau nu conștient, atunci sau ulterior;
  3. În unii oameni, totuși, sunt majoritare răul și josnicia iar în alții bunătatea și moralitatea;
  4. Răul și binele în societate nu sunt decantate, separate, deci nici răul nici binele nu poate fi exclusiv apanajul unei nații, unei etnii, unei zone geografice unei categorii sociale sau de vârstă, unui status social, unui partid politic etc.
  Deci nu putem spune la grămadă că PSD-ul e rău și PNL-ul, USR-ul și Iohannis sunt buni. PSD a furat mult de-a lungul timpului și a avut o concepție învechită de administrare a țării. Pe de altă parte a avut un comportament responsabil în momentele cu adevărat importante, de exemplu, practic regimul Năstase a avut voința politică și a finalizat tot ce trebuie pentru aderarea la UE. PNL-ul a fost de-a lungul timpului, în trecut, un exemplu de moralitate și conștiință civică, asta până când s-a infectat cu virusul PDL și de atunci e un exemplu negativ despre cum să-ți iubești țara și să o conduci, în interes național, nu al companiilor străine. USR a apărut ca un partid anti-sistem, anti-clasa politică expirată și progresist. Ulterior a dovedit că că nu are deloc scrupule în a-și urmări interesele și a ajuns chiar să facă fraude grosolane la ultimele alegeri. A propos, nu am auzit niciun comentariu din partea CTP pe acest subiect de o grozăvie și imoralitate maximă, dar nici printre cei care posteaza. Furtul de voturi e mai puțin revoltător decât alte fapte ilegale sau imorale? Credeți că o să piardă USR-ul voturi din această cauză de totală imoralitate? Mă îndoiesc. Votanții ultrași o să spună că sunt în război cu PSD-ul și deci e permis orice. Oare? Poate în Africa, dar nu într-o țară europeană democratică. Trebuie să cadă ”ciuma roșie” ca să se instaleze o ciumă de altă culoare? Fără nicio ciumă nu se poate? Iar în ce-l privește pe Iohannis a ajuns președinte fără să aibă nicio calitate aparentă, decât că era mai civilizat în manifestări decât Băsescu. Avea insă de la început o problemă mare cât casa și anume.... casele obținute evident în mod cel puțin imoral dacă nu chiar ilegal. Fiindcă este etnic german a indus speranțe mari în populațe în ceea ce privește ”lucrul bine făcut”. În final s-a dovedit mai găunos și lipsit de substanță chiar decât Băsescu. Are o singură placă defectă de patefon cu m--e PSD. Nu știe, nu poate și nu vrea nimic altceva concret și bun pentru țară. Adoră confortul propriu și nu-i pasă efectiv de nimic care nu-l afectează personal. Este partizan politic 100% și în loc să fie mediator, cum îi cere constituția este agitator. A încălcat constituția și din alte puncte de vedere, fără să aibă nicio tresărire de conștiință. La ultimele prezidențiale a existat o variantă infinit mai bună. Nu mă refer la proasta satului - Dăncilă, ci la Mircea Diaconu. Acest om avea toate atributele unui bun președinte: patriot dar și pro occidental, de bună credință, cu un suflet mare, cu înțelepciune și experiență, cu empatie reală pentru oameni și înțelegere ”la firul ierbii” a problemelor din societate, cu o cinste și moralitate dincolo de orice suspiciune, nepartizan politic etc. Acestea fiind date cine a câștigat alegerile? Iohannis, evident. Diaconu a luat și el câteva procente rușinoase. Rușinoase pentru noi, nu pentru el. Asta a propos de alegeri morale sau imorale.
  Cu toate astea eu afirm că nu trebuie să aruncăm anatema pe un popor, fiindcă adevărul, cum spuneam, este mai complex de cum pare la prima vedere. Nu trebuie să judecăm simplist și să disprețuim niciun popor din lumea asta, dar mai ales poporul din care facem parte. Ar fi ca și cum, ca indivizi, ne-am ponegri propria mamă. Prea mulți români fac asta. Una este să rejectăm pe unul sau pe altul care se dovedesc abjecți și infractori și alta este să nu ne iubim poporul și țara, chiar din postura de pro europeni. Ca și când nu ne-am iubi mama. Și asta e o tară sufletească, nu numai cele descrise în articol. Așa cum germanii nu sunt un popor de oameni răi fiindcă au produs, girat și susținut nazismul și crimele împotriva umanității, sau cum rușii au făcut aceleași crime girate de stalinism, nici românii nu sunt un popor rău, în ciuda atrocităților din închisorile comuniste. Accidente ale istoriei există peste tot, dar niciun popor nu este rău în fibra sa și merită iubit dacă îi aparții, dar trebuie și să luptăm pentru a ieși la suprafață binele și a distruge răul care-l macină.
  • Like 0
 • Vorbim despre morala! Mintea noastră, este scurta, uitam, iubim, urîm, ne naștem sa iubim, dar pina la urma toți, in felul nostru, la ,,strungul,, nostru, greșim! Moral ar fi sa ne vedem fiecare de treaba lui! Iar aceasta, așa zisa democrație, libertate de exprimare pe rețelele de socializare, a fiecăruia dintre noi, este prost înțeleasă și la îndemâna fiecăruia! Sa ne vedem de treaba și sa muncim mai mult, sa nu ne uitam in grădina vecinului!
  • Like 0
 • Îmi este greu să citesc comentariile omului cu dinții strânși mumit Cristian Tudor Popescu, priceput în toate, expert în orice domeniu, de la fizica quantică la viața sexuală a gândacilor de bucătărie.
  O fac, totuși, dintr-o pornire masochistă, sunt deanjat cu căpuțul cu acte.
  Nu pot să nu mă întrb cum este posibil ca o persoană educată și inteligentă, ca domnia sa, să derapeze chiar așa cum o face cu o perseverență demnă de cauze mai bune.
  Domnule Cristian Tudor Popescu, dumneavoastră zâmbiți vre-o dată? Eu nu am remarcat, poate că nu vă urmăresc suficient de mult,. oricum a vă citi comentariile veninoase despre orice, necesită un consum mare de tărie. Ca să-mi treacă greața și să vad iar ”la vie en rose”. Dacă nu ajung în vie e bună și crâșma din colț, Dacă nu au roze merge și o bere.
  • Like 1
  • @ Andrei Palincu
   In afara de veninul pe care l-ati aruncat din plin nu am vazut nici un argument vizavi de subiectul abordat. Dat fiind atitudinea ostila banuiesc ca sunteti unul dintre votantii personajelor cu pricina. Daca este asa , la mai mare !
   • Like 3
  • @ Mihai Romanciuc
   check icon
   Omul a recunoscut sincer că e "cu căpuțu'", ce pretenții putem avea de la el?
   Amuzant e că acestui Pälincu īi place vinul roze...
   • Like 1
 • antonia check icon
  In zona mea e vorba ''dacă n-ai dosar penal, nu candida' :D
  • Like 2
 • Ce este moral? Depinde de individ. De un anume tip.de educație. Ce acceptam și ce respingem face parte din giulgiul nostru, este al nostru și este cum suntem văzuți de la câțiva centimetri distanță, cum suntem amintiți. Are asta vreo valoare?
  Animalele pot fi dresate -și asta in anumite feluri- pentru oameni s-au făcut legi. Legi diferențiate cu consecințe neplăcute. Cândva s-ar putea ca omenirea sa procedeze conform unei conștiințe globale fixate fiziologic in ADN-ul nostru. Pana atunci ne mulțumim cu ce avem.
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult