Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vreau să cumpăr o mașină de la Toma! Banii i-am transferat deja

Nu știi cine e Toma? Nicio problemă, ți-l prezint eu. Toma lucrează de câțiva ani în Berlin, unde e doctor pediatru la un cabinet privat. De curând a luat decizia să se stabilească definitiv în Germania, așa că vrea să își vânda mașina pe care o are în România.

Nu cere un preț mare pe mașină, ba din contră. Vrea să o vândă cât mai repede, așa că e dispus să o dea sub prețul pieței, numai să scape de ea. Mașina e un Ford Focus din 2007, iar prețul cerut e de 1600 euro, o super ofertă.

Dacă vrei să cumperi mașina, o să vezi că Toma e un om foarte prietenos, care îți oferă o grămadă de detalii despre mașină, dar chiar și despre el. E pâinea lui Dumnezeu, vânzătorul perfect. Și pentru că el e atât de bun și de corect, are nevoie și de la tine să fii la fel, așa îți cere să faci un simplu gest. Un transfer.

Înainte de a veni în România pentru a semna actele de vânzare- cumpărare, Toma vrea să se asigure că ești un cumpărător de bună credință, așa că îți cere să faci un transfer bancar cu suma de plătit pentru mașină și să îi trimiți și lui o copie doveditoare. Desigur că, transferul, spune el, nu trebuie făcut pe numele lui, ci pe numele tău, ca doar tu să poți ridica banii.

C. a vorbit cu Toma să cumpere Focus-ul, iar de dimineață a primit următorul mesaj:

Am găsit un zbor mai ieftin (Număr zbor FR0327) pentru duminică (12 mar. 2017) la Ryanair și pot să plec spre țară, după ce ajung am vă sun (de pe nr meu de România) și vedem exact cum ne întâlnim pentru luni. Înainte să platesc biletul vreau să mă asigur că nu vin degeaba până acasă, aș dori să fiu sigur că o să veniți la întâlnire (...) Nu vreau să îmi trimiteți mie banii pentru că nu mă cunoasteți și nici eu nu vă cunosc. Aș vrea ca soția dumneavoastră sau un prieten să meargă la orice bancă care are serviciu Western Union. Acesta trebuie să facă un transfer de 1600 Euro (valoarea mașinii) pe numele dumneavoastră în Germania utilizând serviciul Western Union. Vreau să fiu sigur că aveți banii la western și nu i-ați dat pe altă mașină până ajung eu în România.

După ce transferul este făcut, trebuie să îmi trimiteți o copie după foaia de transfer să mă conving că sunteți hotărâți și aveți interes să veniti la întâlnire iar eu mă voi duce să îmi plătesc biletul.

Ei bine, dacă ai citit până aici, îți spun că Toma e o vrăjeală, la fel ca multe alte zeci sau sute de vânzători fictivi care pun anunțuri de vânzare pe site-urile din România. Povestea e mereu aceeași, vânzătorul e de foarte mult timp plecat printr-o țară străină, dar are o mașină rămasă printr-un garaj din România, iar acum vrea să o vândă. Dacă nu e pediatrul Toma, e bunicuța Valentina din Germania sau o doamnă divorțată dintr-un sat austriac.

Schema cu transferul însă, e mereu la fel. Aceștia îți cer să pui banii pe numele tău, urmând ca apoi să le trimiți o copie doveditoare a transferului. De pe această copie, ei iau codul transferului, apoi cu un act de identitate fals creat pe numele tău, se duc să ridice banii. Simplu.

Acum, revenind la Toma. Pentru că din mesajul de mai sus, am înțeles că ar avea un zbor duminică seara cu aterizare pe Otopeni, am zis să creăm un event prin care să îi invităm pe toți cei care i-au transferat bani lui Toma să vină să îl aștepte pentru semnarea actelor de vânzare cumpărare.

Event-ul poate fi gasit aici.

Și da, este o glumă, dar o glumă care în primele două ore de la lansare a generat deja un mesaj de mulțumire de la un om care, citez: „Incredibil! Știi cât de aproape am fost să o fur?”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  În fiecare secundă se naște câte un fraier: totu-i să-l găsești!
  • Like 0
 • Un exercitiu:
  Toma= psd
  Ford focus=program de guvernare
  OP Western Union=vot
  cine este tepuit!?
  merita sa fie tepuit!?
  • Like 0
 • Educația, bat-o vina...
  Sunt cateva lucruri simple: orice chilipir implica un risc. Că e viciu ascuns, că e o eroare de editare text, etc.
  Apoi, dacă trebuie sa oferi o forma de garanție, trebuie sa temasiguri de același lucru. Ca de exemplu, dar nu suficient, o copie a biletului de avion a lui Toma...ideea e ca nu depui o garantie intr-o relatie nereciproca.
  Iar garantia, de regula, nu reprezinta pretul intreg, ci o parte. E o garantie, nu o tranzactie.
  Dar, deh...nu te poți pune cu mândria celui care a prins pe D-zeu de picior...și care se imprumută de la cămătari pentru acei 1.600€... :(
  • Like 0
 • Raul check icon
  Eu as zice ca cine e destul de prost sa cada in astfel de capcane ar trebui lasat sa-si piarda banii...
  • Like 0
 • Neam de tepari......suntem singura natie din lume ce ne putem escroca propriile mame fara sa rosim
  • Like 0
 • Pai nu suntem noi natia campioana la tepuit.....suntem in stare sa dam teapa si propriei mame ce mai conteaza un strain.....
  • Like 0
 • Proști îs destui,dacă nu cu carul.
  Cât de prost să fi să dai bani pe nevăzute.
  Păi,întâi mergi să o vezi,faci o probă,mergi cu ea și el în service să verifici articulațiile și mai toate mecanismele,pui aparatul să vezi cât de uniform e stratul de vopsea,că posibil să fi fost bușită,faci împreună cu vânzătorul actele,dar și atunci poți să iei țeapă.
  Bine,nu la genul că dai bani pe nimic,dar după un timp vezi că ai dat banii pe o rablă.
  • Like 1
 • check icon
  Nu mă pot obișnui cu ideea că oamenii încă se pot lăsa așa ușor păcăliți când în ultimii 25 de ani au fost mii de exemple publicate de excrocherii și furturi de genul de mai sus și chiar mai ample(caritas).Cred că așa plătesc tribut prostiei oamenii ignoranți din secolul informației.
  • Like 3


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult