Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„- Dacă mi se fură telefonul în parc?” „- La un moment dat, după 30 de minute - o oră, va veni cineva la dvs. și veți petrece alte două-trei ore la sediul poliției” „- Îmi va rezolva situația?” „- Mă îndoiesc”. Discuție la TV cu liderul sindicatului Europol al polițiștilor

Politia Locala - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Valul de infracționalitate în continuă creștere face ca pentru polițiștii de la ordine publică să fie o adevărată provocare să rezolve în timp util toate apelurile de urgență 112, numărul de dosare pe care le are în medie un polițist din București ajungând în prezent la o medie la 300-400 de cazuri, spune Cosmin Andreica, liderul Europol, unul dintre marile sindicate ale polițiștilor.

„Există o explozie a infracționalității pe toate segmentele. Nu există un segment unde să spunem că am înregistrat scăderi. Astăzi, polițiștii de ordine publică, de exemplu, abia reușesc să ajungă la apelurile de urgență 112. Deci ei practic sting incendii, nu reușesc să facă prevenire. Nu mai vorbim despre a fi mijlocul comunității, despre a sta de vorbă cu oamenii, despre a le afla problemele, despre a preveni fapte”, a declarat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Florin Negruțiu: Deci, mie dacă mi se fură telefonul în parc, Dumnezeu cu mila, n-am la cine să apelez.

Cosmin Andreica: Sigur că, la un moment dat, după vreo 30-40 minute, o oră, va veni cineva la dvs. și veți petrece alte două-trei ore la șediul poliției. 

Florin Negruțiu: Dar credeți că mie îmi va rezolva situația?

Cosmin Andreica: Mă îndoiesc, mă îndoiesc. Și asta vă spun pentru că am trecut pe la secțiile de poliție din Capitală, la structuri de investigații criminale și am văzut o alocare de 300-400 de dosare, ca medie, pentru un polițist.

Florin Negruțiu: Păi, și atunci ce soluții am eu, cetățean, care totuși îmi plătesc taxele, așteptând ca statul să-mi ofere siguranță?

Cosmin Andreica:  Aici este o întrebare foarte bună și noi ne dorim ca cetățenii să își pună din ce în ce mai multe astfel de întrebări. Câți bani alocă statul pentru siguranța cetățeanului? Dacă noi, ca polițiști, am ajuns să organizăm proteste pentru faptul că șefii ajung să nu respecte obligația prevăzută de lege de asigura un serviciu permanent și continuu, 24 din 24, 7 zile din 7, faptul că avem astăzi structuri de investigații criminale, da, adică acei polițiști judiciari care ar trebui să fie în civil, în teren, să culeagă informații, să prevină fapte, să intervină imediat după, să surprindă acel moment operativ, imediat după comiterea faptei, pentru că atunci ai cele mai mari șanse să recuperezi bunul furat, aceia nu există. Sunt planificați de luni până vineri, de la 8 la 16, după ora 16:00, în cazul dvs., dacă vi se fură telefonul în parc, un polițist va fi chemat de acasă și vă va prelua cazul. 

Florin Negruțiu: Deci am foarte puține șanse până în ora 16:00, dacă mi se fură telefonul, de fapt deloc și după ora 16:00 tot deloc. Dar il mai pun și pe omul ăla pe drum și atunci revin la întrebare. Eu, cetățean, ce soluție am dacă nu există poliție la care să apelez? Teoretic înțeleg că există, dar practic nu o să rezolve nimeni situația. 

Cosmin Andreica: Nu cred că am acest răspuns, pentru că nu este firesc să ne punem o astfel de întrebare, ce soluții au cetățenii în lipsa poliției? N-ar trebui să avem o lipsă a poliției astăzi. 

Florin Negrutiu: Dvs. spuneți că așa am ajuns în situația asta.

Cosmin Andreica: Așa am ajuns și sunt niște situații reale pe care ministerul le ascunde în spatele cifrelor și veți vedea, avem 2000 de acțiuni pe combaterea traficului de droguri, dar nu spune nimeni că sunt 250 de polițiști la nivel național care gestionează acest fenomen. Avem zeci de mii de contravenții la rutieră, dar nu spune nimeni că există județe astăzi în România unde după ora 22 până la 6:00 pe drumurile naționale nu mai există polițiști.

La observația moderatorului Claudiu Pândaru că nu se poate totuși vorbi despre lipsa de personal în poliție, atât timp cât, de exemplu în București. vedem pe străzi patrulând numeroase mașini ale Poliției Locale, reprezentantul sindicatului polițiștilor a admis că este nevoie de o abordare integrată și de o coordonare comună a echipajelor Poliției Române și a Poliției Locale, precum și ale Jandarmeriei, pentru garantarea siguranței cetățenilor. astfel încât să nu se mai ajungă în cazuri în care echipe ale celor trei instituții „să nu știe unele de altele” și se întâlnească în aceeași zonă, din cauza lipsei de coordonare.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • NU rezolva ceva dar iau salariu...ca asa este legea ! Cine-i hotul ??
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult