Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Rezultate fals pozitive în urma testelor antidrog, întârzieri substanțiale în obținerea rezultatelor de la laboratoare, ce pot ajunge la 12-14 luni și dificultăți în adaptarea drug testelor la noile tipuri de substanțe psihoactive sunt doar câteva dintre problemele întâmpinate în sistemul de testare pentru substanțe, prezentate de Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor Europol, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
Un articol publicat recent de Libertatea arată o situație îngrijorătoare în multe județe din țară - Bucureștiul nu a făcut publice datele: oamenii erau depistați ca și când ar fi consumat droguri, li se întocmește dosar penal, nu mai au voie să conducă pe drumurile publice, apoi, la rezultatele de laborator, ieșeau negativ.. De exemplu, în Covasna, 41% din drug teste au fost fals pozitive, în Tulcea 32% fals pozitive, Arad 13% fals pozitive, Olt - 50% fals pozitive.
Cosmin Andreica spune că acestea nu sunt doar o problemă recentă, ci persistă încă din 2017-2018, când au fost introduse primele dispozitive de acest tip. Potrivit liderului sindicatului Europol, o parte dintre aceste dispozitive nu au fost achiziționate cu cerințe clare privind nivelul de acuratețe, lăsând loc pentru rezultate fals pozitive, fără ca Poliția să ia măsuri corespunzătoare la aceste probleme.
„E posibil, pentru că cei care le-au achiziționat de la început nu au impus niciun fel de condiție cu privire la nivelul de acuratețe al lor. Mai mult decât atât, instituția nu a reacționat imediat după ce au fost înregistrate aceste rezultate fals pozitive. Aceasta nu este o problemă de azi sau de ieri, este o problemă de acum 6 ani de zile, din 2017-2018, când au intrat în dotare și în folosință primele astfel de dispozitive și când au fost înregistrate primele statistici pe rezultatele fals pozitive. Nu este de mirare că instituția refuză într-un mod rușinos să comunice niște date publice de interes public, care nici măcar nu vizează date cu caracter personal, ci o statistică pe care ei ar trebui să o aibă cel puțin pe viitor, ca să știe cum își gestionează nevoia logistică, ce modificări in caietul de sarcini, ce condiții suplimentare impun, în momentul în care cheltuie bani publici pentru a cumpăra niște instrumente pe care, teoretic, colegii noștri pe care ar trebui să se bazeze colegii noștri în stradă.
Frustrarea în rândul colegilor mei este foarte mare. Și asta pentru că sunt și ei conștienți că există riscul ca unul din două cazuri in care constată că au de-a face cu un rezultat fals pozitiv, ei realizează o muncă de Sisif, deschid un dosar penal, conduc persoane la recoltare de probe biologice, întocmesc acte de urmărire penală la sediul poliției” spune Cosmin Andreica.
Până la frustrarea polițiștilor, mai este frustrarea oamenilor care primesc rezultat fals pozitiv la drug test și așteaptă cu lunile să primească rezultatul IMN sau al laboratoarelor din țară, mai mult sau mai puțin dotate cu echipamente care să ofere rezultatele corecte.
Claudiu Pândaru: Până la frustrarea polițiștilor, e de înțeles, sigur, cred că înțelegeți și dvs. frustrarea cetățenilor. Te oprește poliția, îți spune drug testul, iese pozitiv rezultatul. Am văzut cazuri în care ies 2-3-5-6-7 substanțe. E foarte bine că se pun drug teste, dimpotrivă, ar trebui să existe mult mai multe aparate. Dar și acuratețea lor 50%, cum e în Olt, spre exemplu, e limpede că nu e în regulă. Întrebarea e în felul următor: După ce polițistul îți spune drug testul și iese pozitiv, te conduce la IML sau unde e laborator de analize. Cât durează până vine un rezultat?
Cosmin Andreica: Este o altă poveste, pentru că, așa cum am spus, vorbim despre o testare pe care o realizează polițistul și este obligat să țină cont de acel rezultat, știind că în cele mai multe cazuri există o incidență uriașă de rezultate fals pozitive. Cu toate acestea, el este obligat de lege să treacă prin toate acele etape. Recoltarea de probe biologice se realizează la nivelul unităților medicale, iar rezultatele acelea, sigur, variază între o lună de zile și chiar 12 sau 14 luni.
Claudiu Pândaru: Cum dl Andreica 14 luni?
Cosmin Andreica: Am avut, am avut comunicări publice din partea INML-ului care preciza, în anumite segmente de timp, că din cauza unor factori indirecți, precum ar fi bugetele, faptul că nu mai aveau buget, faptul că nu mai aveau markeri, faptul că nu mai aveau personal, de exemplu, existau intervale de timp în care oamenii așteptau un an de zile după rezultatul probei biologice, timp în care, evident, existând un rezultat preliminar pozitiv, ei nu aveau dreptul de a conduce pe drumurile publice.
Florin Negruțiu:: Și aveau și un dosar penal deschis.
Cosmin Andreica: Nu aveau un dosar de penal deschis pe numele lor, ci vorbim despre un dosar penal deschis pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive, însă nu vorbim despre despre începerea urmăririi penale față de persoana respectivă.
Florin Negruțiu: În momentul în care te testează polițistul cu drug testul, tu ieși pozitiv, el este obligat să-ți deschidă dosar penal?
Cosmin Andreica: Este obligat,...
Florin Negruțiu: Fără să aștepte probele biologice, rezultatul de la IML?
Cosmin Andreica: Fără să aștepte rezultatele biologice.
Florin Negruțiu: Sunteți sigur de asta?
Cosmin Andreica: Sunt foarte sigur de treaba asta. Nu este de ieri, dintotdeauna a existat această obligație legală ca, pe baza testelor preliminare, să se deschidă un dosar penal.
Florin Negruțiu: Și tu poți să aștepți un an de zile până îți vine rezultatul?
Cosmin Andreica: Avem oameni care au așteptat un an de zile, care nu au condus un an de zile.
Întrebat dacă, în cazul în care se dovedește că totul a fost o eroare de aparat, persoana poate primi compensări, Andreica spune că „de acolo începe calvarul”.
„Fiecare, dacă cumva are puterea, pentru că vorbim de o putere de a lupta cu sistemul, trebuie să-și găsească un avocat, să plătească bani pentru un avocat care cunoaște domeniul, să își prezinte vătămările pe care le-a suferit, daunele interese pe care le-a suferit, timp de 12 luni și ulterior, pe baza acestor probe și dovezi, să solicite instanței de judecată obligarea instituției la plata acestor daune ca urmare a faptului că a rămas o perioadă de timp fără posibilitatea de a-și exercita dreptul de a conduce pe drumurile publice”, a explicat Andreica.
Polițist, despre un șofer: „Se uita prin mine, când încercam să vorbesc cu el”. Surpriză însă: La proba cu etilotest și drug test rezultatul a ieșit negativ
Amintim că șeful Poliției Olt, unde sunt 50% teste au fost fals pozitive, a declarat recent într-o conferință de presă că: „Nu putem spune cu exactitate dacă e doar vina aparatelor (…). În momentul de față, probabil fiind atât de mulți derivați și atât de multe droguri sintetice, există posibilitatea ca aparatul să detecteze ingerarea unei anumite substanțe sau prezența ei în salivă, dar ea să nu pătrundă în sânge sau în mostrele biologice, iar rezultatul analizei toxicologice de la Institutul de Medicină Legală să vină negativ”.
Varianta șefului IPJ Olt a fost confirmată de Cosmin Andreica. „Avem și pe această problematică. Există mai multe situații pe care le întâlnim în momentul de față în țară. Avem acele servicii județene de medicină legală unde au parte de laboratoare mai mult sau mai puțin echipate, cu echipamente mai mult sau mai puțin moderne, cu markeri mai mult sau mai puțin adaptați la substanțele psihoactive care circulă în momentul de față pe piață. Nu de puține ori au fost situații în care colegii mei au oprit conducători auto care erau incoerenți în vorbire, care aveau deficit de atenție, ca să-l citesc pe coleg: Se uita prin mine când încercam să vorbesc cu el. L-a testat cu etilotestul, l-a testat cu drug testul - rezultatul negativ. I-a indus ideea că dacă n-ar vrea să meargă și la recoltare de probe biologice, și (șoferul testat) a spus: Merg oriunde, nu e niciun fel de problemă. A mers și la recoltare de probe biologice. Rezultatul a fost zero, cu toate că acel test clinic prealabil pe care îl realizează medicul de specialitate în momentul în care se prezintă - pentru că anterior se realizează un astfel de test clinic - demonstra fără putință de tăgadă că persoana nu se află în starea psihofizică necesară pentru a conduce un autoturism pe drumurile publice. (Cum explicați că toate aparatele n-au putut să detecteze ce e acolo?) Asta pentru că vorbim despre ceea ce regăsim astăzi pe piață, și anume o revoluție a drogurilor sintetice, o revoluție a acelor droguri etnobotanice, cum sunt ele cunoscute, cristale, mai ales în rândul tinerilor și care au inundat piața din zona asiatică”, a explicat Cosmin Andreica.
La precizarea lui Claudiu Pândaru că aceasta nu este o invitație la consumul unor astfel de substanțe, care uneori nu „ies” la analize, Cosmin Andreica a precizat că în ultimul timp au apărut laboratoare care s-au modernizat, au echipamente noi, au achiziționat noi markeri care detectează și aceste substanțe sintetice, cu toate că acestea sunt „scăpate”, de exemplu, de instrumentele de tip drug test pe care le are în dotare Poliția.
„Pe de altă parte, există și cealaltă variantă, în care aparatul drug test depistează prezența unei substanțe psihoactive, însă din cauza faptului că la nivelul laboratorului respectiv nu există logistica necesară și nici reactivii necesari, constatăm că rezultatele sunt negative. Sau o altă variantă? Am avut situații în care, în urma analizei probei de urină, rezultatul a fost zero pentru absolut orice substanță psihoactivă, însă după ce rezultatul probei de sânge a fost trimis la un alt laborator, s-a confirmat prezența unei substanțe psihoactive. Deci și din acest punct de vedere avem grave lacune în a putea constata în mod cert dacă o persoană se află sau nu sub efectul substanțelor psihoactive”, a punctat Andreica la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmăritâ sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Exemplu minor, trait personal: martie 2023. Vecina mea vine acasa. Duminica. Dupa-amiaza. Bulevard central in Bucuresti. Ma suna: acum am ajuns acasa. Stii ca la intrarea in bloc este un om al strazii care pare ca doarme? nu stiu exact. E lungit pe ciment. Poate ii e rau. Chem politia tu sau eu?
Eu: chiam-o tu de data asta ca eu i-am chemat data trecuta. (a nu se intelege ca stam amandoua pe telefon cu Politia la orice frunza cazuta. Problema e mai ampla. Si trebuie sa spun ca ei ii e foarte frica de oamenii acestia.)
Cheama politia. Eu astept de dupa perdele, (eu vad in bulevard, ea vede pe spatele blocului).
Dupa vreo 20 de minute apare o masina de politie. Parcheaza. De la volan se da jos o politista. Cu pletele in vant (la propriu), cu o fata obosita si plictisita tranteste in lene portiera. De pe locul din dreapta coboara un politist la fel de plictisit. Ambii pe la 26-27 de ani. Nu stiu ce au facut langa zidul blocului, ce au discutat cu omul trantit pe jos, dar au plecat in doua minute la fel de sictiriti pe cat erau la venire. Probabil ca i-am deranjat.
Omul s-a ridicat, si-a luat traista si a plecat pe o banca in parculetul de langa bloc. S-a trantit acolo si asta a fost. Afara era frig. Nu au incercat sa-l convinga sa il duca la un adapost, la o masa calda. Poate era nevoie sa ajunga la un spital. Nimic. Am coborat si i-am dus o sticla de cola, paine si niste cascaval. Nu am stiut ce sa fac altceva. Le-a luat si a mormait ceva. Era tanar. Pe la 30 si ceva de ani. Imi parea rau, imi venea sa plang. M-am tot uitat pe geamul de la bucatarie la el. La un moment dat nu mai era. Plecase.
Daca-i intrebi pe politisti iti vor spune ca nu e cadru legislativ sa intervina. In fapt, nu le pasa, iar propuneri legislative nu se fac. E mai bine sa dai din umeri. Nimic nu se rezolva in tara asta, nici lucrurile simple, ce sa mai vorbim de cele complicate.
Si putem discuta despre ultimul eveniment din Politia Romana. Cate cazuri or mai fi si nu sunt cunoscute:
„Dosarul Andreei Bumbac. Cine este tatăl jandarmeriței prinsă cu droguri de mare risc
Fostul său șef, Claudu Giurea, de la Brigada Specială, a oferit recent câteva lămuriri referitoare la modul în care Andreea Bumbac a ajuns să facă parte din această unitate de prestigiu. "Sunt scoase locurile la alegere și atunci fiecare în funcție de medie. Deci nu pot spune, nu a fost identificată de noi. Știu că a venit din promoție, atât îmi aduc aminte, dar nu o luați ca pe un punct de vedere oficial", a declarat Giurea, subliniind că aceasta nu a fost identificată de echipa sa, ci a fost selectată în cadrul procesului regulat de recrutare.
Cu toate acestea, un detaliu interesant iese la iveală în privința originilor Andreei Bumbac. Jandarmerița este fiica lui Marius Bumbac, un cadru militar de rang înalt care îndeplinește funcția de șef de stat major la Unitatea Militară 02655 Vlădeni, din județul Brașov. Această unitate găzduiește Școala de aplicație a forțelor pentru operații speciale (SAFOS) "Burebista".
În lumina acestor conexiuni familiale, scandalul din jurul Andreei Bumbac capătă o nuanță suplimentară de complexitate. Tatăl său ocupă o poziție de responsabilitate în Armata Română, iar implicarea fiicei sale într-un caz deținere de droguri ridică semne de întrebare asupra procesului de selecție și monitorizare a personalului militar”. - https://click.ro/
Deci:
„Surse din Jandarmerie citate de Realitatea Plus arată că de mult timp tânăra avea un comportament teribilist și ducea o viață opulentă, cu vacante pe Coasta de Azur, iar unii colegi spun că era escortă de lux. [...]
Andreea Bumbac a făcut parte din promoția 2022 și se afla în atenția colegilor de la Brigada de Intervenții, acolo unde a fost purtătoare de cuvânt doar 3 luni.
Tânăra jandarmeriță s-a ales cu dosar penal, iar prafurile au fost duse la laborator. Procurorii DIICOT au început o anchetă, iar Jandarmeria transmite că va colabora la investigații.
Imediat după ce cazul a ajuns public, jurista mascaților și-a șters toate conturile de pe rețelele sociale și a cerut să își ia concediu de odihnă”. - https://www.ziarulprofit.ro/cine-este-andreea-bumbac-jandarmerita-prinsa-cu-droguri-a-fost-adusa-in-jandarmerie-de-tatal-militar-si-ducea-o-viata-opulenta/
Dar:
„Ancheta în cazul ei trenează pentru că INML nu a finalizat analizele de sânge care atestă dacă a consumat sau nu droguri. Peste două zile, jandarmeriţa va intra din nou în concediu de odihnă.
Încă de luni s-a întors la serviciu Andreea Bumbac. Este tot în cadrul Brigazii Speciale a Jandarmeriei şi asta pentru că ancheta în cazul ei nu a scos nimic nou la iveală.
Iar DIICOT aşteaptă şi acum rezultatele analizelor care să ateste ce conţinea praful alb care a fost găsit asupra jandarmeriţei.
Cum rezultatele pot întârzia luni de zile, asupra Andreei Bumbac nu a putut fi luată nicio măsură. Surse din rândul anchetei spun că ea nu a fost nici măcar audiată oficial.
Două anchete interne a pornit şi Jandarmeria. Cea disciplinară nu a fost încă finalizată. Iar direcţia de control nu a descoperit nereguli în relaţia cu superiorii sau alţi colegi de la muncă”. - https://www.stiripesurse.ro/jandarmerita-prinsa-cu-droguri-in-poseta-s-a-intors-la-munca-la-brigada-speciala-peste-doua-zile-intra-din-nou-in-concediu_3165727.html
Si:
„Jandarmerita Andreea Bumbac, prinsa de politisti in noiembrie cu droguri, s-a intors la munca, adica la Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, au declarat surse oficiale pentru aktual24.ro. Ea s-a intors exact pe aceeasi pozitie.
Bumbac are gradul de sublocotenent. Conform surselor, DIICOT nu are ce sa ii faca pentru ca avea o cantitate prea mica”. - https://www.aktual24.ro/s-a-intors-la-munca-jandarmerita-prinsa-cu-cocaina-surse-diicot-nu-are-ce-sa-i-faca/
Toate structurile sunt pline de pitzi, de golanei si smecherasi. Te duci la politie sa reclami ceva sau chemi politia intr-o situatie si vine cate o pitzipoanca si un obosit care te privesc enervati ca i-ai deranjat. Poate sunt chiar sub o mica influenta a ceva... Nu stii. Tu vorbesti, explici si pitzi se gandeste la ce club va merge in seara aia.
Asta nu inseamna ca politistii nu au voie sa mearga la club, dar exista o conduita, o mentalitate, o pregatire, un anumit tip de comportament pe care o astfel de meserie il reclama. La noi, cucu.
P.S. Stiu ca sunt reactivi care dau rezultatul pe loc, fara greseala, apoi, sigur, se merge la laborator. Cum sunt testele de pe aeroporturile din strainatate. Aia nu asteapta vreo doi ani sa le vina rezultatul.
„...am avut comunicări publice din partea INML-ului care preciza, în anumite segmente de timp, că din cauza unor factori indirecți, precum ar fi bugetele, faptul că nu mai aveau buget, faptul că nu mai aveau markeri, faptul că nu mai aveau personal, de exemplu...”
Faptul ca tara asta inregistreaza probleme din ce in ce mai mari la toate capitolele si se scufunda in noroi. Faptul ca fiecare zi care trece ne duce mai aproape de fundul mlastinii. Faptul ca nimic nu merge bine.
Dar acestea sunt niste simple fapte. In fapt politia e ocupata cu aducerea in tara a lui Chereches care le-a scapat intr-un moment minuscul de neatentie.
Lasa un dosar pentru aprobare la o primarie; peste 30 de zile vei primi raspuns ca lipseste ceva. Pag 3 de ex. O duci, si dupa inca 30 de zile vei primi raspuns ca lipseste pag. 5. Dupa inca 3 pag. iti bagi picioarele, faci bagajul si valea in tari civilizate.