Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Unde publică deținuții. „Știți care e cea mai mare editură din România? E la Craiova și scoate de șase ori mai multe titluri decât Humanitas”

Am vorbit cu Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, despre Uniunea Scriitorilor din Pușcării și despre editurile la care își publică deținuții „lucrările științifice” care le aduc scăderi de câte 30 de zile ale pedepselor. 

„Știți care este cea mai mare editură din România”, m-a întrebat?

„Este o editură din Craiova, se numește SITECH, scoate cam 1.800 de titluri pe an, cam de șase ori cât Humanitas”, spune Grigore Arsene. Pe lista cărților scrise în pușcării, editura SITECH apare cu zeci de titluri publicate, printre care cele ale lui Dinel Staicu, Marius Locic, Ioan Niculae și Maricel Păcuraru. 

Grigore Arsene vorbește despre o industrie editorială paralelă care s-a dezvoltat în urmă cu mulți ani în România. „Povestea asta cu 400 de cărți scrisă de deținuți sigur că e foarte vizibilă în media, dar e grefată pe un fenomen care de ani de zile avansează. Noi ne tot batem cu problema asta, acum suntem bucuroși că acum a ieșit la lumină. Există în România o industrie editorială paralelă, a cărților invizibile. Sunt scoase în 50 de exemplare sau chiar mai puțin, în diverse scopuri - avansări, grade didactice, CV-uri. Sunt cărți apărute la edituri care nu au redactori, care pur și simplu publică un text, nu verifică dacă e autentic sau luat de undeva, nu verifică ce e înăuntru și respectivul beneficiază de faptul că mai are o carte”, crede președintele Asociației Editorilor din România. O astfel de propunere a primit el însuși: „A venit unul care îmi era oarecum prieten și mi-a spus că trebuie să se facă profesor și că mai are nevoie de o nouă carte. Și îmi zice luați-le pe astea două pe care le-am scris deja, luați un capitol de acolo, un capitol de acolo și faceți a treia carte. L-am dat afară”.

Potrivit lui Arsene, în anul 2015, peste 36.000 de titluri au primit ISBN de la Biblioteca Națională, însă pe piața de carte ajung între aproximativ 10.000 dintre acestea. „Eu constat că există un număr foarte mare de titluri de carte care sunt invizibile. Ceva nu este în ordine cu ele. Unde sunt? Ce sunt?”, se întreabă Grigore Arsene. Publicarea unei cărți științifice presupune un proces de referare, în care unul sau mai mulți specialiști stabilesc dacă aceasta aduce vreun element de noutate într-un domeniu anume. Urmează apoi partea de redactare. „De ani de zile editorii încearcă să spună: Domn’e, nu se poate ca ăla să aibă 1.800 de titluri! Păi știți ce înseamnă să scoți 1.800 de titluri? Trebuie să ai o armată de redactori, de referenți...Cum poți matale să scoți atâtea titluri fără să ai niciun corp redacțional?”

Îl întreb dacă există posibilitatea ca un autor să cumpere întreg tirajul unei cărți. „Sigur, dacă editura achiesează la așa ceva, nu este nimic ilegal. Dar este imoral. Ce carte e aia pe care autorul o cumpără și o ține în dulap? Sau o dă pe la prieteni și se laudă ce a făcut?”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce carte-i aia? E cartea unui debutant pe care nu-l baga nimeni in seama.Nici de la editurile mari , nici restul.Imoral o ba scrii, scoti cartea cum te tin buzunarele ca pina la succes te halesc ingerasii.
    • Like 0
  • Acesta este motivul pentru care am ales Editura Lumen (din Iasi)... in detrimentul Editurii Sitech (din Craiova) ... cred ca pana la urma ... trebuie sa avem pretentii de la noi si ... cum spuneam azi, singurul lucru care nu iti poate fi luat este demnitatea ... in rest in Romania ... munca iti este furata fara pic de jena, iar ... de multe ori cei care sunt platiti sa ti faca dreptate ... sunt cei care te nedreptatesc !!!

    In craiova ... plagiatorii sunt ...

    http://www.gds.ro/Local/2013-09-21/Scandal+in+cultura+craioveana+%28II%29/

    http://www.gds.ro/Actualitate/2013-10-16/Scandal+in+cultura+craioveana+%28III%29+-+%E2%80%9EColibri%E2%80%9C/
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult