Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Ei mi-au plătit onorariul!” Rudolph Giuliani recunoaște pentru publicația Politico.eu că scrisoarea sa „contra abuzurilor Justiției din România” a fost contracost

Giuliani Politico

Avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a recunoscut pentru Politico.eu că a fost plătit pentru a-i trimite președintelui României, Klaus Iohannis, scrisoarea prin care îi cere amnistierea celor condamnați în baza a ceea ce a numit „excese” ale DNA. 

El a spus că a trimis scrisoarea în urma unui raport al Freeh Group International Solutions, firma fostului șef al FBI, Louis Freeh. „Ei m-au plătit onarariul”, a recunoscut Giuliani, fără a preciza însă despre ce sumă este vorba.

Scrisoarea sa este contrară poziției Departamentului de Stat al SUA pe tema luptei anticorupție din România, notează sursa citată. Și, „deși misiva nu a pretins că ar fi fost trimisă în numele președintelui Trump, politicienii români care încearcă să reducă puterea DNA au folosit-o deja pentr a semăna îndoială față de poziția guvernului SUA”, scrie Politico.

Potrivit Adevărul, firma lui Louis Freeh îl reprezintă pe fiul Dan Adamescu, Alexander Adamescu, acuzat că ar fi mituit judecători pentru a pronunța sentințe favorabile în dosarele de insolvență ale firmelor familiei sale. Tot Adevărul scria că Freeh ar fi și avocatul fugarului Puiu Popoviciu.

Avocatul american William Jeffress Jr. a declarat pentru Politico.eu că este ciudat faptul că Giuliani nu a menționat că a acționat în numele unui client. „Este foarte neobișnuit, să spunem doar atât, ca un avocat american să îi scrie președintelui unei națiuni străine pentru a oferi sfaturi asupra eforturilor anticorupție ale acelei națiuni. Să o facă fără a identifica clientul sau clienții pentru care lucrează este uimitor. Singura concluzie pe care o pot trage este că oricine l-a pus să facă asta (și l-a plătit) crede că va avea influență pentru că și doar pentru că este avocatul președintelui”, a spus Jeffress.

Dacă Rudy Giuliani vrea să fie avocatul și purtătorul de cuvânt al lui Trump, nu ar trebui să ia poziții de politică externă precum aceasta în numele altor clienți 

Senatorul democrat Chris Murphy, pentru Politico.eu

Scrisoarea a fost criticată și de senatorul democrat Chris Murphy, care și-a exprimat anterior îngrijoarea față de revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA și față de soarta luptei anticorupție din România. 

„Dacă Rudy Giuliani vrea să fie avocatul și purtătorul de cuvânt al lui Trump, nu ar trebui să ia poziții de politică externă precum aceasta în numele altor clienți plătitori”, a spus Chris Murphy. Murphy a adăugat că scrisoarea lui Giuliani are potențialul de a submina eforturile sale și ale senatorului republican John McCain de a atrage atenția asupra corupției din România. 

Publicația îl citează și pe ambasadorul romîn la Washington, George Maior, care a spus că scrisoarea este „expresia unui lobby” inițiat de forțe interesate să apere anumiți oameni care au avut probleme cu justiția din România. 

Și remarcă faptul că Maior a fost rechemat rapid de MAE pentru a da explicații la București.

Dumitru Buzatu, PSD: „E bine să ne scrie alții scrisorile pe care ar fi trebuit să le scriem noi?”

Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, a fost primul reprezentant al puterii care a reacționat dezvăluirile legate de scrisoarea lui Giuliani. „Noi nu avem nevoie de scrisoarea lui Giuliani. Pentru toate abuzurile comise din justiție trebuie să ne scrie dl Giuliani din America sau Donald Trump?”

Foto: Captură Antena 3

Apoi a revenit. „Nu știu cine l-a plătit, dar dacă noi nu suntem în stare să reglăm lucrurile în țara noastră, atunci e bine să ne scrie alții scrisorile pe care ar fi trebuit să le scriem noi”, a spus Buzatu, la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihaela check icon
  Avand in vedere ca scrisoarea buclucasa reprezinta exact opusul punctului de vedere official al lui Trump, sunt curioasa ce a zis sau ce va declara Trump la aflarea acestei stiri. Insa nici Trump nu are mai multa prezenta de spirit cand vine vorba de vorbitul in public. Oricum, Casa Alba va fi nevoita sa aiba o pozitie oficiala si ma intreb daca nu cumva il va concedia pe Giuliani..Eu ma ramas inca blocata la faza;'nu pot sa cred ca traiesc intr-o lume in care Trump e presedinte', asa ca daca toata povestea asta nu are prea mari repercursiuni, nu voi fi prea surprinsa.
  NB. Autoarea a scris cuvantul 'roman' ca ' romîn' si arata straniu. Nu cred ca am mai vazut vreodata cuvantul acesta scris asa. Sunt sigura ca e o greseala, nevinovata.
  • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Ce conteaza ca a fost platit Rudy (precum copilu' minune), sa cante dupa bunul plac si nevoia PSD-ista ! Sa ascultam esenta mesajului si sa actionam in consecinta, ne explica domnul Tariceanu, dezinvolt.
  Chiar ataaaaaaaat de prooooooosti ne credeti, domnilor guveranti ?!
  • Like 2
 • Pe vremuri dregatoriile sau sefia in proviinciile romanesti se capatau cu saci de galbeni la Inalta Poarta, asa ca, nimic nou sub soare. Important este ca statul paralel nu ignora puterea si forta U.S.A ca de poporeni nici ca le pasa.
  • Like 2
  • @ Victorin Borsciov
   E incertă direcția in care scrieți , dar a te referi la sloganul infractorilor si al televiziunilor de propaganda, "statul paralel", altfel decat ironic sau in glumă, denotă o deficiență gravă de raționament
   • Like 2
 • check icon
  Sarmanu' buzatu,nu mai stie pe cine sa pupe in dos...
  Rudi pare varul mai bine platit&cotat al moldoveanului nostru de la justitie,amandoi se dau peste cap sa albeasca hotii...deci au credibilitate maxima.
  ha,ha,ha!
  • Like 2
 • mike mike check icon
  Nu i-a iesit pasenta lui nea Liviu. Ghinion!, cum ar spune nemtii :)
  Nu tine nea Liviu, nici macar Putin nu te mai crede.
  • Like 4
 • Mă aştept ca pesedeii să înceapă să urle că bietu' giulianii a fost şantajat de Soros să zică aşa.
  • Like 4
 • "ambasadorul romin"?!
  • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult