Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Giuliani centrează, Dragnea dă cu capul sau next level pentru alianța penalilor: „Este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv”

Rudy Giuliani

Foto: Guliver/Getty Images

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost primar al oraşului New York și fost procuror federal, a transmis mai multor oficiali români, printre care președintele Klaus Iohannis, o scrisoare în care cere „o amnistie” pentru cei condamnați în urma a ceea ce numește „excese” ale DNA.

„Progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie”

„După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte.

În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI.

Recunosc şi înţeleg importanţa luptei împotriva corupţiei. În acest sens, încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”, a scris Giuliani, care a cerut ca protocoalele să fie verificate de o „comisie de judecători internaționali”.

Ambasadorul Maior: Scrisoarea lui Giuliani, expresia unui lobby inițiat de anumite forțe

Ambasadorul României la Washington,George Maior, a comentat scrisoarea lui Giuliani în două fraze care conțin un cuvânt cheie - „lobby”. „Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a spus Maior.

Iar declarația lui a fost taxată dur de Ministerul Afacerilor Externe care l-a chemat imediat în țară pentru a da explicații. „Domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, şi nu reprezintă poziţia MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state”, a transmis MAE.

Dragnea vede „atrocități” și „abuzuri îngrozitoare” în sistemul de justiție din România

Scrisoarea lui Giuliani i-a dus pe susținătorii furibunzi ai slăbirii luptei anticorupție la nivelul următor și i-a servit lui Liviu Dragnea, condamnat o dată definitiv și o dată în primă instanță, o muniție pe care a început să o folosească din plin. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Dragnea vorbește despre „atrocități” și despre „o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv”, referindu-se, desigur, la sistemul de justiție din România. 

„Domnul Giuliani pune cu adevărat degetul pe rană – o rană care este încă deschisă și pe care România va trebui să o trateze tranșant și cu mult curaj, dacă mai vrem să rămânem în familia statelor democratice din spațiul Nord-Atlantic. Rudolph Giuliani este un celebru procuror federal al Statelor Unite, care a luptat în mod real cu mafia și corupția și a cărui probitate morală și profesională impune respect peste tot în lume. Iar când acesta vorbește despre încălcarea gravă a drepturilor omului și a principiilor statului de drept în România, prin protocoalele secrete dintre SRI și DNA, prin intimidarea judecătorilor și a martorilor sau prin ascultarea excesivă a telefoanelor, atunci Occidentul va privi cu mai multă atenție la abuzurile îngrozitoare care s-au comis în țara noastră în numele luptei anti-corupție.

Președintele Iohannis nu mai poate pretinde că nu e nimic grav sau că încă nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani. O astfel de poziție nu ar face decât să întărească percepția publică larg răspândită că domnia sa este tributar Statului Paralel, pe care l-a protejat până acum. La fel de revoltătoare este și reacția celui care ar trebui să reprezinte interesele României în Statele Unite și care a folosit numele ilustrului senator John McCain, în încercarea de a acoperi adevărurile dureroase din scrisoarea domnului Giuliani. Domnul Maior și-a depășit în mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani. Salut decizia Ministerului de Externe de a-l chema să explice această ieșire în decor și sper ca măcar de această dată președintele Iohannis să facă ceea ce este în interesul României.

O parte din problemele semnalate de domnul Giuliani își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției. Altele urmează să fie soluționate prin pârghii legale și constituționale.

Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaționali care să analizeze și să se pronunțe cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justiție. O astfel de comisie s-ar ridica deasupra partizanatelor politice din România și ar pune capăt propagandei mincinoase care a atacat furibund orice acțiune legitimă a Parlamentului de a demonta acest Stat Paralel și de a restabili independența judecătorilor.

La fel este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv. Nu ne vom însănătoși ca țară, ca societate, ca națiune, până când nu vom condamna public toate aceste abuzuri și până când cei care le-au comis nu vor fi aduși să răspundă în fața legii. Aceasta e singura garanție că astfel de atrocități nu se vor mai repeta în viitor!”, a scris Dragnea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihaela check icon
  Rudy Giuliani e un personaj caraghios, care de fiecare data cand vorbeste, ca aparator al lui Trump, il afunda pe acesta mai tare. Mie imi pare ca nu prea stie ce face sau spune si cu siguranta are ceva cromozomi lipsa. Presa serioasa din America nu prea il mai baga in doua bête pentru ca stie ce fel de om/avocet/public speaker este. Stephen Colbert si John Oliver isi exprimau oarecum mirarea ca Rudu a fost primarul New York-ului candva. Tot ei au spus ca nici atunci Giuliani nu era mai destept sau coherent in vorbe si fapte, dar si-a construit imaginea de asa natura sa dea multe impresii false. Sunt curiosa cam cat costa un asemenea act de lobby. Eu cred ca e cel putin un numar cu sase cifre, dar vom afla la anul, cand isi va depune declaratia de avere.
  • Like 0
 • Paul check icon
  Giuliani și-a luat comisionul prin intermediul firmei de consultanta israeliene a prietenilor lui dragnea și a livrat ce i s-a cerut. Când Roșia Montană o sa ajunga o mina, fondul suveran de investiții o realitate și ambasada României in Israel la Ierusalim, o sa știm ca și dragnea a livrat ce a promis.
  • Like 2
 • Stau și parcă văd cum acest domn Giuliani din lipsă de ocupație și plictiseală învîrtește precum un școlar,globul pămîntesc didactic,și culmea, acesta se oprește la fix cu harta României în direcția privirii sale scrutătoare și dezinteresată .În acel moment, ca o revelație,de parcă toată viața s-a dedicat studierii problemelor economico -sociale din țara noastră,îi vine în minte cum DNA-ul condus de Codruța,împreună cu serviciile au fabricat dosare marilor corupți.Dar constatarea nefondată nu se oprește aici.El vine cu recomandări în ceea ce privește amnistia jigodiilor care au jupuit și încă mai jupoaie România.Păi bine d-le Giuliani,ceea ce au omis cei care te-au plătit să faci asta ,este faptul că la români nu mai țin fumigene precum încercarea de asasinat a lui dragnea,statul paralel,etc.De asemenea este foarte ineresant gestul ministrului de externe Meleșcanu,de a-l chema pe ambasadorul României la raport,bineînțeles la propunerea lui dragnea,pentru a-l urechea sau mai rău a-l înlocui pentru opinia sa pertinentă vis a vis de de scrisoarea lui Giuliani.
  • Like 1
 • Giuliani a scris o scrisoare si o mie de nebuni sar in apa dupa ea!...Asa-mi vine sa spun... Cetateanul Rudy Giuliani vorbeste vorba lui din beregata , secretara scrie ce vorbeste el , e dreptul lui , nu?... Conditia sociala a unei tari nu cred ca depinde de ce crede un procuror din alta tara sau de ce scrisori scrie el . La fel cu John McCaine , a spus ce crede despre noi si-l respectam pentru asta , nu?...Atit! E destul!Eu cred ca o societate democratica, in care cei care reprezinta temporar alegatoriiinteleg ca este o societate creata numai prin efort individual, o societate in care cetateanul intelege nevoia de el (sa zic asa) in cadrul colectivitatii. Si drumul asta spre democratie este ca un fel de scara , pe care se urca greu , unde nimeni nu poate sari peste trepte, mai ales cind crede ca nu-l vede nimeni . Acum, despre scrisoarea lui Giuliani cred ca a scris-o pentru bani . Dar daca il intrebi(presupunind prin absurd ca te poti apropia de el ) pe Rudy Giuliani , cind joaca golf cine-i Tudorel Toader, ce credeti ca o sa raspunda?...Si ce credeti ca ar raspunde studentii de la Temple , daca ar fi intrebati cine-i Viorica Dancila , dupa ce ar trebui repetata intrebarea de vreo doua-trei ori?...Cit l-ar interesa pe un senator american daca Mircea Badea iubeste sau nu America? Stie vreun ziarist american cine-i Mihai Gidea? Daca injura Marian Vanghele America , credeti ca scrie careva in New York Times despre asta? Si atunci va intreb, de ce sa nu vedem de treburile noastre? Si dece nu putem sa scapam de vocatia de a fi sluga unui stapin frumos?
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  1984, nu alta!!!!Apogeul minciunii, manipularii!Ce urmează?Cine nu-i cu ei e împotrivă?Pardon, asta e deja!
  • Like 1
 • Pentru preţul corec o dai la întors cum vrea clientul. Money talks
  • Like 1
 • check icon
  :)))))))))))) Nişte coţcari chitroşi, n-au putut şi ei să plătească oameni care să scrie texte DIFERITE dacă tot le trimit la semnat diveşilor lobişti de vânzare pe piaţa vestică.
  Ce vreau să scriu?!
  A făcut Tapalagă analiza pe textul scrisoricii şi, surpriză-surprinzătoare, în punctele cheie, la formularea sfaturilor tip cerinţe, scrisoarea lui Giuliani este copyponta dupe scrisorile oamenilor lui Adamescu, "A state-wide political amnesty".
  https://www.g4media.ro/fraza-cheie-din-scrisoarea-avocatului-rudolph-giuliani-amnistia-pentru-marii-corupti.html
  • Like 0
 • S-au plătit bani grei intermediarilor și emitentului de critici și sfaturi și vine G. Maior să strice aranjamentul. "Marele diplomat moș melescanu" va lua măsuri împotriva "sabotorilor" borfașilor.
  • Like 3
 • Domnul Giuliani a pierdut toată credibilitatea în SUA. În fiecare zi se umilește pe el însuși și pe clientul său, Donald Trump, în emisiunile americane. Scrisoarea sa adresată președintelui Iohannis a fost intitulată Giuliani Partners. Aceasta este compania sa privată și nu are nici o legătură cu guvernul S.U.A. Este evident ca a acceptat bani de la oamenii din guvernul român pentru a trimite scrisoarea..
  • Like 4
 • Cand am vazut scrisoarea aceea infama ieri mi s-a facut rau. Efectiv, atata ticalosie si mizerie omeneasca nu as fi crezut ca pot dovedi romanii nostri de la putere, o ceata de oameni care vor sa puna statul pe butuci, fara sa aiba nici-un merit altul decat ca sunt lipsiti de scrupule peste orice inchipuire.
  Pai in acest fel inseamna ca ne putem astepta LA ORICE de la acesti ticalosi.
  Oameni buni, fiti atenti ca aici nu e vorba de oameni, ci vulpi hulpave si nesatule.
  Nu cred ca asemenea interventie e ultima ticalosie pe care mafia o are pe teava. Aceasta mafie e sigur sustinuta de la Moscova. Altfel nu vad de unde si-ar lua aplombul acesta nemaiintalnit in epoca postdecembrista !!! Romanii nostri de la putere sunt vanduti rusilor, asta imi spune mie intuitia. Poate ca rusii pun lumea la cale si nu se incurca, ei chiar lucreaza la scara mare, deci fara ajutor din vest nu scapam de mana lor lunga exprimata prin obraznicia lui Dragnea. Daca rusii au pus gheara si pe o droaie de conducatori din vest, pe care-i santajeaza, nu stiu daca ne mai ajuta cineva.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult