Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„How dare you?” | Lucian Mîndruță, „În fața ta” - La mine pe Facebook sunt unii care zic: Hai, mă, că ați spălat-o pe creier, uite-o cum plânge, nu plânge de-adevăratelea!

Greta Thunberg - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Greta Thunberg, adolescenta suedeză de 16 ani, care a devenit imaginea mişcării pentru climă ce a cuprins întrega lume, a avut un discurs în care s-a răzvrătit împotriva liderilor lumii. Cu lacrimi în ochi, tânăra le-a reproșat participanților la summitul ONU pentru climă că îngroapă viitorul unor generații când ignoră avertismentele comunității științifice legate de încălzirea globală.

Dezbaterea publică este una aprinsă. Sunt persoane care nu văd cu ochi buni prezența la summit a unei tinere care să vorbească pe un ton atat de emoțional.

„Greta ar trebui să se adreseze întregii populații a planetei, pentru că liderii mondiali nu fac altceva decât ce își dorește poporul în privința poluării. Poporul își dorește să continue să meargă cu mașini, inclusiv eu, care nu sunt mai breaz. Poporul își dorește să se încălzească iarna la 25 de grade, poporul își dorește să aibă toate gadgeturile de plastic anul ăsta, diferite de gadgeturile de anul trecut”, a spus Lucian Mîndruță, invitat al emisiunii „În fața ta” de la Digi24, alături de Ionut Iordăchescu, board member Let's Do It, Romania!

„La mine pe Facebook sunt unii care zic: «Hai, mă, că ați spălat-o pe creier. Uite-o cum plânge, nu plânge de-adevăratelea.» Există și abordarea asta. Și adevărul e că atunci când îți pasă de lucruri care nu țin imediat de persoana ta pe planeta asta pari nebun”, a spus Mîndruță.

Moderator: Cum vi se pare acest copil, această tânără?

Lucian Mîndruță: E o lovitură de PR.

Moderator: Cum vă explicați Greta fobia?

Lucian Mîndruță: Vine din vinovăția oamenilor, că ei nu fac nimic. Vine din conștiința noastră că într-adevăr noi nu facem ceva să le lăsăm o planetă mai ca lumea copiilor noștri, ci din contră, le-o stricăm. Și noi, și toată lumea ne simțim vinovați și atunci ai două soluții: fie îți pare rău și te schimbi, fie zici lasă-i, măi, pe ăștia, că nu sunt nici ei mai breji.

Ionuț Iordăchescu, board member Let's Do It, Romania!, consideră că mesajul Gretei Thunberg este unul puternic.

„Eu observ tinerii din acțiunile noastre Let's Do It, Romania! Sunt un pic diferiti față de mine. Când am intrat în ONG îmi părea foarte rău că nu am apucat să fac voluntariat si eram cumva invidios pe ei, tineri fiind, că au șanse să facă mai mult decât am făcut eu. Sau au șanse sa fie mai deschisi la minte decât am fost eu, fie prin educatie fie prin toată informatia care există. Mesajul ei este puternic, cred că ar trebui să meargă și la oamenii de rând, la cei care consumă, la cei care produc. Protestele de săptămâna trecută se pare că au avut un impact nu suficient de mare. Germania alocă 53 de miliarde de euro pentru a ajuta problemele de schimbare climatică”, a spus Ionuț Iordăchescu.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marius Marius check icon
    Romania are nevoie de o pustoaica care sa indemne oamenii sa sorteze gunoiul pt. Reciclare inainte sa devina tara o groapa uriasa de gunoi. La fel si cu defrisarile.
    • Like 0
    • @ Marius
      Pentru a invata oamenii sa sorteze gunooiul si sa nu arunce deseuri in mediul inconjurator, nu ai nevoie de un astfel de spectacol.
      • Like 1
    • @ GicaContra
      Marius Marius check icon
      Asa o fi , dar atunci ce poate convinge romanii sa colecteze reciclabilele si sa isi aduca si Romania aportul la o planeta mai locuibila ? Romanii sunt pe ultimul loc in EU la colectatea reciclabilelor. Asta spune multe ... Nici la colectarea gunoiului nu suntem mai buni. Celebra ghena de gunoi dontre blocuri nu a disparut ba arata tot asa rau.
      • Like 0
    • @ GicaContra
      Marius Marius check icon
      Asa o fi , dar atunci ce poate convinge romanii sa colecteze reciclabilele si sa isi aduca si Romania aportul la o planeta mai locuibila ? Romanii sunt pe ultimul loc in EU la colectatea reciclabilelor. Asta spune multe ... Nici la colectarea gunoiului nu suntem mai buni. Celebra ghena de gunoi dontre blocuri nu a disparut ba arata tot asa rau.
      • Like 0
    • @ Marius
      Pai, eu cred ca autoritatile trebuie sa foloseasca cum trebuie toti banii aia pe care-i incaseaza pe motiv de protejare a mediului.
      Dar cand colo din scandal in scandal ba cu otr-urile, ba cu alte minuni.
      Trebuie un sistem cap-coada inteligent, nu doar masuri fara legatura una cu alta. Trebuie creata infrastructura de colectare selectiva in vederea reciclarii. Altfel, degeaba ma chinui eu sa sortez deseurile pe care le arunc.
      • Like 0
  • Citiți https://www.dailymail.co.uk/news/article-7501829/Psychologist-says-hes-worried-mental-wellbeing-climate-change-activist-Greta-Thunberg.html
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      sphinx check icon
      cititi si asta:
      http://www.contributors.ro/editorial/despre-conspira%c8%9bii-%c8%99i-apostolii-lor-%e2%80%93-o-replica-pentru-alexandru-lazescu/
      • Like 0
  • check icon
    Tocmai i-am urmărit speech-ul pe YouTube. Parcă e la un curs de teatru, repetând și interpretând scriptul, pe care nu-l știe încă prea bine. Fata nu m-a impresionat decât cu fața ei frumoasă.
    • Like 3
  • Bun, hai să fac şi eu aici o omletă mare cu gândurile şi frustrările mele după ce am citit comentariile de aici. De multe ori citesc comentarii nocive şi îmi spun că nu se poate, ăştia sunt oameni radicali, excepţii pe care i-a adunat internetul într-un loc. Dar ah, cum străluceşte ignoranţa în oameni! Nici măcar ignoranţa, mai degrabă miserupismul sistemic, individualist, în care suntem scufundaţi de ani de zile.
    Ba că ce-i cu adolescenta asta isterică (!), ba că se folosesc copii în scopuri politice, ba că ciclurile climei sunt naturale, ba că e nevoie de tehnologii noi, nu de discurs de 30 de ani, ba că ecologii vor să ne întoarcem în epoca de piatră. Până în momentul ăsta, cred că cea mai mare greşeală a celor care au cercetat problema schimbărilor climatice sau încălzirii globale e că au definit-o ca o problemă a planetei, şi foarte puţin a speciei umane.

    Băi oamenilor!!! Cum se face că vedeţi şi va daţi cu părerea faţă de orice, înafară de ce e cu adevărat important? De ce nu există cuvântul sustenabilitate pe buzele tuturor? În ce scenariu distopic trăiţi în care a arunca deşeuri în ape şi sol, a otrăvi aerul şi a tăia pădurile fără posibilitate de regenerare e un lucru care merită sprijinit sau ignorat? Dă-o dracu’ de schimbare climatică, gândiţi-vă că noi aruncăm o treime din alimentele pe care le producem! Cumpărăm ambalaje pe care le aruncăm imediat ce ajungem acasă! Şi odată aruncate la ghenă, nu ne mai interesează ce se întâmplă cu ele, că doar există o gaură neagră unde dispar toate, şi plastice, şi conserve, şi mobile..

    Dacă stai şi analizezi cauza problemelor lumii ăsteia, nu e suprapopularea, nu e lipsa resurselor, nu e lipsa tehnologiei (în niciun caz), e lăcomia. Lăcomie oarecum derivată biologic, care, împreună cu o rezilienţă specifică paraziţilor, ne-a permis cândva să ne ridicăm deasupra lanţului trofic în ciuda altor limitări fizice. În zilele noastre, lăcomia cauzează proasta gestionare a resurselor. Asta e marea problemă a lumii noastre. Nu zice nimeni să renunţi de tot la telefoane, la transportul cu maşina, la punga ta de chipsuri. De fapt, modul în care se promovează micile schimbări comportamentale la nivel individual e foarte nociv. Te face să te simţi vinovat iar şi iar că ai cumpărat caserola aia de mici, cu polistiren şi folie de plastic nereciclabile, ca până la urmă să te revolţi şi să zici: da mai dă-o în spanac de planetă, eu îmi cumpăr micul meu!

    Fie că ne place sau nu, liderii lumii ăsteia controlează şi împart resursele noastre de hrană, apă şi combustibil. Faptul că refuză sistematic să le folosească inteligent în interesul populaţiei, faptul că permit marilor poluatori să ne bage pe gât produsele lor sau că le permit să chelească planeta fără să pună umărul la regenerare, faptul că prea puţin se pune preţ pe cercetare şi pe folosirea tehnologiilor îmbunătăţite, toate astea duc la acumularea frustrărilor pentru cei cu spirit civic. De asta tânăra Greta a lăcrimat când a vorbit liderilor lumii. De frustrare că lucrurile ar trebui să fie simple şi de bun simţ, dar nu sunt.
    • Like 0
  • Să meargă în fața corporațiilor occidentale care-și mută producția în China ca să beneficieze de costurile date de legislația ecologică mult mai relaxată, să le ceară să rămână în Europa chiar dacă costurile se vor tripla dacă se adoptă trăznăie astea eco. Vor accepta ? Inclusiv tratatul de la Paris excepta China pentru 30 de ani iar finutzul ăla de Obama implementa legislația imediat ceea ce ar fi distrus economia SUA iar China ar fi devenit fără probleme națiunea dominantă în lume.
    • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      problema nu e daca vor accepta corporatiile sa le creasca costurile.
      problema este daca vei accepta dumneata sa platesti preturile mai mari.
      chiar asa, cum ar fi sa se dea o lege, in virtutea puseului ecologic, sa nu mai avem voie noi consumatorii sa cumparam made in china?
      cred ca ar fi fain.
      • Like 5
    • @ GicaContra
      Păi și atunci ce facem ? Unde lucrăm dacă mutam toată producția pe Planeta China ca să scăpăm planeta Terra de poluare ? Dacă produsele sunt ieftine dar ești șomer te încălzește cu ceva ? Știu, ne facem cu toții IT-iști, o să avem o țară de 22 de milioane de IT-iști.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      ti se pare dumitale ca e somajul mare in sua si europa dupa ce s-a mutat toata productia in China?
      N-am avut niciodata somaj mai mic decat acuma.
      • Like 0
  • „Greta ar trebui să se adreseze întregii populații a planetei, pentru că liderii mondiali nu fac altceva decât ce își dorește poporul în privința poluării”.

    Nu știu dacă ar fi să fie așa (pentru că nu este) ar fi mai bine sau mai rău. Oricât ne-am da cu părerea nu cred că am reuși să ne apropiem de cum „gândesc„ mai umflații în păreri excelente despre ei, care hotărăsc direcția de mers a Lumii. Un lucru este foarte clar : suntem PREA, PREA mulți pe această planetă. Dacă de acum 140 de ani această problemă era semnalată de marele Eminescu când populația Terrei număra doar în jur de 2 miliarde, astăzi că suntem 7,5 mild. ?! Problema poluării planetei noastre este foarte complexă și gravă. De ecemplu îmi vine în minte o întrebare : este mai puțin poluantă industria producerii de baterii pentru autoturisme decât poluarea produsă de motoarele diesel și pe benzină ??? Eu nu cred. Deasemenea mă întreb de ce nu s-a luat măsura producerii de autoturisme electrice mai demult, știind că industria militară ține la secret multe invenții folosite doar în scop militar care probabil ar revoluționa modul nostru de viață ? Se poate discuta și scrie mult mai mult de cât ne închipuim pe acest subiect. De exemplu afirmația precum China este locomotiva economiei mondiale este eronată pentru că acestă „locomotivă” este foarte poluantă deci după mine face mai mult rău decât produce . Pe unde trece acestă „locomotivă„ cum se spune pe la noi „nu se mai vede om cu femeia lui”. Ajutorul cel mai mare pe care-l dă această poziție este că le permite celor de la conducerea Partidului Comunist Chinez să țină în frâu o populație de 1,2 miliarde de chinezi. Deci aceeași problema : populație prea numerroasă.
    • Like 1
  • Se poate face cumva o paralela intre discursul asta ecologist, incalzireas planetei, cresterea nivelului de codoi (cum ar spune savanta de renume mondial) si inmultirea nr de conflicte armate pe intreg mapanondul ?
    Am citit pe undeva pe net ca cele mai poluante industrii sunt aia petroliera si aia textila; oare suntem gata sa renuntam la tot ce e legat de titei ? Probabil si sigur ca nu.
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Apropo, mai am o mica problema.
    Sunt covins de bunele intentii ale fetei asteia. Insa mi se pare simptomatic faptul ca de fapt ea promoveaza ideile generatiei anterioare. "Ecologia", incalzirea globala etc nu sunt "inventate" e generatia tanara ci de cele anterioare. Faptul ca e o adolescenta care repeta marote politice ale unor mosi harsaiti din politica sau activisti deja carunti pe mine ma cam ingrijoreaza.
    Eu vreau de la generatia tanara sa vina cu valori, idei si solutii proprii, mai bune si mai inteligente decat ne-a dus pe noi capul sa producem, nu sa repete ce-i spun parintii.
    • Like 7
  • Am și eu un fel de Greta fobie. Acum lumea e în lacrimi impresionata de o adolescentă care plânge pentru o cauză bună s-ar putea să fim împinși spre niște acțiuni pozitive ca urmare. Ce ne facem dacă următoarea fată care plânge și ne impresionează nu mai reprezintă o cauză la fel de bună? Deja am arătat că emoțiile sunt mai importante decât rațiunea.
    Scopul nu scuză mijloacele, manipularea e rea chiar dacă e pentru o cauză nobilă.
    Dar noi ne închidem ochii și urechile când trag semnale de alarmă cercetători cu experientă și notorietate, așteptăm să ne trezescă o adolescentă în lacrimi.
    • Like 11
    • @ Nicu Buculei
      Claudiu check icon
      Excelenta remarca, Nicu! Aici este dupa mine cuiul lui Pepelea... Daca asteptam sa ne trezeasca din comoditate o pustoaica cu plansetele ei, in schimb ceea ce scriu de decenii intregi generatii de cercetatori nu are nicio valoare pentru noi, avem noi o problema majora ca specie ... Daca suntem asa usor manipulati de plansetele unei adolescente, usor isterice daca ma intrebati pe mine, cand o sa apara o a doua adolescenta mai plansa si mai isterica ca aceasta Greta, noi ce o sa facem daca ne cere de exemplu sa-i executam pe toti cei din industria bancara, petroliera si auto, primii ca sunt escroci si ceilalti ca polueaza planeta? Ne luam cutitele de bucatarie si iesim in strada sa-i cautam pe astia sa le luam gatul la un linsaj? O fi bine, n-o fi bine ... ?? :):)
      • Like 3
    • @ Nicu Buculei
      In cazul diferitilor lideri mondiali, scopul chiar ca scuza mijloacele. La tras cineva la raspundere pe George Bush jr pt atacarea Iraq-ului in numele anti-terorismului, democratiei , libertati si alte astfel de abureli ?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Intern nu l-a tras nimeni la raspundere pe GWB, dar cu ocazia aia USA si-a pierdut foarte mult din credibilitatea internationala.
      • Like 0
    • @ Claudiu
      Nu mi se pare corectă exprimarea „puștoaica cu plânsetele ei„ pentru că se poate crede că aici avem de a face cu regie ceea ce nu este deloc adevărat. Totul a fost natural și „puștoaica„ era convinsă de ceea ce spune, de modul de a se adresa. Era clar că se afla într-o stare emoțională generată de importanța și locul unde se afla să se adreseze întru salvarea viitorului acestei planete care este casa lor, a tinerilor și a urmașilor lor.
      • Like 1
  • check icon
    Prioritatea Gretei o fi schimbarea climei, dar prioritățile noastre nu sunt prioritățile ei.
    Și nu sunt de acord cu ideile (sloganurile) propagate de ea.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult