Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lucian Mîndruță: „Există o generație care are motive să sărbătorească România fără fanfaronadă, fără cuvinte mari, fără vorbe goale, fără exces de tricolor”

Lucian Mîndruță

(Foto: Facebook/Lucian Mîndruță)

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și unii dintre români au găsit un alt fel de a sărbători Centenarul. „Există o generație care are motive să sărbătorească România fără fanfaronadă, fără cuvinte mari, fără vorbe goale, fără exces de tricolor. Dar dintr-un anumit patriotism care vine din cunoașterea ei și din iubirea ei practică, de zi cu zi”, spune omul de radio și televiziune Lucian Mîndruță, care organizează anul acesta un tur de bicicletă în onoarea Centenarului. Sute de oameni pleacă în același timp din București, Iași și Timișoara pentru a se reîntâlni cinci zile și 500 de kilometri mai târziu la Alba Iulia.  

„Ce am întâlnit frumos? Am întâlnit oameni care te întreabă Unde te duci? De unde vii?”

În ultimii ani, Mîndruță a străbătut toată România pe două roți și a organizat tururi lungi cu sute de participanți „Ce am întâlnit frumos? Am întâlnit oameni care te întreabă Unde te duci? De unde vii? Care îți urează lucruri bune. La început, când mergeam cu bicicleta la mare și ne dădeau la tv, erau oameni care ne vedeau la știri și ieșeau pe traseu, în satele lor, să ne aplaude. Și s-a mai întâmplat un lucru frumos și niciunul nu este legat de peisaj. Există orașe în care oamenii, știind că vii îți ies în întâmpinare pe biciclete. Se organizează comunitatea și vin. Constanța este unul dintre orașe. Se mai întâmplă și în Sighișoara, și în Târgu Mureș. Asta mi s-a părut cel mai frumos. Munții sunt munți și în Franța, sunt munți și în Germania. Eu nu după natură tânjesc, câteodată îmi place să mă văd și cu alți oameni din afara cercului în care mă învârt. Oameni mai simpli, oameni mai normali. Mi se întâmplă să îmi fie rușine când trec pe lângă oameni la sapă. Îi văd că sunt obosiți, mai obosiți ca noi, pentru că sapa e mai grea ca bicicleta. Și atunci mă gândesc unu, că am noroc și doi, îmi este un pic rușine de ei. Că eu nu muncesc atât de tare ca ei”, povestește Mîndruță. 

„De ce să ne resemnăm? Hai să ne mai batem un pic! Hai să ne mai batem cu noi!”

Însă România pe care a cunoscut-o pe două roți este departe de a fi idilică. A făcut la un moment dat un experiment și a mers 100 de metri în Franța și Germania cu camera montată la firul ierbii. Și a mers pe aceeași distanță în zone alese aleator România cu camera de luat vederi montată la același nivel. Marea diferență dintre România și Germania, de exemplu, consta nu în peisaj, ci în cantitatea de gunoi de pe marginea drumului.

„Am rămas în România cu speranța că dacă tot vorbesc de lucrurile astea, la un moment dat cineva o să citească și o să audă și poate nu o să mai arunce pe geamul mașinii sticla de cola pe care tocmai a băut-o sau paharul de la cafea pe care a luat-o de la benzinărie. Ăsta e motivul meu și ăsta e un lucru pe care încerc să schimb de când am început să merg cu bicicleta mult, la mari distanțe, adică sute de kilometri prin România. Iubesc tare mult România, îmi place cum miroase, îmi place cum se aude, îmi place să mă întâlnesc cu oamenii prin sate, mai ales cu cei din sate care nu sunt la drumul principal, dar nu-mi place ce se întâmplă cu felul în care tratăm noi România”, spune Mîndruță.

Tot în satele României, a descoperit, de multe ori, case goale, tineri plecați la muncă în străinătate, oameni resemnați. „Eu nu știu de unde începe să funcționeze resemnarea. Eu nu cred că suntem un neam de resemnați. Am pornit în Evul Mediu de la o țărișoară... Moldova, Țara Românească, Ardealul, le-am făcut o singură țară într-o sută și ceva de ani. Am avut motive să o facem, că ne-a plăcut unora de alții. De ce să ne resemnăm? Hai să ne mai batem un pic! Hai să ne mai batem cu noi! Că toată lumea așteaptă să vină la conducere unul care e mai bun. De ce nu încerci tu să fii mai bun ca tine?”, spune Lucian Mîndruță.

„România care împlinește o sută de ani este România tinerilor care pot să facă efort”

La 100 de ani de la Marea Unire, 300 de oameni s-au înscris deja pentru a pleca din București în turul Centenarului. „În București s-au cam terminat înscrierile, mai avem nevoie de ieșeni, mai avem nevoie într-o oarecare măsură de timișoreni. O să facem o serie de antrenamente, să vedem dacă oamenii care s-au înscris și pot, că nu e ușor 500 de kilometri în 5 zile, dar nici imposibil. Poți să ni te alături din Cluj, de pildă, și să faci porțiunea rămasă”, explică organizatorul. „M-am gândit că România asta care împlinește o sută de ani este România tinerilor care pot să facă efort, care pot să meargă departe cu bicicleta. Ce propun la turul ăsta este să sărbătorim România modernă printr-o pasiune a României moderne”, continuă Mîndruță.

În următoarele săptămâni vei putea cunoaște și alți oameni speciali care fac parte din categoria #RomanCuUnMotiv. Tu ești unul dintre ei? Dă-ne un motiv de mândrie și spune mai departe povestea ta dacă ești #RomanCuUnMotiv".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • #RomanCuUnMotiv"? mai degrabă rămân cu un motiv!!!...să mor de gât cu nemernicii ăștia care ne duc de râpă....însă mi se pare de efect fraza cu România modernă .... pură miștocăreală!
    • Like 0
  • Ce face Mândruță aci nu e fanfaronadă publicitară?
    • Like 0
  • Victor66 check icon
    Am senzatia ca Evul Mediu a fost mai in urma decat zice Mandruta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult