Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„Într-o seară, la intrarea din mall...” Iată ce a făcut legea antifumat din noi, oamenii imperfecți

Seara, la intrarea în Mall, lumea se înghesuie la o țigară lângă scrumierele cilidrice cu nisip ca de pisici. Fiecare scrumieră tubulară, cu grupul ei de proscriși.

Efortul de a străbate jumătate din culoarele stabilimentului și două scări rulante îmi este răsplătit. Prind ultima scrumieră liberă de obligații sociale. Nu trebuie să o impart cu nimeni, nisipul e numai al meu, la fel și frigul. În jur, atmosfera seamănă întrucâtva cu noaptea de Revelion. Toți par a se cunoște si toți abia așteaptă să se isprăvească artificiile pentru a intra repede înapoi, la căldură.

Un bărbat mi se alătură, de nicăieri. Are vreo 50 de ani și o pufoaică ponosită. Cercetează minuțios fiecare muc de țigară lăsat în urmă de predecesorii mei. Le întoarce pe toate fețele, precum facem cu fructele și legumele din supermarket, înainte de a le pune în pungă. După câteva încercări nereușite, găsește un filtru cu ceva viață în el, semn că există și beneficii neașteptate ale noii legi. Se fumează mai puțin de către mai mulți.

Noul meu tovarăș își aprinde chiștocul. Sunt convins că pune în scenă o mică reprezentație actoricească și urmează să-mi ceară ceva. Aștept confirmarea, dar nu mă bagă în seamă. Nici măcar nu se uită la mine. Iau inițiativa și îi întind o țigară întreagă. O fac nesigur ca atunci când vrei să dai mâna cu cineva, dar nu știi sigur dacă e atent sau dacă vrea să fie atent.

„Nu vă supărați, pot să vă ofer o țigară?”

Nu e surprins de întrebare, dar nici din cale afară de recunoscător.

„Dacă vreți dumneavoastră să-mi dați, sigur, mulțumesc. Eu nu vă cer, sunt boschetar.”

Observă ușoara mea nedumerire și continuă.

„Noi, boschetarii, trăim pe stradă. Suntem oameni ai străzii, nu cerșetori.”

Mândru că știu deja cum să-l abordez fără să par nepotrivit condescendent sau fals înțelegător spun repede:

„Nimeni nu-i perfect”.

Zâmbește, mulțumește și pleacă.

E mișto noua lege. Adună oameni care nu-s perfecți.

Citește mai departe:

Cristian Tudor Popescu - Ultima țigară

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daniel check icon
  Abia acum, la sfarsit de 2019, am citit si eu articolul, dar ramane valabil. Desi fumatul este mai mult pretext pentru restul articolului, totusi am sa ma refer la fumat, mai exact la legea anti-fumat.

  Desi sunt fumator, nu am nimic impotriva nefumatorilor, care cer sa aiba locuri unde nu se fumeaza. Insa, din discriminati, prin discriminare pozitiva, nefumatorii au capatat o atitudine discriminatorie fata de fumatori si chiar patimasi in cererile lor exagerate de a exila fumatorii afara din baruri, restaurante, hoteluri, in strada. Pentru ca pretentiile nefumatorilor, de a putea intra oriunde, sunt exagerate. Daca esti vegetarian, nu ai ce cauta intr-un restaurant grill, unde se perpeleste o fleica pe gratar si tu sa faci nazuri ca e fum de gratar!

  Daca e vorba de sanatate publica, de ce trebuie sa fumam in picioare, afara, in frig, vant si ploaie, luand si o raceala, cand nefumatorii stau la caldurica, comod pe scaune, la masa? Nu inteleg de ce, pentru fericirea nefumatorilor, trebuie sa ii nefericim pe fumatori in strada!?

  Libera mea alegere de a fuma nu trebuie pedepsita, pentru ca nu este nimic ilegal in ea. Platesc toate taxele, inclusiv pe tutun, ca un bun cetatean (in schimb, in unele tari consumatorii de droguri sunt mai bine tratati, in camere incalzite, cu paturi si seringi sterile, chiar daca drogul este ilegal).

  Nefumatorii se plang ca fumatorii le mananca banii de sanatate. Trebuie sa le amintesc ca taxele pe tutun sunt de 80%, din care 19% pentru TVA. Deci, 61 % din pretul tigarilor este pentru accize, care merg la stat, inclusiv pentru sanatatea fumatorilor si a... nefumatorilor, care se trateaza din aceiasi bani colectati de la fumatori.

  Unii spun ca fumatul nu este un drept. Ba, da! Este un drept, ca orice alt drept al omului de a manca, bea, vorbi, privi, tatua. Doar ca nu este legiferat. Desi, si aici e o discutie: din moment ce sunt legiferate productia si comercializarea de tutun si produse din tutun, pentru ce le facem si le vindem, nu pentru a fi consumate?!

  Argumentul ca nefumatorii sunt 80% din populatie si fumatorii restul de 20% (vreo 4 – 5 milioane), nu poate fi un argument juridic, ci unul de forta. Atunci, in logica asta, si intelectualii, care sunt 10% din populatia activa (doar 1 milion) ar trebui starpiti cu manie proletara de catre valul de tarani si muncitori. Noroc ca fumeaza si ei!...

  Proiectul de lege incerca sa repare o gresala, facand o alta gresala, sarind peste cal. Solutia nu este in a-i exila pe fumatori afara, ci este de a-i trata pe fumatori si pe nefumatori DE LA EGAL LA EGAL.

  Afirmam dreptul nefumatorilor de a putea alege un restaurant sau bar cu aer curat si de a nu respira sau a nu mirosi a tutun. OK, este dreptul si optiunea lor. Dar eu, cetatean egal cu nefumatorii, daca vreau un restaurant sau bar in care sa pot fuma la masa, de ce sa nu am voie?

  La fel se pune problema si la servici: cum credeti ca va rezista un fumator adevarat, nu ocazional, 8-10 ore fara sa fumeze la locul de munca?! Solutia nu este de a interzice fumatul in toate spatiile publice, inclusiv la birou, pentru ca ne intoarcem la situatia cu fumatul afara, in frig si ploaie.

  Solutia corecta este crearea de spatii adecvate pentru fiecare tip de cetatean, lasand libertatea fiecaruia de alegere in mod egal. Libertatea unora nu trebuie sa o ingradeasca pe a altora, in nici un caz: fumator sau nefumator.
  • Like 0
 • Nu e de ajuns că e fumător. Are și barbă. Mai e și suspect că e intelectual pentru că, deh, scrie la revistă. Hai să îl urâm pentru că avem deja trei motive. Hai să fim pro sau contra la orice pentru că atât ne duce capu'. Povestea unei experiențe trăite nu poate veni decât de la un nefumător, prost, proaspăt barbierit. Altfel trebuie desființat.
  Continui să cred (sper) că putem mai mult de atât ...
  • Like 0
 • Mie mi-a placut cum scrii. Si da, este adevarat. Aceasta lege ne obliga sa ne apropiem si de alti oameni, pe care nu-i cunoastem si cine stie? poate avem curajul sa ne si vorbim intre noi, nu numai la telefon si pe what's up. Felicitari pentru stil si pentru simtul de observatie deosebit de fin.
  • Like 1
 • Era vb de carcotasi...nu de cei care fac legile...si da,cred ca era timpul ca macar asa sa ne aliniem tarilor civilizate...si...e mare rusine mai ales pe capul fumatorilor dar nu numai,pt ca s-a ajuns ca in scoli sa se faca locuri de fumat...s-a ajuns sa nu mai existe nicio jena si restrictie...copii de 10 - 11 ani fumeaza ca in codru...intreb eu cum?...pe toata lumea doare la basca.
  ...hai sa fim civilizati si sa respectam legile bune rele cum sunt...sa luam atitudine in alte directii..mersi
  • Like 0
 • Ce probleme au unii...Se simt lezati de legi doar cand sunt in Romania...cand calatoresc in afara,aceleasi legi nu le mai provoaca revolta....Ciudat...Cred ca ar trebui sa fiti carcotasi in alte directii..
  Scoli fara toalete,educatie prost facuta,sanatatea la pamant..coruptie,birocratie,saracie..
  • Like 1
  • @ Copil Copac
   check icon
   @Copil Copac , Tocmai copăcele,țara arde și baba se piaptănă, se rezolvaseră toate problemele stringente din țară și mai rămăsese fumatul în locuri publice(ca-n „afară„) ce trebuia musai rezolvată mai abitir ca ceilalți(de afară).Pe de altă parte,pt mintea ta aerisită,să știi și tu că în general,când nu ești la tine acasă nu comentezi regulile gazdei,nu-ți convin nu te duci,asta ținând în primul rând de bun simț(crezi că ști ce este aia?),așa și cu revolta față de legile țărilor ce de găzduiesc ca tu să-ți miști persoana pe la ei.La tine acasă,este normal să comentezi,fiindcă asta se numește libertate,nu înjuratul și mâncatul semințelor pe stradă, indiferent de cauză.
   • Like 2
 • :-))
  • Like 0
 • Republica asta are nevoie si de niste butoane de "like" si "dislike" pentru continut... nu doar pentru comentarii... Chiar nu cred ca era nevoie de inca o tanguiala a unui fumator care nu poate cand vrea el si unde vrea el. Si daca legat de baruri si cluburi am un pic de empatie pentru fumatori, la mall chiar nu are ce cauta tigara inauntru! Nu o sa imi spuneti ca nici la mall sa nu ma duc copilul daca nu imi convine!
  • Like 6
  • @ Stefan Balan
   Și un buton de „uau” merge... :P
   • Like 1
  • @ Stefan Balan
   si eu sunt de acord cu un buton dislike. sunt satul de toate acriturile care se considera perfecte numai pentru ca nu fumeaza.

   sp: ai un like de la mine!
   • Like 6
  • @ Cristian Vieti
   Toate comentariile fumatorilor lasa sa se inteleaga ca fumatul este o virtute. Ca fost fumator stiu foarte bine ca fumatul este o corvoada: oboseala cronica, tusea si usturimea in gat omiprezente, dantura stricata pe viata... Apogeul a fost cand, in varf de munte, disperat dupa o tigara, cineva mi-a vandut un pachet de tigari, cu un dispret in privire pe care n-am sa-l uit niciodata. Dispretul unui fumator (ocazional probabil) pentru un alt fumator disperat dupa o tigara... Dar, nu! Nefumatorii nu se considera perfecti.
   • Like 3
  • @ Stefan Balan
   Nici fumatorii nu se considera superiori. Sii vorbesc numai in numele meu. Regret experienta neplacuta... consider ca fumatul este o adictie, iar dispretul pentru o persoana cu o adictie este dovada de lipsa de umanitate.
   • Like 1
  • @ Stefan Balan
   check icon
   @Stefan Balan ,faptul că tu ai apucături comunistoide,e treaba ta, noi,ceilalți,precum și Republica trăim,sau vrem să trăim într-o democrație,și asta dă dreptul ca oricine,dar absolut oricine,să-și spună părerea,oful,etc..Pe de altă parte,ar fi de preferat să vă duceți cu copilul în aer liber,nu în aglomerații de tip mall formate din toate pipițele de cartier și maneliștii de serviciu fără ocupații mai interesante.Dacă plouă,citiții o carte,duceți-l la teatru,învățați-l ceva util,nu să se zgâiască la snobii de cartier în mirosuri de chebab amestecat cu parfumuri stridente de prost gust. Spune asta și colegilor postaci.
   • Like 1
  • @ Stefan Balan
   check icon
   @Stefan Balan , disprețul sezizat de tine, era justificat,cum mama naibi să rămâi fără țigări,tu ca fumător înrăit, în vârf de munte sau ce caută disperarea după o țigare în vârf de munte unde toți caută aerul curat?Nu vă crede nimeni că ați fost fumător.
   • Like 1
  • @
   1. Apucaturile comunistoide sunt ale tale: tot ce iti convine tie este bun. Ei bine, articolul asta are 0 valoare din punctul de vedere al mai multor de pe aici. Incearca sa gandesti un pic obiectiv si vei vedea ca este doar o poveste despre cum a iesit ala la o tigara cu toti boschetarii. Care e valoarea? Si eu ies zilnic cu colegii de birou care fumeaza langa o biserica unde sunt boschetari...
   2. Mall-ul in limba bastinasa se mai numeste si galerie comerciala si foarte multe au magazine cu diverse pentru copii, cu haine si incaltaminte pentru mame care nu au intotdeauna cu cine lasa copilul si chiar supermarket-uri. Si Da-mi voie sa iti atrag atentia asupra ipocriziei tale: sa vorbesti despre democratie si sa imi spui ca ar trebui sa nu imi fac cumparaturile la mall ca sa puteti voi fuma acolo.
   3. Ce e ala un postac? In afara de o jignire la moda in ultima vreme pe internet (la fel ca fascist si comunist) folosit fara discernamant pentru a combate un argument logic cu un sofism? Un postac e cineva care este platit pentru a disemina niste idei pe intenet? Pai si pe nefumatori cine ii plateste? Sau poate as putea sa te acuz eu pe tine ca esti postac platit de JTI sau BAT...
   4. Tocmai pentru ca mergeam la munte la aer curat am zis ca ar fi fost un moment bun sa ma las. Incercam periodic sa ma las, uneori ma tinea si o saptamana... uneori ma tinea pana la pranz. Sincer, daca nu ai incercat niciodata sa te lasi de fumat... am dubii ca tu esti fumator!
   • Like 2
 • Amuzant este sa crezi ca daca esti fumator, esti "altfel", cum se sugereaza din text :).
  Dar revenind, trist este sa iesi afara sa fumezi o tigare ca sa intelegi ce presupune un bochetar. Parca de la linistea cafelei din interior printre nori de fum... nu prea se vedea lumea exterioara, sau alta lume in general. :)
  • Like 1
  • @ Bogdan Guta
   Tudor check icon
   Textul e un fel de "Iata, ce experiente profunde mi-a facut cadou faptul ca sunt fumator."
   • Like 0
  • @ Bogdan Guta
   la fel de amuzant si trist este sa consideri ca daca esti nefumator esti mai altfel. adictii si gesturi compulsive au toti. in unele epoci au fost adictii acceptatbile social pentru ca in alte epoci sa devina respinse. au fost epoci in care locul femeii cu barba era doar la circ, acum poate ajunge si un model ( Doamne fereste!!! ).
   • Like 5
  • @ Cristian Vieti
   Pai aici e tot farmecul. Eu (fost fumator) ma bucur de viata si implicit si de vicii farsa fiu intr-o continua comparatie cu altii, altfel nu ar mai fi bucurie ci competitie.

   Insa in cazul de fata, cred ca este o masura pertinenta, nu de alta dar fumatul omoara, la propriu. Atfel ar trebui sa fie o alegere personala neexpunandu-i si pe altii la acest risc. In cazul in care va ganditi ca ar trebui sa exist locuri amenajate ptr fumatori, de acord cu conditia sa nu expuna nici personalul nici pe nimeni altcineva ci decat pe acela care alege sa se intoxice.
   • Like 2
  • @ Bogdan Guta
   Total de acord. Si cu protectia nefumatorilor si cu locurile special amenajate.
   • Like 0
  • @ Bogdan Guta
   check icon
   @Bogdan Guta , sunteți oare la fel de strict și vis-a-vis de poluatorul nr.1 din marile orașe,automobilul de care chiar nu ai cum să te ferești?Nu ar trebui posesorii să fie dați afară din oraș? sau să le băgăm țevile în habitaclu ca să nu ne mai otrăvească pe noi?Cu cât sunteți plătit să postați ipocrizii?
   • Like 1
  • @
   Ipocrit esti tu, ma prostovane, ca tot cu masina iti vine si mancarea sub nas! Sau crezi ca ce cumperi tu de la supermarket, inclusiv tigarile, ajunge acolo cu bicicleta? Ce argument cretin e asta, ma? Hai sa fumam toti ca prostii pana nu mai polueaza nici o masina, deloc! Dar normele Euro care au ajuns la numarul 6... ce rol au, ma Bulisor?
   • Like 0
  • @
   Radu, nici nu ma obosesc sa iti raspund. la ultima remarca fiindca o consider lipsita de sens.
   iti raspund insa la prima intrebare: da, sunt pentru eliminarea oricarui factor care afecteaza sanatatea, calitatea vietii. insa cred ca esti constient ca orice tranzitie trebuie facuta de la ceva la altceva. in cazul autoturismului nu exista de exemplu mijloc de transport public pus la punct si ecologic ca sa nu se foloseasca masina.
   • Like 1
 • ... " dar nici din cale afară de recunoscător "... Adica ?
  Omul a zis multumesc. Ce ar fi trebuit sa faca ? In fond nu i-ai dat o casa, sau o limuzina...
  • Like 1
 • check icon
  Ce vrea legea asta antifumat de la noi? Sa ne lasam de fumat, sa fumam mai putin sau sa nu deranjam pe ceilalti care nu fumeaza? Daca isi propune sa ne lasam noi fumatorii de fumat ar fi trebuit sa interzica nu numai fumatul ci si comercializarea tigarilor. Daca vrea sa fumam mai putin poate va reusi sa-i deranjeze pe unii fumatori suficient incat acestia sa reduca numarul de tigari fumate la lucru, de exemplu. In schimb pentru foarte multi fumatori se ve crea o psihoza indusa de interdictie astfel incat ei vor ajunge sa fumeze atunci cand pot si daca in mod normal nu ar fi facut-o. Daca legea vrea sa nu mai afumam cu fumul nostru nefumatori atunci nu ar interzice fumatul in spatiile de fumat fiindca, daca o firma avea amenajat un spatiu pentru fumat acuma fumatorii nu mai au voie sa fumeze nici in acel spatiu. Concluzionez ca legea nu si-a propus nici protejarea nefumatorilor.
  Poate ca legea si-a propus sa limiteze exemplul negativ dat copiilor de catre fumatori? Poate ar fi asa, daca s-ar interzice fumatul si in spatiile care au mai mult de doi pereti si un tavan fiindca, pe terasele fara pereti fumatul este permis si vizibil de catre orice copil aflat in trecere. Dar nu este asa.
  Poate este vorba doar de un exercitiu de dezbinare a societatii si de impartire a ei artificial intre fumatori si nefumatori. Poate ca trebuie sa ne uram si pentru motivul asta. Poate este doar de ura venita dintr-o gandire afectata de frigiditate, de frustrari, de nevoia bolnava de a-i pune pe altii sa traiasca dupa conceptele proprii ale initiatoarei legii.
  Poate este un test pentru sondarea nivelului de toleranta al cetateanului la ingerintele statului in viata privata a individului, de verificare a masurii in care cetatenii suporta modele comportamentale impuse.
  M-as intreba care au fost argumentele, altele decat cele aduse in favoarea acestei legi, care nu ar justifica interzicerea fumatului si in locuintele oamenilor? Toate argumentele aduse in favoarea legii sunt valabile si pentru interzicerea fumatului in locuinta proprie: pentru sanatatea populatiei, a copiilor care locuiesc impreuna cu un fumator, pentru pericolul la incendiu, pentru reducerea cheltuielilor statului de tratare a afectiunilor cauzate de fumat etc.
  Astept o modificare a legii si pentru interzicerea fumatului in locuinta sau in masina proprie. Si daca am ajuns aici atunci avem un precedent pe care sa-l folosim privitor la orice: sa vina statul sa-mi spuna ce sa mananc fiindca eu mananc nesanatos, sa-mi spuna cand sa ma culc si cat sa dorm, eventual cu cine sa dorm, cu cine sa ma insor fiindca eu sunt prost si iresponsabil fiind nu am reprezentarea consecintelor alegerii perechii celei mai potrivite pentru mine si pentru societate. Tot asa ne va spune statul ca sa studiem, ce sa ne placa, ce hobby-uri sa avem, pe cine sa iubim, pe cine sa uram si pe cine sa .... votam.
  • Like 6
  • @
   Tudor check icon
   Evident ca era o conspiratie legea. Doar acum te-ai prins? Of, of.
   • Like 1
  • @
   check icon
   Nu cred ca este o conspiratie fiindca asta ar presupune un calcul, o anticipare adica inteligenta. Nu, este doar o oportunitate pentru initiatoare sa se promoveze, sa arate ca vrea ceva, ca se lupta pentru electorat, ca are initiative etc. Din pacate resortul care a animat initiatoare implica si o doza mare de intoleranta la fumat, ca viciu. OK, asta nu ar fi o problema daca cineva crede in ceva. Problema este ca cineva crede ca are autoritatea, ca detine adevarul, ca are rolul de a impune altora propriile concepte privind obiceiurile bune sau proaste din societate. Traieste aroganta ca cineva trebuie sau poate sa impuna altuia cum sa traiasca. Dar nici asta nu ar fi grav daca noi nu am fi pusi sa ne scindam intre noi, daca legea asta nu ar sugera ca unii sunt buni si altii rai si ca cei buni trebuie sa-i puna la punct pe cei rai. Legea mai sugereaza celor buni ca sunt victime si ca statul in mare barbatie a decis sa-i apere de dusmani, timp in care oamenii mor in spitale, oamenii mor pe strazi sau in lipsa strazilor, sunt umiliti de fiecare data cand intra in contact cu statul, sunt considerati infractori si trebuie sa-si dovedeasca prin tone de hartii nevinovatia etc.
   • Like 3
  • @
   in unele tari sunt promovate legi care sa retraga dreptul la asistenta medicala gratuita/subventionata pentru cei care au un comportament de risc [cum este si fumatul]; in principiu, sunt de acord: de ce sa platesc tratamentul tau scump, pentru cancer, doar pentru ca tu ai avut placearea/tampenia de a trage din tigara; dar mi se pare greu de administrat o astfel de legislatie, pentru ca nu se poate face o legatura de cauzalitate directa [inca], intre faptul ca ai fumat si cel ca ai facut cancer pulmonar, de exemplu, pentru ca, de cancer, pot fi atacati si nefumatorii convinsi ...
   • Like 1
  • @ Anca Paduraru
   Anca, in alte tari s-a calculat ca taxele platite de fumatori acopera si tratamentele lor si tratamentele nefumatorilor. In plus, de ce sa ramanem numai al nefumatori? hai sa oprim de la asistenta medicala si pe cei care beau prea mult alcool si chiar si pe cei care consuma prea multa carne ori pe cei care sunt supraponderali. Mmmm?

   PS: cum poti evalua contributia unui om in functie de fumat? poate ca omul ala a proiectat casa aia care nu s-a daramat la cutremur si a salvat alte vieti?
   • Like 4
  • @ Anca Paduraru
   check icon
   Corect! Dar acelasi argument este valabil si daca fumez la mine acasa, ori la mine acasa legea nu imi interzice sa fumez si nici pe o terasa cu mai putin de 2 pereti si un tavan. Pe cale de consecinta banii care ti se iau pentru asigarile medicale care merg spre tratamentele celor cu cancer vor fi la fel de mari, fiindca legea nu interzice fumatul decat in spatiile publice.
   Mai corect ar fi ca asigurarile medicale sa fie dimensionate individual si in functie de riscurile beneficiarior de asigurari, dar asta ar insemna existenta unui sistem de asigurari competitiv si nu un monopol de stat rigid si obtuz care nu exista in nici o tara civilizata si oricum in nici o tara in care s-a interzis fumatul in public. Banii dati de tine sunt multi si sunt prost gestionati din cauza sistemului si nu a fumatorilor. Pe de alta parte, accizele pe tigari aduc la bugetul de stat sume mult mai mari decat costul tuturor tratamentelor la toate tipurile de cancer si nu numai la cel pulmonar. Oricum in logica asta as reglementa si sedentarismul si as obliga toti supraponderalii sa lucreze pe o banda de alergare si as obliga toti bautorii sa nu mai bea in spatiile publice nici alcool si nici cafea, ca nici aia nu-i sanatoasa si as mai interzice si 95% din produsele din comert findca contin E-uri etc. M-am gandit si ca, pentru aceleasi motive, as interzice si transportul cu motoare termice fiindca o masina polueaza intr-o luna cat un fumator in 10 vieti. As mai interzice si sportul (ar ramane doar sahul) pentru ca practicarea majoritatii sporturilor creste riscul de accidentare. La urma noi vom ramane doar cu povestea cu capra vecinului.
   • Like 0
  • @ Cristian Vieti
   Taxele respective sunt pentru a cumpara produsul tigara ca la orice alt produs, ce legatura au cu tratamentele cuiva? Cand cumperi o masina, nu ai rovinieta sau benzina incluse. In schimb la asigurari daca esti un client cu risc mare platesti mai mult, cum e si normal.
   • Like 0
  • @ Cristian Vieti
   Cristinel, citeste, inainte sa raspunzi! desigur, si intelege ce scrie! dar asta degeaba o dau la imperativ, ca nu functioneaza ...
   • Like 0
  • @
   din nou, si dvs, al doilea Cristian care a raspuns la mesajul meu: cititi inainte sa raspunzi! si, la fel de imperativ, intelegeti. spuneam ca NU SE POATE taxa comportamentul de risc, care impovareaza asigurarile de sanatate ale statlului. nu se poate, inca.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Anca, daca mai multe persoane nu inteleg ce scrii, poate te gandesti sa reformulezi si sa simplifici ideile expuse. Cand emiti un mesaj ai responsabilitatea sa il faci inteligibil. Tu ai responsabilitatea asta. UN dialog civilizat, si sta spram sa avem aici presupune lipsa condescendentei ( Ancutza, Ancutza ) si presupunerea ca poae ne-am inselat si in urma dialogului ne putem clarifica ideile si parerile.
   • Like 0
  • @
   Toata aprecierea pentru acest comentariu, domnule Cristian !
   Daca imi permiteti, chiar l-as distribui , poate ca astfel ne ajutam sa intelegem mai bine ce se intampla cu noi, poate ca reusim sa invatam ce sa acceptam si ce trebuie sa ne deranjeze, sa ne revolte.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult