Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ziua Z. Ziua ridicolului

Ziua Z - DIICOT

(Foto: captura video)

„Am arătat că suntem puternici și că statul poate să dea o lovitură de forță acestor grupuri de crimă organizată. Este important, pentru că principala noastră misiune este aceasta, să asigurăm ordinea și încrederea cetățeanului că poate merge liniștit pe stradă” – Daniel Horodniceanu, proaspăt înlocuitul șef al parchetului antimafia.

Ziua de miercuri, 16.05.2018, supranumită ziua Z, a ieșit în evidență în urma unor acțiuni coordonate ale DIICOT ce au avut loc în toată țara, acțiuni pe care întreaga presă le-a catalogat ca fiind fără precedent. Au fost vizate grupuri de crimă organizată din zona traficului de droguri, criminalității informatice, evaziunii fiscale, dar și diverse alte tipuri de infracțiuni. Neobișnuitul acestei acțiuni stă în faptul că șeful parchetului antimafia, cel sub autoritatea căruia a fost coordonată această acțiune, tocmai ce fusese invalidat, cu doar două zile în urmă de către ministrul Justiției pentru un nou mandat.

În acest context, în urma acestei acțiuni, repet, interpretată ca fiind fără precedent, ce are loc atunci când mandatul domnului procuror șef se va fi încheiat deja, cumulat și cu declarația sus menționată, se conturează un tablou de un ridicol cumplit.

Printre altele, domnul Horodniceanu a mai declarat următoarele (sursa www.Digi24.ro):

„În primul rând, am urmărit să dovedim că putem să ne sincronizăm la nivel național cu partenerii din poliție și din celelalte structuri ale MAI, a faptului că suntem la rândul nostru puternici, că Crima Organizată poate fi controlată și contrată cu instrumentele pe care statul le are la dispoziție. E o acţiune pe care am gândit-o de mai bine de un an și pe care încercăm să o operaționalizăm de două luni și ceva. Sunt acţiuni foarte importante în Dâmbovița, Iași, Timișoara, Constanța, Prahova. Sunt dosare de trafic de droguri, de contrabandă cu cetățeni moldoveni, e atacat clanul Ghenosu la Dâmbovița. Sunt foarte multe cauze, fiecare foarte importante”.

Într-o țară în care șefii de post se afișează public, fără cea mai mică jenă, la braț cu șefii clanurilor interlope locale, împreună cu care își fac concediile sau pe care îi nășesc, participând la cumetriile lor; într-o țară în care agresorii sexuali sau chiar pedofilii infiltrați în poliție sunt tăinuiți de colegii lor; într-o țară în care polițiști și procurori sunt clienți ai proxeneților, asigurându-le în contrapartidă protecția, iar atunci când sunt prinși asupra faptului cazurile sunt mușamalizate de colegii lor până ce faptele se prescriu; într-o țară în care principalul obstacol în fața fenomenului infracțional este timpul limitat; într-o țară în care contravențiile la regimul rutier se produc sub atenta și îngăduitoarea privire a agenților de poliție, validând și stimulând în acest fel conduita ilicită; într-o țară în care organele de poliție ignoră sesizările făcute de cetățeni (cazul tâlhăriilor de la marginea pădurii Sintești este doar exemplificativ), sau atunci când le iau în considerare le tratează superficial, ineficient; într-o astfel de țară, o atare demonstrație de forță însoțită de asigurări transmise cetățenilor că pot merge liniștiți pe stradă, venită la sfârșit de mandat, te poziționează la marginea îndepărtată a ridicolului.

E ridicol, domnule Horodniceanu! În sfera penală nu se fac demonstrații de forță. Nu sunteți plătiți din bani publici să dați lovituri de imagine. În sfera penală se acționează cu consecvență, se destructurează clanurile mafiote existente, nu este permisă închegarea altora noi, iar infractorii sunt aduși în fața justiției fără întârziere. Nu se planifică acțiuni grandioase peste ani și ani, nu se încearcă luni de zile operaționalizarea lor și, mai ales, nu se pun în aplicare o dată pe mandat, la finalul acestuia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • omu' spune ca a pregatit-o un an si a inceput acum 2 luni si nu la 2 zile dupa, sau asa am inteles eu
    de altfel e evident ca asa ceva nu se pregateste intr-o dupa amiaza pt a doua zi
    drept care nu inteleg mesajul dat de selectionerii "repulicii"!!??
    • Like 0
    • @ corneliu apostol
      cu scuze multe ...."republicii"
      • Like 0
  • Nu a fost ziua ridicolului.
    De ce se simte mereu obligativitatea sa ducem totul in derizoriu?
    • Like 0
  • Și dacă n-o făcea deloc era mai bine, chitrosule? Lasă să vedem ce rezultate va avea favoritul lui 2T...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult