Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ziua Z. Ziua ridicolului

Ziua Z - DIICOT

(Foto: captura video)

„Am arătat că suntem puternici și că statul poate să dea o lovitură de forță acestor grupuri de crimă organizată. Este important, pentru că principala noastră misiune este aceasta, să asigurăm ordinea și încrederea cetățeanului că poate merge liniștit pe stradă” – Daniel Horodniceanu, proaspăt înlocuitul șef al parchetului antimafia.

Ziua de miercuri, 16.05.2018, supranumită ziua Z, a ieșit în evidență în urma unor acțiuni coordonate ale DIICOT ce au avut loc în toată țara, acțiuni pe care întreaga presă le-a catalogat ca fiind fără precedent. Au fost vizate grupuri de crimă organizată din zona traficului de droguri, criminalității informatice, evaziunii fiscale, dar și diverse alte tipuri de infracțiuni. Neobișnuitul acestei acțiuni stă în faptul că șeful parchetului antimafia, cel sub autoritatea căruia a fost coordonată această acțiune, tocmai ce fusese invalidat, cu doar două zile în urmă de către ministrul Justiției pentru un nou mandat.

În acest context, în urma acestei acțiuni, repet, interpretată ca fiind fără precedent, ce are loc atunci când mandatul domnului procuror șef se va fi încheiat deja, cumulat și cu declarația sus menționată, se conturează un tablou de un ridicol cumplit.

Printre altele, domnul Horodniceanu a mai declarat următoarele (sursa www.Digi24.ro):

„În primul rând, am urmărit să dovedim că putem să ne sincronizăm la nivel național cu partenerii din poliție și din celelalte structuri ale MAI, a faptului că suntem la rândul nostru puternici, că Crima Organizată poate fi controlată și contrată cu instrumentele pe care statul le are la dispoziție. E o acţiune pe care am gândit-o de mai bine de un an și pe care încercăm să o operaționalizăm de două luni și ceva. Sunt acţiuni foarte importante în Dâmbovița, Iași, Timișoara, Constanța, Prahova. Sunt dosare de trafic de droguri, de contrabandă cu cetățeni moldoveni, e atacat clanul Ghenosu la Dâmbovița. Sunt foarte multe cauze, fiecare foarte importante”.

Într-o țară în care șefii de post se afișează public, fără cea mai mică jenă, la braț cu șefii clanurilor interlope locale, împreună cu care își fac concediile sau pe care îi nășesc, participând la cumetriile lor; într-o țară în care agresorii sexuali sau chiar pedofilii infiltrați în poliție sunt tăinuiți de colegii lor; într-o țară în care polițiști și procurori sunt clienți ai proxeneților, asigurându-le în contrapartidă protecția, iar atunci când sunt prinși asupra faptului cazurile sunt mușamalizate de colegii lor până ce faptele se prescriu; într-o țară în care principalul obstacol în fața fenomenului infracțional este timpul limitat; într-o țară în care contravențiile la regimul rutier se produc sub atenta și îngăduitoarea privire a agenților de poliție, validând și stimulând în acest fel conduita ilicită; într-o țară în care organele de poliție ignoră sesizările făcute de cetățeni (cazul tâlhăriilor de la marginea pădurii Sintești este doar exemplificativ), sau atunci când le iau în considerare le tratează superficial, ineficient; într-o astfel de țară, o atare demonstrație de forță însoțită de asigurări transmise cetățenilor că pot merge liniștiți pe stradă, venită la sfârșit de mandat, te poziționează la marginea îndepărtată a ridicolului.

E ridicol, domnule Horodniceanu! În sfera penală nu se fac demonstrații de forță. Nu sunteți plătiți din bani publici să dați lovituri de imagine. În sfera penală se acționează cu consecvență, se destructurează clanurile mafiote existente, nu este permisă închegarea altora noi, iar infractorii sunt aduși în fața justiției fără întârziere. Nu se planifică acțiuni grandioase peste ani și ani, nu se încearcă luni de zile operaționalizarea lor și, mai ales, nu se pun în aplicare o dată pe mandat, la finalul acestuia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • omu' spune ca a pregatit-o un an si a inceput acum 2 luni si nu la 2 zile dupa, sau asa am inteles eu
  de altfel e evident ca asa ceva nu se pregateste intr-o dupa amiaza pt a doua zi
  drept care nu inteleg mesajul dat de selectionerii "repulicii"!!??
  • Like 0
  • @ corneliu apostol
   cu scuze multe ...."republicii"
   • Like 0
 • Nu a fost ziua ridicolului.
  De ce se simte mereu obligativitatea sa ducem totul in derizoriu?
  • Like 0
 • Și dacă n-o făcea deloc era mai bine, chitrosule? Lasă să vedem ce rezultate va avea favoritul lui 2T...
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult