Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Klaus Iohannis: „Sunt foarte mulțumit de activitatea procurorului general și a procurorilor șefi ai DNA și DIICOT. Nu cred că cineva va solicita schimbarea lor”

„Sunt foarte mulțumit de activitatea procurorului general și a procurorilor șefi ai DNA și DIICOT. Nu cred că cineva va solicita schimbarea lor. Nu există niciun demers în sensul revocării procurorului șef al DNA”, a spus vineri la Palatul Cotroceni președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a spus că nu este pentru prima dată când CCR constată că a existat un conflict, referindu-se la decizia Curţii Constituţionale a României care a constatat existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern. 

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat recent că vrea să evalueze activitatea procurorului șef al DNA Codruța Kovesi și a procurorului general Augustin Lazăr, în legătură cu anchetarea de către DNA a emiterii OUG 13. Anterior, Tudorel Toader le-a cerut voalat demisiile celor doi: „Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziționat la dispozițiile legale, constituționale”. Ministrul Justiţiei a revenit apoi cu precizări și a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi procurorului şef al DNA, Codruţa Kovesi, să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu am cum să evaluez activitatea doamnei Kovesi, nu am datele necesare. Cunosc nişte succese, nişte eşecuri, dar este greu de judecat.
    Domnul Tudorel Toader a dispus o evaluare şi trebuie să aşteptăm rezultatul şi concluziile.

    De ce s-a antepronunţat Preşedintele? Propunerea domnului Toader urmează să ajungă pe masa Preşedintelui (decidentul...).
    • Like 0
  • Cri check icon
    Presedintele Johannis, care lupta din greu in Justitie ca sa-si pastreze colectia sa de case si este dator - vandut catre ANI care l-a scos compatibil intr-o speta in care alti primari si-au pierdut functia, nu va indrazni niciodata sa-i clinteasca din posturile lor pe Kovesi si pe Lazar.
    Nu conteaza ce a constatat CCR, nu conteaza criticile apasate ale judecatorilor la adresa procurorilor, nu conteaza nici criticile ( timide ) exprimate de CSM la adresa Parchetelor, nu conteaza nici penalitatile impuse de CEDO pentru incalcarea drepturilor omului de catre Institutiile de forta ale Statului.
    Singurul lucru care conteaza pentru Presedintele nostru este pastrarea colectiei sale de imobile.
    Astfel ca cei doi sefi ai procurorilor, Kovesi si Lazar, pot sta linistiti.
    Pixul Presedintelui le va pastra fotoliile de sefi; nu de dragul lor sau spre mai binele justitiei, ci pentru casele sale acumulate cinstit din leafa sa de bugetar de provincie.
    Daca Basescu era "vataful" Institutiilor de forta ale Statului, Johannis se dovedeste a fi doar un servant umil si depersonalizat al acestora.
    Datorita acestor complicitati prezidentiale ( ticaloasa in cazul Basescului, profund lasa in cazul lui Johannis ), evolutia democratica a Romaniei este grav perturbata, crescand in schimb autoritarismul si forta Statului in detrimentul cetatenilor.
    Daca atitudinea celor doi, Basescu si Johannis, nu ma mira, pentru ca ei nu si-au dorit niciodata democratizarea tarii ci doar satisfacerea poftei lor de putere si avere, ma declar insa uimit de apetitul pentru cresterea fortei Statului, manifestat cu strigate patriotice, de catre protestatarii din Piata Victoriei.
    • Like 1
    • @ Cri
      Eu nu înţeleg cum a ajuns poporul ăsta să aleagă asemenea oameni în funcţia de preşedinte. Indivizi experţi în meditaţii, schimburi de terenuri sau manipulare (Iohannis, Băsescu, Iliescu). Nu mai sunt oameni cinstiţi în ţara asta? Mă felicit că nu am fost la vot (pentru prima dată în cei 27 de ani de la Revoluţie), am considerat că nu am ce să aleg între Iohannis şi Ponta. Am spus pas... A ieşit pas cu pas...
      • Like 0
    • @ Constantin
      Cri check icon
      Mi-as permite sa incerc o explicatie la intrebarea Dvs.
      Romania nu a cunoscut decat vreo 20 si ceva de ani de democratie reala, in perioada interbelica.
      In rest, domnitorii feudali au fost in fapt niste dictatori, chiar si atunci cand au vrut mai binele supusilor, iar regii nostri germani, precum Ferdinand si Carol I, adevarati ctitori ai Statului roman modern pro-occidental, in fatza carora trebuie sa ne plecam cu respect si recunostinta, au fost totusi niste autocrati, conducand tara cu puteri discretionare, absolute.
      Apoi a venit regimul comunist care a lichidat elita politica si intelectuala a tarii, instituind o dictatura feroce timp de vreo 45 de ani.
      Gena autoritarista a ramas implantata in fiinta multor romani, dovada fiind scandarile tembele pentru cresterea fortei Statului, auzite de noi toti la protestele eterne din Piata Victoriei.
      • Like 0
    • @ Cri
      Domnitorii feudali, Carol I şi Ferdinand erau în pas cu vremurile, nici în alte părţi nu era altfel. Autocraţie şi aristocraţie...

      Dar nu-i înţeleg pe Tinerii Frumoşi şi Liberi. Să te naşti în democraţie şi militezi pentru o nouă Securitate...este peste puterea mea de înţelegere.
      Să loveşti în aleşii tăi şi să aperi instituţiile de forţă mi se pare o schizofrenie.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Cri check icon
      Din pacate, cel putin pe acest site, opinia dvs este minoritara.
      Atractia unor semeni de-ai nostri mai tineri pentru prevalenta fortei Statului in raport cu drepturile si libertatile cetatenilor frizeaza intr-adevar patologicul.
      NB. Va rog frumos sa tineti cont ca am scris ca trebuie "sa ne plecam cu respect si recunostinta in fatza lui Ferdinand si Carol I "....Sunt un adept convins al monarhiei constitutionale.
      • Like 0
    • @ Cri
      Am fost adeptul monarhiei constituţionale dar mi-a trecut. Cei care compun astăzi Casa Regală m-au convins că nu prea îi interesează reinstaurarea monarhiei, ci doar cine dobândeşte averea.
      Principele Nicolae, singurul care avea o şansă şi a cărui popularitate era în creştere, a fost eliminat pentru mai nimic. Prinţul Harry al Marii Britanii a avut mai multe derapaje dar nu l-a dat nimeni afară. Sunt şi ei tot oameni: trăiesc, iubesc...

      Şi mai este ceva: Olanda, ţara care s-a opus intrării României în Schengen, este monarhie constituţională. Deşi monarhul nu are putere în astfel de ţări, n-ar fi stricat o implicare a Casei Regale a României pentru a deschide noi canale de negociere. Nu mă refer la Regele Mihai, starea de sănătate nu-i permitea, ci la ceilalţi. Momentul a fost ratat.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Cri check icon
      Din pacate, aveti dreptate...Monarhia pare a fi un capitol incheiat definitiv pentru Romania.
      A existat o singura sansa in anii '90, insa poporul, intens manipulat de Iliescu si de FSN, nu a dorit acest lucru.
      Imi amintesc cu tristete de felul in care Petre Roman, marele liberal de astazi, urla si facea spume la gura despre liderii de atunci ai Partidelor istorice ( Coposu si Campeanu ): "s-au demascat !!!"
      Imi amintesc, cu aceeasi tristete, de articolul scris la acea vreme de dl. CTP in Adevarul, intitulat "Fire-ai al dracu' Maiestate !".
      • Like 0
    • @ Cri
      CTP-ului nu i-aş reproşa prea multe în privinţa asta: este republican declarat. Iar despre popor...ce să zic? A fost manipulat în 1990, dar nu poporul a ales conducătorii României de-a lungul istoriei, ci aristocraţii sau politicienii. Dacă priviţi cu atenţie în istorie, atunci veţi observa că domnitorii erau aleşi de divan (sfatul domnesc), nu de către popor. Alexandru Ioan Cuza a fost ales de cele două divane de la Iaşi şi Bucureşti, iar Carol I a fost ales de politicienii români de la acea dată (o clasă politică de excepţie cu nu a mai avut România). Poporul n-a fost implicat. Mai mult, Cuza a fost dat jos tot de către politicieni. Abdicarea Regelui Mihai s-a făcut la cererea politicienilor comunişti, nu a poporului. Mai târziu, nici chiar Gh.Gheorghiu Dej nu a fost ales de către poporul român, ci a condus România ca şef al PCR (ales de politicienii comunişti)... În 1965, Nicolae Ceauşescu a fost ales şef al PCR şi în acestă calitate a ajuns să conducă România.

      După cum observaţi, până şi comuniştii au păstrat linia conservatoare cu privire la alegerea conducătorilor statului.

      În decembrie 1989 s-a întâmplat ceva: pentru prima oară în istorie, poporul a dat jos un şef de stat. Şi, tot pentru prima oară, în 1992 a ales un şef de stat... Ion Iliescu a fost primul conducător ales de către popor, de la Burebista până astăzi. Şi l-a tot ales...

      Astăzi, sincer, m-aş întoarce la tradiţie: parlamentul să aleagă preşedintele României. Calitatea conducătorilor aleşi de parlament (divan) a fost net superioară celei reuşite de către votul popular. Istoria a demonstrat-o.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult