Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Mândrii români” lovesc din nou. Numele unei grădinițe, avizat nefavorabil de Comisia de atribuire de denumiri a Municipiului București, pe motiv că „nu e românesc”

O grădiniță din București a primit din partea Comisiei de atribuire de denumiri a Municipiului București aviz nefavorabil pentru folosirea numelui „Springfield”, sub care a fost deja autorizată, pe motiv că nu este românesc. „Se propune utilizarea în denumirea unității de învățământ de nume sau sintagme specifice limbii române”, se arată în documentul postat pe Facebook de fondatoarea grădiniței, Mihaela White.

Mihaela White, care conduce și un centru de limbi străine cu același nume, a declarat pentru Republica.ro că grădinița este autorizată de anul trecut și că necesitatea avizării denumirii a apărut în momentul în care a început demersurile pentru a o introduce în rețeaua școlară. Așa că în vară a depus o solicitare pentru obținerea avizului, în care expunea argumentele care au condus la alegerea numelui „Springfield”. 

Avizul nefavorabil a fost dat în data de 12 octombrie 2017 și i-a parvenit prin poștă Mihaelei White la sfârșitul acestei săptămâni. 

„Mi se pare abuziv, în condițiile în care există deja o mulțime de unități de învățământ cu denumiri englezești. În înștiințarea pe care am primit-o nu scrie cum o pot contesta, ce trebuie să fac mai departe”, spune Mihaela White, care adaugă că încă două grădinițe private din sectorul 2 au primit acum avize similare. „Este foarte greu să îți schimbi numele în momentul în care tu ai investit în crearea unui brand, în site, în materiale promoționale”, argumentează ea. În document, este citat un ordin din 2008 pentru aprobarea Regulamentului de funcţionare a comisiei de atribuire de denumiri judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care stabilește faptul că la emiterea avizului trebuie avută în vedere „concordanța propunerii cu tradițiile românești în domeniuprecum și cu specificul social-cultural și cu tradiția istorică a județului sau localității, după caz”.

Întrebată cum definește decizia, Mihaela White a răspuns: „În acord cu ceea ce știam deja despre cum funcționează lucrurile în România”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca alte gradinite cu nume straine au fost avizate si aceasta nu poate fi avizata,atunci e discriminare.Ar trebui dati in judecata.Sau va schimbati numele in Gradinita Mihaela White.Succes !
    • Like 1
  • Oltenașii mei o făcură de oaie !

    Eveniment de mare sărbătoare oltenească și nu numai, prilejuit de inaugurarea noului stadion "Ion Oblemenco" din Craiova. Manifestarea fotbalistică desfășurată sub privirile și "înaltul patronaj" al fostei primărițe Lia Olguța Vasilescu, s-a realizat în maniera tradițional românească, una caldă una rece. Pentru a ilustra și mai fidel dictonul vacii lăptoase care umple șiștarul (găleata) la muls după care dă cu copita și-l răstoarnă, organizatorii galei au invitat pentru meciul inaugural o echipă din Cehia, Sclavia Praga. Ei bine, profesioniști adevărați, oameni serioși, cehii, și-au onorat cartea de vizită administrându-le oltenașilor mei 4 boabe, unul mai frumos ca altul. După un frumos spectacol de muzică și lumini de la debut, odată cu începerea partidei, a ieșit la rampă românismul gregar, suficiența de sine și predispoziția către falsitate, minciună și dedublare a personalității, în comentariile celor doi indivizi chemați să modereze la postul de televiziune TVR. Pe măsură ce jucătorii cehi înscriau gol după gol, cei doi purtători de vorbe au început cu remarci acide specifice cu retorica politică a vremurilor pe care le trăim. La început, mai moale, mai în glumă, uneori chiar ușor zeflemitor, cum că, "cehii prea o iau în serios, că e un meci amical, că e unul inaugural, că prea pun osul la bătaie". Dacă cei doi ar fi fost oameni politici, ar fi spus că, precis multinaționalele sunt de vină pentru proporțiile scorului. Așa că, pe măsură ce tabela de marcaj tot creștea în dreptul cehilor, cei doi comentatori, în căutarea unui țap ispășitor, au cârmit-o către arbitru în ciuda faptului că brigada de arbitrii a fost eminamente românească. Identificându-l pe omul în negru, purtător de fluier și cartonașe galbene, cel mai probabil cu George Soros, aceeași vorbitori și-au continuat retorica cu remarci gen, "putea și arbitru să dea măcar un penalty în favoarea Universității", că, "prea a fost corect", că, "la unele faze mai discutabile, putea să fluiere și altfel", etc.,etc. Comentariile acestor doi indivizi sunt o reflectare perfectă a limbajului public al timpurilor pe care le trăim. Ne complacem să băltim în fariseism și minciună, înghițim pe nemestecate retorica manipulatorie a potentaților zilei și a celor ce-i slujesc cu osârdie. Iată cum în loc de fiesta, ce ar fi trebuit să petrecem, am rămas cu un gust amar, realizând că între noi și cehi sunt diferențe de patru clase comportamentale.
    • Like 1
  • Comisia are perfectà dreptate!Orice tarà isi protejeazà limba nationalà,dar numai in Romània ati innebunit lumea cu tot felul de ,,gàrgàrisme'' stràine ,cà mule generatii mai vàrstnice nici nu le pot pronunta si nici cei ce le folosesc nu stiu sà le explice ,sau ce-nseamnà cu-adevàrat!In Ardeal,ungurii,nici nu-ti ràspund la bunà iua in romàneste,cu toate cà a tràit o viatà pe pàmànt romànesc!In orice altà tarà mergem trebuie sà le-nveti limba!

    • Like 2
    • @ Ion Virvarii
      Anon check icon
      Era ati, nu a-ti, daca tot vreti sa protejati limba. Si asta era doar una.
      • Like 4
    • @ Anon
      Multumesc frumos!
      • Like 0
  • Tare de tot Cezara Mucenic, preşedintele comisiei de atribuire de denumiri a municipiului Bucureşti! Aş vrea şi eu să ştiu, din banii cui vieţuieşte comisia asta şi de ce, dacă se finanţează din banii noştri, are menirea să ne încurce? Poate fi acuzată de vreun abuz, ceva, de împiedicarea activităţor economice şi a realizării profitului? (din p.d.v. juridic)
    • Like 1
  • otheh check icon
    Eu zic ca dna White ar trebui sa se bucure ca nu i-au cerut si ei sa isi schimbe numele, pe cale administrativa, cu ceva mai autohton. Ce nume mai e si asta, White? Pai, noi ne chinuim sa mulgem oaia pana devine efigie, si tanti asta apare cu denumiri din astea de Minecraft.
    • Like 4
    • @ otheh
      E nevasta lui Heisenberg :D
      • Like 1
  • 1furnica check icon
    In anii 90 , la Cluj , se incerca deschiderea unui restaurant in centru . Patronii au avut proasta inspiratie sa-si aleaga numele de Hungry Bunny . Nu intelegeau de ce li se tergiveseaza autorizatiile necesare. A trebuit ca cineva sa intervina si sa le explice supusilor lui Funar ca Hungry Bunny inseamna Iepurasul Flamand si nu Bunica din Ungaria . Dupa care restaurantul a primit avizele necesare.
    PS : Chiar ma intrebam de ce nu se mai aude nimic , in ultima vreme , de Ghita Funar. Iar acum am avut o revelatie : Gabi Firea e Ghita Funar travestit. Macar a pastrat initialele G.F.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult