Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Springfield Nursery School, locul din București unde copiii învață „să trăiască” limba engleză. „Cei care își doresc pot să dea aici examenele Cambridge”. GENERAȚIA B

„Dintotdeauna mi-am dorit să predau. Mama îmi spunea că o să mor de foame în învățământ, dar eu tot în învățământ voiam să lucrez”, povestește Mihaela White (foto), care predă limba engleză de 20 de ani și care a fondat la București o grădiniță, un after school și un centru de limbi străine pentru copii, Springfield. Și-a început cariera într-o grădiniță britanică, unde trebuia să le predea copiilor de doi-trei ani. 

„Asta m-a ajutat foarte mult, pentru că mi-a dezvoltat mentalitatea de lucru pe stilul de afară, acela că lucrez cu oamenii. Nu lucrez cu hârtiile, nu lucrez cu cărțile, cu dosarele care trebuie completate, lucrez cu copiii. Copilul este clientul meu, eu trebuie să am mare grijă de el”, explică Mihaela White. 

Pe la mijlocul anilor 2000, când s-a gândit să înceapă propriul său proiect, în cadrul căruia să le predea engleza copiilor de grădiniță, cursurile de limbi străine pentru preșcolari erau aproape inexistente pe piață. Chiar și cei care făceau meditații lucrau cu copii care erau deja în casa I sau a II-a. „Venind dintr-o grădiniță, mi s-a părut că dețin rețeta succesului. Era o cameră închiriată la Piața 1 Mai, pe care am dotat-o foarte bine, am adus totul din străinătate, materiale didactice, joculețe”, povestește fondatoarea Springfield. La început a venit un singur copil, însă apoi vestea s-a răspândit și au urmat și alții.

„Vorbeam doar în engleză, mă jucam cu ei doar în engleză. Transmiteam structuri de limbaj și eram foarte atentă la acele structuri, astfel încât să pun niște baze bune și sănătoase și să-i formez de mici într-o limbă străină. Ăsta a fost, pentru mine, scopul. Iar într-un an, de la un copil s-au adus unii pe alții și tot așa”, își amintește profesoara. În timp, părinții au întrebat-o de ce nu își deschide un after school, unde să predea în continuare engleza.

„Ca antreprenor, trebuie să găsești oamenii potriviți care să te ajute”

Așa a apărut after school-ul la care a avut inițial un asociat la care a renunțat mai apoi. „A fost foarte greu. Nu aveam noțiuni de contabilitate, de administrare a afacerii. Eram pur și simplu un cadru didactic care își dorea mai mult. Și am avut un ajutor din partea unei prietene foarte bune, căreia i-am meditat copiii când erau mici și am zis: Hai să încercăm să lucrăm împreună, nu ne asociem, dar vino și lucrează pe post de administrator. Și ea este omul pe care mă bazez și, indiferent de cât de multă experiență aș avea, fără ea nu aș merge mai departe. Ca antreprenor, trebuie să găsești oamenii potriviți care să te ajute”, crede Mihaela White. 

„Un profesor prost te costă mai mult decât unul bun”

Mai mult de jumătate dintre copiii care veneau la after school, veneau pentru cursurile de engleză care erau incluse în preț. Mulți aveau frați mai mici, iar părinții au întrebat-o pe aceasta dacă nu s-a gândit să își deschidă și o grădiniță. 

„Părinții au fost din nou cei care m-au scos din zona de confort. Am angajat de la început profesori foarte buni, mai scumpi decât majoritatea la vremea respectivă, dar asta nu m-a deranjat, pentru că oamenii buni îți cresc businessul. Un profesor prost te costă mult mai mult decât unul bun. Copiii au început să vină și s-au adus unii pe alții”, spune Mihaeala White. Astăzi, la grădinița Springfield sunt înscriși 80 de copii, la after school 45, iar la centrul de limbi străine, care funcționează de anul trecut într-un alt sediu, aproape 200 de copii.

La grădinița în curtea căreia găsești doi arici și un iepure de casă, copiii învață limba engleză și își însușesc, într-un mod nonformal, noțiuni de bază despre lumea în care trăiesc. Vorbesc despre lungime și greutate comparând diferite tipuri de dinozauri, transformă o cutie de lapte cu mâner într-un elefant sau se joacă în spațiile cu apă și nisip amenajate la interior. „Un profesor trebuie să aibă imaginație și să poată să transforme orice obiect obișnuit în material didactic”, spune Mihaela White. Ridică o cutie de carton de pe masă, prin fanta căreia extragi șervețele. După ce șervețelele se termină, o poți înveli în hârtie colorată și o poți transforma într-o pușculiță. În loc să unești două tipuri de obiecte pe o foaie, poți face același lucru cu niște jucării.

La centrul de limbi străine, unde clasele seamănă cu cele din școlile britanice, vin să învețe engleza copii între 4 și 16 ani. Cei care își doresc pot să dea examenele Cambridge, pentru că noi suntem membri ai programului Addvantage, al British Council, iar de anul acesta încercăm să avem o grupă de germană”, spune Mihaela White. 

Pentru ca un copil să poată să învețe, are nevoie de un profesor conectat la el și la nevoile lui. „Părintele îl înscrie, dar tu trebuie să îl păstrezi. De aceea trebuie să lucrezi cu el, să fii cu sufletul conectat la el. Există ideea preconcepută că, dacă ești așa zis cool, dacă nu îl deranjezi foarte tare, dacă nu îi dai de scris, copilul o să te placă. Dacă setezi un cadru corect, un cadru bun, copilul e al tău, chiar dacă îl pui să muncească. Și apreciază un profesor care îl respectă prin faptul că își pregătește orele”, a văzut Mihaela White. 

Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Nu credeti ca ar fi mai bine, in primul rand, sa invete "sa traiasca" in limba romana" !?
  • Like 0
  • @ Ionel
   GabiC check icon
   Ei, reclama de 2 bani! pe fata!
   Si noi am "cotizat" la o gradi ( pe vremuri) cu predare "doar" in engleza; Engleza,- my ass- cum ar zice americanul; Plateam 1700 de lei pe luna ca sa se prosteasca aia cu "good morning" si "good bye" ; Mare castig;
   Pana nu ai nativi- nu iese nimic; Romanul toat in romana gandeste si se exprima; Foarte rar am intalnit profi de engleza buni;
   In rest- reclama-s sufletul comertului;
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult