Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Noul Dragnea” sau bătaia știucii pe uscat

„Președintele Dragnea” s-a născut prematur. Știe că e prea devreme să-și anunțe o candidatură, dar mai știe că drumul spre Cotroceni este ultima sa carte politică.

Din noaptea alegerilor, când a câștigat spectaculos partida, Liviu Dragnea a început să piardă, fatalmente, toate mâinile:

- Și-a prins degetele în ușă, încercând să devină premier.

- Cacealmaua cu ordonanța 13 i-a explodat în față, fără să-și producă efectul dorit, adică albirea cazierului. A încercat un blietzkrieg politic la Înalta Curte și la Curtea Constituțională, via Avocatul Poporului, și a eșuat. Înalta Curte i-a menținut sentința în dosarul referendumului, punându-l în poziția ridicolă de a anunța că se bate la CEDO cu statul român, tocmai el, reprezentantul cel mai puternic al statului român. CCR i-a menținut interdicția de a deveni premier, respingând sesizarea lui Victor Ciorbea. După cele două înfrângeri, Liviu Dragnea merge ca pe ouă: conștient că nu a reușit să penetreze instituțiile, a ridicat piciorul de pe accelerație ca să nu le ostilizeze și mai tare, în condițiile în care o condamnare în cel de-al doilea dosar riscă să-l lase fără libertate, fără putere politică și fără bani.

- Azi Finanțele fac grevă, semn că cei care lucrează cu banii pricep că „mai mulți bani în buzunarele românilor” este un simplu bluf când tragi linie la final de an.

- Premierul său, Sorin Grindeanu, începe să dea semne de autonomie și de independență, încurajat de oficialii străini care-l consideră „partener de discuții” în detrimentul șefului de facto al Guvernului. Preconizatele vizite în străinătate ale lui Liviu Dragnea s-au amânat, legitimitatea sa externă se erodează câtă vreme nimeni nu vrea să facă poze cu un condamnat penal.

- Mulți dintre miniștrii săi își arată limitele și incompetența, gafează ridicol și par dintr-un film cu ucenici care se califică la locul de muncă. De pildă, de fiecare dată când deschide gura Lia Olguța Vasilescu, ministrul Finanțelor are un puseu de tensiune, iar Liviu Dragnea, care i-a luat pe toți pe semnătură, mai pierde puțin.

- În PSD, Victor Ponta, care-și amintește dureros cum a pierdut partidul și Guvernul, simte miros de sânge și-i coagulează în jurul său pe frustrații și perdanții epocii Dragnea.

- Beneficiind de uriașe resurse publice și de televiziuni care o omagiază zilnic, Gabriela Firea este într-un festival continuu de imagine. Cu ajutorul lui Dom' Profesor Dumnezeu, visează că va ajunge șefa PSD și candidată la Președinție.

- În fine, o parte a societății îl detestă sincer și îl consideră cauza răului care a făcut sute de mii de oameni să iasă în plină iarnă în stradă.

Iată câteva motive pentru care Liviu Dragnea este supărat. În ultima vreme nu-i mai iese nimic. De când a dat-o la întors și cu grațierea, unii spun că „s-a schimbat”, că „a înțeles”, că „noul Dragnea”, că „100 de ani pace”... Se fac glume că va ieși la protest în Piața Victoriei, că Dragnea #rezistă.

În weekend și-a pus costum popular, clop și zâmbet cald sub mustața altfel pleoștită și a ieșit printre oameni. A zis ceva de candidatura la Președinție, că e prea devreme, că cine anunță acuma pierde, că trebuie să ne concentrăm pe guvernare, bla-bla-bla... Realitatea e că Liviu Dragnea a început din vreme campania pentru Președinție pentru că nici nu prea mai are altceva de făcut.

Foto: Facebook Liviu Dragnea

Problema „noului Liviu Dragnea” este că îi va fi greu să șteargă din amintirea alegătorilor ultimele 6 luni, în care „vechiul Dragnea” a dovedit că e în stare să deraieze o țară ca să-și satisfacă un scop personal. Socotelile nu i-au ieșit, simte gustul țărânii în gură și se zbate ca știuca pe uscat doar-doar o reveni la loc în balta politică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dragnea? C...T! Este un subiect derizoriu! Problema este încotro România? Ce-i de făcut? Mai acceptăm jumătațile de măsură? Ne mai jucăm mult de-a toleranții cu noi înşine?
    • Like 0
  • Gabriela Firea chiar vrea sa candideze la Presedintie?Asta ori e o gluma proasta ori Gabriela crede ca populatia cu drept de vot din Romania sunt un fel de zombi! Dar nu,nu se poate,cred ca si mintea ei realizeaza ca ar fi ridicol si o cheltuiala inutila. I-si inchipuie ca a candida la titlu de Presedinte e ca si cum ai face parada modei cu gaini si iepuri?!Vai,Doamne,nu lasa sa se intample asta ca rade Europa de noi! Poate candida la PSD,ca si asa e la vale,credibilitatea scazandu-i zilnic.
    • Like 1
  • Dacă nu ne hotărâm să fim vigilenţi avem şanse să ne trezim cu o dictatură care reprezintă o majoritate şi să fim guvernaţi ca în Turcia şi anume după modelul ERDOGAN.
    • Like 1
  • Ca hiena rosie e turbata de spaima puscariei, ca era si e dispusa a face orice ticalosie pentru a-si pastra prada, libertatea si puterea, a fost multora clar de la inceput, dovada miscarea #rezist. Prea putini totusi, in comparatie cu masa de imbecili , turma sinucigasa ce i-a votat pe sacali, si care, chiar si acum, dupa ce au vazut cat de nemernici sunt, ii sustin. Dar nici noi, ceilalti, nu mai facem nimic. Strada este pustie. Bestiile PSDALDEiste isi fac mendrele sub ochii nostri, scuipandu-ne cu dispret si sfidandu-ne. Nu-i meritam si noi ?
    • Like 2
  • Daca cu adevarat isi doreste sa ajung presedinte ,atunci nu este asa inteligent precum spun cei de la Aktual.Doar un prost inputineaza prerogativele prezidentiale ,atunci cind spera sa cistige urmatoarele alegeri.Faptul ca nu-i iese mai nimic sa-i fi incetosat mintea cea desteapta.Sau mai coce el ceva si o ia pe dupa corcodus,sa nu ne prindem?
    • Like 2
    • @ Filimon Luminita
      Este adevărat că tema enunţată este legată de Dragnea insă tot legat de Dragnea sunt principiile anacronice după care se ghidează şi le aplică el. Acestea sunt mai periculoase pentru naţiune decât persoana lui. Poate îi va urma altul care va continua ceea ce a început Dragnea. Trebuie sa arătăm românilor care este pericolul iminent care bate la uşă dacă nu suntem vigilenţi cu privire la legile care se votează în lanţ la parlament.
      • Like 2
    • @ Adriana Miut
      Draga Adriana!Astia nu vor fi niciodata pentru popor.Solutia ar fi sa-i schimbam .Dar cu cine!Nu exista o solutie viabila.si daca s-ar scula acum un om vrednic ,noi ar trebuii sa-l sprijinim cu totii,pentru ca altfel, gasca de hoti la virf si milogi la coada, vor denatura situatia.Ne vor spune ca sunt legitimati de popor,partea de popor care fura sau stau cu mina intinsa la banii ce-i fac cei ce nu i-au legitimat .Si uite asa conduc Romania gasca de .....,sprijiniti de o gasca de puturosi si milogi.Puteam sa fim ,cea mai cea tara din lume,dar derbedeii astia au furat aproape tot.Este la fel de adevarat ca nici noua nu ne-a pasat.Pe foarte multi i-am auzit spunind:,,dupa mine potopul,,
      • Like 0
  • Oricare ar fi afinităţile politice ar trebui să nu ne lăsăm ademeniţi de evenimente de importanţă minoră în derulare dar care maschează adevărate pericole in desfăşurare şi care ne ameninţă viitorul. Să ne reamintim cum a fost viaţa noastră in vremea partidului-stat PCR.
    Poate ca Dragnea a pierdut mici bătălii personale dar pe fond el marchează puncte. Sunt mai mult decât îngrijorătoare modificările legislative făcute in lanţ care sunt aprobate in parlament cu viteza luminii. Şi toate au scopul de a întări puterea parlamentului. Sunt hotărâri unilaterale ale unei majorităţi parlamentare ca: *deposedarea instituţiei preşidenţiale de anumite competenţe
    *directorul DGPI, serviciul secret 2şi1/4 al MAI, să poată fi numit și eliberat din funcție de ministru fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)
    *impunerea unor modificări radicale a legiloor sistemului juridic, modificări care să servească întărirea puterii ş protectiei parlamentului
    *numirea în CCR, CSM, ICCJ a persoanelor care pot fi controlate de majoritatea parlamentară ( e suficient sa citeşti CV-urile unora )
    *parlamentul îşi asumă un plus de competenţe, anchete care sunt competenţe de drept ale justiţiei
    *
    *
    Toate astfel de acţiuni conduc la parlamentul-stat şi indirect la partidului-stat, în cazul existenţei unei majoritati parlamentare puternice si a unei opoziţii inexistente si chiar complice uneori.

    Dacă Dragnea a pierdut personal pe mine mă intereseaă mai puţin. În schimb mă îngrozeşte faptul că serviciile penetreză instituţiile de forţă ale statului şi parlamentul isi arogă puteri nelimitate, nerespectând separarea puterilor in statul de drept. Îmi pun întrebări:
    -Există o concurenţă intre servicii si PSD pentru ca fiecare să câstige cât mai multă putere?
    -Pentru cât timp mai putem să criticăm decizii parlamentare, acţiuni şi idei ale unor personalitaţi politce, demnitari daca noul ''Doi şi-un sfert'' serviciul secret al MAI va intercepta fără mandat?
    • Like 3
  • Eu cred că va reuși chiar să se auto-reabiliteze, să își refacă imaginea. Nu vreau sa fiu pesimistă, dar știm cu toții cată minte are alegătorul roman, din păcate. Dacă între timp nu va ieși la iveală o opoziție serioasă, fie unul drept și deștept - sau dacă nu unul mai mincinos, mai pocit și marșav - în golul politic actual Dl Dragnea ar putea chiar ajunge președinte.
    • Like 3
    • @ Ligia Marina Enachioiu
      Asta ar fi chiarun cosmar!
      • Like 0
    • @ Ligia Marina Enachioiu
      Asta ar fi chiarun cosmar!
      • Like 0
  • in costumul "Alcatraz" i-ar sta bine.
    • Like 3
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    emmanuel macron de romania (cu majoritate parlamentara) e pe drum...acum e format din 0 si 1...dar am un sentiment ca il vad si in carne si oase...vorba ceea...daca nu noi, atunci cine ? Stranepotii ? Puterea e la adevaratii jurnalisti !...Sa-l inventeze !!din...zero & unu...traim alte vremuri domnilor...cu zero & unu...
    • Like 0
    • @ Dan Dan
      John check icon
      Adevăr grăiești. Oamenii sunt de 10 feluri : cei care înțeleg sistemul binar și cei care nu ))))
      • Like 0
    • @ Dan Dan
      Raspunsul este la cei ce voteaza.Degeaba se iveste un conducator cinstit daca populimea nu-l voteaza si nu-i da nici instrumentele necesare.Noi ar trebui sa fim factorul de decizie dar....
      Nu am vazut de
      • Like 1
    • @ Dan Dan
      Din tot sufletul imi doresc sa ai dreptate,dar imi .este teama ca gasim noi o forma de rastignire
      • Like 0
  • Văd că s-au adunat postăceii pesedei la articolul lui Negruțiu. V-a dat dragnea ordin, băbăeți? vă era foame, majordomilor, dar voi nici nu vă dați seama ce mâncați aici, așa-i? Hai măcar să vă atrag atenția la ceva: dragnea nu mai ține mult, căutați-vă alt jupân.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult